Τι έχει γίνει στους «εμφύλιους» του Champions League

Gazzetta team
gazzetta default image fallback

bet365

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τελικός του Champions League αποτελεί υπόθεση δύο ομάδων από την ίδια χώρα. Το gazzetta.gr σας θυμίζει...

Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης πήραν τα εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό του Champions League στις 24 Μαΐου, μετατρέποντας σε προσωπική τους υπόθεση τις ρεβάνς σε Μόναχο και Λονδίνο αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά θα δούμε σε έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να λύνουν τις διαφορές τους δύο ομάδες από την ίδια πόλη. Ωστόσο, στο παρελθόν έχει υπάρξει άλλες τέσσερις φορές «εμφύλιος» ανάμεσα σε δύο ομάδες από την ίδια χώρα. Μάλιστα, η Ισπανία παίρνει τα ηνία, καθώς για δεύτερη φορά θα εκπροσωπηθεί από ομάδες της στον τελικό. Ήταν η πρώτη χώρα που το πέτυχε και ακολούθησαν Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία.

Η αρχή έγινε τη σεζόν 1999/00 όταν Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια βρέθηκαν αντιμέτωπες στον μεγάλο τελικό να διεκδικούν το τρόπαιο. Η «βασίλισσα» επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί που την συνόδευε πριν από αυτή την αναμέτρηση παρά την εκπληκτική πορεία που είχαν κάνει εκείνη την χρονιά οι «νυχτερίδες». Ο τελικός μετατράπηκε σε μονόλογο για την Ρεάλ, η οποία με τα γκολ των Μοριέντες, Μακ Μάναμαν και Ραούλ επικράτησε εύκολα με 3-0 απέναντι στην πρωτάρα Βαλένθια.

Ο δεύτερος «εμφύλιος» έγινε τη σεζόν 2002/03. Γιουβέντους και Μίλαν μετέτρεψαν τον τελικό σε ιταλική υπόθεση σε ένα ματς που λίγοι θα θυμούνται. Έπειτα από 90 λεπτά της κανονικής αναμέτρησης και τα 30 της παράτασης, οι δύο ομάδες έδειξαν ότι και μέχρι σήμερα να έπαιζαν δεν θα σκόραραν. Τελικά οι θεατές που παρακολούθησαν τον τελικό του «Ολντ Τράφορντ» αποζημιώθηκαν με την διαδικασία των πέναλτι, όπου πρωταγωνίστησαν οι δύο τερματοφύλακες, ο Ντίντα και ο Μπουφόν. Ο Βραζιλιάνος πορτιέρο της Μίλαν ήταν σε μεγάλη βραδιά και με τρεις αποκρούσεις έδωσε στην ομάδα του το τρόπαιο.

Την σεζόν 2007/08 ήρθε η σειρά της Αγγλίας καθώς στον τελικό έφτασαν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξε το σκορ στο 26΄ για τους «κόκκινους διαβόλους», αλλά στο 45΄ ο Φρανκ Λάμπαρντ έφερε το ματς στα ίσια. Ούτε το δεύτερο ημίχρονο, αλλά ούτε και ο έξτρα χρόνος της παράτασης έφταναν για να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Ο Ρονάλντο αστόχησε από την άσπρη βούλα, αλλά ένα γλίστρημα του Τέρι έσωσε τη Γιουνάιτεντ. Ο Φαν Ντερ Σαρ στη συνέχεια κέρδισε τον Ανελκά και έδωσε στην Μάντσεστερ το τρόπαιο.

Την περυσινή σεζόν (2012/13) ήταν η σειρά της Γερμανίας να μετατρέψει σε δική της υπόθεση τον τίτλο. Ντόρτμουντ και Μπάγερν μετά τις εκπληκτικές τους μάχες στις εγχώριες διοργανώσεις, βρέθηκαν αντιμέτωπες και στον τελικό του Champions League στο «Γουέμπλεϊ». Η Μπάγερν άνοιξε το σκορ στο 60΄ με τον Μάντζουκιτς, αλλά η αντίδραση της Ντόρτμουντ ήταν άμεση, με την ισοφάριση του Γκιντογκάν οκτώ λεπτά αργότερα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Οι Βαυαροί ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να χάσουν δεύτερο συνεχόμενο τελικό Champions League και ο Ρόμπεν ένα λεπτό πριν την λήξη της αναμέτρησης χάρισε στη ομάδα του το πέμπτο τρόπαιο στη ιστορία της στην διοργάνωση.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα