Μπλέιζερς: Πολύ σκληροί για να… πεθάνουν! (pics & vids)

Μπλέιζερς: Πολύ σκληροί για να… πεθάνουν! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Μπλέιζερς: Πολύ σκληροί για να… πεθάνουν! (pics & vids)

bet365

Το Πόρτλαντ επιβίωσε από το «θρίλερ» των 4 παρατάσεων κόντρα στους Νάγκετς και το gazzetta.gr υποκλίνεται στην ομάδα που όσα… εμπόδια και αν βρει στον δρόμο της, δεν τα παρατά ποτέ, δεν «πεθαίνει».

Το ΝΒΑ παραμιλά μετά την ματσάρα των 4 παρατάσεων στο Game 3 των Μπλέιζερς με τους άντεξε σε ένα απίστευτο… θρίλερ και πήρε κεφάλι στη σειρά των ημιτελικών Δύσης. Μα πολύ περισσότερο έδειξε για ακόμα μια φορά πόσο σκληρή είναι.

Το gazzetta.gr βγάζει στο… καπέλο σε μια ομάδα που όσες αναποδιές και αν συνάντησε φέτος, σήκωσε το κεφάλι, «πάλεψε» και δεν τα παράτησε ποτέ. Γιατί το φετινό Πόρτλαντ δεν… πεθαίνει ποτέ, έχοντας ως μπροστάρη μια αδιανόητη παιχτάρα που λέγεται Ντάμιαν Λίλαρντ και εδώ και χρόνια είναι ο πιο υποτιμημένος παίκτης στη λίγκα.

Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Νούρκιτς που δεν τους… λύγισε

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα για τους Μπλέιζερς ήρθε στις 26 Μάρτη του 2009. Ο… γίγαντας της ομάδας και βασικός σέντερ,Γιουσούφ Νούρκιτς έσπασε το αριστερό του πόδι στον αγώνα με τους Νετς.

Ο Βόσνιος στάθηκε εξαιρετικά άτυχος όταν στην προσπάθειά του να διεκδικήσει ένα επιθετικό ριμπάουντ στην παράταση δεν πάτησε σωστά, με αποτέλεσμα να σπάσει την αριστερή του κνήμη. Το πόδι του από την ανώμαλη προσγείωση διαλύθηκε με τις εικόνες να είναι πολύ σκληρές και όσους βρέθηκαν στο γήπεδο να βλέπουν τον Νούρκιτς να υποφέρει.

Λίγο καιρό πριν τα playoffs, οι Μπλέιζερς έχαναν τον καλύτερο τους παίκτη, μετά τους Λίλαρντ και ΜακΚόλουμ. Η ρακέτα τους έχανε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης της. Και όμως το Πόρτλαντ άντεξε, έκρυψε με μαεστρικό τρόπο την τεράστια απώλεια και κατάφερε να τερματίσει στη regular season στην 3η θέση της Δύσης. H προσθήκη του Καντέρ στις 14 Φλεβάρη έδωσε σημαντικές λύσεις στην ομάδα του Στοτς. Γιατί πέρα από το αθλητικό κομμάτι, η ομάδα έβαλε στο δυναμικό της ένα… παλικάρι

Ο άνθρωπος που δεν διστάζει να τα… βάλει με τον Ερντογάν

Όταν πας κόντρα στον Ερντογάν, τι να σου πουν κάποια ματς του ΝΒΑ; O Kαντέρ εδώ και πολύ καιρό, δεν σταματά να εναντιώνεται στον πρόεδρο της Τουρκίας, τον οποίο δεν παύει να αποκαλεί δικτάτορα. Ο παίκτης των Μπλέιζερς δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Τουρκία (του ακύρωσε το διαβατήριο ο Ερντογάν), έχοντας μπει σε μια εξαιρετική δύσκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά είναι δυνατός, προσπαθεί να δώσει κουράγιο και στους συμπατριώτες του που νιώθουν το ίδιο με αυτόν, μιλώντας συνεχώς για ελευθερία και δημοκρατία, οι οποίες καταπατούνται από τον «Σουλτάνο».

