Ποιοι παίκτες από το ΝΒΑ ήρθαν στην Ευρωλίγκα! (pics)

Φάνης Παναγιώτου
Ποιοι παίκτες από το ΝΒΑ ήρθαν στην Ευρωλίγκα! (pics)
Ο Όγκνιεν Κούζμιτς έπαιξε για δύο σεζόν στο ΝΒΑ κι επιστρέφει στην Ευρώπη. Δεν είναι ο μοναδικός που άφησε τον “μαγικό κόσμο” και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την έως τώρα λίστα...

Δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτοι φορά. Κάθε καλοκαίρι υπάρχουν παίκτες που αφήνουν το ΝΒΑ και λένε “ναι” στην Ευρώπη. Είτε επιστρέφουν, είτε έρχονται για πρώτη φορά στα μέρη μας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Όγκνιεν Κούζμιτς, ο οποίος ανήκει πλέον στο δυναμικό του Παναθηναϊκού, ενώ κι η Φενέρ πήρε ακόμα έναν NBAer!

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί. Βλέπετε τα λεφτά είναι… πολλά σε Ρωσία & Τουρκία κι ήδη έχουν γίνει αρκετά… μπαμ! Με αφορμή τη μεταγραφή του Κούζμιτς, το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τη λίστα με τους NBAers που άφησαν τον “μαγικό κόσμο” για την Ευρωλίγκα. Λογικά θα υπάρξουν κι άλλοι μέχρι το πρώτο επίσημο τζάμπολ της σεζόν...

ΤΖΙΤΖΙ ΝΤΑΤΟΜΕ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)
Αν σας έλεγαν μία ομάδα που θα έφερνε παίκτη από το ΝΒΑ στην Ευρώπη, τότε σίγουρα μία από τις πρώτες που θα σας ερχόντουσαν στο μυαλό είναι η Φενέρμπαχτσε. Βλέπετε, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει αρκετά λεφτά για… ξόδεμα, συνεπώς μόνο παράξενο δεν είναι το γεγονός ότι υπέγραψε τον Τζίτζι Ντατόμε. Ο Ιταλός φόργουορντ έπαιξε τα δύο τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ (Πίστονς & Σέλτικς, 3.5π., 1.4ρ.) κι από τη νέα σεζόν θα είναι κάτοικος Πόλης.

ΠΕΡΟ ΑΝΤΙΤΣ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)
Κάτοικος Τουρκίας θα είναι κι ο Πέρο Άντιτς τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έψαχνε για ενίσχυση στη θέση “4”, μετά την αποχώρηση του Νεμάνια Μπιέλιτσα κι ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς του… έφερε τον άλλοτε φόργουορντ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Ο Άντιτς έμεινε δύο χρόνια στους Ατλάντα Χοκς (6.3π., 3.5ρ.) και πλέον επιστρέφει στην Ευρωλίγκα, με τους Τούρκους να στοχεύουν στην κορυφή, εκεί όπου έφτασε ο πολύπειρος φόργουορντ με τον Ολυμπιακό τόσο το 2012, όσο και το 2013.

ΕΚΠΕ ΟΥΝΤΟ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)
Ήταν Νο.6 στο NBA draft 2010, ωστόσο δεν κατάφερε να γίνει κάτι περισσότερο από ένας ρολίστας πολυτελείας. Το δείχνουν κι οι αριθμοί του: 4 πόντοι και 3.2 ριμπάουντ κατά μέσο σε 270 αγώνες στον “μαγικό κόσμο”! Ο Ούντο, όμως, έχει την ευκαιρία να γίνει πρωταγωνιστής. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έψαχνε έναν αθλητικό ψηλό κι ελπίζει πως έκανε σωστή επιλογή. Ίσως στην Ευρώπη ο νέος σέντερ των Τούρκων καταφέρει να δείξει το ταλέντο του. Γιατί στο ΝΒΑ δεν το έκανε.

