Oι Ελληνες του NBA (pics)

Gazzetta team
Oι Ελληνες του NBA (pics)

bet365

Με αφορμή το ανεπίσημο ντεμπούτο του Κώστα Παπανικολάου στο NBA το gazzetta.gr γυρίζει πίσω στο χρόνο σε μια αναδρομή υπερηφάνειας, για τους Έλληνες παίκτες που κατάφεραν και έκαναν το ταξίδι για τον «μαγικό κόσμο».

της Τόνιας Σπανού

Όταν πρόκειται για το ευρωπαϊκό μπάσκετ οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να νοιώθουν υπερηφάνεια. Οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας αλλά και των συλλόγων της χώρας μας τοποθετούν στις κορυφαίες δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι Έλληνες παίκτες έχουν κερδίσει τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την αποδοχή από ομάδες ολόκληρης της Ευρώπης. Όταν έρχεται η στιγμή να κάνουν το ταξίδι για τον μαγικό κόσμο όμως δεν έχουν αντίστοιχες επιτυχίες. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για αυτό, πολλοί λόγοι που δεν τα καταφέρνουν οι Έλληνες στον «μαγικό κόσμο» αλλά πειστική απάντηση δεν υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια βέβαια φαίνεται οι Έλληνες καταλαβαίνουν καλύτερα τι χρειάζεται για να μείνεις εκεί και κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνσή με σταθερά βήματα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους Έλληνες που έκαναν το ταξίδι και τι πέτυχαν εκεί :

Λου Τσιωρόπουλος (Mπόστον Σέλτικς)

Γυρνώντας το χρόνο πολύ πίσω στο μακρινό 1953 βρίσκουμε τον Λου Τσιωρόπουλο. Δεν έπαιξε ποτέ μπάσκετ στην Ελλάδα. Ήταν απόφοιτος του Κεντάκι αλλά μετά από σκάνδαλα και συγκυρίες έφτασε να παίξει στο NBA το 1956. Έπαιξε για του Σέλτικς σαν μπακ-απ του θρυλικού Tom Heinson για τρία χρόνια κατακτώντας δύο πρωταθλήματα με τους Κέλτες το 1957 και το 1959. Αυτή ήταν και η τελευταία του χρόνια αφού αναγκάστηκε να σταματήσει το μπάσκετ λόγω προβλήματος στην μέση.

Ευθύμης Ρετζιάς (Philadelphia 76ers)

Θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο όταν με την χρυσή ομάδα των εφήβων του 1995 έφτασαν την Ελλάδα στην κορυφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας. Επιλέχθηκε στο Νο 23 του ντράφτ από τους Nάγκετς αλλά έπαιξε στο ΝΒΑ έξι χρόνια αργότερα τη σεζόν 2002-03 με τη φανέλα των Philadelphia 76ers οι οποίοι είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα του. Έφτασε στο NΒΑ στα 27 του πια αλλά δεν κατάφερε να βρει θέση στη γραμμή των ψηλών με αποτέλεσμα τα νουμέρα του να μην ήταν τα προσδοκώμενα. Αγωνίστηκε 35 αγώνες έχοντας 1.5 πόντους, 0,7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 4,1 λεπτά συμμετοχής έχοντας ως ρεκόρ καριέρας τους 9 πόντους που πέτυχε κόντρα στους Νετς 5 Φεβρουαρίου του 2003.

Ιάκωβος Τσακαλίδης (Σανς, Mέμφις Γκρίζιλς, Χιούστον Ρόκετς )

Ο Τσακαλίδης διαλέχτηκε στο νο 25 του ντραφτ και έμεινε τρεις σεζόν τους Σανς. Καλύτερη ήταν η δεύτερη σεζόν του όπου και είχε 7,3 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 1 κόψιμο κατά μέσο όρο σε 23.6 λεπτά. Οι Σανς τον παραχώρησαν στους Γκρίζιλς όπου παρέμεινε 2 μίση χρόνια ακόμα και τελικά τη σεζόν 2006-07 τέλειωσε την καριέρα του στους Ρόκετς. Συνολικά στο ΝΒΑ σε 325 εμφανίσεις είχε 4,8 πόντους και 3,9 ριμπ.