«Δεν είμαι ούτε εγκληματίας, ούτε ριζοσπαστικός. Δεν είμαι επικίνδυνος. Είμαι ένας άνθρωπος με απόψεις και πεποιθήσεις που πρέπει να έχω το δικαίωμα να εκφράσω. Ο Ερντογάν δεν σέβεται αυτό το δικαίωμα και είναι έτοιμος να συντρίψει όποιον τον κριτικάρει. Ο Ερντογάν ήταν ένας δικτάτορας για πολλά χρόνια, όμως όλα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο κόσμος συχνά με ρωτάει γιατί συνεχίζω να μιλάω από τη στιγμή που αυτό πληγώνει την οικογένειά μου, όμως ακριβώς γι' αυτό το κάνω. Οι άνθρωποι του Ερντογάν έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονές και τους συμμαθητές μου. Πρέπει να μιλήσω, διαφορετικά η χώρα μου θα υποφέρει στην σιγή. Και είμαι τυχερός, όταν έγινα στόχος του καθεστώτος, το ΝΒΑ και η Αμερικανική Κυβέρνηση με υπερασπίστηκαν, με έφεραν στη χώρα με ασφάλεια, σε μια χώρα στην οποία τα δικαιώματά μου προστατεύονται. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτά τα προνόμια για να ακουστούν οι άνθρωποι της Τουρκίας.

Ο κόσμος λέει ότι το status quo δεν είναι αυτό που θέλει. Δεν είναι αυτό που θέλουμε για την όμορφη χώρα μας. Θέλουμε δημοκρατία και ελευθερία. Θέλουμε να λέμε την γνώμη μας ελεύθερα και χωρίς να φοβόμαστε. Θέλουμε ελεύθερα media και μια ισχυρή κοινωνία. Θέλω να δώσω φωνή στους ανθρώπους της Τουρκίας που δεν έχουν, για να ρίξω φως στα εγκλήματα του Ερντογάν. Ας δείξουμε όλοι μαζί στους δικτάτορες αυτού του κόσμου πως είναι υπόλογοι», είχε αναφέρει στο παρελθόν.

Μάλιστα στο Game 5 κόντρα στους Θάντερ, έβγαλε τον ώμο του από το πρώτο 1ο δωδεκάλεπτο, αλλά έπαιξε ως το τέλος του ματς, δείχνοντας για ακόμη μια φορά το αγωνιστικό του πνεύμα.

Η… ραψωδία του Λίλαρντ που καθάρισε τους Θάντερ

Οι Μπλέιζερς μπήκαν στα playoffs και σειρά με τους Θάντερ ήταν πολύ αμφίρροπη, ειδικά με την απουσία του Νούρκιτς. Όμως It was about Dame Time. Για άλλη μια φορά ένας εκ των 2-3 κορυφαίων clutch παικτών της λίγκας, έλαμψε. Μίλησε στα δύσκολα και οδήγησε την ομάδα του στον επόμενο γύρο.

O Λίλαρντ έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του στο Game 1 στο Πόρτλαντ. Έβαλε 30 πόντους και οδήγησε την ομάδα του σε σπουδαία νίκη. Η Οκλαχόμα έβαλε δύσκολα στους Μπλέιζερς, αφού με τον Τζορτζ έγραψε το 93-92, 2:30 λεπτά για το τέλος. Όμως ο Dame με τριποντάρα από τα 9 μέτρα, έκανε το 96-92, δείχνοντας ποιος θα είναι ο νικητής στο τέλος. Μια σημαντική νίκη που έδωσε πλεονέκτημα στο Πόρτλαντ.

Το breaκ έγινε στο Game 4, οι Μπλέιζερς πήγαν στο 3-1 και πλέον ήθελαν τη νίκη στο Game 5 στο Πόρτλαντ για να πάνε στον επόμενο γύρο. «Όταν πράγματα γίνονται ζόρικα, οι ζόρικοι συνεχίζουν», λέει ένα γνωμικό. Και στο Game 5 τα πράγματα ήταν πολύ ζόρικα για το σύνολο του Στοτς. Δυο λεπτά πριν το τέλος, το σκορ στο 113-107 υπέρ των Θάντερ. Όμως όταν μιλάμε για τους σκληρούς Μπλέζερς, ξέρουν όλοι πως ποτέ δεν πρέπει να τους ξεγράφεις. Ο ΜακΚόλουμ ισοφαρίζει, 55 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά ο Τζορτζ γράφει το 115-113.

Και κάπου εκεί φτάνει η ώρα του Λίλαρντ. Φοβερό lay-up και 115-115. Ο Ουέστμπρουκ αστοχεί και η μπάλα είναι στα χέρια του… τρελού στα 15 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Κρατά τη μπάλα και το… στάζει από το σπίτι του στη λήξη για να στείλει τους Μπλέιζερς στην επόμενη φάση. Δεν τον λένε τυχαία logo Lillard. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία των playoffs με 2 νικητήρια σουτ που έδωσαν πρόκριση. Το ματς τελειώνει, με τον Dame να σταματά στους 50 πόντους σε ακόμα ένα έπος!

Πλέον ο εκπληκτικός Λίλαρντ έχει κάνει τη λέξη clutch να έχει χάσει τη σημασία της. Ξέρεις ότι αν σε ρωτήσουν τη σημαίνει clutch, θα τους δείξεις τον Dame.

