Γιαβτόκας: «Μου έχει λείψει το ψάρεμα με τον Αλβέρτη!»

Γιώργος Κούβαρης
Γιαβτόκας: «Μου έχει λείψει το ψάρεμα με τον Αλβέρτη!»
Ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας, αθλητικός διευθυντής της Ζάλγκιρις Κάουνας και πάλαι ποτέ παίκτης του Παναθηναϊκού, μίλησε στην EuroLeague Greece για τη θητεία του στους «πράσινους», το νέο του πόστο στη Ζάλγκιρις αλλά και για το μέλλον του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, το οποίο αν δεν είναι στο Κάουνας θα είναι μεταξύ «ΝΒΑ και ΤΟΡ EuroLeague ομάδας…»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ: Γιώργος Κούβαρης

Το καλοκαίρι του 2017 και λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση 37 χρόνων ζωής, ο «καρχαρίας» του Λιθουανικού μπάσκετ ανακοίνωνε την απόφαση να κρεμάσει τη φανέλα του και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Ζάλγκιρις Κάουνας από ένα τελείως διαφορετικό πόστο ως αθλητικός διευθυντής της ομάδας.

Η αθλητική περιβολή έδωσε τη θέση της στα κοστούμια και ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας ετοιμάστηκε για μια νέα σελίδα στην καριέρα του. Ένας παίκτης που πέρασε 20 χρόνια στα παρκέ ως επαγγελματίας έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Σιαλουάι, Λιέτουβος Ρίτας, Παναθηναϊκό, Ντινάμο Μόσχας, Χίμκι, Βαλένθια και Ζάλγκιρις Κάουνας.

Μάλιστα με τους «πράσινους» είχε πανηγυρίσει το 2007 στο ΟΑΚΑ και τη μοναδική EuroLeague που αναγράφεται στο προσωπικό του παλμαρέ, αν και ο ίδιος θα ήθελε να… αγωνίζεται περισσότερο όπως είπε μεταξύ πολλών άλλων στην EuroLeague Greece που βρέθηκε στο Κάουνας για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ζάλγκιρις.

Ο Γιαβτόκας γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμήθηκε την θητεία του στον Παναθηναϊκό, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον… συνοδοιπόρο του στο ψάρεμα, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μου έχουν λείψει οι μέρες που πηγαίναμε για ψάρεμα». Φυσικά αναφέρθηκε στα νέα του καθήκοντα στην Ζάλγκιρις, όπως επίσης και στο μέλλον του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το «hot» όνομα της προπονητικής που θα κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγορά σε λίγους μήνες.

Αρχικά, πώς είναι η ζωή μετά το μπάσκετ; Έχεις προσαρμοστεί στα νέα σου δεδομένα έχοντας ένα τελείως διαφορετικό πόστο;

Είναι τελείως διαφορετικό για μένα. Ακόμα μαθαίνω και ακόμα ρωτάω. Δεν είναι το ίδιο σε καμία περίπτωση, αλλά ομολογώ ότι ήμουν έτοιμος να ολοκληρώσω την καριέρα μου. Ήμουν 37 ετών, είχα πολλούς τραυματισμούς στην καριέρα μου, ενώ τελευταία δεν έπαιζα πολύ παρά μόνο δύο λεπτά σε κάθε ματς. Δεν το άντεχα άλλο αυτό και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω από άλλο πόστο. Και μάλιστα αμέσως γιατί ήξερα ότι αν και εφόσον καθίσω λίγο και ξεκουραστώ, δεν θα μπορέσω ποτέ να… επιστρέψω στη δουλειά. Ήθελα να σταματήσω και να κάνω κάτι το διαφορετικό. Να μην πηγαίνω για προπόνηση, αλλά να έχω μια τελείως διαφορετική ζωή».

Ζηλεύεις που βλέπεις τους παίκτες κάθε μέρα στην προπόνηση;

«Όχι! Ούτε που παίρνω τη μπάλα για να κάνω κάποιο σουτ. Τελείωσε ολοκληρωτικά το μπάσκετ για μένα».

Βλέποντας την Ζάλγκιρις από μια διαφορετική οπτική γωνία, τι είναι αυτό που έχει φέρει την ομάδα σε αυτήν την δύσκολη θέση και δεν μπορεί να επαναλάβει την περσινή σεζόν;

«Πέρυσι παίζαμε καλά γιατί δεν είχαμε κανέναν τραυματισμό. Φέτος έχουμε αρκετούς, δεν διαθέτουμε την ίδια χημεία, ενώ χάσαμε και δυο-τρία ματς στο τέλος ενώ είχαμε το προβάδισμα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μας πήρε λίγο από κάτω, αλλά τώρα σιγά-σιγά επανερχόμαστε. Φυσικά μας λείπουν οι Πάνγκος και Μίτσιτς οι οποίοι αποχώρησαν από την ομάδα αλλά όπως είπα ο κύριος λόγος ήταν οι τραυματισμοί. Στην αρχή πιστέψαμε ότι μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα, αλλά μείναμε πίσω».

Μήπως το γεγονός ότι πέρυσι φτάσατε στο ταβάνι σας με την συμμετοχή στο Final 4, δεν μπορούσατε να το διαχειριστείτε για μια εξίσου καλή σεζόν και φέτος;

«Να σου πω την αλήθεια πιστεύαμε από την αρχή ότι μπορούσαμε να κάνουμε ανάλογη χρονιά. Δεν πιστεύω ότι πέρυσι ήταν θέμα τύχης που φτάσαμε μέχρι το Final 4. Είχαμε καλό προπονητή, καλή ομάδα, καλή χημεία, παίζαμε ωραίο μπάσκετ και ένα γήπεδο γεμάτο σε κάθε ματς. Όλα αυτά έδεσαν μεταξύ τους και ήρθε και το αποτέλεσμα. Κάναμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε και κατά κάποιον τρόπο, πήραμε την ανταμοιβή μας. Και φέτος το πιστεύαμε από το ξεκίνημα της σεζόν. Όμως δεν είμαστε από τις ομάδες με τα μεγάλα μπάτζετ και οι τραυματισμοί μας στοιχίζουν…»

Και τώρα κάτι που θα μείνει… μεταξύ μας. Θα μείνει ο Σάρας στην Ζάλγκιρις ή όχι;

«(Γέλια). Θα σου πω το εξής. Αν μείνει ο Σάρας θα είμαστε ευτυχισμένοι. Αν αποφασίσει να φύγει, πάλι ευτυχισμένοι θα είμαστε. Θα θέλαμε να υπέγραφε συμβόλαιο για 3-4 χρόνια, αλλά ήταν συμφωνίες ανά χρονιά. Το γνωρίζαμε από τη πρώτη στιγμή. Του δίνουμε οτιδήποτε χρειάζεται στη Ζάλγκιρις εκτός από παίκτες υψηλού μπάτζετ. Από εκεί και πέρα ο οργανισμός μας λειτουργεί εξαιρετικά και δουλεύει σκληρά ώστε να νιώθει όσο το δυνατόν πιο άνετα. Δεν βλέπω γιατί να πάει κάπου αλλού μόνο για τα χρήματα. Δεν είναι έτσι ο Σάρας. Αν και εφόσον αποφασίσει να φύγει, θεωρώ ότι θα είναι πρωτίστως για το ΝΒΑ και στη συνέχεια για τις ΤΟΡ ομάδες της EuroLeague».

Έχετε κάνει κάποια συζήτηση για ανανέωση της συνεργασίας ή όχι ακόμα;

«Όχι, όχι. Καμία. Ούτε που θέλει να το συζητήσει, ούτε που θέλει να το σκέφτεται. Το καλοκαίρι θα δούμε πώς θα έχουν τα πράγματα…»

Την άλλοτε ομάδα σου, τον Παναθηναϊκό; Πώς τον βλέπεις φέτος; Θα τα καταφέρει στο τέλος;

«Σίγουρα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός είναι από τις πρωταγωνίστριες ομάδες της EuroLeague, με φοβερούς οπαδούς, μεγάλο γήπεδο και πάντα σκέφτομαι τα καλύτερα. Άλλαξαν πρόσφατα και προπονητή και θεωρώ ότι στο τέλος θα πετύχει τον στόχο του…»

Για τον Ρικ Πιτίνο ήταν η επόμενή μου ερώτηση. Από τη στιγμή που έχεις παίξει μπάσκετ και στην Αμερική και γνωρίζεις τι σημαίνει για το κολεγιακό, τουλάχιστον, μπάσκετ, πιστεύεις θα έχει επιτυχία στον Παναθηναϊκό;

