Η μεγάλη της Σπόρτινγκ σχολή και η απίθανη ιστορία της!

Η μεγάλη της Σπόρτινγκ σχολή και η απίθανη ιστορία της!

bet365

Ένας βετεράνος σκάουτ, μία πρωτοποριακή μέθοδος ανεύρεσης ταλέντων και η ανακάλυψη του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας εξακολουθεί να λειτουργεί ως το απόλυτο εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ο -κατά πολλούς- κορυφαίος παίκτης του κόσμου έγινε επαγγελματίας στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο 12χρονος κοκαλιάρης εγκατέλειπε τα νησιά Μαδέιρα με προορισμό τα «λιοντάρια της Λισαβόνας» δίχως να χρειαστεί να δείξει τα διαπιστευτήρια του εντός αγωνιστικού χώρου.

Στις αρχές του 1997, ο πρόεδρος του φαν κλαμπ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας στη Μαδέιρα, ήρθε σε επαφή με τον αρχιπροπονητή των Ακαδημιών του συλλόγου, Αουρέλιο Περέιρα.

Ο τελευταίος ενημερώθηκε πως στη Νασιονάλ Μαδέιρα βρισκόταν ένας πιτσιρικάς, ο οποίος έκανε μαγικά με την μπάλα.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος, αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανοίξει το σκορ στο Σπόρτινγκ - Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Περέιρα άμεσα έστειλε σκάουτ προκειμένου να διαπιστώσει εάν ευσταθούσαν οι ισχυρισμοί.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επρόκειτο να λάβει μέρος σε τουρνουά της Νασιονάλ.

Όταν οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ έφτασαν στο Φουνσάλ, την πρωτεύουσα των Νήσων Μαδέιρα, διαπίστωσαν πως ο CR7 δεν θα έπαιζε.

Τον είδαν λίγα μέτρα μακριά από τις γραμμές του γηπέδου να κάνει κόλπα με την μπάλα, προσποιήσεις και τακουνάκια δείχνοντας να έχει απορροφηθεί στη μαγεία της στρογγυλής θεάς.

Ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως ο αμούστακος νέος θα εξελισσόταν σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, κατακτώντας τρεις φορές το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, ισάριθμες φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και το Euro με την Πορτογαλία, όντας ο ακριβότερος παίκτης παγκοσμίως.

Ο σκάουτ της Σπόρτινγκ μπορεί να μην τα είχε προβλέψει όλα αυτά, ωστόσο διέγνωσε το σπάνιο ταλέντο του και κάλεσε τον Ρονάλντο στη Λισαβόνα για δοκιμή.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την άφιξη του Πορτογάλου σταρ στη Σπόρτινγκ και 13 μετά την αποχώρηση του, άπαντες στη Σπόρτινγκ κάνουν λόγο για τον απόλυτο ποδοσφαιριστή. Το όνομα του γιγαντώθηκε και η φήμη του εξαπλώθηκε. Η φωτογραφία του Ρονάλντο κοσμεί πλέον τα αποδυτήρια του «Ζοζέ Αλβαλάδε», η αύρα του μεταδίδεται παντού.

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ζοζέ Αλβαλάδε, στην περιοχή Αλκοσέτε βρίσκονται οι ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Το σκηνικό είναι ανάλογο. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες του Ρονάλντο, ενώ πίσω από το γραφείο του προπονητή των Ακαδημιών, Αουρέλιο Περέιρα βρίσκονται κρεμασμένες δύο υπογεγραμμένες φανέλες του Κριστιάνο Ρονάλντο και μία του Νάνι.

Ο «γκουρού» των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας θυμάται τον Ρονάλντο, ανυπόμονο να παίζει με ένα μπουκαλάκι νερό στα πόδια του. Ανακαλεί στη μνήμη του τα βράδια όπου ο νυν σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης από κοινού με τον φίλο του Ζοζέ Σεμέντο σκαρφάλωναν στους τοίχους για να μπουν κρυφά στο γυμναστήριο.

Στους χώρους των ακαδημιών των «λιονταριών» εκτός από πορτρέτα του Ρονάλντο, μπορεί να δει κανείς κιτρινισμένες σελίδες εφημερίδων με τους Πάουλο Φόυτρε και Λουίς Φίγκο να δεσπόζουν, αλλά και πιο πρόσφατα δημοσιεύματα με πρωταγωνιστές τους Σιμάο Σαμπρόσα, Νάνι αλλά και τους παίκτες που οδήγησαν την Εθνική Πορτογαλίας στην κατάκτηση του Euro. Όπως λένε στη Σπόρτινγκ: «αυτό συνέβη επειδή 10 από τους 14 ποδοσφαιριστές που πήραν μέρος στον τελικό προέρχονταν από την Σπόρτινγκ».

