Πίπεν: To... alter ego του Τζόρνταν γίνεται 52 ετών (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Πίπεν: To... alter ego του Τζόρνταν γίνεται 52 ετών (pics & vids)

bet365

O Σκότι Πίπεν κλείνει τα 52 του χρόνια και το gazzetta.gr θυμάται τον παίκτη που αποτέλεσε τον άνθρωπο που συμπλήρωνε ιδανικά τον Μάικλ Τζόρνταν στην χρυσή εποχή των Σικάγο Μπουλς!

Bwin Sports App – Εύχρηστη εφαρμογή για iphone και Android κινητά. (21+)!

«Η κόντρα στην προπόνηση με τον Πίπεν, με έσπρωχνε κάθε μέρα ώστε να καταφέρω να γίνω ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο», Μάικλ Τζόρνταν.

Το 1991,1992,1993,1996,1997,1998 αυτές είναι οι χρονιές που οι Μπουλς κατάκτησαν 6 δαχτυλίδια ΝΒΑ, με μπροστάρη τον ένα και μοναδικό, Μάικλ Τζόρνταν.

Ήταν 6 τα πρωταθλήματα που πήρε ο MJ και άλλα τόσα μετρά στην συλλογή του ο Σκότι Πίπεν.

Το όνομα του δύσκολα να ειπωθεί μόνο του...

Δεν το συνοδεύουν μόνο οι επιτυχίες του, που δεν είναι και λίγες (ο άνθρωπος έχει σαρώσει τους τίτλους), αλλά δίπλα στον Πίπεν κολλάει πάντα ο Τζόρνταν.

Ή ακόμα και για τον ίδιο τον «Air», δίπλα στον Τζόρνταν κολλάει πάντα ο Πίπεν.

Το Σικάγο είχε την ευλογία για πάρα πολλά χρόνια, να φωτίζει τις γκρίζες ημέρες με την φωτιά από το ταλέντο του Τζόρνταν και του Πίπεν, όπου ο ένας συμπλήρωσε τον άλλον και μαζί δημιούργησαν ένα ονειρεμένο δίδυμο, που έμεινε στην ιστορία να λάμπει όπως τα δαχτυλίδια που συννέλεξαν.

Ο «Πιπ» γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια και η ιστορία του έλαμψε καβάλα επάνω σε έναν... ταύρο.

Το δύσκολο ξεκίνημα, λόγω... ύψους

Ο Πίπεν ήθελε να παίζει μπάσκετ από μικρός, αλλά ήταν... κοντός. Με μόλις 1,85 ύψος το μέλλον του δεν φάνταζε λαμπρό σε κάποιο παρκέ.

Γεννήθηκε Σεπτέμβρη του 1965 και ήταν το 12 παιδί της οικογένειας του.

Ήθελε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά δεν κατάφερνε να κρατά ούτε την θέση του στο λύκειο του Χάμπουργκ.

Ενώ κινούνταν πάντα σε μια μετριότητα και ερχόταν από τον πάγκο στην τελευταία του σεζόν, βρήκε χρόνο, έγινε ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας του, την οδήγησε στα play offs, αλλά δεν κατάφερε να πείσει κάποιο κολέγιο να του δώσει υποτροφία για να συνεχίσει την καριέρα του σε αυτό.

Αυτό που το δόθηκε όμως ήταν μια θέση για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Αρκάνσας μαζί με μια θέση στην ομάδα όχι σαν παίκτης, αλλά σαν team manager.

Βρέθηκε εκεί κοιτώντας αρχικά τις σπουδές του και έπειτα το μπάσκετ. Άλλωστε το κολέγιο του αγωνιζόταν στην 3η και τελευταία κατηγορία του NCAA.

Ο Πίπεν άρχισε να παίρνει ύψος και αυτό τον βοήθησε και στο παιχνίδι του καθώς σταδιακά προσαρμοζόταν σε αυτό και εξελισσόταν μέσα στο γήπεδο.

Στην τελευταία του χρονιά ήταν πλέον εντυπωσιακός με 23,6 πόντους και 10 ριμπάουντ, αναγκάζοντας τον σκάουτερ των Μπουλς να βρεθεί και να τον παρακολουθήσει.

Χωρίς καμία βεβαιότητα για το πως μπορεί να εξελιχθεί ο παίκτης οι Μπουλς θα αποφασίσουν να του δώσουν την ευκαιρία και θα τον επιλέξουν στο ντραφτ, μέσω των Σούπερσονικς.

