Τα Final 8 και οι... μονίμως τελευταίοι! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Τα Final 8 και οι... μονίμως τελευταίοι! (vids)

bet365

Την ώρα που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να οργανώσουμε έναν τελικό της προκοπής, όλη η υπόλοιπη Ευρώπη γιορτάζει με τα Final 8 να αποτελούν... προνόμιο μέχρι και των Βούλγαρων.

Κάτι τέτοια Σαββατοκύριακα είναι να σε πιάνει μεγαλογχολία, όταν κατατάσεις τον εαυτό σου στους «μπασκετικούς»...

Σε πιάνει η καρδιά σου κι ένα μόνιμο «γιατί;» γεννάται κάθε φορά που διαβάζεις πως όλη η υπόλοιπη Ευρώπη αφιερώνει αυτή την περίοδο για τα περιβόητα Final 8, την ώρα που εσύ κάνεις την... προσευχή σου ευελπιστώντας να μην συμπέσουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στον ίδιο τελικό.

Βρισκόμαστε στο 2016, αλλά δυστυχώς οι παθογένειες, η αρρώστια μας αν θέλετε, ακόμη να εκλείψει. Ούτε παραδείγματα παίρνουμε απ' αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας και το χειρότερο απ' όλα είναι πως δείχνουμε να μη μας αφορούν.

Όχι Final 8 δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε, ούτε έναν απλό τελικό της προκοπής με φιλάθλους των δύο ομάδων δεν έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε. Μια δεκαετία τώρα λέγαμε «γιατί να μην είμαστε σαν την Ισπανία», με τη διαφορά πως πλέον μπορούμε να αναρωτιόμαστε «γιατί δεν είμαστε σαν την Τουρκία, την Ιταλία, την Πολωνία, ακόμη και τη Βουλγαρία;».

Ναι, καλά διαβάσατε, η Ελλάδα, μία από τις τρεις κορυφαίες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ αδυνατεί ακόμη και σήμερα να κάνει το αυτονόητο, μια διοργάνωση γιορτή δηλαδή, κάτι που έχουν καταφέρει όλες οι αναπτυγμένες και μη αναπτυγμένες μπασκετικά χώρες.

Όσο για... κάτι συγχαρητήρια που έδωσαν οι χαμένοι στους νικητές ή τις κοινές βόλτες φιλάθλων στην ίδια πόλη δεν θα χρειαστεί (άλλη) μια δεκαετία, αλλά πιθανότατα μια 100ετία για να συμβεί και σ' εμάς.

Το gazzetta.gr, λοιπόν, συγκέντρωσε όλα όσα έγιναν στην Ευρώπη αυτό το τριήμερο - τετραήμερο, έτσι για να μας πιάνει (ακόμη) μεγαλύτερη μελαγχολία με τα χάλια μας...

ΙΣΠΑΝΙΑ

Γι’ ακόμα μία χρονιά οι Ισπανοί… παρέδωσαν μαθήματα. Συνολικά 8 ομάδες (Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ Κούτσα, Ρεάλ Μαδρίτης, Γκραν Κανάρια, Μπιλμπάο, Φουενλαμπράδα, Ομπραντόιρο) βρέθηκαν στην πόλη A Coruna από τις 18 έως τις 21 Φεβρουαρίου και δεν έγινε το παραμικρό! Μπασκετικός πολιτισμός σε όλο του το μεγαλείο, με τη Λαμποράλ Κούτσα να δίνει τα συγχαρητήρια της στη Ρεάλ Μαδρίτης για την κατάκτηση του τροπαίου:

ΙΤΑΛΙΑ

Το μπάσκετ γιόρτασε και στην Ιταλία. Πιστόια, Τρέντο, Κρεμόνα, Σάσαρι, Ρέτζιο Εμίλια, Αβελίνο, ΕΑ7 Μιλάνο και Βενέτσια… μονομάχησαν για το Κύπελλο, με το Final 8 να είναι άκρως επιτυχημένο! Στο Μιλάνο δεν έγινε το παραμικρό, με την ΕΑ7 να φτάνει στην κορυφή, ξεπερνώντας στον τελικό το εμπόδιο της Αβελίνο του Άλεξ Άκερ, που είχε καταφέρει να κάνει την υπέρβαση.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Στη γειτονική χώρα διεξήχθη, όπως και σε αρκετά μέρη στην Ευρώπη, Final 8, με τη συμμετοχή των Καρσίγιακα, Εφές, Φενέρμπαχτσε, Μπάνβιτ, Γαλατάσαραϊ, Νταρουσάφακα, Τραμπζονσπόρ και Μπουγιουκτσεκμετσέ. ΟΚ, στην Ελλάδα ίσως να μην δούμε ποτέ σκηνικά… Copa del Rey, αλλά το γεγονός ότι οι γείτονες διοργάνωσαν Final 8 με απόλυτη επιτυχία δεν μας τιμά ιδιαίτερα! Το αντίθετο. Το Final 8 έλαβε χώρα στη Μπούρσα και παρά το γεγονός ότι εκεί βρέθηκαν φίλαθλοι από ομάδες όπως της Φενέρ και της Γαλατά, εν τέλει δεν έγινε το παραμικρό! Πολλά ματς κρίθηκαν στον πόντο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον μεγάλο τελικό και… δεν άνοιξε μύτη!

ΓΑΛΛΙΑ

Φοβερή ατμόσφαιρα και στη Γαλλία. Μία χώρα που ναι μεν δεν έχει μεγάλες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο σε οργανωτικό είναι αρκετά μπροστά! Το Final 8 έλαβε χώρα στη Disneyland του Παρισιού με τη συμμετοχή των Βιλερμπάν, Ντιζόν, ΛεΜάν, Σαλόν, Μονακό, Ναντέρ, Γκραβελίν, Στρασμπούρ. Μάλιστα, είχαμε και την έκπληξη της... Σταχτοπούτας Μονακό, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι νεοφώτιστη, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, με τον... γνωστό μας DJ Κούπερ να εξελίσσεται σε παίκτη-κλειδί!

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Final 8 και στη Λιθουανία! Στο Βίλνιους... μονομάχησαν 8 ομάδες, με τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας να τίθενται αντιμέτωπες στον μεγάλο τελικό. Λιέτουβος Ρίτας εναντίον Ζαλγκίρις Κάουνας και δεν έγινε το παραμικρό. Όσο για το τρόπαιο; Το σήκωσαν οι παίκτες της Λιέτουβος Ρίτας, καθώς η... παρέα του Ίαν Βουγιούκα δεν τα κατάφερε.

ΣΕΡΒΙΑ

Ποιος σας είπε ότι Final 8 βλέπουμε μόνο σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι Σέρβοι διοργάνωση κι εκείνοι με τη σειρά τους ένα μπασκετικό τετραήμενο που τα είχε όλα! Συμμετοχή των Παρτιζάν και Ερυθρού Αστέρα που παρά την… έχθρα τους δεν ξέφυγαν και νικητή έκπληξη, καθώς η Μέγκα Λεκς κατάφερα να φτάσει στον πρώτο τίτλο της ιστορίας της! Το Final 8 έλαβε χώρα στην πόλη Niš...

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ…

Final 8 είχαμε ακόμα στην Πολωνία, τη Σλοβενία (σ.σ. με διπλούς αγώνες!!!), όπως και τη Βουλγαρία! Δηλαδή σε όλη την Ευρώπη! Τι κι αν οι ομάδες τους δεν έχουν συλλογικές επιτυχίες όπως οι δικές μας; Εκεί φαίνεται πως είναι ικανοί να διοργανώσουν το Κύπελλο της χώρας τους όπως… πρέπει!

 

Τελευταία Νέα