NBA Draft 2019: Ο Ζάιον και... όλοι οι υπόλοιποι! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
NBA Draft 2019: Ο Ζάιον και... όλοι οι υπόλοιποι! (vids)

bet365

Το ΝΒΑ είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους αστέρες του πρωταθλήματος με τη διεξαγωγή του φετινού draft στο Μπρούκλιν και το gazzetta.gr σας «σερβίρει» το πρόγευμα με τους παίκτες στους οποίους αξίζει να στρέψετε την προσοχή σας.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα να έπεσε η αυλαία της σεζόν 2018-2019 στο ΝΒΑ με την κατάκτηση του τίτλου από τους Τορόντο Ράπτορς ωστόσο κανείς δεν... χαλαρώνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το αντίθετο θα μπορούσε να πει κάποιος! Και οι 30 ομάδες του πρωταθλήματος έχουν ξεκινήσει ήδη τον προγραμματισμό για την «επόμενη ημέρα», τόσο λόγω της free agency και των trades, όσο φυσικά και του καθιερωμένου draft με την επιλογή των νέων παικτών.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/6, 02:30, Cosmote Sport 4) το «Barclays Center» του Μπρούκλιν θα υποδεχτεί τα νέα «φυντάνια» του παγκόσμιου μπάσκετ, τα οποία θα προσπαθήσουν να γράψουν τη δική τους ιστορία στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές δεν θα υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στη διαδικασία επιλογής νέων παικτών όπως επίσης και καμία ελληνική. Ούτε θα υπάρχει το «μεγάλο όνομα» από την «Γηραιά Ήπειρο» όπως ήταν πέρυσι ο Λούκα Ντόντσιτς για να... κλέψει κάπως την παράσταση.

Όμως το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο και αυτό διότι δεσπόζει η παρουσία του Ζάιον Ουίλιαμσον, το... κατά πολλούς «next big thing» του ΝΒΑ. Ο θηριώδης πάουερ φόργουορντ θα είναι «όλα τα λεφτά» του φετινού draft, ενώ υπάρχει μια πεντάδα παικτών που μπορεί να κάνει την διαφορά στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη από την πρώτη τους χρονιά.

Οι Νιου Όρλεανς Πέλικανς ήταν οι τυχεροί της λοταρίας και εκείνοι που θα τον εντάξουν στο δυναμικό τους από τη στιγμή που επιλέγουν στο νούμερο «1» ενώ οι Νικς που ήταν το... φαβορί για την κορυφή του draft θα αρκεστούν στο «3» και δη στον συμπαίκτη του στο Ντιουκ, Αρ Τζέι Μπάρετ. Στο «δύο» βρέθηκαν οι Μέμφις Γκρίζλις, οι οποίοι μετά και το trade που έστειλε τον Μάικ Κόνλεϊ στην Γιούτα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιλέξουν τον Μόραντ.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 10ΑΔΑ

ZION WILLIAMSON (6/7/2000, PF/C, DUKE)

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όνομα του φετινού draft. Ένα «θηρίο» με ύψος 2.01 μέτρα, 130 κιλά, 208 εκατοστά άνοιγμα χεριών και φοβερά αθλητικά προσόντα! Ουσιαστικά θα αποτελέσει τη συνέχεια του Άντονι Ντέιβις στην Νέα Ορλεάνη και μαζί με τους Χόλιντεϊ, Μπολ, Ίνγκραμ θα δημιουργήσουν στους Πέλικανς έναν ισχυρό κορμό για τα επόμενα χρόνια. Ο Ζάιον είχε 22,6 πόντους, 8,9 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ σε 33 ματς του NCAA τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

JA MORANT (10/8/1999, PG/SG, MURRAY STATE UNIVERSITY)

Ο Τζα Μόραντ αναμένεται να αποτελέσει το «μυαλό» των Μέμφις Γκρίζλις και τον οργανωτή της ομάδας μετά και το trade που έστειλε τον Κόνλεϊ στη Τζαζ. Είναι δεδομένο ότι θα τον επιλέξουν στο νούμερο «2». Έχει φοβερή εκρηκτικότητα στο παιχνίδι του, την οποία και συνδυάζει αρμονικά με την ικανότητά του στην πάσα, αλλά και το σταθερό του σουτ. Μαζί με τον Τζάρεν Τζάκσον θα αποτελέσουν το «μέλλον» για την ομάδα του Μέμφις. Φέτος μέτρησε με το Murray 24,5 πόντους, 10 ασίστ και 5,7 ριμπάουντ σε 33 παιχνίδια.

RJ BARRETT (14/6/2000, SF, DUKE)

Μαζί με τον Ζάιον αποτελούσαν τους «διόσκουρους» του Duke, με τον ίδιο να αποτελεί μια πραγματική καλαθομηχανή που μπορεί να «διαλύσει» οποιαδήποτε άμυνα όταν βρεθεί στη μέρα του. Ο Αρ Τζέι Μπάρετ (γιος του πάλαι ποτέ παίκτη της Δάφνης, Ρόουαν Μπάρετ) αναμένεται να καταλήξει στη Νέα Υόρκη, με την ελπίδα να προσπαθήσει να ξεκινήσει κάτι καλό για τους... ταλαιπωρημένους Νικς. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στο NCAA είχε κατά μέσο όρο 22,6 πόντους, 7,6 ριμπάουντ και 4,3 τελικές πάσες σε 38 (συνολικά) παιχνίδια.

JARRETT CULVER (20/2/1999, SG, TEXAS TECH)

Ο Κάλβερ θα «παίξει» μεταξύ Νέας Ορλεάνης που επιλέγει στο «4» και Κλίβελαντ Καβαλίερς που επιλέγουν στο «5». Πρόκειται για έναν «καθαρό» σκόρερ που αγωνίζεται στη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους ωστόσο δεν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το δυνατό του σημείο είναι το τρίποντο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη φανέλα του Texas Tech που έφτασε μέχρι και τον μεγάλο τελικό της March Madness, είχε μόλις 30% ποσοστό ευστοχίας ενώ η γραμμή του τριπόντου στο ΝΒΑ είναι πιο... μακριά και σίγουρα θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα. Παρόλα αυτά μέτρησε 18,5 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ σε 38 παιχνίδια του κολεγιακού πρωταθλήματος.

DARIUS GARLAND (26/1/2000, PG, VANDERBILT)

Μπορεί να είναι με το... ζόρι 188 εκατοστά, αλλά πρόκειται για έναν Point Guard που πολλές ομάδες του ΝΒΑ θα τον ήθελαν στο ρόστερ τους. Πολύ καλός σουτέρ τριών πόντων και δη της τάξεως του 48% ενώ με τη φανέλα του Vandebilt είχε κατά μέσο όρο 16,2 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 2,6 τελικές πάσες. Βέβαια υπάρχει μεγάλη περίπτωση να γίνει trade εάν επιλεγεί στο «4» ή στο «5» και αυτό διότι οι Πέλικανς είναι «γεμάτοι» σε αυτή τη θέση, ενώ οι Καβαλίερς έχουν ήδη στον Κόλιν Σέξτον.

COBY WHITE (16/2/2000, PG/SG, NORTH CAROLINA)

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν... δεδομένη την επιλογή του Κόμπι Ουάιτ από τους Φοίνιξ Σανς. Πρόκειται για έναν combo guard που πασάρει εξαιρετικά σε καταστάσεις pick n roll ενώ θεωρείται από τους καλύτερους spot shooters του draft όσον αφορά το catch and shoot από τα «φτερά» της επίθεσης. Φέτος είχε κατά μέσο όρο με το κολέγιο του North Carolina 16,1 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ, ενώ μέτρησε 35,3% στα τρίποντα.

DE' ANDRE HUNTER (2/12/1997, SF, VIRGINIA)

Ο παίκτης που οδήγησε το Virginia τον περασμένο Απρίλιο στην κατάκτηση του τίτλου στο ΝCAA χάρη στην εξαιρετική του εμφάνιση στον μεγάλο τελικό (27π., 9ριμπ.) κόντρα στο Texas Tech. Παρόλα αυτά θεωρείται δύσκολο (αλλά όχι και απίθανο) να επιλεγεί νωρίτερα από την 7η θέση, εκεί όπου επιλέγουν οι Σικάγο Μπουλς. Ο Χάντερ είχε τη φετινή σεζόν 15,2 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Αρκετά δυνατό κορμί, αθλητικός φόργουορντ, βγάζει ενέργεια στο παρκέ και μπορεί να υποστηρίξει και τις δύο θέσεις των φόργουορντ.

CAM REDDISH (1/9/1999, SG/SF, DUKE)

O... τρίτος της παρέας του Duke με Ζάιον και Μπάρετ. Συμπλήρωσε ιδανικά τους δύο συμπαίκτες του, έχοντας κατά μέσο όρο 13,5 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ. Ένας παίκτης που σουτάρει πολύ (είχε κατά μέσο όρο 7 τρίποντα σε κάθε ματς των Blue Devils) και τον οποίο οι «experts» του draft τον στέλνουν στους Ατλάντα Χοκς. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι του λείπει η συνέπεια και η σταθερότητα στο παιχνίδι του και ούτε φημίζεται για τα αθλητικά του προσόντα. Παρόλα αυτά είναι καλός αμυντικός και έτοιμος να αναλάβει και τις πιο δύσκολες αποστολές.

NASSIR LITTLE (11/2/2000, SF/PF, NORTH CAROLINA)

Έχει τρομερό άνοιγμα χεριών και αγωνίζεται κυρίως στη θέση του σμολ φόργουορντ. Ήταν ο... καλύτερος 6ος παίκτης του NCAA και του North Carolina έχοντας κατά μέσο όρο 9,8 πόντους και 4,6 ριμπάουντ ερχόμενος από τον πάγκο. Δεν αποκλείεται η επιλογή να γίνει από τους Ουίζαρντς, οι οποίοι ψάχνουν ένα καλό «πακέτο» για trade μαζί με τον Μπράντλεϊ Μπιλ. Οπότε μην απορήσετε αν τον επιλέξουν και στη συνέχεια τον βάλουν στο trade block προκειμένου να αποκτήσουν παίκτη πρώτης γραμμής.

JAXSON HAYES (23/5/2000, C, TEXAS)

Ίσως ο μοναδικός σέντερ που θα συναντήσουμε στην πρώτη 10άδα του draft. Ικανότατος μπλοκέρ με 2,2 τάπες τη φετινή σεζόν σε κάθε ματς, ενώ σκόραρε 10 πόντους με το εντυπωσιακό 73% στα σουτ εντός παιδιάς! Είναι εξαιρετικός αμυντικός αλλά χρειάζεται να προσθέσει μπόλικο όγκο στο σώμα του για να μπορέσει να σταθεί στο ΝΒΑ. Είναι ο... κλασσικός rim protector, τον οποίο ωστόσο οι Χοκς αναμένεται να επιλέξουν και στη συνέχεια να ανταλλάξουν. Υπομονή μέχρι το βράδυ και θα δούμε τις θα γίνει.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

GOGA BITADZE (20/7/1999, C, BUDUCNOST)

Θεωρείται πολύ δύσκολο να αποτελέσει lottery pick ωστόσο κρατήστε ένα μικρό παράθυρο ανοικτό. Σύμφωνα με το τελευταίο Mock Draft βρίσκεται οριακά στο νούμερο «15» όπου επιλέγουν οι Ντιτρόιτ Πίστονς ωστόσο αυτό είναι ένα θεωρητικό και μόνο σενάριο. Ο Γεωργιανός σέντερ είχε στην φετινή EuroLeague 12,1 πόντους και 6,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με τη φανέλα της Μπουντούτσνοστ.

SEKOU DOUMBOUYA (23/12/2000, SF, LIMOGES)

Μην εκπλαγείτε αν δείτε τον 18χρονο φόργουορντ μέσα στην πρώτη 10άδα με 15άδα. Αν και «άγουρος» ακόμα, θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γαλλικού μπάσκετ! Φοβερά αθλητικά προσόντα με τρομερή ενέργεια στο παιχνίδι του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Χρειάζεται ωστόσο να δυναμώσει σωματικά αν και το potential του είναι μεγάλο και ελπιδοφόρο. Φέτος αγωνίστηκε σε 8 ματς του EuroCup με 6,9 πόντους και 2,8 ριμπάουντ.

LUKA SAMANIC (9/1/2000, PF, OLIMPIJA LJUBLJANA)

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά το Mock Draft τον «δίνει» επιλογή πρώτου γύρου. Πρόκειται για Κροάτη φόργουορντ, ο οποίος μπορεί να παίξει τόσο στο «τέσσερα», όσο και στο «τρία». Έχει ύψος 2.10 μέτρα, με καλό post παιχνίδι, πολύ γρήγορος για το ύψος του, μεγάλο διασκελισμό ενώ μπορεί να απειλήσει και με σουτ από τα 5,5-6 μέτρα. Αντίθετα η αδυναμία του εστιάζεται στην άμυνα αλλά και στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατός για τη θέση του πάουερ φόργουορντ. Ειδικά στο ΝΒΑ.

JOSHUA OBIESIE (23/5/2000, PG/SG, WURZBURG)

Ο Γερμανός γκαρντ αγωνίστηκε στην Βούρτζμπουργκ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να επιλεγεί χαμηλά στον δεύτερο γύρο του draft. Στο γερμανικό πρωτάθλημα είχε φέτος κατά μέσο όρο 5,5 πόντους και 1 ασίστ ανά 15 λεπτά συμμετοχής. Το ύψος του, του δημιουργεί πλεονέκτημα ως point guard ενώ υστερεί σε αθλητικότητα και άμυνα. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και το πόσο έτοιμος είναι για το μεγάλο βήμα στο ΝΒΑ.

ADAM MOKOKA (18/7/1998, SG, MEGA BEMAX)

Ο Γάλλος γκαρντ έκανε το ξεπέταγμά του στην Γκραβελίν τη σεζόν 2017-18 όταν και αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια του γαλλικού πρωταθλήματος. Φέτος βρέθηκε στην Αδριατική Λίγκα με τη φανέλα της Μέγκα Μπέμαξ έχοντας κατά μέσο όρο 11,2 πόντους, 3,7 ριμπάουντ, 3,1 ασίστ με 32% στα τρίποντα και 43% στα τρίποντα. Το μεγάλο «μείον» του Μοκοκά αφορά τον βαθμό ετοιμότητάς του. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να επιλεγεί στον δεύτερο γύρο.

YOVEL ZOOSMAN (12/5/1998, SG/SF, MACCABI TEL AVIV)

Ο γνώριμος από τη θητεία του στην Μακάμπι δήλωσε συμμετοχή στο draft, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι στο τέλος θα επιλεγεί. Φέτος έπαιξε και σε 30 παιχνίδια της EuroLeague και μάλιστα είχε κατά μέσο όρο 15 λεπτά συμμετοχής. Σε αυτό το διάστημα μέτρησε 3 πόντους σε κάθε ματς και 2 ριμπάουντ, ενώ έχει να θυμάται τους 15 πόντους απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας εκτός έδρας.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ...

BOL BOL (16/11/1999, PF/C, OREGON)

Ο γιος του αείμνηστου Μανούτε Μπολ θα προσπαθήσει να κάνει τη δική του καριέρα στο ΝΒΑ. Μπορεί να μην είναι 2.32 μέτρα όπως ήταν ο πατέρας του ωστόσο βλέπει τον κόσμο από τα 218 εκατοστά. Για το ύψος του διαθέτει εξαιρετικό σουτ, κάτι που φαίνεται και από το 53% που είχε στα τρίποντα. Ανά 30 λεπτά συμμετοχής μέτρησε κατά μέσο όρο 21 πόντους, 9,6 ριμπάουντ και 2,7 τάπες. Εκτός απρόοπτου αναμένεται να επιλεγεί στον πρώτο γύρο του draft και μάλιστα μέσα στην πρώτη 20άδα.

TACKO FALL (10/12/1995, C, UCF)

Μόνο και μόνο με το ύψος του κατάφερε να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του κατά τη διάρκεια του NCAA και δη της March Madness. Ο Σενεγαλέζος σέντερ έχει 2.32 μέτρα ύψος και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις ατραξιόν του draft. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Τάκο Φολ θα επιλεγεί μεταξύ 45 και 60 ενώ δεν αποκλείεται να περιμένει να ακούσει το όνομά το μέχρι και την... τελευταία στιγμή. Φέτος μέτρησε 11,1 πόντους, 7,6 ριμπάουντ και 2,6 τάπες σε κάθε ματς.

 

NBA Τελευταία Νέα