Ολυμπιακός: Crash-test των νεοφερμένων, ξεχωρίζει ο Βεζένκοβ!

Ολυμπιακός: Crash-test των νεοφερμένων, ξεχωρίζει ο Βεζένκοβ!

Αντωνία Σπανού
Ολυμπιακός: Crash-test των νεοφερμένων, ξεχωρίζει ο Βεζένκοβ!
Η Euroleague Greece παρουσιάζει όλα όσα έχουν καταφέρει οι νεοφερμένοι του Ολυμπιακού με τους Βεζένκοβ και Ουίλιαμς – Γκος να κοντράρονται για τον τίτλο του πολυτιμότερου μέχρι τώρα.

Η Euroleague για μια ακόμα σεζόν ξεκίνησε δυνατά, ήδη έχουν παιχτεί οι τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, ήδη έχουμε ζήσει την πρώτη... διαβολοβδομάδα και όλοι έχουν δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής τους.

Για άλλους που έχουν την εμπειρία από μια απαιτητική διοργάνωση σαν και την Euroleague ίσως να είναι πιο εύκολο, για άλλους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης ίσως να φαντάζει πιο δύσκολο απ' όσο το είχαν φανταστεί.

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει ήδη και εκείνος με την σειρά του τα πρώτα τέσσερα παιχνίδι της ευρωπαϊκής σεζόν, μπροστά του έχει την πρόκληση της ΤΣΣΚΑ, αλλά ο απολογισμός είναι θετικός μετρώντας ρεκόρ 3-1 με την μοναδική του ήττα να είναι εκείνη από την Αρμάνι Μιλάνο μέσα στο ΣΕΦ.

Η Euroleague Greece κάνει έναν μίνι απολογισμό με το τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των «ερυθρόλευκων», πως έχουν «σταθεί» στις απαιτήσεις και ποιος φαίνεται να ανταποκρίνεται καλύτερα.

Οι πέντε παίκτες που έφερε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι ήρθαν με διαφορετικές εμπειρίες ο καθένας και αυτό είναι κάτι που φαίνεται και μέσα στο παρκέ. Άλλοι τα πηγαίνουν καλύτερα, άλλοι όχι και όλοι δημιουργούν ένα σύνολο που δεν έχει την πολυτέλεια να πάρει χρόνο για να μονταριστεί, όπως και σε σχεδόν όλες τις ομάδες της Ευρώπης, αλλά χρειάζεται άπαντες άμεσα να προσαρμοστούν στα δεδομένα και να προσφέρουν στην ομάδα τους.

Τίμα και ΛεΝτέι είναι οι δύο που ακόμα ψάχνουν σταθερότητα, αν και βρέθηκαν στον Ολυμπιακό με διαφορετικές εμπειρίες ο καθένας, ενώ ο Βεζένκοβ είναι εκείνος που αποτελεί την καλύτερη έκπληξη μέχρι τώρα στον Ολυμπιακό

ΖΑΚ ΛεΝΤΕΙ

Ο Ζακ ΛεΝτει αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό για να πάρει τον ρόλο του δεύτερου σέντερ πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο, αλλά με ανάγκη να καταλάβει γρήγορα τα δεδομένα της διοργάνωσης.

Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και στους αριθμούς του καθώς μετρά δυο καλά και δύο άσχημα παιχνίδια μέχρι τώρα στην διοργάνωση, κυρίως επιθετικά, αφού αμυντικά αντιμετωπίζει προβλήματα.

Μέσο όρο μέχρι τώρα σε 14:37 μετρά 8.5 πόντους με 70.6% στα δίποντα και 71.4% στις βολές, ενώ κατεβάζει και 2.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στην Χίμκι, που είχε 14 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ μάζεψε και 20 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, αλλά εκεί που φαίνεται να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι τώρα είναι στην άμυνα και ψάχνει τρόπο να φανεί αντάξιος των προσδοκιών.

ΓΙΑΝΙΣ ΤΙΜΑ

Ίσως ο παίκτης που ψάχνει περισσότερο τα πατήματα του στο παρκέ είναι ο Γιάνις Τίμα. Ο Λετονός φόργουορντ αν και είναι ένας από εκείνους που έχουν εμπειρία από την διοργάνωση, καθώς πέρυσι αγωνιζόταν στην Μπασκόνια, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται μέχρι τώρα στις προσδοκίες και έχει μείνει μακριά από τον καλό του εαυτό.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ του δίνει χρόνο και μέχρι τώρα μετρά σε 16:16 που πατά παρκέ κατά μέσο όρο έχει 3.8 πόντους με 33.3% στο τρίποντο, που είναι και το δυνατό του σημείο, ενώ κατεβάζει και 1.8 ριμπάουντ. Ο Λετονός έχει αποδείξει τι είναι ικανός να κάνει και ψάχνει ένα καλό παιχνίδι για να βρει ρυθμό και να αρχίσει να προσφέρει αυτά που μπορεί στην ομάδα του.

ΑΞΕΛ ΤΟΥΠΑΝ

Παίζει λιγότερο από όλους τους νεορφερμένους, αλλά φαίνεται να κάνει πολύ καλά ότι του ζητηθεί. Έχει τρομερή αυτοπεποίθηση όταν πατάει στο παρκέ, παίρνει προσπάθειες και έχει τρομερή διάθεση.

Σε 13:45 έχει 7 πόντους, με το εξαιρετικό 70% στο τρίποντο, κατεβάζει και 1.8 ριμπάουντ, ενώ έχει και 7.3 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Τουπάν δείχνει να νιώθει άνετα με τον ρόλο του στους «ερυθρόλευκους», μπαίνει πάντα έτοιμος στο παρκέ και δείχνει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση στα πρώτα του ματς με την νέα του ομάδα.

ΣΑΣΑ ΒΕΝΕΝΚΟΒ

Ίσως ο παίκτης που έχει κάνει την μεγαλύτερη διαφορά μέχρι τώρα στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο Βούλγαρος φόργουορντ που άφησε την Μπαρτσελόνα για να επιστρέψει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, άκουσε αρκετή κριτική πριν καλά καλά φορέσει τα «ερυθρόλευκα», αλλά φροντίζει να αποδεικνύει με τις εμφανίσεις του μέσα στο παρκέ να αποδεικνύει σε όλους ότι βιάστηκαν να τον κρίνουν.

Έχει επιστρέψει στο ελληνικό κοινό έχοντας δουλέψει πολύ, κυνηγάει τις ευκαιρίες του και δείχνει τρομερή διάθεση κάθε φορά που μπαίνει στο παιχνίδι. Αυτό τον έχει κάνει και έναν εκ των πρωταγωνιστών μέχρι τώρα για την ομάδα του.

Αυτό το δείχνουν και οι αριθμοί του καθώς σε 17:26'' που έχει στην Euroleague, μετρά 9 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ, έχει κατά μέσο όρο 13 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ δεν έχει βρει ρυθμό ακόμα στο δυνατό του όπλο που είναι το τρίποντο με το ποσοστό του να βρίσκεται στο 16.7%.

ΝΑΙΤΖΕΛ ΟΥΛΙΑΜΣ – ΓΚΟΣ

Ο παίκτης που πρωταγωνιστεί πιο πολύ απ' όλους όσους βρέθηκαν την φετινή σεζόν στον Ολυμπιακό είναι ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος. Μπορεί να μην έχει ξανά εμπειρία από μια διοργάνωση του μεγέθους της Euroleague, αλλά έχει πέσει στα,,, βαθιά και φαίνεται να κολυμπάει.

Ο Αμερικανός γκαρντ ξεκινά συνήθως βασικός για την ομάδα του, βρίσκεται στο παρκέ για 25:22'' και έχει 9.3 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ, ενώ έχει μαζέψει και 10.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο νεοφερμένος πρώην παίκτης της Παρτίζαν έχει τον πιο σημαντικό ρόλο απ όλους τους υπόλοιπους, αλλά και αυτός όπως και ο Βεζένκοφ ψάχνει ρυθμό στο σουτ, αφού έχει 27.3% στο τρίποντο.

ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Κοιτώντας τους αριθμούς των νεοφερμένων του Ολυμπιακού και με απολογισμό 3-1 στην Euroleague μέχρι τώρα φαίνεται πως οι δύο που έχουν ξεχωρίσει είναι ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Ουίλιαμς Γκος.

Οι δυο τους είναι εκείνοι που παίζουν περισσότερο και προσφέρουν περισσότερο, δείχνουν να έχουν κατανοήσει καλύτερα τις απαιτήσεις και να ανταποκρίνονται σε αυτές . Στο νήμα και κυρίως εξαιτίας της διάθεσης που βγάζει ξεχωρίζει ο Βεζένκοβ, που εκτός από τους αριθμούς προσφέρει σε ενέργεια, παλεύει κάθε φάση και δείχνει ότι είναι ικανός να σηκώσει το βάρος που φέρνει η... μοιρασιά της θέσης «4» με τον Γιώργο Πρίντεζη.

Η σεζόν είναι μεγάλη και όλες οι ομάδες ιδανικά θέλουν να δουν όλους τους τους παίκτες να προσφέρουν στην ομάδα τους.