Αντώνης Φώτσης (Mέμφις Γκρίζιλς)

Ο Αντώνης Φώτσης θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του με το όνομα του να ακούγεται μαζί με αυτό του Κιριλένκο και του Ναχμπάρ. Αν και έφηβος ακόμα συνέβαλε σημαντικά στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό το 2000. Ήταν από την αρχή αποφασισμένος να κάνει το άλμα και το 2001 δήλωσε συμμετοχή στα ντραφτ με τους Γκρίζιλς να τον διαλέγουν στο Νο 47 και τον Φώτση να περνάει αμέσως τον Ατλαντικό. Το γεγονός ότι μπροστά του βρήκε τον Πάου Γκασόλ που ήταν ντραφτ στο Νο 3 αλλά και ότι ο Φώτσης ήθελε ακόμα δουλεία δεν τον βοήθησαν να κάνει αισθητή την παρουσία του. Αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια έχοντας 3,9 πόντους μέσο όρο και 2,2 ριμπάουντ με ρεκόρ καριέρας τους 21 πόντους που πέτυχε στο παιχνίδι με τους Μάτζικ 19 Ιανουαρίου του 2002. Μετά από αυτή την χρόνια δεν έδωσε χρόνο στον εαυτό του αλλά αποφάσισε ότι καλύτερο για εκείνον θα ήταν να επιστρέψει στην Ευρώπη όπου και δικαιώθηκε αφού έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες της θέσης του.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Σιάτλ Σουπερσόνικς)

O Ανδρέας Γλυνιαδάκης δήλωσε συμμετοχή στα ντράφτ στου 2003. Την λάμψη όμως του την είχε κλέψει ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που και εκείνος περίμενε το πικ του. Τελικά ο Σχορτσιανίτης επιλέχθηκε από τους Κλίπερς στο Νο 34 και ο Γλυνιαδάκης λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας στο Νο 58 από τους Πίστονς γεγονός που έκανε την εντύπωση του.Ο Γλυνιαδάκης έκανε το ταξίδι για να αγωνιστεί στη D-League και παρέμεινε εκεί δύο σεζόν 2005-06 και 2006-07 απορρίπτοντας προτάσεις από ελληνικούς συλλόγους παράλληλα. Τελικά κατάφερε τον σκοπό του αφού οι Σουπερσόνικς τον κάλεσαν να αγωνιστεί για αυτούς. Ο Κρητικός σέντερ έπαιξε συνολικά σε 13 αγώνες 4 ως βασικός και έχει ρεκόρ καριέρας 8 πόντους σε αγώνα κόντρα στους Γκρίζλς στις 18 Δεκεμβρίου του 2006.

Βασίλης Σπανούλης (Χιούστον Ρόκετς)