«Θα δούμε. Το σίγουρο είναι ότι στην EuroLeague τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο NCAA. Το να κοουτσάρει κάποιος παιδιά από κολέγιο και επαγγελματίες, έχει τεράστια διαφορά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό για τον Παναθηναϊκό. Πάντως αν έπρεπε να επιλέξω εγώ προπονητή για την ομάδα μου, δύσκολα θα πήγαινα σε μια τέτοια επιλογή. Και αυτό όπως σου είπα, επειδή το μπάσκετ στην Ευρώπη είναι τελείως διαφορετικό. Είναι ρίσκο. Όπως και αν το κάνουμε, είναι ρίσκο».

Να γυρίσω λίγο σε εσένα προσωπικά. Έχεις σκεφτεί ποτέ «τι θα γινόταν εάν δεν είχες το ατύχημα» στην καριέρα σου;

«Όχι, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ τι θα έκανα έτσι ή τι θα έκανα αλλιώς. Μου άρεσαν όλα όσα έκανα. Ήταν επιλογές μου. Σίγουρα μπορούσα να τα πάω πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα εάν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, είμαι σίγουρος ότι θα έκανα καλύτερα κάποια πράγματα. Κρίμα πάντως που δεν έμεινα περισσότερο στον Παναθηναϊκό. Λατρεύω την πόλη, την ομάδα, τα πάντα. Όμως τότε ήταν δική μου επιλογή να σπάσω το συμβόλαιο και αυτό διότι δεν έπαιζα πολύ. Δεν μπορούσα να καθόμουν στον πάγκο. Ήθελα να παίξω. Τα χρήματα δεν ήταν το πιο σημαντικό για μένα…»

Τριγυρίζουν στις σκέψεις σου οι στιγμές από το ατύχημα; Τις φέρνεις στη μνήμη σου;

«Θυμάμαι τα πάντα. Όλα όσα είχαν συμβεί, αλλά προσπαθώ να μην τα φέρνω στο μυαλό μου. Όπως σου είπα και πριν δεν θα έκανα άλλες επιλογές, ίσως να δοκίμαζα στο ΝΒΑ εάν και εφόσον δεν είχα το ατύχημα. Όμως δεν ήταν αυτοσκοπός. Μπορώ να πω ότι αυτό που συνέβη απλά με άλλαξε λίγο μέσα μου. Με βοήθησε να καταλάβω άλλα πράγματα…»

Τι έχεις να θυμάσαι περισσότερο από τη θητεία σου στον Παναθηναϊκό και τι είναι αυτό που σου έχει λείψει περισσότερο;

«Φυσικά δεν ξεχνιέται εκείνη τη σεζόν (2006-2007) αφού είχαμε κατακτήσει τα πάντα με αποκορύφωμα την EuroLeague. Φυσικά και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και όλη η ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο ΟΑΚΑ. Όσο για το τι μου έχει λείψει; Το ψάρεμα με τον Φράγκι! (Γέλια) Εκείνη την περίοδο εγώ και ο Φράγκι πηγαίναμε πολύ συχνά γιατί ήταν το κοινό μας χόμπι. Επίσης μου έχει λείψει ο καιρός, το φαγητό και γενικά η πόλη της Αθήνας. Δεν θα ξεχάσω επίσης το πόσο δύσκολες ήταν οι προπονήσεις του Ζέλικο. Είχα πάει από τη Ρίτας στον Παναθηναϊκό και πραγματικά το επίπεδο ήταν τελείως διαφορετικό. Καμία σχέση! Βέβαια όπως ανέφερα και πριν πίστευα ότι μπορούσα να παίζω περισσότερο ωστόσο δεν είπα ποτέ και τίποτα στον κόουτς. Απλά εγώ προσωπικά δεν μπόρεσα να συνεχίσω…»

Έχεις κρατήσει επαφή με τους τότε συμπαίκτες σου;

«Όταν βλέπω τον Φράγκι, πάντα μιλάμε. Όμως από εκεί και πέρα δεν έχω κρατήσει επαφή για πω ότι μιλάμε στο τηλέφωνο για παράδειγμα. Πάντως έχω να στείλω ένα μήνυμα στον Αλβέρτη: Καλό ψάρεμα και καλό κυνήγι!»

Φωτογραφίες συνέντευξης: Βαγγέλης Στόλης