Αδελφοποιήσεις και... επισκέψεις στην Ελλάδα! (pics)

Gazzetta team
Αδελφοποιήσεις και... επισκέψεις στην Ελλάδα! (pics)
Έλληνες και Σέρβοι οπαδοί έστησαν γιορτή στο ΣΕΦ και με αφορμή τις αδελφοποιήσεις οπαδών, το gazzetta.gr σας θυμίζει ανάλογες περιπτώσεις που οπαδοί ελληνικών ομάδων βρέθηκαν ως φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα!

Το βράδυ της Παρασκευής στο ΣΕΦ οπαδοί του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα έστησαν το δικό τους πάρτι στις εξέδρες δείχνοντας τους δεσμούς φιλίας που υπάροχυν μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Δύο μήνες πριν και στην Τρίπολη, ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχτηκε την Παρτιζάν και στις εξέδρες εκτός από τους φιλάθλους των Αρκάδων και των Σέρβων, υπήρξαν κι Έλληνες άλλης ελληνικής ομάδας και συγκεκριμένα του ΠΑΟΚ. Ο λόγος της παρουσίας τους είχε να κάνει με την αδελφοποίηση που υπάρχει ανάμεσα σε μεγάλη μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ και τους Grobari.

Ωστόσο η παρουσία φιλάθλων του «δικεφάλου του βορρά» στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ως φιλοξενούμενοι σε ένα ματς που δεν θα αγωνίζεται η ομάδα τους, δεν θα είναι η πρώτη, καθώς ήδη στο ίδιο γήπεδο, έχουν προηγηθεί αυτές των φίλων του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή, στα ματς του Αστέρα με την Ραπίντ Βιέννης και την Μάιντς αντίστοιχα, ενώ συνολικά οι φορές που οπαδοί ελληνικών ομάδων που έχουν βρεθεί στο πλευρό των ξένων... αδερφών τους δεν είναι λίγες.

Δυστυχώς ανάμεσά τους υπήρξαν και φορές που σημειώθηκαν επεισόδια, όπως στο ΠΑΟΚ-Ραπίντ Βιέννης, ωστόσο όσον αφορά την Τρίπολη, σε καμία από τις δύο προηγούμενες δεν έγινε το παραμικρό.

Αρχή με το Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας

Η πρώτη φορά που οπαδοί ελληνικής ομάδας βρέθηκαν στο πλευρό ξένης σε αγώνα που έγινε στην χώρα μας ήταν το μακρινό 1992. Συγκεκριμένα στις 4/3/1992 και στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα για το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ, οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ για να συμπαρασταθούν στους Σέρβους και μάλιστα από τότε έχει αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία, η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα. Για την ιστορία οι Σέρβοι είχαν επικρατήσει με 2-0.

Η... απάντηση των «πράσινων» στο ματς με την Ρόμα

Έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια, για να υπάρξει στο ποδόσφαιρο πάντα, κάτι ανάλογο. Συγκεκριμένα στις 18/10/2006 ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ρόμα και στο πλάι των Ιταλών τιφόζι βρίσκονται φίλοι του Παναθηναϊκού και μάλιστα στην Ιταλία υπάρχει και σημαία των «πράσινων» (φωτό). Φίλοι του «τριφυλλιού» βρέθηκαν στο Καραϊσκάκης και πανηγύρισαν τη νίκη με 1-0 των Ρωμαίων.

«Ερυθρόλευκοι» στη Θεσσαλονίκη και επεισόδια εκτός γηπέδου

Ένα χρόνο πιο μετά και συγκεκριμένα στις 8/11/2007, ο Άρης υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στην κερκίδα των Σέρβων φιλάθλων βρέθηκαν και οπαδοί του Ολυμπιακού και δυστυχώς τα πράγματα δεν κύλησαν καθόλου ήρεμα, καθώς σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια εκτός γηπέδου. Για την ιστορία ο Άρης είχε επικρατήσει του Αστέρα με 3-0.

Και με Σεντ Ετιέν «πράσινοι» στο Καραϊσκάκης

Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2008, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Σεντ Ετιέν και στις εξέδρες του Καραϊσκάκης μαζί με τους Γάλλους, βρέθηκαν και πάλι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Η αναμέτρηση διεξήχθη στις 18/2/2009 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τους Γάλλους να επικρατούν με 3-1, ενώ δυστυχώς δεν έλειψαν και τα επεισόδια στις εξέδρες, κυρίως με ανταλλαγές αντικειμένων.

Και οι «κιτρινόμαυροι» κόντρα σε Ολυμπιακό

Καλές σχέσεις με οπαδούς άλλων ομάδων δεν έχουν μόνο οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Έχει και η ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να είναι... αδελφοποιημένοι με αυτούς της Μαρσέιγ και της Λιβόρνο. Λόγω της σχέσης αυτής με τους Γάλλους, στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκης υπήρξαν φίλοι της Ένωσης στις εξέδρες του Φαληρικού γηπέδου, χωρίς δυστυχώς να αποφευχθούν επεισόδια, κυρίως εκτός γηπέδου και συγκεκριμένα στην Συγγρού. Στην Γαλλία μάλιστα η παρουσία ήταν ακόμα πιο έντονη, με τους Γάλλους να... τιμούν τους φίλους τους με κορεό, αλλά και δύο μεγάλες σημαίες της ΑΕΚ(φωτό). Για την ιστορία η Μαρσέιγ είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού με 1-0.

Χαμός στη Τούμπα με τους Αυστριακούς

Έναν χρόνο αργότερα σημειώθηκαν τα πιο σοβαρά επεισόδια που αφορούσαν Ευρωπαϊκό αγώνα ελληνικής ομάδας, στον οποίο υπήρξε παρουσία και φιλάθλων τρίτης. Συγκεκριμένα στις 23/8/2012 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε για το Γιουρόπα Λιγκ την Ραπίντ Βιέννης και στις εξέδρες της Τούμπας εκτός από τους Αυστριακούς βρέθηκαν και φίλοι του Παναθηναϊκού. Το κακό δεν άργησε να γίνει και λόγω της ρίψης αντικειμένων, αλλά και την είσοδο των φίλων του «δικεφάλου» στον αγωνιστικό χώρο και οι δύο ομάδες (ΠΑΟΚ, Ραπίντ), τιμωρήθηκαν αυστηρά από την ΟΥΕΦΑ. Για την ιστορία ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1.

Η ώρα του Αστέρα...

Ξεκίνημα με Ραπίντ

Η πρώτη φορά που οπαδοί ελληνικής ομάδας, βρέθηκαν στην Τρίπολη ως φιλοξενούμενοι, χωρίς όμως να παίζει το σωματείο τους ήταν αυτοί του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου του 2013, ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχθηκε την Ραπίντ Βιέννης και στις εξέδρες του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» εκτός από τους φίλους των Αρκάδων και τους Αυστριακούς, βρέθηκαν και φίλοι του Παναθηναϊκού. Οι οργανωμένοι των δύο ομάδων, είχαν και συνεχίζουν να έχουν πολύ καλή σχέση και μάλιστα και κόντρα στον Αστέρα είχαν ακουστεί και συνθήματα για τους «πράσινους» της Αθήνας, ενώ πολλά ήταν και τα πανό και οι σημαίες των οπαδών του «τριφυλλιού». Για την ιστορία ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1 και στη ρεβάνς η Ραπίντ πήρε την πρόκριση επικρατώντας με 3-1.

Και φίλοι του Ηρακλή με Μάιντς

Φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα επτά μέρες πιο μετά (7/8/2014), υπήρξε σε σαφώς μικρότερο βαθμό, το ίδιο σκηνικό. Ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχθηκε την Μάιντς, έχοντας χάσει με 1-0 στο πρώτο ματς. Στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας βρέθηκαν πάνω από 300 Γερμανοί και ανάμεσά τους υπήρξαν και φίλοι του Ηρακλή, με τους οποίους υπάρχει εξαιρετική σχέση. Μάλιστα υπήρξε και πανό της «Αυτόνομης Θύρας 10» πίσω από την εστία που καθόντουσαν οι φιλοξενούμενοι.

Σειρά παίρνουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

Τελευταίοι στην λίστα των Ελλήνων οπαδών που θα βρεθούν στο πλευρό ξένης ομάδας σε αγώνα με ελληνική, θα μπουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του βορρά» ναι μεν φιλοξενείται από την Γκινγκάμπ για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ την Πέμπτη το βράδυ (20:00 ώρα Ελλάδας), αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως στην Τρίπολη θα βρεθούν, έστω και λίγα μέλη συνδέσμων φίλων του «δικεφάλου», προκειμένου να σταθούν δίπλα στους Grobari, τους οπαδούς της Παρτιζάν, με τους οποίους έχουν εξαιρετική σχέση. Μια παρουσία που αν δεν υπήρχε ο αγώνας με τους Γάλλους θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, όμως ακόμα και έτσι το να μην υπάρξει πανό του ΠΑΟΚ στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» θα αποτελέσει μια μεγάλη έκπληξη.

Πολλοί στα εκτός και ειδικά στο μπάσκετ...

Εκτός από το ποδόσφαιρο πολλές είναι οι φορές που οπαδοί ελληνικής ομάδας έχουν βρεθεί μαζί στις εξέδρες με οπαδούς κάποιες ξένης. Ειδικά στο μπάσκετ και στα παιχνίδια της Παρτιζάν με τον Ολυμπιακό και του Ερυθρού Αστέρα με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, νομίζεις πως βρίσκεσαι στην Ελλάδα, ακούγοντας σε άπταιστα ελληνικά να βρίζουν τους αντιπάλους τους, μιας και στις εξέδρες βρίσκονται φίλοι του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές χώρες, με το ίντερνετ να έχει βοηθήσει στις αδελφοποιήσεις οπαδών.

*Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να μας διέφυγαν, κάτι που σίγουρα δεν έγινε επίτηδες. Αν κάποιος θυμάται και άλλες... επισκέψεις Ελλήνων οπαδών σε ελληνικά γήπεδα ως φιλοξενούμενοι, μπορεί να τις αναφέρει σε σχόλιο.