Η τεράστια καριέρα στους Μπουλς

«Το πρώτο παιχνίδι ΝΒΑ που είδα από κοντά ήταν το πρώτο στο οποίο έπαιξα»

Για να βρεθεί ο Σκότι στο Σικάγο... στοίχισε στους Μπουλς τον Όλντεν Πόλινις (No.8 στο νταφτ του 1987) και δύο μελλοντικές επιλογές στους Σούπερσονικς που τον διάλεξαν στην θέση Νο.5 της χρονιάς εκείνης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει δεν είχε βρεθεί ξανά σε παιχνίδι ΝΒΑ μέχρι να βρεθεί στους Μπουλς και να αρχίσει μια καριέρα όνειρο.

Η πρώτη του σεζόν τον βρήκε να έρχεται από τον πάγκο, παίζοντας 20 γεμάτα λεπτά, αλλά ψάχνοντας τον ρόλο του στο παρκέ.

Δεν χρειάστηκε παραπάνω από μια σεζόν για να δει τι χρειαζόταν. Χρειαζόταν να βρεθεί δίπλα στον Τζόρνταν και να γίνει δίπλα του αυτό που μπορούσε.

Τα μονά που έπαιζαν εκτός των προπονήσεων είχαν απίστευτη επίδραση πάνω του και άλλαζαν τον Πίπεν ημέρα με την ημέρα.

Οι αλλαγές δεν κρύβονταν και ο Σκότι ήταν πλέον ένας άλλος παίκτης.

Ο Πίπεν πήρε θέση στην αρχική 5αδα και εκμεταλλευόμενος την κοινή συνύπαρξη του με τον MJ στο παρκέ εκτόξευσε τα νούμερα του από τους 7,9 πόντους της προηγούμενης σεζόν στους 16,5 πόντους, τα 6,7 ριμπάουντ, τις 5,4 ασίστ και τα 2,6 κλεψίματα.

Αυτή η μια χρονιά θα είναι αρκετή για το καλύτερο, που ήταν η κλήση του στο Hall Of Fame, και για το χειρότερο καθώς στον 7ο αγώνα την τελικών της Ανατολής κόντρα στους μισητούς Πίστονς παραπονέθηκε για ημικρανία και έμεινε στους 2 πόντους δεχόμενος απίστευτη κριτική.

Από το σημείο εκείνο και έπειτα κάθε χρονιά ο Πίπεν θα γίνεται και καλύτερος.

Το σώμα του τον βοηθούσε να κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ και η ικανότητα του να μαρκάρει οποιονδήποτε βρισκόταν απέναντι του είχε αλλάξει πλέον τα δεδομένα για την θέση του στην «μεγάλη» ομάδα των Μπουλς.

«Ποτέ δεν ήταν «μέρα φίλων» που να παίξουμε χαλαρά στην προπόνηση. Το να μαρκάρεις τον Μάικλ Τζόρνταν σημαίνει να προσπαθείς να μην ντροπιαστείς. Ειδικά όταν κάναμε προπόνηση στο δικό μας γήπεδο, που πάντα ήταν ανοικτό. Υπήρχαν κάμερες κάθε μέρα. Μετά, θα μπορούσα να μαρκάρω τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ στα play offs και να μην τρομάξω καθόλου».

Ο Σκότι είχε σταματήσει να τρομάζει και αυτό έβγαινε στο γήπεδο.

Η σεζόν 1990-91 θα είναι το βήμα προς την κορυφή.

Έφτασε τους 17,8 πόντους κατά μέσο όρο, τα 7,3 ριμπάουντ αλλά και τις 6,2 ασίστ αποτελώντας σημαντικότατο γρανάζι στην «μηχανή» των Μπουλς και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η άμυνα του πάνω στον Τζόνσον στους τελικούς θα γίνει σήμα κατατεθέν στην κατάκτηση του δαχτυλιδιού, με την «κόντρα» τους να συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με σχόλια πικαρίσματος μέσω twitter πλέον.

Η συνέχεια είναι ιστορία. Οι Μπουλς κατέκτησαν ακόμα 2 πρωταθλήματα (1992, 1993) και ο Τζόρνταν μαζί με τον Πίπεν αποτελούν ένα δίδυμο που σκορπάει τρόμο στους αντιπάλους.

