Όταν τα ντέρμπι «αιωνίων» κάνουν την Ευρώπη να... υποκλιθεί! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Όταν τα ντέρμπι «αιωνίων» κάνουν την Ευρώπη να... υποκλιθεί! (pics & vids)
Ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού είναι προ των πυλών και το gazzetta.gr θυμίζει τις φορές που η «μάχη» αιωνίων έκανε την Ευρώπη να... υποκλιθεί στο μεγαλείο του παιχνιδιού.

Είμαστε, σαν λαός, τυχεροί να έχουμε δύο από τις κορυφαίος ευρωπαϊκές ομάδες... σπίτι μας και έχουμε την χαρά να τις απολαμβάνουμε αρκετά συχνά.

Το εφετινό σύστημα της Euroleague δίνει την δυνατότητα σ όλους τους μπασκετόφιλους να χαρούν ένα τεράστιο ευρωπαϊκό ντέρμπι αρκετές φορές και η προσοχή της πρεμιέρας του 2ου γύρου στρέφεται στο κατάμεστο ΣΕΦ.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται στην 16η αγωνιστική της Euroleague και αν τα πράγματα είναι όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η αδρεναλίνη αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο για ακόμα μια φορά.

Αυτή θα είναι η 11η φορά που οι δύο «αιώνιοι» θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόντο το ευρωπαϊκό τρόπαιο και οι συγκινήσεις δεν λείπουν ανά τα χρόνια.

Το gazzetta.gr θυμάται τις φορές που οι δύο ομάδες έκαναν... μαγικά στο παρκέ και τράβηξαν όλη την προσοχή στα ελληνικά παρκέ.

Θυμηθείτε και απολαύστε:

Η... ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΤ ΕΛΙΑΟΥ

Ήταν το 1994 όταν ξεκίνησε ένα...ταξίδι που δεν είχαμε ιδέα που μπορεί να φτάσει και ακόμα δεν φανταζόμαστε να το βλέπουμε να τελειώνει.

Όλα κινούνταν σε... ευρωπαϊκό ρυθμό με τους «αιώνιους» να ζουν για πρώτη φορά τόσο έντονα την εμπειρία αυτή.

Από τους φιλάθλους που βρισκόντουσαν σε ντελίριο για να βρουν ένα εισιτήριο μέχρι τις ομάδες που έψαχναν τις καλύτερες συνθήκες για τους παίκτες και τους προπονητές τους.

Η «μάχη» είχε ξεκινήσει προτού βγουν στο παρκέ οι αθλητές, ίσως και πριν ακόμα προκριθούν σε ένα Final 4 που τους έφερε... αναγκαστικά αντιμέτωπους.

Ο Κώστας Πολίτης είχε δηλώσει πριν τον ημιτελικό ότι ο ηττημένος Ιωαννίδης θα του έδινε το χέρι με τον τότε προπονητή των ερυθρόλευκων να απαντά το αλησμόνητο, «Στο δημοτικό όταν πήγαινα, η δασκάλα μου μας είχε βάλει έκθεση με θέμα τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι».

Στο παρκέ η ιστορία γράφτηκε με κόκκινο χρώμα.

Ο Σιγάλας που τέλειωσε το παιχνίδι με 15 πόντους, «έσβησε» τον Γκάλη (8π.) αλλά είχε φυσικά και άξιους συμπαραστάτες.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τον Ολυμπιακό ήταν ο Πάσπαλι που έβαλε 22 πόντους αλλά και ο Τάρπλει που είχε 21 και κατέβασε και 12 ριμπάουντ. Από κοντά και ο Φασούλας που μέτρησε άλλους 13.

Η πολυφωνία των Πειραιωτών ήταν εκείνη που έκανε την διαφορά καθώς οι «πράσινοι» τα περίμεναν όλα από τον Βολκόφ που είχε 32 πόντους.

Το τελικό σκορ ήταν 77-72 και ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του.

Αυτή ήταν η πρώτη, από τις πολλές, φορά που οι «αιώνιοι» βρέθηκαν ο ένας στον δρόμο του άλλου με ευρωπαϊκά μάτια στραμμένα πάνω τους.

Ακολούθησαν και άλλες με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να γράφουν μοναδική ιστορία στα ευρωπαϊκά παρκέ και να χαρίζουν στιγμές αλησμόνητες στον κάθε Έλληνα φίλαθλο.

O ENTI... ΟΠΛΙΣΕ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

Ήταν 11 Απριλίου του 1995 όταν ο Έντι Τζόνσον, στα ημιτελικά του Final 4 στην Σαραγόσα... εκτέλεσε τον Παναθηναϊκό.

Οι δύο «αιώνιοι» βρέθηκαν αντιμέτωποι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν σε ημιτελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το Final 4 γινόταν στην Σαραγόσα και ο Παναθηναϊκός ήθελε μόνο την νίκη που θα του έδινε την... εκδίκηση που περίμενε για τον χαμένο ημιτελικό στο Τελ Αβίβ.

Οι «πράσινοι» βγήκαν στο παρκέ για να πάρουν την νίκη και θα τα κατάφερναν αν δεν έπεφταν πάνω στην επική αντίδραση του Έντι Τζόνσον.

Ο Αμερικανός των ερυθρολεύκων στα 36 του χρόνια έκανε το απίστευτο.

Ενώ μπήκε στο παιχνίδι χωρίς ρυθμό και με 0/4 στο πρώτο ημίχρονο ξαφνικά τα άλλαξε όλα.

Στα τελευταία 11 λεπτά εκτέλεσε 4 φορές τον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα 1.40 πριν την λήξη να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του με 52-50.

Ο ημιτελικό είχε βαφτεί κόκκινος και το τελικό σκορ θα γράψει 52-58.

Ο Έντι ολοκλήρωσε τον ημιτελικό με 27 πόντους με 4/8 τρίποντα και κατέβασε και 10 ριμπάουντ όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού.

ΕΝΑΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ... ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ακόμα μια φορά το ελληνικό μπάσκετ διαφημίζεται μέσω των δύο «αιωνίων» σε έναν ημιτελικό της Euroleague.

Στο Βερολίνο το 2009 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρέθηκαν αντιμέτωποι και έδωσαν ρεσιτάλ μπάσκετ.

Με τα χρήματα να ρέουν άφθονα ακόμα οι δύο ομάδες είχαν ρόστερ που τρόμαζαν και Ομπράντοβιτς και Γιαννάκης έπρεπε να διαχειριστούν ένα παιχνίδι άλλου επιπέδου.

Ο Παναθηναϊκός κρατούσε τα ηνία του αγώνα σε όλη την διάρκεια με εξαίρεση τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Μετά το απίστευτο χαμένο καλάθι του Πέκοβιτς με το σκορ στο 82-84 ο Ολυμπιακός κρατούσε στα χέρια του την τύχη του αγώνα και είχε την ευκαιρία να στείλει αυτό το τεράστιο παιχνίδι στην παράταση.

Ο Γκριρ βρήκε τον Μπουρούση, ο διεθνής σέντερ πήρε την τελευταία επίθεση και αστόχησε με αποτέλεσμα οι πράσινοι να πανηγυρίσουν ακόμα μια πρόκριση σε τελικό αλλά και ακόμα ένα πολυπόθητο τρόπαιο.

ΤΑ... ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Ολυμπιακός υποδέχονταν τον Παναθηναϊκό στο κατάμεστο ΣΕΦ για την φάση των ομίλων της Euroleague και ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκείνος που είπε την τελευταία λέξη στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός είχε μπει καλύτερα στο παιχνίδι αλλά οι πράσινοι είχαν τις απαντήσεις που χρειαζόταν.

Το παιχνίδι ήταν κλειστό και χρειάστηκε ο Κώστας Σλούκας να βγει μπροστά για τον Ολυμπιακό και να κρατήσει τους «ερυθρόλευκους». Έβαλε μεγάλο τρίποντο για να γράψει το 63-63, όπως και το 65-63.

Ο Μαυροκεφαλίδης ισοφάρισε το παιχνίδι και στην τελευταία επίθεση η μπάλα πήγε στα χέρια του Σπανούλη.

Ο Γκιστ έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, ο αρχηγός του Ολυμπιακού όμως σηκώθηκε από τα 10 μέτρα και ευστόχησε σε τεράστιο τρίποντο που έδωσε την νίκη στην ομάδα του.

Αίσθηση είχε προκαλέσει και ο πανηγυρισμός του Σπανούλη, βγάζοντας όλη την ένταση που ένοιωθε...

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ – ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΑΙ...ΔΙΠΛΟ ΣΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ

Οι δύο ομάδες φέτος με το νέο format της Euroleague δεν μπορούν να αποφύγουν η μια την άλλη οπότε τα ντέρμπι καλά κρατούν.

Στις 18 Νοεμβρίου του χρόνου που μόλις μας άφησε οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο ΟΑΚΑ σε ένα ντέρμπι που μας χόρτασε.

Ο Σπανούλης ήταν και πάλι εκείνος που έκανε «μαγικά» πράγματα στο παρκέ και κατάφερε μαζί με τον Πρίντεζη να δώσουν την νίκη στην ομάδα τους.

Ο Παναθηναϊκός κρατούσε την τύχη στα χέρια του όταν στο 38' προηγήθηκε με 76-72. Στα επόμενα 2 λεπτά ο Ολυμπιακός ξύπνησε και διεκδίκησε την νίκη.

Όλα κρίθηκαν στο τέλος.

Ο Σπανούλης με όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού να έχει προσαρμοστεί επάνω του έβγαλε μαγική ασίστ στον Πρίντεζη που πέτυχε καλάθι και φάουλ και έδωσε τελικά την νίκη στους «ερυθρόλευκους» με 77-79.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον και Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν πολλές διαφορές μόλις σε 2 μήνες.

Ο Γκιστ είναι εκτός για τον ΠΑΟ, ο Τζεντίλε και ο Γκέμπριελ ενισχύουν πλέον την ομάδα τους, ο Τζέιμς έχει επιστρέψει και ο Πασκουάλ παρουσιάζει ένα νέο σύνολο που είναι πολύ δυνατό στο παρκέ.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός μετρά τις πληγές του με τον Χάκετ, που έκανε την διαφορά στον πρώτο γύρο, να είναι εκτός καθώς και με την συμμετοχή του Βασίλη Σπανούλη να κρίνεται αμφίβολη.

Όπως και να χει, όπως και αν είναι οι δύο ομάδες ένα ντέρμπι «αιωνίων» είναι πάντα μοναδικό γι' αυτό και όλη η Ευρώπη έχει στρέψει την προσοχή της στο κορυφαίο παιχνίδι της 16ης αγωνιστικής της Euroleague.