ΑΛΕΞΕΪ ΣΒΕΝΤ (ΚΙΜΚΙ)
Ήταν σίγουρα από τις κινήσεις που ελάχιστοι περίμεναν. Ο διεθνής Ρώσος γκαρντ θα μπορούσε να βρει θέση στο ΝΒΑ, ωστόσο προτίμησε την Κίμκι και τα… λεφτά της. Πώς να πεις “όχι” στα 10.2 εκατομμύρια δολάρια που του πρόσφεραν για τα επόμενα τρία χρόνια; Ο Σβεντ έπαιξε τρία χρόνια στο ΝΒΑ. Φόρεσε τις φανέλες των Τίμπεργουλβς, των Ρόκετς, των Νικς και των 76ers με μέσο όρο 7.4 πόντους, 2.5 ασίστ και 2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

ΤΖΟΕΛ ΦΡΙΛΑΝΤ (ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ)
Τρία χρόνια έμεινε στον “μαγικό κόσμο” κι ο Τζόελ Φρίλαντ. Δεν είχε τους ίδιους αριθμούς με τον Σβεντ, καθώς ο ρόλος του ήταν σαφώς πιο περιορισμένος. Συγκεκριμένα, με τη φανέλα των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς μέτρησε 3.2 πόντους & 3.4 “σκουπίδια” κατά μέσο όρο. Δεν ήταν κακός, ωστόσο ο Δημήτρης Ιτούδηςν τον έπεισε να επιστρέψει στην Ευρώπη και να ενισχύσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία -όπως κάθε χρόνο- πραγματοποιεί εντυπωσιακές κινήσεις με στόχο την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης.

ΒΙΤΟΡ ΦΑΒΕΡΑΝΙ (ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ)
Αποκτήθηκε ως NBAer, ωστόσο δεν είναι το μεγαλύτερο… μπαμ. Βλέπετε, ο Βίτορ Φαβεράνι έμεινε μακριά από τα παρκέ τη σεζόν που μας πέρασε, λόγω ενός τραυαμτισμού. Οι Σέλτικς του έδωσαν την ευκαιρία (4.4π., 3.5ρ. την αγωνιστική περίοδο 2013-2014), ωστόσο δεν θα συνεχίσει στον “μαγικό κόσμο”, αφού προτίμησε να γυρίσει στην Ευρώπη, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να κάνει το… κόλπο γκρόσο με την απόκτηση του. Αν είναι καλά από… ιατρικής απόψεως, τότε δεν αποκλείεται ο Βραζιλιάνος σέντερ να κάνει τη διαφορά!

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)
Ο Έλληνας της λίστας. Ο Νικ Καλάθης το πάλεψε αρκετά. Τις δύο σεζόν που έμεινε στο ΝΒΑ δούλεψε πολύ, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί στους Μέμφις Γκρίζλις. Η θητεία του στον “μαγικό κόσμο” ολοκληρώθηκε με μέσο όρο 4.6 πόντους, 2.7 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ. Δεν ξέρουμε αν στο μέλλον θα δοκιμάσει εκ νέου στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ωστόσο είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού!

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΡΑΝΤΟΥΛΙΤΣΑ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)
Εντάξει, έπαιξε ελάχιστα στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς (1.6π., 1ρ.). Στην αρχή της σεζόν βρέθηκε στην Κίνα, αλλά εν συνεχεία μετακόμισε στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Άφησε, όμως, το ΝΒΑ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού κι ο άνθρωπος που τον έπεισε ήταν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Μαζί στην Εθνική Σερβία, μαζί και στο “Τριφύλλι”, με τον Ραντούλιτσα να έρχεται ξανά στην Ευρώπη με στόχο την κορυφή.

ΟΓΚΝΙΕΝ ΚΟΥΖΜΙΤΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)
Ο τρίτος στη λίστα που άφησε το ΝΒΑ για τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα έρχεται ως Πρωταθλητής, αν και δεν έπαιξε καθόλου στα playoffs με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Γενικά δεν πήρε ευκαιρίες από τους “Πολεμιστές” κι ο Σάσα Τζόρτζεβιτς τον κάλεσε στο “Τριφύλλι”. Έτσι, ο Κούζμιτς έχει την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Στην Ευρωλίγκα.