Ο Ρονάλντο αποτελεί σαφώς την μεγαλύτερη ανακάλυψη του Περέιρα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Οι ακαδημίες στο Αλκασέτ θεωρούνται πιο παραγωγικές και πετυχημένες ακόμη και από τις αντίστοιχες, των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στην ουσία μόλις τρεις ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν αναδείξει περισσότερους ποδοσφαιριστές σε σύγκριση με την Σπόρτινγκ. Πρόκειται για τις Παρτιζάν, Άγιαξ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

«Δεν έχουμε μυστικά», σημειώνει ο διευθυντής των ακαδημιών, Βιρζίλιο Λόπεζ. Σύλλογοι από κάθε σημείο του πλανήτη επισκέπτονται τις ακαδημίες. Τους καλωσορίζουν οι Λόπεζ, Περέιρα και ο τεχνικός διευθυντής, Λουίς Μάρτινς.

«Τους λέμε τα πάντα. Για την ακρίβεια σχεδόν τα πάντα, όσα μπορούμε».Οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ, εξηγούν στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους τους την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ακαδημίες. Μιλούν για ποδοσφαιριστές «ελευθέρας βοσκής» και όχι ρομπότ.

«Είναι νέα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο. Δεν είναι απλά μικροί ποδοσφαιριστές. Δεν θέλουμε να παίξουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο στα 14. Θέλουμε να γίνουν επαγγελματίες ακόμη και στα 20», τονίζει ο Λόπεζ. Οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ εξηγούν στους εκκολαπτόμενους αστέρες πως προτιμούν να κάνουν ό,τι επιθυμούν, από το να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

«Εντοπίζουμε τα δυνατά, αλλά και τα αδύνατα σημεία τους. Κάθε ποδοσφαιριστής χρειάζεται διαφορετικά πράγματα, έτσι τροποποιούμε το πρόγραμμα προκειμένου να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες τους.

Αν για παράδειγμα ένας παίκτης δυσκολεύεται να πασάρει θα το αλλάξουμε με τις προπονήσεις», τονίζει ο Μάρτινς και προσθέτει:

«Παίζουμε ποδοσφαιρικό σκουός και ποδοβόλεϊ χρησιμοποιώντας τους τοίχους».

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο δεν ενημερώνονται ποτέ οι επισκέπτες. Ένα πράγμα για το οποίο άπαντες στον πορτογαλικό σύλλογο κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους. Το σπουδαιότερο όπλο...

«Η στρατολόγηση είναι το πρώτο πράγματα και κανείς δεν είναι καλύτερος σε αυτό από την Σπόρτινγκ. Αυτός έδειξε και η περίπτωση του Ρονάλντο», σημειώνει ο Μάρτινς.

Ο 69χρονος Περέιρα έχει περάσει μισό αιώνα στην Σπόρτινγκ. Αρχικά, ως προπονητής, στη συνέχεια ως προπονητής και πλέον ως σκάουτ. Ήταν εκείνος που ανέλαβε να στελεχώσει τις ακαδημίες της ομάδας το 1987, ζητώντας από τα 96.000 μέλης της Σπόρτινγκ Λισαβόνας να προτείνουν ταλέντα από την γειτονιά τους, τα οποία αξίζουν μία ευκαιρία.

«Μίλησα με προπονητές, διαιτητές, πυροσβέστες και αστυνομικούς για να βρούμε τους πιο ταλαντούχους. Φέραμε στη Λισαβόνα τους καλύτερους για να προπονηθούν. Για αυτό γίναμε ο πρώτος σύλλογος στη χώρα που οργάνωσε σκάουτινγκ νέων παικτών σε εθνικό επίπεδο», δηλώνει ο Περέιρα.

Κάπως έτσι το δίκτυο που δημιούργησε ο διορατικός Περέιρα έφερε στην ομάδα τον 12χρονο Ρονάλντο στην Σπόρτινγκ

Ο ανορθόδοξος τρόπος μέσω ειδοποίησης του προέδρου του φαν κλαμπ στη Μαδέιρα, άνοιξε τον δρόμο για έναν νέο σύστημα στρατολόγησης ταλέντων καθώς η ύπαρξη του τμήματος σκάουτινγκ δεν αρκούσε από μόνη της. Ο Ρονάλντο ήταν ο σπουδαιότερος, αλλά όπως έδειξε η ιστορία όχι ο μόνος που αναδείχθηκε από την μεγάλη της Σπόρτινγκ σχολή!

 

Τελευταία Νέα