Ζαλγκίρις: H «σταχτοπούτα» της φετινής Euroleague στο Final 4! (pics & vid)

Αντωνία Σπανού
Ζαλγκίρις: H «σταχτοπούτα» της φετινής Euroleague στο Final 4! (pics & vid)
H Ζαλγκίρις βρίσκεται πανηγυρικά στο Final 4 κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, 19 χρόνια μετά ζει το όνειρο της και η Euroleague Greece καταγράφει την διαδρομή της... σταχτοπούτας.

Η 26η του Απρίλη θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια σε ολόκληρη της Λιθουανία. Σχεδόν ένας ολόκληρος λαός στήθηκε είτε στην τηλεόραση του, είτε έβαλε τα... πράσινα του και βρέθηκε στην πανέμορφη «Zalgirios Arena» να ζήσει ένα μαγικό βράδυ.

Ένα βράδυ που τα αστέρια και ο ουρανός πήραν μια... σκοτεινή απόχρωση του πράσινου και τα δακρυσμένα μάτια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κοίταξαν προς αυτόν και είδαν μέσα του την ευγνωμοσύνη ενός ολοκλήρου μπασκετικού λαού.

Τα... θαύματα στον αθλητισμό έχουν μια γλύκα διαφορετική. Ειδικά τα θαύματα σε μια Euroleague, που έχει πάρει μια σκληρή μορφή που ξεχωρίζουν μόνο οι καλύτεροι, είναι πιο μαγικά και πιο ονειρεμένα.

«Κι εμείς το καταφέραμε αυτό το 2012 μετά από 15 χρόνια. Και η Ζαλγκίρις τώρα μετά από 19. Για όλους υπάρχει η πρώτη φορά. Πρέπει να υπάρχει και το τάιμινγκ», σχολίασε ο Βασίλης Σπανούλης.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως είναι να ζεις αυτό το όνειρο και δεν δίστασε να το σχολιάσει και να το παραδεχτεί. Η Ζαλγκίρις βρίσκεται στο Final 4 της Euroleague έπειτα από 19 χρόνια.

Η τελευταία φορά που η ομάδα του Κάουνας βρέθηκε στην τελική φάση ήταν τη σεζόν 1998-99, όταν και απέκλεισε τους «ερυθρόλευκους» στον ημιτελικό (87-71), για να πανηγυρίσει στη συνέχεια το πρώτο και μοναδικό της τρόπαιο στη διοργάνωση (νίκησε την Κίντερ Μπολόνια με 82-74).

Η Ζαλγκίρις... θυμίζει Ολυμπιακό και ζει μοναδικές στιγμές, που αυτή την χρονική περίοδο δείχνει ικανή να το φτάσει μέχρι το τέλος.

Η «Σταχτοπούτα» της διοργάνωσης, με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ και με παίκτες κυρίως ρολίστες καταφέρνει να γράψει ιστορία και να κάνει για ακόμα μια σεζόν το Final 4 να έχει μοναδικό ενδιαφέρον.

«Ο Ολυμπιακός είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, υψηλού επιπέδου, με εξαιρετικό προπονητή και τεράστια εμπειρία. Ήταν παράδειγμα προς μίμηση για το πνεύμα μαχητή που είχαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για πέντε - έξι χρόνια. Το γεγονός ότι νικήσαμε μια τέτοια ομάδα το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό».

Με τα λόγια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γίνεται αντιληπτό ότι ίσως η Ζαλγκίρις να πήρε τα ηνία από την ομάδα, που πάντα έδινε αυτό το κάτι διαφορετικό στο τέλος.

Από το 2012 και μετά τον ρόλο αυτό τον είχαν οι ερυθρόλευκοι» και ότι αυτές οι δύο ομάδες αντάλλαξαν την σκυτάλη, κάνει την ιστορία ακόμα πιο ξεχωριστή.

Η Ζαλγκίρις ξεκίνησε με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της διοργάνωσης, με στήριξη και συσπείρωση και έφτασε να ζήσει την μαγική νύχτα της 26ης του Απρίλη.

Η συγκίνηση και οι αγνοί πανηγυρισμοί από έναν κόσμο που στήριξε, αλλά μπορεί και να μην πίστευε στα... θαύματα κάνει ακόμα πιο όμορφη την εικόνα.

Ο Λούκα Ντόντσις, το παιδί θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έδειξε ξεκάθαρα γιατί είναι ξεχωριστός. Ένα παιδί νεαρό, με ενθουσιασμό και ενώ είναι στο μέσο της σειράς της δικής του ομάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό, θαύμασε την... ξεχωριστή Ζαλγκίρις και έσπευσε να στείλει τα συγχαρητήρια του δείχνοντας για ακόμη μια φορά πόσο... άτυχοι είμαστε που δεν θα τον χαρούμε λιγάκι παραπάνω.

Η Ζαλγκίρις ανέτρεψε τα δεδομένα, προσπάθησε, πάλεψε, έδωσε ότι είχε, έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ και δικαίως ήρθε η ώρα της να βρεθεί στο Final 4. Η Euroleague Greece γυρνάει τον χρόνο πίσω, βλέπει την πορεία μέχρι το όνειρο και καταγράφει τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη μέχρι και τις 18 Μαϊού.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ... ΟΝΕΙΡΟ

Δεν είναι εύκολο να ξεκινάς από την θέση του αουτσάιντερ και να κερδίζεις έναν έναν που βρίσκεται εμπόδιο σου. Η Ζαλγκίρις Κάουνας με λίγα χρήματα, πολλή στήριξη και εξαιρετικό αγωνιστικό πρόσωπο τα έκανε όλα όπως έπρεπε.

