Οι all-time πεντάδες της Μπαρτσελόνα στην Euroleague (infographics)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Οι all-time πεντάδες της Μπαρτσελόνα στην Euroleague (infographics)
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ (11/1, 21:00) και η Euroleague Greece γράφει για τις all-time πεντάδες των Καταλανών στον θεσμό.

Το περίφημο… σύνδρομο Ρενέσες ταυτίστηκε με την Μπαρτσελόνα της δεκαετίας του '90 και τις αποτυχημένες προσπάθειες των Καταλανών να κατακτήσουν το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο θρυλικός κόουτς ανέλαβε την Μπαρτσελόνα τον Φεβρουάριο του 1986, συνδυάζοντας την παρουσία του στο Palau Blaugrana με τίτλους και διακρίσεις. Για την ακρίβεια, έκατσε στον πάγκο της Μπάρτσα σε τρεις… δόσεις (1985-'90, 1992-'97 και 1998-'01) κατακτώντας εννέα πρωταθλήματα, πέντε Copa del Rey, το Κύπελλο Κυπελλούχων και δύο Κύπελλα Κόρατς με τους «μπλαουγκράνα» όμως το Πρωταθλητριών παρέμεινε… απωθημένο για τον Ρενέσες.

Εν τέλει η Μπαρτσελόνα τα κατάφερε το 2003 υπό τις οδηγίες του Σβέτισλαβ Πέσιτς κι έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Το επανέλαβε το 2010 με τον Τσάβι Πασκουάλ, τον νεότερο προπονητή που κατακτά την Euroleague, παρουσιάζοντας μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Οι Καταλανοί αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η Euroleague Greece παρουσιάζει τις καλύτερες πεντάδες της Μπαρτσελόνα από τη σεζόν 2000-01, στηριζόμενες κυρίως σε παίκτες που συμμετείχαν στους δυο θριάμβους σε Βαρκελώνη και Παρίσι. Εξαίρεση ο μεγάλος Πάου Γκασόλ, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις σε έξι ματς στον θεσμό με πολύ καλά νούμερα, κάνοντας έξι ρεκόρ καριέρας στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ (αξιολόγηση, πόντοι, επιθετικά ριμπάουντ, συνολικά ριμπάουντ, ασίστ, λεπτά συμμετοχής) πριν πάρει το ταλέντο του και… μετακομίσει στο Μέμφις.

1) Σαρούνας Γιασικεβίτσιους – Ρίκι Ρούμπιο
2) Χουάν Κάρλος Ναβάρο – Τζιανλούκα Μπαζίλε
3) Ντέγιαν Μποντιρόγκα – Πιτ Μάικλ
4) Έραζεμ Λόρμπεκ - Πάου Γκασόλ
5) Φραν Βάσκεθ – Γκρεγκόρ Φούτσκα

Τα κριτήρια είναι υποκειμενικά, οι ενστάσεις το ίδιο, όπως και οι προτάσεις… Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν τα πεπραγμένα των 10 παικτών στην Euroleague με τη βοήθεια των infographics