Ο Έλληνας παίκτης που πήγε με τις μεγαλύτερες προσδοκίες στο ΝΒΑ. Ήταν ο MVP δύο τελευταίων Final-4 της Ευρωλίγκας και αποφάσισε να αρπάξει την πρόκληση του ΝΒΑ. Ο Σπανούλης επιλέχθηκε στο Νο 50 του ντραφτ 2004 από τους Μάβερικς οι οποίοι παραχώρησαν τα δικαιώματα του την ίδια μέρα με ανταλλαγή στους Ρόκετς.Tη σεζόν 2006-07, δύο χρόνια μετά από το ντραφτ ο Σπανούλης υπέγραψε συμβόλαιο με τους Ρόκετς. Από πρωταγωνιστής κομπάρσος και ο Σπανούλης δυσκολευόταν να βρει τα πατήματα του ερχόμενος από τον πάγκο. Η στατιστική του φτωχή, έπαιξε 31 παιχνίδια με 2,7 πόντους και 0,9 ασίστ μέσο όρο σε 8,8 λεπτά συμμετοχής. Ρεκόρ καριέρας του V-Span ήταν 13 πόντοι που κατάφερε και έβαλε σε δύο παιχνίδια το ένα με τους Γουόριος και το άλλο κόντρα στους Τζαζ. O Σπανούλης μάλιστα ένα μικρό διάστημα συνυπήρξε στην ομάδα του Χιούστον με τον Τσακαλίδη και έτσι πρώτη φορά στην ιστορία υπήρχαν δύο Έλληνες σε μια ομάδα του NBA. Οι Ρόκετς τον παραχώρησαν με ανταλλαγή στους Σπερς για χάρη του Σκόλα. Υπήρξε μεγάλη επιθυμία από την ομάδα του Σαν Αντόνιο να μείνει και να παίξει στην ομάδα αλλά το όνειρο του Σπανούλη είχε γκρεμιστεί και επέλεξε να επιστρέψει στην Ευρώπη με λαμπρά αποτελέσματα για την καριέρα του. Πάντα βέβαια θα τον κυνηγάει τι θα είχε γίνει αν είχε προσπαθήσει πιο υπομονετικά.

Κώστας Κουφός (Γιούτα Τζαζ, Nάγκετς, Γκρίζιλς)

Μεγαλωμένος στην Αμερική το όνειρό του ΝΒΑ δεν ήταν τόσο μακρινό για τον ομογενή σέντερ.Το ελληνικό κοινό τον έμαθε το 2007 που οδήγησε την εθνική ομάδα εφήβων μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Ισπανία που πήρε και τον τίτλο του ΜVP. Οι Τζαζ τον διάλεξαν στο Νο 23 του ντραφτ και το όνειρο του άρχισε να παίρνει μορφή. Η πορεία του στους Τζαζ δεν ήταν αυτή που περίμενε ο Κουφός και τις δύο πρώτες του σεζόν είχε 3,3 πόντους και 2,2 ριμπάουντ μέσο όρο. Μέσω ανταλλαγής μεταξύ τριών ομάδων ο Κουφός βρέθηκε στους Νάγκετς.Οι δηλώσεις του πάντα στο ίδιο μήκος με τον Κουφό να ενδιαφέρεται μόνο να βρει θέση στον μαγικό κόσμο. Η δικαίωση ήταν κοντά. Τη σεζόν 2012-13 ο ελληνοαμερικάνος σέντερ θα χριστεί βασικός και θα έχει 8 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 1,3 κοψίματα σε 22,4 λεπτά συμμετοχή παίζοντας 81 αγώνες. Η προσπάθεια δεν σταματάει αφού ο Κουφός δυσκολεύεται να καθιερωθεί. Οι Nάγκετς τον έστειλαν στους Γκρίζιλς και πλέον παλεύει εκεί για την καθιέρωση. Τη σεζόν 2013-14 ο Κουφός είχε 6,4 πόντους και 5,2 ριμπάουντ και 0.9 κοψίματα σε 87 εμφανίσεις. Στην πορεία του στο ΝΒΑ έχει συνολικά 5,4 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 0,8 κοψίματα. Ο πιο πεισμωμένος παίκτης από τους Έλληνες αφού σαν ομογενής δεν σκέφτηκε ποτέ να έρθει στην Ευρώπη αλλά παλεύει να βρει τη θέση του στον «μαγικό κόσμο». Το μόνο που μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

Νικ Καλάθης (Γκρίζιλς)

