Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ: Η υπεροχή των Ρώσων και η... παρένθεση του 2018! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ: Η υπεροχή των Ρώσων και η... παρένθεση του 2018! (pics & vids)
Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ κοντράρονται στο σπουδαιότερο ματς (22:00) της 10ης αγωνιστικής και η Euroleague Greece γράφει για την κυριαρχία των Ρώσων στο ζευγάρι, αλλά και τον ονειρικό περσινό ημιτελικό για τους Μαδριλένους.

Δίχως αμφιβολία η κόντρα της Ρεάλ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Μαδρίτη (22:00) τραβά πάνω της όλα τα βλέμματα από την 10η αγωνιστική της Euroleague. Στο παρκέ της Stark Arena θα παραταχθούν 17 τρόπαια Euroleague.

Oι δύο ομάδες είναι οι κορυφαίες στη διοργάνωση από πλευράς τίτλων, με τους Ισπανούς να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 10 και τους Ρώσους να ακολουθούν με 7 τρόπαια. Μιλάμε για τις 2 πιο επιτυχημένες ομάδες στη Euroleague βάση κατακτήσεων.

Τεράστιοι σύλλογοι που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην… βίβλο του θεσμού και έχουν διασταυρώσει τα… ξίφη τους 22 φορές στο παρελθόν.

Η Euroleague Greece έκανε μια βόλτα στο παρελθόν και βρήκε τα πεπραγμένα των μαχών των δύο ομάδων.

Η ομάδα του Ιτούδη έχει την μερίδα του λέοντος απέναντι στο σύνολο του Λάσο, δείχνοντας έτσι πως η παράδοση είναι πάρα πολύ καλή απέναντι στους Ισπανούς. Ο σύλλογος της Μόσχας έχει φύγει 15 φορές με ψηλά το κεφάλι, ενώ οι Μαδριλένοι έχουν πανηγυρίσει σε 7 περιπτώσεις.

Ρεάλ VS ΤΣΣΚΑ
Αναμετρήσεις22
Νίκες Ρεάλ7
Νίκες ΤΣΣΚΑ15

Αν κοιτάξει κάποιος τις αναμετρήσεις που η Ρεάλ είναι γηπεδούχος, τότε και πάλι η ΤΣΣΚΑ βρίσκεται σε καλύτερη θέση, μετρώντας 6 νίκες σε σύνολο 10 ματς. Μέσα στη Μόσχα κουμάντο κάνει η ΤΣΣΚΑ που έχει 8 θετικά αποτελέσματα έναντι 2 της Ρεάλ. Η πρώτη νίκη της επιτυχημένης ομάδας της Ευρώπης ήρθε το 2001 με 77-92. Τζόρτζεβιτς και Ερέρος έκαναν το… κομμάτι τους με 19 και 17 πόντους αντίστοιχα σε μια σπουδαία επικράτηση του συνόλου του Σκαριόλο. Τελευταία φορά που έφυγαν με το χαμόγελο στα χείλη εκτός έδρας, ήταν το 2008. Τότε η «Βασίλισσα» της Ευρώπης έπαιρνε το διπλό (78-82). Ο Φελίπε Ρέγιες ήταν ο MVP της αναμέτρησης με 19 πόντους και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Με γηπεδούχο τη Ρεάλ
Αναμετρήσεις10
Νίκες Ρεάλ4
Νίκες ΤΣΣΚΑ6

Με γηπεδούχο την ΤΣΣΚΑ
Αναμετρήσεις10
Νίκες Ρεάλ2
Νίκες ΤΣΣΚΑ8

Οι 8 σερί νίκες των Ρώσων

Σίγουρα τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης, οι Μαδριλένοι έβλεπαν εφιάλτες όταν αναγκαζόντουσαν να παίξουν κόντρα στην ΤΣΣΚΑ ανεξαρτήτου έδρας. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως από τη σεζόν 2001-02 ως την αγωνιστική περίοδο 2008-09, η Ρεάλ αδυνατούσε να βρει τον τρόπο για να υποτάξει την ΤΣΣΚΑ. Δεν μπορούσε με τίποτα να.. υποτάξει τους Ρώσους. Σε κανένα γήπεδο.

Η «αρκούδα» μέτρησε 8 σερί νίκες και έδειξε να παίρνει τον αέρα των αντιπάλων τους, οι οποίοι έμαθαν από τα λάθη τους και κατάφεραν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί τα επόμενα χρόνια.