Και κάπου εκεί, μεταξύ Πρωταθλημάτων και προσωπικών τίτλων του Πίπεν, ήρθε η ανακοίνωση που άλλαξε την ιστορία των Μπουλς, του ΝΒΑ, αλλά και του Πίπεν προσωπικά.

Ο Τζόρνταν αποσύρθηκε και ο Πίπεν κλήθηκε πλέον να γίνει πρωταγωνιστής στην ομάδα και να δείξει ότι μπορεί να είναι ο καλύτερος χωρίς το άλλο του μισό δίπλα του.

Και το έδειξε.

Την σεζόν 1993/94 πήρε επάνω του την ομάδα και με εντυπωσιακούς μέσους όρους κατάφερε και την έφτασε μέχρι τα play offs με 22 πόντους, 8,7 ριμπάουντ, 5,6 ασίστ και 2,9 κλεψίματα.

Στους τελικούς τα πράγματα για τον Πίπεν θα στραβώσουν...

Μπορεί να έγραψε ιστορία με την φανέλα των Μπουλς,η ομάδα όμως δυσκολευόταν να τον αποδεχτεί σαν τον ηγέτη της και εκείνος έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τον εαυτό του.

Στον 3 αγώνα των τελικών κόντρα στους Νικς ο Πίπεν αρνήθηκε να μπει στο παρκέ επειδή ο Τζάκσον επέλεξε να δώσει το τελευταίο σουτ στον Κούκοτς (στο οποίο και ευστόχησε) και όχι σε εκείνον. H γκρίνια δεν θα σταματήσει...

Η επόμενη χρονιά (1994/95) θα είναι «μαγική» για τον Σκότι. Επιστρέφει δριμύτερος και μετρά 21,4 πόντους, 8,1 ριμπάουντ, 5,2 ασίστ, 2,9 κλεψίματα και 1,1 τάπες κυριαρχώντας σε όλες τις κατηγορίες.

Παράλληλα ο Τζόρνταν ξεπερνά τα... θέματα του και επανέρχεται και εκείνος στους Μπουλς για να δημιουργήσουν πλέον μια ομάδα φόβητρο.

Οι δυο τους μαζί με τον Ρόντμαν την τριετία 1995-98 θα κάνουν μαγικά πράγματα μέσα στο παρκέ και θα κατακτήσουν άλλα 3 πρωταθλήματα.

Όταν έκλεισε πλέον οριστικά ο κύκλος του Τζόρνταν, έκλεισε και αυτός του Πίπεν στους Μπουλς.

Οι δυο τους έκαναν τον κόσμο να παραμιλάει και άφησαν μια παρακαταθήκη που πολύ δύσκολα θα σηκώσει κάποιος για να την κουβαλήσει.

Η μοναδική σχέση του Πίπεν με τον Τζόρνταν

Η σχέση που έφτιαξαν αυτοί οι δύο είναι μοναδική. Ο Τζόρνταν πολύ πιθανόν να μην είχε καταφέρει να κερδίσει τα... δαχτυλίδια του χωρίς τον Σκότι και ο Πίπεν θα ήταν άλλος παίκτης χωρίς τον Τζόρνταν δίπλα του.

Είχαν την ευλογία να βρεθούν οι δυο τους στο Σικάγο και φορώντας την κόκκινη φανέλα να δημιουργήσουν σελίδες ιστορίες, τόσο μοναδικές, τόσο όμορφες, τόσο ακριβές, τόσο «γυαλιστερές», όσο τα δαχτυλίδια που φόρεσαν.

Τρία περιστατικά από την συνύπαρξη τους, θα έχουν να θυμούνται...

1.Ο Μαίκλ Τζόρνταν είχε μια... ιδιαίτερη σχέση με τον τζόγο. Του άρεσε να στοιχηματίζει και να περνάει την ώρα του σε διάφορα καζίνο.

Οι Αμερικάνοι πρόσφατα έφεραν στο φως μια απίστευτη ιστορία από την κοινή θητεία του Τζόρνταν με τον Πίπεν.

Συγκεκριμένα ο «Air» πρόσεξε ότι κατά την διάρκεια των τάιμ άουτ προβάλλονταν από τις οθόνες του γηπέδου των Μπουλς μαγνητοσκοπημένες ιπποδρομίες.

Μόλις το παρατήρησε ζήτησε να μάθει ποιες κούρσες προβάλλονται και επιπλέον ποιος είναι ο νικητής σε αυτές.

Σε μια απίστευτη σύλληψη, είχε την ιδέα να πάει στον Σκότι και να στοιχηματίζει μαζί του για τον νικητή της εκάστοτε κούρσας 100 δολάρια.

