Για τον έναν και μοναδικό Ντέγιαν Μποντιρόγκα! (gTV)

Για τον έναν και μοναδικό Ντέγιαν Μποντιρόγκα! (gTV)

Για τον έναν και μοναδικό Ντέγιαν Μποντιρόγκα! (gTV)
Ο μεγάλος Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο άνθρωπος που λατρεύτηκε από τους Παναθηναϊκούς όσο λίγοι, γίνεται σήμερα 43 ετών και το Gazzetta.gr θυμάται την Μπολόνια, το ξύλο με τον Τόμιτς και την συνέντευξη που παραχώρησε στο gTV και τον Αντώνη Καλκαβούρα.

Αντε να είσαι Παναθηναϊκός και να διαβάζεις πως ο Ντέγιαν έγινε 43...

Κι όμως, ναι, ισχύει, ο μεγάλος Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο άνθρωπος που κατά πολλούς άλλαξε τη μοίρα του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του '90 μ' εκείνο το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ, έχει σήμερα (2/3) τα γενέθλιά του και το Gazzetta.gr θυμάται μόνο μερικά απ' όσα έκανε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού..

Ο Μποντιρόγκα ήρθε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1998 με προπονητή τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Αρνούμενος τα προηγούμενα χρόνια να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, ο Ντέγιαν... έβγαλε μάτια ως ξένος στην Ιταλία και το '98 κατέληξε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατάφερε γρήγορα - γρήγορα να πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα.

Ο «Ντέκι» δεν ήταν απλά ένας ξένος που αγαπήθηκε από τον κόσμο του «τριφυλλιού». Ηταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη μαγκιά και τον τσαμπουκά που απαιτούνταν εκείνη την εποχή για να «σπάσει» η κυριαρχία του Ολυμπιακού. Ο άνθρωπος που έμπαινε στο παρκέ κι έλεγε στους συμπαίκτες του «δώστε μου την μπάλα», ο παίκτης που έμπαινε στο ΣΕΦ μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη προθέρμανση για να... ακούσει τα μπινελίκια του και να πάρει ενέργεια!

Οι Παναθηναϊκοί, αλλά και οι φίλαθλοι του μπάσκετ έχουν να θυμούνται πολλά... Τον Ντέγιαν να παίζει 14 δευτερόλεπτα στη θέση «1» κι άλλα 10'' στην ίδια επίθεση στη θέση «4» (τελικό της Μπολόνια), να παίζει μπουνιές με τον Μίλαν Τόμιτς και να φτάνουν... αγκαλιά μέχρι σχεδόν τις πτυσσόμενες εξέδρες του ΣΕΦ, μέχρι βεβαίως την επιστροφή του ως αντίπαλος στο κλειστό του Σπόρτιγκ, τότε που... δάκρυσαν και τα τσιμέντα από την αποθεωτική υποδοχή του κόσμου.

Τότε που ο Ντέγιαν δεν κατάφερε να κρύψει την συγκίνησή του, τότε που έβαζε καλάθι στον Παναθηναϊκό ως παίκτης της Μπαρτσελόνα και αποθεωνόταν σαν να ήταν ο Αλβέρτης.

Σε σχέση με άλλους παίκτες που έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό, ο Μποντιρόγκα δεν συνέδεσε τόσο το όνομά του με την κατάκτηση των τίτλων, όσο τη νοοτροπία νικητή που πέρασε στην ομάδα.

Ηταν ο άνθρωπος που δεν φοβόταν κανέναν και τίποτα, ο παίκτης που με το περιβόητο στυλ «κώλο-κώλο» και τον αντίπαλο στην πλάτη, ήξερες πως θα βάλει την μπάλα στο καλάθι, ακόμη κι αν απέναντί του ήταν ο καλύτερος αμυντικός.

Ο Μποντιρόγκα ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού εκείνη την τετραετία, εξελίχθηκε σε εμβληματική μορφή, καθώς ταυτίστηκε με το μεγάλο «διπλό» στο ΣΕΦ που έκρινε το πρωτάθλημα, παράλληλα με την αγκαλιά με τον Ντίνο Ράτζα στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα.

Φυσικά ο Μποντιρόγκα δεν είχε επιτυχίες μόνο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Κατέκτησε πρωτάθλημα στην Ιταλία με την Ολίμπια Μιλάνο. ευρωπαϊκό ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και με τη Μπαρτσελόνα. Ακόμα, πανηγύρισε Χρυσά σε Eurobasket με τη Εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ αναδείχθηκε δύο φορές Πρωταθλητής κόσμου (1998, 2002), έχοντας ακόμα ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή του.

Αυτά όσον αφορά τα... ομαδικά επιτεύγματα. Ατομικά, ο Σέρβος έχει αναδειχθεί MVP της ισπανικής λίγκα και του ελληνικού πρωταθλήματος, ήταν πολυτιμότερος των Τελικών σε Ελλάδα και Ισπανία, αναδείχθηκε MVP σε δύο Euroleague Final 4 (2002, 2003) και πολλά ακόμα. Μεταξύ άλλων ήταν ο πολυτιμότερος του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998, ενώ το 2002 ήταν κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη!

Με αφορμή τα γενέθλια του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, το gazzetta.gr σας θυμίζει τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Σέρβος στην κάμερα του gTV, με αφορμή τη μεγάλη ψηφοφορία των κορυφαίων ξένων στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ: