Γιουβέντους-Νάπολι: Η δική τους βραδιά...

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Γιουβέντους-Νάπολι: Η δική τους βραδιά...

bet365

Μετά τη βόλτα στα 80's και την παρουσίαση προέδρων και προπονητών, το gazzetta.gr... μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο του Juventus Stadium.

Από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη αγωνιστική, οι Ιταλοί ξεσήκωσαν ό,τι αριθμούς μπορούσαν να βρουν για το ντέρμπι κορυφής. Οχι επειδή αυτοί, οι αριθμοί δηλαδή όπως και τα όνειρα, έχουν μεγαλύτερη σημασία στη Νάπολη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ιταλίας, αλλά επειδή θέλουν να επιβεβαιώσουν και μέσω αυτών ότι η μάχη πρωτοπόρων είναι ισορροπημένη. Αυτή την ισορροπία, που όντως επιβεβαιώνουν οι αριθμοί αλλά δεν ξέρουμε πότε λένε αλήθεια και πότε όχι, θα προσπαθήσουν να... καταρρίψουν οι Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και Μαουρίτσιο Σάρι, οι οποίοι δουλεύουν πάνω στις τελευταίες λεπτομέρειες.

Στο Τορίνο κάνουν υπομονή από την αρχή της σεζόν, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν βρεθεί σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός από την πρώτη. Σε κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι συνηθισμένοι και δεν τους αρέσει, όπως παραδέχθηκε την Πέμπτη ο Πολ Πογκμπά μιλώντας στο Sky. «Δεν έχουμε συνηθίσει να μην είμαστε στην κορυφή και αυτό είναι κάτι σαν χαστούκι για εμάς αλλά το σημαντικό είναι να είμαστε εκεί στο τέλος», είπε ο Γάλλος αλλά είναι αλήθεια ότι οι Μπιανκονέρι θα... υπέγραφαν στα τέλη Οκτώβρη για να είναι αυτή τη στιγμή στο -2 και να ετοιμάζονται να υποδεχθούν την πρωτοπόρο, ξέροντας ότι με νίκη θα την προσπεράσουν κι αυτή.

Αυτό που δεν ξέρουν ακόμη, τουλάχιστον επισήμως, είναι το σύστημα με το οποίο θα παραταχθούν το Σάββατο αφού ο τραυματισμός του Τζόρτζιο Κιελίνι έβαλε σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις τον Αλέγκρι. Ο allenatore προφανώς θα συνέχιζε με το 3-5-2 αλλά από την στιγμή που δεν θεωρεί ακόμη έτοιμο για 11άδα σε ένα τέτοιο ματς τον Ρουγκάνι -τουλάχιστον με βάση όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες- είναι ανάμεσα στο 4-3-3 και στο 4-3-1-2. Αν επιλέξει το πρώτο, ο Λιχτστάινερ θα είναι στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Εβρά ή ο Αλεξ Σάντρο αριστερά και οι Μπονούτσι-Μπαρτσάλι τα στόπερ. Στο κέντρο θα υπάρχει η τριάδα Στουράρο-Μαρκίζιο-Πογκμπά και στην κορυφή ο Ντιμπάλα, έχοντας για στηρίγματα τους Κουαδράδο (δεξιά) και Μοράτα (αριστερά). Αν πάει στο 4-3-1-2, μένει στον πάγκο ο φορμαρισμένος Κολομβιανός και μπαίνει ο Περέιρα, ως ελεύθερος πίσω από Ντιμπάλα-Μοράτα.