Ο Πίπεν πλήρωνε τον Τζόρνταν για μια ολόκληρη σεζόν, χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό.

2. Ο Τζόρνταν ανακοίνωσε το 1993 ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ο Πίπεν έμεινε μόνος του στους Μπουλς και παρότι έκανε εκπληκτικές χρονιές βγήκε η φήμη ότι η ομάδα ήθελε να τον ανταλλάξει και να τον δώσει πίσω στους Σούπερσονικς που ήθελαν να διορθώσουν ένα λάθος του παρελθόντος. Ξαφνικά η κλεισμένη συμφωνία χάλασε και ο Πίπεν θα συνέχιζε να φορά την φανέλα των Μπουλς. Φήμες αναφέρουν ότι ο Τζόρνταν είχε ενημερώσει ότι θα επιστρέψει στην δράση και έθεσε απαράβατο όρο να βρει τον Πίπεν εκεί...

3. Εξοντώνοντας τον Κούκοτς.

Έτσι θα μπορούσε να ονομαστεί το παιχνίδι των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, όταν η «Dream Team» κατέκτησε πανεύκολα το χρυσό μετάλλιο.

Στο 2ο παιχνίδι κόντρα στους Κροάτες οι Σκότι Πίπεν και Μάικλ Τζόρνταν τα έβαλαν με τον Κούκοτς.

Το καλοκαίρι του 1992, ο Κροάτης φόργουορντ αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» για το δίδυμό – φωτιά των Μπουλς.

Ο υπερταλαντούχος Ευρωπαίος, μόλις στα 22 του τότε, θα έπαιρνε θέση στο ρόστερ των Μπουλς, που τον είχαν αποκτήσει 2 καλοκαίρια πριν, και στο μυαλό των δύο φίλων υπήρξε η πεποίθηση ότι ο Πίπεν δεν παίρνει το συμβόλαιο που αξίζει, για να έρθει ο πιτσιρικάς στο Σικάγο.

Τελικά, το χατήρι του Πίπεν έγινε, αλλά ο νεαρός τότε Κούκοτς θα το... πλήρωνε.

«Ήταν άσχημο γιατί ο Σκότι είχε αποδείξει τι άξιζε, ο Κούκοτς όχι», δήλωσε ο «Air» και το σκηνικό έμεινε για πάντα στην ιστορία.

Ο Κούκοτς βίωσε μια από τις πιο άσχημες εμπειρίες της ζωής του.

Ο Τζόρνταν με τον Πίπεν ήθελαν να τον εκθέσουν και συνεννοήθηκαν να τον πνίξουν στην άμυνα είτε είχε την μπάλα, είτε όχι.

Τον έπαιζαν όλο το βράδυ overplay και τον άφησαν στους 4 πόντους με 2 στα 11 σουτ.

Ο Πίπεν χωρίς να κρύβει την χαρά του στο τέλος δήλωσε, «θα ήθελα να είχα παραγγείλει μια μεγάλη οθόνη στον Κρουαζέ (στο αφεντικό των Μπουλς)»

Το καλύτερο κάρφωμα όλων των εποχών!

Τα λόγια είναι περιττά για αυτό το κάρφωμα.

Ο «Ινδιάνος» έχει πετύχει πολλά όμορφα καρφώματα στην καριέρα του, αλλά αυτό το ένα κόντρα Πάτρικ Γιούινγκ, στις 20 Μαϊού του 1994 κόντρα στους Νίκς για το 6ο παιχνίδι της σειράς έχει μείνει στην ιστορία σαν το καλύτερο πόστερ κάρφωμα όλων των εποχών.

«Αυτό μάλλον θα μπει στην κορυφή. Κάθε φορά που καρφώνεις πάνω από κάποιων με αυτό το ύψος και τόσο καλό αμυντικό, είναι κάτι...

Είναι πιθανότατα ένα από τα πιο πολυπαιγμένα καρφώματα μου».

«Αυτό ήταν πιθανότατα το ευκολότερο κάρφωμα που έκανα ποτέ», θα δηλώσει γελώντας ο Πίπεν.

«Αυτό που θυμάμαι είναι να πιάνω την μπάλα και δεν ξέρω πως ο Πάτρικ βρέθηκε εκεί κάτω. Ήταν τόσο περίεργο παιχνίδι».

Χωρίς λόγια...

 

NBA Τελευταία Νέα