Ο 25χρόνος ομογενής Νικ Καλάθης από το κολέγιο της Φλόριντα αποφάσισε να ακολουθήσει αντίστροφο δρόμο και να βρεθεί στην Ευρώπη και στην τεράστια ευκαιρία που του έδωσε ο Παναθηναϊκός. Παράλληλα επιλέχθηκε στο Νο 45 του ντραφτ από τους Τίμπεργουλβς. Στον Παναθηναϊκό μετακόμισε το 2009 και έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2012 έχοντας τεράστια προσωπική εξέλιξη υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και κέρδισε δύο Ευρωλίγκες. Την επόμενη χρόνια μετακόμισε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν και κατέκτησε το Eurocup όντας ο πρωταγωνιστής της ομάδας από τη Ρωσία. Στις 22 Ιουλίου του 2013 οι Mάβερικς αντάλλαξαν τα δικαιώματα του με τους Γκρίζλίς. O Καλάθης έκανε το βήμα για το ΝΒΑ στις 20 Αυγούστου του 2013 που υπέγραψε συμβόλαιο με τους Γκρίζιλς. Tην περσινή χρονιά ο Καλάθης όσο αγωνίστηκε, αφού τιμωρήθηκε από τη λίγκα με 20 αγωνιστικές για θέμα ντόπινγκ, είχε 4,9 πόντους, 2,9 ασίστ και 1,9 ριμπάουντ σε 12,36 λεπτά συμμετοχής. Την φετινή χρονιά ακούστηκαν πολλά για επιστροφή του Καλάθη στην Ευρώπη με την τιμωρία του να παραμένει αλλά εκείνος μετά από επιθυμία και της ομάδας του έμεινε για να προσπαθήσει για την καθιέρωση στον «μαγικό κόσμο».

Γιάννης Αντετοκούνμπο (Mιλγουόκι Μπακς)

Ο Γιάννης Αντεκούνμπο είναι ο Έλληνας μπασκετμπολίστας που έκανε το πιο εκκωφαντικό ταξίδι προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέχρι σήμερα. Ο Γιάννης ξεκίνησε το μπάσκετ στην εφηβική ομάδα του Φιλαθλητικού. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στην Α2 με τη φανέλα του Φιλαθλητικού τη σεζόν 2012-13. Όταν έκλεισε τα 18 του χρόνια υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Σαράγοσα με buy-out για Ευρωλίγκα ή ΝΒΑ κάτι που ο Αντετοκούνμπο κατάφερε. Συμπεριλήφθηκε στα ντραφτ του 2013 και επιλέχθηκε στη θέση 15 από του Μπακς. O Αντετοκούνμπο είναι ο νεότερος εν ενεργεία παίκτης του ΝΒΑ. Κατάφερε και έκανε μια πολύ καλή πρώτη χρονιά στο ΝΒΑ με 6,8 πόντους, 1,9 ασίστ και 4,4 ριμπαόυντ σε 77 εμφανίσεις με τους Μπακς σε 10,82 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Ο Γιάννης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και θεωρείται ένα τεράστιο στοίχημα για τους Αμερικάνους...και για τους Έλληνες

Κώστας Παπανικολάου (Houston Rockets)

Ο τελευταίος της παρέας. Ο Κώστας Παπανικολάου ξεκίνησε την καριέρα του στον Άρη και μετακόμισε το 2009 στον Ολυμπιακό. Με την φανέλα των ερυθρολεύκων έγραψε χρυσά κεφάλαια στις σελίδες της καριέρα του αφού κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες όντας από τους πρωταγωνιστές με την ομάδα του. Το 2013 άλλαξε φανέλα και χώρα πηγαίνοντας στη Μπαρτσελόνα. Με την ομάδα της Βαρκελώνης κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας πριν αποφασίσει να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Τα δικαιώματα του στο NBA άλλαξαν πολλές φορές κάτοχό αφού το 2012 επιλέχθηκε από τους Νicks στο Νο 48 και παραχωρήθηκαν στους Portland Trail Βlazers. Την 1η Ιουλίου του 2013 τα δικαιώματα του πέρασαν στου Rockets και τελικά το καλοκαίρι του 2013 υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα του Χιούστον. Ο «Παπ» δηλώνει έτοιμος να παλέψει για μια θέση στο NBA και αποφασισμένος να αρπάξει την ευκαιρία.

 

NBA Τελευταία Νέα