«Δεν λέω ότι η Γιουβέντους είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης αλλά μάλλον δεν ξέρω άλλη που να μπορεί τόσο ομαλά να αλλάξει σύστημα ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα», είναι η άποψη του Τζιανλούκα Βιάλι, ο οποίος πιστεύει ότι οι Μπιανκονέρι θα ανταποκριθούν ό,τι κι αν αποφασίσει ο Αλέγκρι. Αυτό, βασικά, πιστεύει και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος είπε πριν δύο μέρες ότι «όσοι θεώρησαν ότι τελειώσαμε τον Οκτώβριο, προφανώς υποτίμησαν όχι μόνο τις αγωνιστικές δυνατότητες μας αλλά και τον χαρακτήρα μας. Δεν είναι μία σεζόν ή δύο, είναι τέσσερα χρόνια που πετυχαίνουμε τους στόχους μας και το ίδιο θέλουμε και φέτος». Αφού το θέλουν, μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο ματς από αυτό του Σαββάτου για να το αποδείξουν.

Οι Τορινέζοι έχουν καταφέρει να φέρουν τα πράγματα εκεί που ήθελαν, έχουν όση αυτοπεποίθηση δίνουν σε μια ομάδα οι 17 σερί νίκες (14 στο πρωτάθλημα και άλλες τρεις στο κύπελλο) και έχουν και την εμπειρία για να χειριστούν την κατάσταση. Βασικά έχουν την εμπειρία για να αφήσουν τη Νάπολι στον ενθουσιασμό της... Αν διαβάσει κάποιος τι γράφουν ή τι δηλώνουν δημοσιογράφοι και πρώην ποδοσφαιριστές των Παρτενοπέι αυτή την εβδομάδα, θα διαπιστώσει ότι το κλίμα είναι «πάμε στο Τορίνο να παίξουμε ανοιχτά για τη νίκη για να δείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι». Αν κρίνουμε από την δήλωση του Μπουφόν, που από εμπειρία άλλο τίποτα, ότι «η Νάπολι αξίζει να βρίσκεται στην 1η θέση και περιμένουμε ότι θα έρθουν στο Τορίνο για να αποδείξουν με τον τρόπο παιχνιδιού τους ότι δίκαια βρίσκονται εκεί», μάλλον αυτό θέλει και η Γιουβέντους: Μια Νάπολι που θα παίξει από την αρχή για τη νίκη.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι, πάντως, αυτό που θέλει πρώτα και πάνω από όλα είναι να καταφέρει η ομάδα να απομονωθεί από τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην πόλη γιατί ξέρει ότι αυτό θα γίνει πίεση όσο πλησιάζει η ώρα έναρξης. «Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να απομονωθούμε από την πίεση και να το διασκεδάσουμε», ήταν το μήνυμα του προς τους παίκτες του στην προπόνηση της Τετάρτης. Με 13 ολόκληρες αγωνιστικές να απομένουν μετά το τέλος του ντέρμπι, είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποδεχθεί καθοριστικό μόνο αν είναι νίκη των Παρτενοπέι. Σε περίπτωση ήττας θα βρεθούν μόλις στο -1 οπότε μάλλον η ομάδα δεν χρειάζεται να μπει στη λογική ότι έχει έναν τελικό στο Τορίνο.

Αν το κάνει θα έχει βάλει δύσκολα στον εαυτό της πριν το κάνουν οι Μπιανκονέρι το Σάββατο, όπως δύσκολο θα είναι γενικά το να συνεχίσουν απτόητοι αν αφήσουν το όλο κλίμα στο νότο να περάσει στα αποδυτήρια. «Το ξέρουμε ότι υπάρχει ένας απίστευτος ενθουσιασμός αλλά η υπερβολική ευφορία είναι πολύ επικίνδυνη, μόνο κακό μπορεί να μας κάνει», είπε ο Γκονσάλο Ιγουαΐν, πάνω στον οποίο έχουν βασιστεί οι περισσότερες ελπίδες των Ναπολιτάνων. Δεν είναι μόνος όμως, όπως δεν είναι μόνο οι Ινσίνιε-Καγιεχόν-Χάμσικ που του προσφέρουν βοήθειες.

