Το κατά Lucas... Ευαγγέλιο!

Το κατά Lucas... Ευαγγέλιο!

Νίκος Αθανασίου

Το «Soy mi Soberano» του Gustavo Cordera είναι το τραγούδι της εισαγωγής. Το αγαπημένο του. Κυρίαρχος του εαυτού του-όπως αναφέρουν και οι στίχοι του ποιητή- από μικρό παιδί, κατάφερε και έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα.

Σε μία οικογένεια που ζούσε και ανέπνεε για το ποδόσφαιρο ο μικρός Λούκας ξεχώριζε με την μπάλα στα πόδια. Στις γειτονιές, στα 5Χ5, στην CAI, στις μικρές Εθνικές της Αργεντινής. Έμαθε να ξεχωρίζει και με εξαίρεση τα χρόνια της Ιντεπετιέντε, το ίδιο έκανε και στον Παναιτωλικό! Ο Παναθηναϊκός που έμαθε όλα αυτά τα χρόνια να λατρεύει τους Αργεντίνους, βρήκε στο πρόσωπο του Λούκας Βιγιαφάνιες τον νέο Λατινοαμερικάνο αστέρα που φοράει την πράσινη φανέλα με όνειρα πολλά!

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «τριφυλλιού» ανοίγει την καρδιά του στο gazzetta.gr σε μία αποκλειστική συνέντευξη ζωής, δίνοντας ατάκες για τους πάντες και τα πάντα. Τον Παναιτωλικό, τον Παναθηναϊκό, τον μεγάλο του στόχο, τα παιδικά του χρόνια, το ταξίδι προς την μεταγραφή που του αλλάζει την ζωή και την ανθρώπινη πλευρά του.

Κύριες και κύριοι, ο Λούκας Βιγιαφάνιες...

image

«ΟΛΗ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»!

Το ποδόσφαιρο για τους Αργεντίνους δεν είναι απλά ένα άθλημα. Είναι διέξοδος στα προβλήματα, είναι ανάσα, είναι όλη τους η ζωή! Ο Λούκας και η οικογένεια του δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα!

«Αυτό που θυμάμαι από μικρό παιδί είναι να βγαίνω στους δρόμους και να παίζω ποδόσφαιρο με τους φίλους μου. Όσες περισσότερες ώρες της ημέρας μπορούσα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μερικές φορές η μητέρα μου δεν με άφηνε και ήμουν μέσα στα νεύρα, τσακωνόμασταν για να περάσει το δικό μου. Μετά τις αλάνες έπαιζα σε 5Χ5 μέχρι που στα 11 ξεκίνησα στις ακαδημίες της CAI. Από κει και έπειτα όλα πήραν τον δρόμο τους. Ξεκίνησα ως δεκάρι, παίζοντας πίσω από τον επιθετικό και στην Ελλάδα έμαθα και την θέση του αριστερού εξτρέμ!

Ο πατέρας μου έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο, έχω δύο αδέρφια μικρότερα που και αυτά παίζουν σε ομάδες του τοπικού. Το ποδόσφαιρο για την οικογένεια μου ήταν το... μικρόβιο μας! Όλοι μαζί καθόμασταν μπροστά από την τηλεόραση και βλέπαμε αγώνες. Η τηλεόραση έπαιζε μόνο ποδόσφαιρο.

Όλοι είναι χαρούμενοι για την πορεία μου στο ποδόσφαιρο αλλά νομίζω πως ο πατέρας μου το χαίρεται περισσότερο και από εμένα.».

image

«ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΝΙΩΣΑ ΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ»

Από την Ιντεπετιέντε, το καλοκαίρι του 2014 στο Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό. Μια νέα σελίδα στην καριέρα ενός 23χρονου που αποτέλεσε ένα τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα της Αργεντινής και βασικό στέλεχος των μικρών Εθνικών ομάδων μόλις άνοιγε. Η σούπερ παραγωγική διετία που ακολούθησε και η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό δικαίωσε την επιλογή του!