Ένας από τους ελάχιστους παίκτες στην ιστορία της λίγκας που μπορεί να δημιουργήσει TOP 20 από τα clutch και winning shots που έχει πετύχει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Και σίγουρα ένας... πιστός στρατιώτης του Πόρτλαντ που πάει κόντρα στη μόδα της εποχής, η οποία θέλει τους top παίκτες να πηγαίνουν σε ομάδα που θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πρωτάθλημα.

«Ας μην πάρω ποτέ πρωτάθλημα, αν δεν μπορώ να χτίσω τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο εδώ που είμαι», είχε πει και αυτή είναι μια δήλωση που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την αφοσίωση του σε μια ομάδα που ποτέ δεν ήταν στα 4-5 φαβορί για το πρωτάθλημα.

Το σπουδαίο break και η επιβίωση στο ματς των 4 παρατάσεων

Επόμενος αντίπαλος οι Νάγκετς που έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Με το σκορ στο 1-0 κατά τους, οι Μπλέιζερς πάνε και κάνουν break στο Game 2 και φέρνουν τη σειρά στην ισορροπία. Σε ένα ματς που ο Λίλαρντ δεν είναι ο παίκτης που μας έχει συνηθίσει (14 πόντους με 5/17), οι Μπλέιζερς βρίσκουν άλλους ήρωες στο πρόσωπο του ΜακΚόλουμ, του Καντέρ και του Αμίνου. Σαν Λερναία Ύδρα, όσα κεφάλια και αν τους κόψεις, βγαίνει πάντα κάποιο άλλο και κάνει τη διαφορά.

Αλλά εκεί όπου φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο ότι οι Μπλέιζερς είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν, είναι το Game 3 στο Πόρτλαντ. Μια ματσάρα που χρειάστηκε 4 παρατάσεις για να τελειώσει. Oι Μπλέιζερς θα απαντήσουν στο 100-95 μετά το τρίποντο του Μάρεϊ και το ματς θα πάει στην παράταση, μετά το κλέψιμο του Αμίνου στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας. Στην παράταση ο ΜακΚόλουμ θα ισοφαρίσει σε 109-109, στέλνοντας το ματς σε 2ο έξτρα πεντάλεπτο. Το ματς έχει φτάσει στην 3η παράταση και εκεί οι Νάγκετς προηγούνται με 129-125, 31 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Κι όμως οι Μπλέιζερς δεν… πεθαίνουν. Δύο καλάθια του τεράστιου Λίλαρντ οδηγούν το ματς σε 4η παράταση.

Ο Στοτς βγάζει Χουντ από το… καπέλο

Και στην 4η παράταση ο Στοτς κάνει την κίνηση-ματ. Περνά στο ματς τον Χουντ, ο οποίος βάζει μπροστά την ομάδα του για το 135-133 στα 43 δεύτερα, ενώ με τριποντάρα γράφει το 138-136! Ο Γιόκιτς γίνεται μοιραίος και οι Μπλέιζερς παίρνουν τη ματσάρα της σεζόν. Σε ένα ματς που οι νικητές πήραν σημαντική βοήθεια από τους Χουντ (19 πόντοι με 6/8 σουτ), Χάρκλες (15 πόντοι και 10 ριμπάουντ) και Καντέρ (18 πόντοι με 15 ριμπάουντ) και φοβερό ΜακΚόλουμ με 41!

Γιατί στο κρισιμότερο ματς της σεζόν μέχρι το επόμενο, δεν τα παράτησαν, άντεξαν στην… πίεση, έβαλαν ξανά μεγάλα σουτ και δείχνουν να έχουν πάρει λίγο από την ικανότητα του ηγέτη τους (Λίλαρντ), ο οποίος μιλάει πάντα όταν η μπάλα ζυγίζει τόνους.

Οι Μπλέιζερς δείχνουν να είναι φτιαγμένοι από ατσάλι. Ξεπέρασαν σοκαριστικούς τραυματισμούς, πήραν ματς που έμοιαζαν χαμένα, τρέλαναν κόσμο με την τριποντάρα του Λίλαρντ και πλέον ονειρεύονται τους τελικούς Δύσης.

Κάντε το όπως το 1977

Και για όσους είναι προληπτικοί, υπάρχει ένα στατιστικό που θέλει τους Μπλέιζερς πρωταθλητές τη φετινή σεζόν. Την τελευταία φορά που το Πόρτλαντ έκανε break στο Ντένβερ στα playoffs, κατέκτησε και τον τίτλο στο τέλος το μακρινό 1977. Λέτε να έχουμε άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία τους φέτος;

 

NBA Τελευταία Νέα