Αν η Νάπολι διεκδικεί φέτος τον τίτλο, είναι επειδή για πρώτη φορά εμφανίζεται τόσο σοβαρή αμυντικά και ο Σάρι, σε αντίθεση με τον Αλέγκρι, δεν έχει κανένα δίλημμα σχετικά με το σύστημα ή την 11άδα. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, η πρωτοπόρος θα παραταχθεί στο Juventus Stadium με 4-3-3 και με την βασική 11άδα της: Ρέινα στο τέρμα, Γκουλάμ (αριστερά) και Χισάι (δεξιά) στα άκρα της άμυνας, Κουλιμπαλί-Αλμπιόλ οι στόπερ, τριάδα στο κέντρο με Χάμσικ-Αλαν-Ζορζίνιο και τους Ινσίνιε (αριστερά) και Καγιεχόν (δεξιά) να στηρίζουν τον Pipita. Με αυτούς δουλεύει όλες αυτές τις ημέρες ο προπονητής, αυτούς εμπιστεύεται περισσότερο από όλους, από αυτούς περιμένει να περάσουν το πιο δύσκολο τεστ-χαρακτήρα που έχουν αντιμετωπίσει ως τώρα.

«Είναι ένα σπουδαίο ματς, μια μετωπική ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν μια ιστορική αντιπαλότητα και θα το παρακολουθήσουν σε όλο τον πλανήτη. Θα είναι μια πανέμορφη βραδιά στην οποία θα πρέπει να δείξουμε -και πιστεύω ότι θα το κάνουμε- καρδιά και υπερηφάνεια. Χωρίς να ξεχνάμε, όμως, ότι θα απομένουν άλλες 13 αγωνιστικές οπότε τίποτα δεν θα έχει κριθεί από το Σάββατο», είπε ο αρχηγός Μάρεκ Χάμσικ.

Γενικά είναι μια βραδιά στην οποία μπορεί να βρει κανείς πολλά ζευγάρια για να εστιάσει αν θέλει. Από αυτό του Ντιμπάλα με τον Ιγουαΐν μέχρι τα Μαρκίζιο-Ζορζίνιο και Πογκμπά-Χάμσικ στο κέντρο αλλά για τους ουδέτερους τα κλειδιά μπορεί να είναι άλλοι. Ο Φάμπιο Καναβάρο, για παράδειγμα, είπε στην Gazzetta dello Sport ότι αυτοί που μπορεί να κρίνουν το ματς είναι οι Χουάν Κουαδράδο και Λορέντσο Ινσίνιε. Ο Κολομβιανός είναι σε εξαιρετική κατάσταση και πείθει την Γιουβέντους ότι πρέπει να μιλήσει με την Τσέλσι για την απόκτηση του με μεταγραφή, ο Ναπολιτάνος έχει παράδοση καλών εμφανίσεων κόντρα στους Μπιανκονέρι και φέτος κάνει την καλύτερη σεζόν της ως τώρα καριέρας του.

Για τον Τσέζαρε Πραντέλι, όπως το ανέλυσε στην Corriere dello Sport, το ματς θα κριθεί βασικά στα άκρα. Αν οι Ινσίνιε και Καγιεχόν προκαλέσουν προβλήματα στους Λιχτστάινερ και Εβρά ή Αλεξ Σάντρο, η άμυνα της Γιουβέντους (που δεν θα παραταχθεί με την ασφάλεια του 3-5-2) θα δοκιμαστεί πολύ σοβαρά. Αν, όμως, επικρατήσουν τα άκρα των Μπιανκονέρι, με Λιχτστάινερ ή Κουαδράδο και Σάντρο ή Εβρά, ο Ιγουαΐν θα απομονωθεί και η Νάπολι για πρώτη φορά φέτος δεν θα μπορεί να κάνει το παιχνίδι της. Οχι και το καλύτερο σενάριο όταν βρίσκεσαι στο Juventus Stadium...

 

SERIE A Τελευταία Νέα