Τα 10 τάκλιν που θα μείνουν στην Ιστορία (vids)

Γιάννης Κονταξής
Τα 10 τάκλιν που θα μείνουν στην Ιστορία (vids)
Το ποδόσφαιρο δεν συγκινεί μόνο για τα θεαματικά του γκολ, τις πάσες ακριβείας και τις σωτήριες αποκρούσεις. Στο ποδόσφαιρο παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και όσοι αμύνονται και δημιουργούν ένα απροσπέλαστο τείχος που πολλές φορές χαρίζει και τη νίκη.

«Για εμάς τους αμυντικούς, ένα τάκλιν είναι όπως το γκολ για τον κάθε επιθετικό», δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός αμυντικός Ματς Χούμελς και συμπύκνωσε σε μια φράση όλη τη σοφία και την αξία που έχει το σωστό τάκλιν.

Αυτό άλλωστε είναι που κόβει μια αντεπίθεση, χαλάει τα σχέδια του επιτιθέμενου ή γλιτώνει την ομάδα από ένα γκολ.

Μπορεί οι αμυντικοί να μην σκοράρουν με συχνότητα των επιθετικών, μπορεί να μην είναι τα ασταμάτητα μηχανάκια όπως οι μέσοι που φτιάχνουν το παιχνίδι της ομάδας σου, μπορεί να μην γίνονται οι ήρωες της μιας βραδιάς όπως οι τερματοφύλακες, αλλά είναι αυτοί που με ένα γλίστρημα στον σωστό χρόνο θα σε κάνουν να σηκωθείς και να πανηγυρίσεις σαν να μπήκε γκολ.

Το gazzetta.gr συγκέντρωσε τα 10 τάκλιν που έχουν αφήσει τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

10. Μπόμπι Μουρ vs. Ζαϊρζίνιο

Η Βραζιλία του 1970, λένε κάποιοι, ότι ίσως ήταν η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Όχι μόνο λόγω του Πελέ, αλλά και των υπολοίπων θρυλικών μπαλαδόρων. Η Αγγλία εκείνη την περίοδο ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Κόσμου και είχε επίσης μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της. Η παρουσία του Μπόμπι Μουρ ήταν επιβλητική. Για αυτό και δεν τον περνούσε κανείς.

9. Ρομπέρτο Κάρλος vs. Χονάς Γκουτιέρεζ

Ο απίθανος βραζιλιάνος αριστερός μπακ είναι απλώς ο κορυφαίος στο είδος του. Ακόμη και τώρα. Το τάκλιν που κάνει πάνω στον αργεντινό παίκτη της Μαγιόρκα είναι απίστευτο όχι μόνο λόγω της αποτελεσματικότητάς του, αλλά και λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσει για να φτάσει τον αντίπαλο και τελικά να πάει πρώτος στην μπάλα.

8. Στίβεν Τζέραρντ vs. Φιλ Γιαγκέλκα

Λίβερπουλ εναντίον Έβερτον σημαίνει μια ολόκληρη πόλη σε ένταση και ποδοσφαιρικό παροξυσμό. Σημαίνει μια πόλη χωρισμένη στα δύο και 22 παίκτες να τρώνε ατσάλι για 90 λεπτά. Ο πρώην εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ ήξερε πολύ καλά τι θα πει νίκη σε έναν τέτοιο ματς. Γι' αυτό και το πάθος που έβγαλε πάνω στον παίκτη των «Ζαχαρωτών» ήταν ο ορισμός του ντέρμπι.

7. Φάμπιο Καναβάρο vs. Αντρέι Σεφτσένκο

Στις αρχές των '00s, στο Καμπιονάτο έπαιζαν οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου. Ο ογκόλιθος Καναβάρο και ο killer Σεφτσένκο ήταν δύο από αυτούς. Τα ματς Γιούβε-Μίλαν εκείνη την περίοδο ήταν ίσως το απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Ευρώπης. Για αυτό και μας χάριζαν φάσεις σαν αυτή εδώ, όπου ο Καναβάρο «σβήνει» τον Ουκρανό επιθετικό με ένα τάκλιν γεμάτο στυλ και σιγουριά.

6. Ματς Χούμελς vs. Μπράνιμιρ Χργκότα

«Δεν είναι ανάγκη να είμαστε μετριόφρονες... Μου άρεσε πολύ το τάκλιν και γι' αυτό αντέδρασα έτσι. Για εμάς τους αμυντικούς, μια τέτοια στιγμή είναι όπως το γκολ για τον κάθε επιθετικό», είπε ο αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου αφού πήρε την μπουκιά από το στόμα του σουηδού επιθετικού της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την μπουκιά από το στόμα. Κυριολεκτικά.

5. Αλεσάντρο Νέστα vs. Λιονέλ Μέσι

Ο ένας κορυφαίος στις ντρίμπλες. Ο άλλος κορυφαίος στα τάκλιν. Σε μια συνάντηση και των δύο, κάποιος αναγκαστικά θα έφευγε ηττημένος. Το 2011, η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Μίλαν και οι δύο τους μας χάρισαν μια φάση βγαλμένη από τα καλύτερα όνειρα ενός ποδοσφαιρόφιλου. Το άψογο τάκλιν του Νέστα στον κατά 11 χρόνια νεαρότερο και ταχύτερο Μέσι, καθώς και η επική αντίδραση του Αργεντινού που δεν το πίστευε ότι έχασε το γκολ, πέρασαν για πάντα στην Ιστορία.

4. Φίλιπ Λαμ vs Ιβάν Ράκιτιτς

Ο Φίλιπ Λαμ κρέμασε φέτος τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά θα είναι για πάντα ένα από τα 5 καλύτερα δεξιά μπακ που έχουμε δει. Ταχύτατος και με σωστές επεμβάσεις, ακούραστος, ακριβής στις πάσες και τις σέντρες, πεντακάθαρος στο παιχνίδι του (δεν δέχτηκε ΠΟΤΕ κόκκινη κάρτα). Ο μικρόσωμος πρώην αρχηγός της Μπάγερν Μονάχου μας έχει χαρίσει το παρακάτω έργο τέχνης, σε δύο πανομοιότυπες φάσεις πάνω στον ίδιο παίκτη.

3. Χαβιέ Μασεράνο vs. Άριεν Ρόμπεν

Ένα τάκλιν, ένας τελικός. Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστεί το σωτήριο αριστούργημα του Μασεράνο πάνω στον Ρόμπεν στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 2014. Οι δηλώσεις του Αργεντινού μετά το ματς απέδειξαν γιατί θα είναι πάντα ένας από τους ελάχιστους παίκτες που τα δίνουν όλα για την ομάδα: «Ο Ρόμπεν μου έδωσε την ευκαιρία με το επιπλέον κοντρόλ που έκανε. Έχασε ένα δευτερόλεπτο και εγώ κέρδισα. Αλλά μετά δίπλωσα από τον πόνο»

2. Αλεσάντρο Νέστα vs. Σιλβέν Βιλτόρ

Ο τελικός του EURO 2000 σημαδεύτηκε από το Golden Goal του Νταβίντ Τρεζεγκέ, το οποίο χάρισε το τρόπαιο στους Γάλλους κόντρα στους Ιταλούς. Σε έναν τελικό που οι δύο ομάδες είχαν από το κέντρο και μπροστά τους Ζιντάν, Τρεζεγκέ, Πιρές, Ντουγκαρί, Τόττι, Ντελ Πιέρο, Ντελβέκιο και Μοντέλα, την παράσταση έκλεψε ο Νέστα. Το δυναμικό μα ολόσωστο τάκλιν που κάνει πάνω στον Βιλτόρ ίσως είναι ό,τι πιο τέλειο έχουμε δει ποτέ.

1. Πάολο Μαλντίνι vs. Ρονάλντο

Ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου εναντίον του καλύτερου επιθετικού του κόσμου. Τότε που το Μιλάνο χαιρόταν να βλέπει αυτά τα ντέρμπι. Ντρίμπλες, τάκλιν, νεύρο, φαντασία και αλληλοσεβασμός. Τα λόγια περιττεύουν. Δείτε ένα βίντεο σκέτη απόλαυση για τη μεγαλύτερη και ωραιότερη ποδοσφαιρική κόντρα όλων των εποχών.

Όσοι έχετε προλάβει μπάλα σε αλάνες και πλατείες, όπου για τέρμα βάζαμε πέτρες ή τσάντες, αλλά και όσοι προτιμάτε τα 5x5 και τα 8x8, δεν γίνεται να μην έχετε ματώσει έστω και μια φορά από ένα τάκλιν που προσπαθήσατε να κάνετε.

Αν θες να μοιάσεις στον Μαλντίνι (λέμε τώρα...) που έπαιζε μέχρι τα 40, υπάρχει λύση.

Με το Sofargen μπορείς να αντιμετωπίσεις αμέσως οποιαδήποτε αμυχή, γδάρσιμο, κόψιμο ή επιφανειακό τραύμα. Μην το αμελήσεις.

Μόνο έτσι θα κάνεις τάκλιν χωρίς να το σκεφτείς στιγμή.

 

Τελευταία Νέα