Το φορμάρισμα της ήρθε την σωστή στιγμή, κάτι που θα δούμε και στο μέλλον ότι θα αποτελέσει σημαντικότατο κριτήριο στο νέο φορμάτ της διοργάνωσης, και το μπάσκετ που έπαιξε την πιο κρίσιμη ώρα ήταν εξαιρετικό.

Η κανονική διάρκεια βρήκε τους Λιθουανούς με 18 νίκες και 12 ήττες και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να ξεπερνάει εμπόδια και να δείχνει ότι το σύνολο του είναι εδώ και θα παλέψει.

Η αστάθεια στην αρχή, έδωσε την θέση της σε ένα εξαιρετικό σερί από την 11η αγωνιστική και το ματς με τον Παναθηναϊκό και μετά. Οι Λιθουανοί νίκησαν 5 συνεχόμενα παιχνίδια με τον ΠΑΟ, την Φενέρ και τον Ολυμπιακό να είναι οι τρεις από τους πέντε αντιπάλους.

Με «όπλο» την καυτή έδρα και το καλό μπάσκετ η Ζαλγκίρις έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Μπορεί να έχασε λίγη από την σταθερότητα της, αλλά με το καλό της finish με τρεις νίκες στις 4 τελευταίες κατάφερε και πήρε την 6η θέση, που την έστειλε πάνω στον Ολυμπιακό.

PLAYOFFS ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Και κάπως έτσι η Ζαλγκίρις μπήκε στο αεροπλάνο, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, για να πετάξει για την Ελλάδα και να μετρήσει πλέον τις δυνάμεις της την πιο κρίσιμη ώρα.

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα για τον Γιασικεβίτσιους και την ομάδα του. Έστω και δύσκολα στο πρώτο παιχνίδι έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού, πήρε το πλεονέκτημα σπίτι της και ήξερε ότι είχε κάνει την δουλειά που έπρεπε να κάνει για το επόμενο βήμα.

Οι Λιθουανοί εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα του Ολυμπιακού, δεν του χαρίστηκαν και με εξαιρετικό μπάσκετ δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης. Επέστρεψαν τελικά στο «σπίτι» τους με μια πολύτιμη νίκη και το μόνο που ήθελαν ήταν να τελειώσουν την σειρά μέσα στο γήπεδο τους.

Η «Zalgirios Arena» γέμισε ασφυκτικά, η γιορτή στήθηκε και εντός και εκτός παρκέ και το παιχνίδι του Πάνγκο, του Ντέιβις και των υπόλοιπων κρατήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο. Όμορφο μπάσκετ, ωραίες συνεργασίες και δύο νίκες με ευρύ σκορ δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Η Ζαλγκίρις ήταν καλύτερη στην σειρά, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ξεπεράσει όλα όσα τον ταλαιπωρούσαν και το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που μπορεί να έμοιαζε πάρα πολύ με όνειρο, αλλά είναι όντως στην πραγματικότητα πανέμορφη για τους Λιθουανούς. Ο κόσμος και η ομάδα το χάρηκαν, τα δάκρυα χαράς κυριάρχησαν και η «σταχτοπούτα» φόρεσε το πανέμορφο φόρεμα της και ετοιμάζεται για τον χορό.

Άλλη μια μοναδική μπασκετική ιστορία γράφεται μέσα στο παρκέ και για ακόμα μια φορά η Euroleague δεν απογοητεύει κανέναν οπαδό του παιχνιδιού.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ... ΑΣΤΡΟ ΔΙΑΒΑΙΝΕ

Πλέον οι παίκτες της Ζαλγκίρις έχουν σχεδόν 20 μέρες ηρεμίας και προετοιμασίας για να παρουσιαστούν πανέτοιμοι στο Βελιγράδι. H γιορτή της Euroleague την περιμένει και στις 18 Μαϊού θα κληθεί να βρεθεί απέναντι στην Φενέρμπαχτσε για το πολυπόθητο εισιτήριο του τελικού.

Αγωνιστικά αν μείνει στο επίπεδο που είχε στα playoffs το σίγουρο είναι ότι δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Απέδειξε μέσα στο γήπεδο ότι της αξίζει να βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Η Ζαλγκίρις είναι σε τρομερή κατάσταση, παίζει εξαιρετικό και μοντέρνο μπάσκετ, βγάζει πράγματα δουλεμένα στο παρκέ και σίγουρα οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν μπορούν να νοιώθουν ανακούφιση που την έχουν απέναντι τους. Για ακόμα μια φορά το Final 4 θα έχει μοναδικό ενδιαφέρον και όλα τα βλέμματα της μπασκετικής Ευρώπης θα χαρούν μια «μονομαχία» μεταξύ δασκάλου και μαθητή.

Οι Λιθουανοί θα πάνε μετά από 19 χρόνια να ζήσουν το όνειρο τους και ποιος ξέρει, αν αργήσουν να ξυπνήσουν κανα δυο μέρες μπορεί να ξυπνήσουν με μια κούπα αγκαλιά...