Τα προνόμια του πρώτου σκόρερ

Τα προνόμια του πρώτου σκόρερ

bet365

Αν κερδίσεις τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του ελληνικού Πρωταθλήματος… ετοίμασε τις βαλίτσες σου για κάτι σπουδαίο. Αυτό δείχνει η ιστορία της τελευταίας 15ετίας και το gazzetta.gr γράφει για τα συμβόλαια και τους τίτλους που κέρδισαν Έλληνες και ξένοι που αναδείχθηκαν κορυφαίοι σκόρερ σε μια σεζόν.

Αφού συμφωνήσουμε ότι το επίπεδο του ελληνικού Πρωταθλήματος παρουσιάζει φθίνουσα πορεία σε ποιότητα, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε ότι παραμένει στα κριτήρια επιλογής των ξένων. Υπό την έννοια ότι, εφόσον πετύχεις στην Ελλάδα, τότε μπορεί να πράξεις το ίδιο και σε αρκετά ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Αυτό ισχυρίζονται εξάλλου οι Ισπανοί οι οποίοι επιμένουν ότι επειδή το ελληνικό Πρωτάθλημα είναι σκληρό και απαιτητικό στον τομέα της τακτικής, συμβάλει στην τακτική πειθαρχία κάθε παίκτη και στη δημιουργία ισχυρής αγωνιστικής προσωπικότητας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο τίτλος του πρώτου σκόρερ στην ελληνική Basket League αυτομάτως εξασφαλίζει προνόμια τα οποία απόλαυσαν όλοι όσοι τον κέρδισαν. Αν μάλιστα ρίξει κανείς μια ματιά στην τελευταία 15ετία θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα παικτών οι οποίοι έκαναν εξαιρετική σεζόν στην Ελλάδα και κέρδισαν πλουσιοπάροχα συμβόλαια είτε σε ομάδες του εξωτερικού είτε στις κορυφαίες ελληνικές ομάδες.

Το ανοιχτό μάτι της ΤΣΣΚΑ

Είναι δύο οι περιπτώσεις όπου η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επένδυσε σε παίκτη που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού Πρωταθλήματος. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του Νίκου Χατζηβρέττα ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ τη σεζόν 2001-02 με τον Ηρακλή και μεταγράφηκε στην πιο ισχυρή δύναμη του ρωσικού μπάσκετ. Βέβαια, ως παίκτης της ΤΣΣΚΑ ο «Νικόλας» αναγκάστηκε να αλλάξει το αγωνιστικό dna του καθώς από καλαθομηχανή μετατράπηκε σε παίκτης ειδικών αποστολών. Δέκα χρόνια μετά, την ίδια διαδρομή έκανε και ο Ντιόντε Κρίστμας ο οποίος από το Ρέθυμνο εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, υπογράφοντας (σχεδόν) πενταπλάσιο συμβόλαιο σε σχέση με τις απολαβές του στην κρητική ομάδα.

Έμειναν Ελλάδα

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις των παικτών οι οποίοι βρήκαν το μεγάλο συμβόλαιο εντός συνόρων και δεν χρειάστηκε να βάλουν σφραγίδα στο διαβατήριό τους. Αυτό ισχύει για τον Γιώργο Διαμαντόπουλο ο οποίος αφού κέρδισε με άνεση τον τίτλο του πρώτου σκόρερ την περίοδο 2002-03 με τη φανέλα του Πανιωνίου, υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο στον Ολυμπιακό. Ο Άντονι Γκάντι κέρδισε τον ίδιο τίτλο δύο διαδοχικές χρονιές (2007-09) με τον Πανελλήνιο. Μετά την πρώτη σεζόν έμεινε στον σύλλογο των Ολυμπιονικών λόγω και της ύπαρξης διετούς συμβολαίου ενώ μετά τη δεύτερη πήγε στην ιταλική Φεράρα.

Στην 3η του σεζόν με τον ΠΑΟΚ (2005-06), ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος αλλά προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα καθώς ο Πανελλήνιος του πρόσφερε εξαιρετικό συμβόλαιο. Ο Νίκος Παππάς έκανε… όργια στην τελευταία του σεζόν (2012-13) με τον Πανιώνιο κι εκείνες οι εμφανίσεις του τον οδήγησαν στον Παναθηναϊκό στον οποίον παραμένει μέχρι σήμερα.

Ο Νέστορας, ο Κίκι, ο Ρόουλ και οι άλλοι

Ο Άρης της σεζόν 2003-04 είχε τη δεύτερη πιο παραγωγική επίθεση του Πρωταθλήματος καθώς το run n’ gun παιχνίδι του οδηγούσε σε μεγάλα σκορ. Πρώτο… βιολί του ήταν ο Νέστορας Κόμματος ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Στο τέλος εκείνης της σεζόν ο Κόμματος μεταγράφηκε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ με την οποία αναδείχθηκε μάλιστα Πρωταθλητής Ευρώπης. Τρία χρόνια μετά, ο Κίκι Κλαρκ βρέθηκε από τα… αλώνια του Αιγάλεω στα σαλόνια του ιταλικού Πρωταθλήματος. Ο Κλαρκ ήρθε στην Ελλάδα για μια «χούφτα» δολάρια, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος και μεταγράφηκε στη Σκαβολίνι όπου πήρε σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που «ευεργετήθηκαν» μέσα του ελληνικού Πρωταθλήματος είναι ο Έρικ ΜάκΚόλουμ δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν το άξιζε. Ο Αμερικανός ήρθε για πρώτη φορά στα… μέρη μας για λογαριασμό του Απόλλωνα Πατρών. Έκανε καλή σεζόν, μεταγράφηκε στον Πανιώνιο με τον οποίον έκανε τρομερά πράγματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Από την πλατεία της Νέας Σμύρνης πήγε στην Κίνα με συμβόλαιο αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το ίδιο έγινε και φέτος με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη ο οποίος για συμβόλαιο δύο μηνών εισέπραξε περί των 150.000 δολαρίων, έχοντας να διαχειριστεί όμως κι ένα πρόβλημα τραυματισμού.

Υπάρχουν όμως και παίκτες οι οποίοι έκαναν reset και restart στην καριέρα τους στην Ελλάδα. Η περίπτωση του Ρόουλ Μάρσαλ στοιχειοθετεί το πιο ενδεικτικό παράδειγμα. Η επιλογή του συγκεκριμένου Αμερικανού στοιχειοθετούσε υψηλό ρίσκο. Ο Μάρσαλ θεωρούταν προβληματικός χαρακτήρας, είχε «πλακωθεί» με (σχεδόν) όλους τους προπονητές στις προηγούμενες ομάδες του. Εξίσου χαρακτηριστική ήταν όμως και η τοποθέτηση του τεχνικού διευθυντή της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Νίκου Σταυρόπουλου, όταν αποκτήθηκε ο Μάρσαλ. «Όταν σου δίνουν αυτόν τον παίκτη με 80.000 δολάρια, δεν γίνεται να μην τον πάρεις», είχε πει. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά γιατί ο Αμερικανός έκανε τρομερή χρονιά, κέρδισε με άνεση τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και στο τέλος της περιόδου 2010-11 από τα 80 χιλιάρικα που εισέπραξε στον ΠΑΟΚ, πήγε στα 450.000 δολάρια της Αστάνα.

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ ήταν γνωστός στον χώρο των scout των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων από τις επιδόσεις του με τις εθνικές ομάδες της Βουλγαρίας. Ωστόσο, έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω του Άρη αλλά της εξαιρετικής απόδοσής του τη σεζόν 2014-15. Αυτή ήταν και η τελευταία του χρονιά στους «κίτρινους» και από τα 50.000 ευρώ που εισέπραξε τότε, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα με συνολικές απολαβές 1,9 εκατομμυρίων ευρώ!

Υπάρχει τέλος και η περίπτωση του Τζος Τσίλντρες ο οποίος στη δεύτερη χρονιά του (2009-10) στον Ολυμπιακό αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και στη συνέχεια επέστρεψε στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Φοίνιξ Σανς.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα