Η Εθνική στο «σπίτι» του ΠΑΟΚ (pics)

Η Εθνική στο «σπίτι» του ΠΑΟΚ (pics)

bet365

Ελάχιστες φορές η Τούμπα αποτέλεσε, όπως θα συμβεί σήμερα για την Ελπίδων, την έδρα της Εθνικής ομάδας. Το gazzetta.gr θυμάται τις λίγες γαλανόλευκες στιγμές στο «σπίτι» του ΠΑΟΚ.

Μοναδική προσφορά-έκπληξη σε περιμένει, ποντάροντας στο Ιταλία – Σουηδία. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Η Τούμπα φιλοξένησε για πρώτη φορά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1971. Το φιλικό παιχνίδι κόντρα στο Μεξικό ήταν η ρεβάνς ενός αντίστοιχου αγώνα, που είχαμε δώσει λίγους μήνες πριν κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Νότια Αμερική.

Λίγοι θυμούνται εκείνο το παιχνίδι που δεν είχε να προσφέρει τίποτα στον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Ζήτημα να γέμισε η μισή Τούμπα, με την Εθνική ομάδα να γνωρίζει την ήττα με 1-0 από τους Μεξικανούς (Μπόρχα ο σκόρερ).

Τέσσερα χρόνια μετά, σε μια τεταμένη και δύσκολη περίοδο για το ποδόσφαιρο της χώρας, με δεκάδες καταγγελίες δωροδοκιών (πιο γνωστή αυτή στον ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό) να συγκλονίζουν και να απασχολούν τη φίλαθλη κοινή γνώμη, η εθνική ομάδα αντιμετώπισε στη Θεσσαλονίκη –«προσφορά της ΕΠΟ στους φιλάθλους της Βορείου Ελλάδας»- τη Μάλτα.

Ολες οι μεγάλες βεντέτες του ελληνικού ποδοσφαίρου αρνήθηκαν να αγωνιστούν σ’ εκείνο το παιχνίδι, θεωρώντας πως δεν υπάρχουν ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μαθηματικά, πάντως, υπήρχαν ελπίδες, αλλά θα έπρεπε να νικήσουμε εκτός έδρας την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία την τελευταία αγωνιστική. Οι προσπάθειες, τρόπος του λέγειν, της ΕΠΟ έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα η Εθνική να παραταχθεί χωρίς τα πρώτα βιολιά της. Για κυρώσεις κατά των παικτών που σνόμπαραν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ούτε λόγος.

Το ίδιο βράδυ ένας ομογενής (;) από την Αργεντινή, ονόματι «Μπούμπλις», αγωνιζόταν στη Λεωφόρο σε φιλικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ατρόμητο, με τον Τύπο της εποχής να θεωρεί δεδομένη την παραμονή και την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και να’ ταν μόνο αυτό. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ολοκληρωνόταν η πιο ακριβή μεταγραφή μέχρι τότε στα χρονικά παγκόσμιου ποδοσφαίρου: ο τεράστιος Πελέ, αντί 210 εκατομμυρίων δολαρίων, θα συνέχιζε την καριέρα του στους Κόσμος της Νέας Υόρκης!

Η Εθνική έκανε περίπατο απέναντι στους Μαλτέζους επικρατώντας με 4-0, έχοντας για κορυφαίους δύο ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, τον Αγγελο Αναστασιάδη και τον Κούλη Αποστολίδη και σκόρερ τους: Μαύρο, Κ. Ιωσηφίδη (το μοναδικό του γκολ με τη γαλανόλευκη), Κ. Αποστολίδη και Παπαϊωάννου.

ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΔΑ

Η Τούμπα άργησε να φιλοξενήσει ξανά την Εθνική ομάδα. Επρεπε να περάσουν δύο δεκαετίες για να μπουν στα αποδυτήρια της οι γαλανόλευκες φανέλες κι αυτό έγινε στο φιλικό παιχνίδι με το οποίο το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτισε τον μεγάλο Γιώργο Κούδα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1995 η Εθνική αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι τη Γιουγκοσλαβία, το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο ο Κούδας αγωνίστηκε στην Τούμπα με τη φανέλα άλλης ομάδας πλην του ΠΑΟΚ.

Ήταν μια βραδιά με αρκετή ζέστη, αφιερωμένη στον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συγκινησιακά φορτισμένη. Σε μια άκρη του τερέν καθόταν ο μπαρμπα-Γιάννης, ο πατέρας του που τόσο πολύ σημάδεψε την καριέρα του, δίπλα η σύζυγός του, Μαρίζα, οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και σχεδόν 20.000 φίλοι του ΠΑΟΚ, που πήγαν για να χειροκροτήσουν το ίνδαλμά τους. Για τελευταία φορά…

Σε ηλικία 49 ετών ο Γιώργος Κούδας έγινε ο μεγαλύτερος ηλικιακά ποδοσφαιριστής, που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας, αλλά όπως μου έλεγε λίγο πριν βγει από τη φυσούνα της Τούμπας, «νομίζω ότι είμαι 16 ετών παιδί και θα βγω από την καταπακτή για να παίξω πρώτα με τα εφηβικά, τα τσικό, με την πρώτη ομάδα, να κάνω την ίδια διαδρομή για να φτάσω στα 49 μου να αγωνιστώ για τελευταία φορά με την εθνική ομάδα».

Το ίδιο βράδυ, πριν από την σέντρα, του αποδόθηκε η μέγιστη τιμή και αναγνώριση για την προσφορά του στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του από τους οργανωμένους φίλους του «Δικεφάλου».

Μια προτομή, που έγραφε ««Γεώργιος Κούδας. Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δόξασε τον ΠΑΟΚ και δοξάστηκε όσο κανείς άλλος από το λαό του. Εν έτι 1958-1984. Σύνδεσμοι Φίλων ΠΑΟΚ», η οποία έξι χρόνια αργότερα, έγινε… μπάλα στα πόδια κάποιων ανεγκέφαλων βάνδαλων οπαδών του Ολυμπιακού, μετά το τέλος ενός ντέρμπι στην Τούμπα και ουδέποτε αντικαταστάθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι, κρίμα…

Το επόμενο φιλικό ματς, προς τιμήν του Θόδωρου Ζαγοράκη, το καλοκαίρι του 2007 πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να γίνει, επιστρατεύτηκε χλοοτάπητας από τη Λάρισα προκειμένου να «μπαλωθεί» το γήπεδο και να αντιμετωπίσει η Εθνική ομάδα την Ισπανία των Τσάβι, Λουίς Γαρσία, Τόρες, Αλόνσο, Νταβίντ Σίλβα.

Στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του εμβληματικού αρχηγού του, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρέθηκε δύο φορές μπροστά στο σκορ, χάρη στα γκολ των Γκέκα (19') και Κατσουράνη (44'), αλλά οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με τους Μαρτσένα (38') και Νταβίντ Σίλβα (67') και πήραν τη νίκη με το δεύτερο γκολ του Σίλβα, στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΑΤΣ

Εκτός από τα επίσημα παιχνίδια της Εθνικής ανδρών, η Τούμπα έχει φιλοξενήσει κι άλλα ματς, όπως τα δύο εναντίον του ΠΑΟΚ προς τιμήν του Κούλη Αποστολίδη και του Σταύρου Σαράφη, αλλά και αυτό εναντίον της Εθνικής Ελπίδων, που έγινε τον Δεκέμβριο του 1998 στη μνήμη του αδικοχαμένου Παναγιώτη Κατσούρη, ενώ τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει ένα φιλικό παιχνίδι της U21 κόντρα στην Ουγγαρία (2-1).

Αναλυτικά τα ματς των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων στην Τούμπα:

30/9/1971: Ελλάδα – Μεξικό 0-1 (φιλικό)

4/6/1975: Ελλάδα – Μάλτα 4-0 (προκριματικός Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης)

17/10/1979: ΠΑΟΚ – Εθνική Ελλάδος 4-2 (προς τιμήν του Κ. Αποστολίδη)

20/9/1995: Ελλάδα – Γιουγκοσλάβια 0-2 (προς τιμήν του Γιώργου Κούδα)

26/8/1981: ΠΑΟΚ – Εθνική Ελλάδος 2-1 (προς τιμήν του Σταύρου Σαράφη)

23/12/1998: ΠΑΟΚ – Εθνική Ελπίδων (στην μνήμη του Παναγιώτη Κατσούρη)

22/8/2007: Ελλάδα – Ισπανία 2-3 (προς τιμήν του Θόδωρου Ζαγοράκη)

 

Τελευταία Νέα