Η εξαετία που η έδρα έκανε κουμάντο

Άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό προκύπτει την τελευταία 6ετία, δηλαδή από την σεζόν 2012-13 έως και πέρυσι. Σε αυτό το διάστημα συναντήθηκαν 10 φορές (δεν υπολογίζονται οι μάχες στα Final 4) και ο γηπεδούχος πήρε το ροζ φύλλο αγώνα σε 9 εκ των 10 αναμετρήσεων. Το… απόλυτο της έδρας το… έσπασε η ΤΣΣΚΑ στις 2 Μαρτίου του 2016.

Ο Δημήτρης Ιτούδης οδήγησε την ομάδα του σε μια σπουδαία νίκη μέσα στη Μαδρίτη με 96-87 και έδειξε την δυναμική μιας… αρμάδας που θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Νάντο Ντε Κολό έκανε σπουδαία εμφάνιση με 12 πόντους, 8 ασίστ και 6 ριμπάοντ, ενώ είχε άξιους συμπαραστάτες τους Τεόντοσιτς, Χάιντς και Φριντσόν. Στον αντίποδα ο Αγιόν ήταν συκγινητικός με 20 πόντους και 12 ριμπάουντ, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την ομάδα του.

Ο ημιτελικός του 2018, πρώτο βήμα τίτλου για τη Ρεάλ

Φυσικά για δύο τόσο ιστορικούς συλλόγους, θα ήταν απίθανο να μην έχουμε μονομαχία σε Final 4. Η πρώτη κόντρα ήρθε το 2017, τότε που στον μικρό τελικό η ΤΣΣΚΑ είχε κάνει… πλάκα στη Ρεάλ, αφού τη νίκησε με 94-70. Εκείνη τη μέρα οι Ρώσοι είδαν 6 παίκτες τους να έχουν 10+ πόντους.

Ο Χάινς μέτρησε 14, από 13 είχαν οι Ντε Κολό και Τζάκσον, Χίγκινς και Φριντσόν σκόραραν από 12, ενώ 10 σημείωσε ο Βοροντσέβιτς.

Εκεί όπου που κρινόταν η πρόκριση στον τελικό, στο ματς της σεζόν μέχρι το επόμενο, στον ημιτελικό του 2018, η ομάδα του Λάσο ήταν θριαμβεύτρια με σκορ 92-83. Οι Ρώσοι μπήκαν καλά στο ματς, αφού προηγήθηκαν με 30-20 στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά στη συνέχεια οι Μαδριλένοι πάτησαν γκάζι και έφτασαν σε μια τεράστια νίκη. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για την κορυφή, αφού τους επέτρεψε να σηκώσουν το… ιερό δισκοπότηρο στη στον τελικό απέναντι στην Φενέρ του Ζοτς.. Πρώτοι σκόρερ για τους νικητές ο Λούκα Ντόντσιτς (MVP του Final 4) και Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε για μεγάλο διάστημα μέσα στη σεζόν από τραυματισμό που είχε αποκομίσει σε φιλικό ματς της Εθνικής Ισπανίας πριν το Eurobasket του 2017.

Όποιος χάσει, πέφτει από την κορυφή

Για άλλη μια σεζόν ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ δείχνουν φαβορί για να πάνε σε άλλο ένα Final 4. Οι δυο τους μαζί με τη Φενέρ, φιογυράρουν στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς μετά από 9 αγωνιστικές έχουν 8 νίκες και μόλις μία ήττα. Μάλιστα έχασαν το αήττητο την περασμένη αγωνιστική, με την Ρεάλ να μην τα καταφέρνει στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό χωρίς τους Αγιόν, Γιουλ, Κυούζμιτς, ενώ η ΤΣΣΚΑ έπεσε θύμα έκπληξης από την Μπουντούτσνοστ που πάλεψε με όλη της τηςν ψυχή το παιχνίδι και στο τέλος δικαιώθηκε.

Τζάμπολ στις 22:00 λοιπόν στην Stark Arena και όλος ο κόσμος περιμένει πως και πως ακόμα μια σπουδαία μάχη δύο τεράστιων ομάδων που έχουν μάθει πως είναι να πατάς στην κορυφή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Ποιος θα… πληγώσει τον αντίπαλο του στη Μαδρίτη;