«Στο Αγρίνιο ένιωσα σαν στο σπίτι μου. Οι άνθρωποι εδώ ήταν τόσο φιλικοί. Όπου και αν πήγαινα με έκαναν να νιώθω υπέροχα. Ήταν η οικογένεια μου. Ένιωσα τόσο όμορφα από την πρώτη στιγμή. Τους αγάπησα από το πρώτο λεπτό και όλο αυτό προσπάθησα με κάθε τρόπο να το βγάλω μέσα στο γήπεδο και ελπίζω να ανταπέδωσα όσα πήρα στην καθημερινότητά μου. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου και θέλω στο μέλλον να επιστρέψω και να αγωνιστώ ξανά με την φανέλα του Παναιτωλικού!

Με τον Παναιτωλικό έζησα ωραίες στιγμές, με βοήθησε να βελτιωθώ και να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Νομίζω πως σε αυτή την διετία, η καλύτερη στιγμή που έζησα ήταν στο περυσινό πρωτάθλημα με τον Αστέρα Τρίπολης. Τους νικήσαμε 2-1 στην έδρα μας την 24η αγωνιστική, θυμάμαι σκόραρα και τότε είπαν όλοι πως μπορούμε να μπούμε στην πεντάδα.

Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα στο Αγρίνιο και νομίζω μας αδικεί η βαθμολογική θέση του συλλόγου. Πληρώνουμε την αρχή μας στο πρωτάθλημα. Η έλευση νέου προπονητή και το πόσο διαφορετικός ήταν σε όλα σε σχέση με τον Μάκη Χάβο, στον τρόπο δουλειάς, στην φιλοσοφία, στην τακτική, στην προπόνηση, μας έκανε να χρειαστούμε χρόνο να αφομοιώσουμε τα νέα δεδομένα. Ο Πόντες αποχώρησε και ο ερχομός του Ματζουράκη μας βοήθησε αρκετά. Είναι ένας προπονητής πιο «κοντά» στις ποδοσφαιρικές ιδέες του Χάβου και αυτό λειτούργησε. Η ομάδα θα γίνεται καλύτερη από παιχνίδι σε παιχνίδι, είμαι σίγουρος για αυτό».

image
image

«ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Μόλις έμαθε για το «ζεστό» ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού ήθελε να εξασφαλίσει το «οκ» από τον άνθρωπο που τον έφερε στον Παναιτωλικό. Τον Φώτη Κωστούλα. Εξάλλου το ''δέσιμο'' που έχει με το Αγρίνιο είναι ιδιαίτερο. Τόσο με την ομάδα όσο και με την πόλη, καθώς η σύντροφός του είναι από την περιοχή και τον στηρίζει σε κάθε του επιλογή. Όπως εκείνη του να βγάλει ελληνικό διαβατήριο!

«Όταν έμαθα πως με θέλει ο Παναθηναϊκός μίλησα με τον πρόεδρο. Του εξήγησα για εμένα πόσο σημαντικό θα ήταν να πάρω μεταγραφή σε μια μεγάλη ομάδα της Ελλάδας, να μπορέσω να διεκδικήσω τίτλους και να κάνω το επόμενο βήμα. Δεν μου έφερε αντίρρηση. Με κατάλαβε από το πρώτο λεπτό. Ο κ. Κωστούλας είναι κύριος, ''καθαρός'' και εξαιρετικός άνθρωπος.

Δεν θα ήθελα ποτέ να χαλάσω την σχέση που έχω με τον Παναιτωλικό. Με έφεραν στην Ελλάδα και με βοήθησαν να εξελιχθώ ποδοσφαιρικά. Αγαπώ την χώρα, όπως ξέρετε ο προπάππους μου έφυγε από τον Πειραιά για την Αργεντινή και έχω κάνει ότι είναι απαραίτητο για να πάρω ελληνικό διαβατήριο. Το να παίξω στην Εθνική Ελλάδος είναι ένας από τους στόχους μου».

image

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...

Το μεσημέρι της Πέμπτης πήρε τον δρόμο προς την Αθήνα. Ο Παναθηναϊκός είχε στα χέρια του την συμφωνία με την Ιντεπετιέντε, το «οκ» του Παναιτωλικού και το μόνο που απέμενε για να ολοκληρωθεί το deal ήταν η υπογραφή του Λούκας. Τα 280 χιλιόμετρα μέχρι την πρωτεύουσα, τα έζησε σαν μια ολόκληρη ζωή, σαν πιτσιρικάς που πήγαινε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Το «τριφύλλι» είναι πλέον κομμάτι της ζωής του...

«Όταν με ενημέρωσαν από τον Παναθηναϊκό πως πρέπει να μεταβώ στα γραφεία του συλλόγου ενθουσιάστηκα. Ένιωσα πως όλα είχαν γίνει όπως ήθελα, η καρδιά μου χτύπησε δυνατά. Σε όλη την διαδρομή δεν κρύβω πως ήμουν αγχωμένος. Ήμουν ανήσυχος, ήθελα όλα να κυλήσουν τέλεια, χωρίς καμία επιπλοκή της τελευταίας στιγμής. Με υποδέχθηκαν με υπέροχο τρόπο, υπέγραψα και επέστρεψα στο Αγρίνιο για το τελευταίο μου παιχνίδι.

Αυτή η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό πιστεύω πως είναι η επιβράβευση για αυτά τα δύο χρόνια στον Παναιτωλικό. Νομίζω βέβαια πως έπαιξε ρόλο και η εμφάνισή μου στο μεταξύ μας παιχνίδι στην Λεωφόρο όπου σκόραρα και θα έλεγα έκανα μια καλή εμφάνιση. Θα έλεγα πως αυτό το ματς μου άνοιξε την πόρτα του Παναθηναϊκού, με έκανε να μπω για τα καλά στο μυαλό των ανθρώπων του συλλόγου που είναι υπεύθυνοι για τις μεταγραφές».

image

«ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ»

Βερόν, Αλβάρεζ, Ρότσα, Μπορέλι, Γκονζάλες, Λέτο. Αργεντίνοι που πρόσφεραν στον Παναθηναϊκό και έβαλαν το όνομα τους στην ιστορία του συλλόγου. Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στους Λατινοαμερικάνους και ειδικά στους παίκτες που κατάγονται από την γη του... Θεού. Του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Βιγιαφάνιες μετά την αποχώρηση του Λουτσιάνο Φιγκερόα είναι ο επόμενος «αλμπισελέστε» του Παναθηναϊκού.

«Είμαι ευτυχισμένος που θα συνεχίσω στον Παναθηναϊκό. Είναι μία τεράστια ομάδα. Στόχος μου είναι να κάνω τα πάντα για να βοηθήσω τον σύλλογο και φυσικά να κερδίσω πράγματα με την πράσινη φανέλα. Να πανηγυρίσω τίτλους. Ξέρω ότι συμπατριώτες μου όπως ο Έκι Γκονζάλες, ο Λέτο, ο Ρότσα έγιναν ιδιαίτερα αγαπητοί στον Παναθηναϊκό. Αυτό θέλω και εγώ. Να γράψω ιστορία στον Παναθηναϊκό και όλοι να λένε για εμένα πως ήμουν ένα καλό παιδί που έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο.

Χαίρομαι που οι οπαδοί ενθουσιάστηκαν για τον ερχομό μου. Εγώ το μόνο που έχω να τους υποσχεθώ είναι πως θα κάνω τα πάντα για να τους κάνω χαρούμενους. Μέχρι τώρα στην καριέρα μου δίνω τα πάντα σε κάθε ματς και τώρα που οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, πρέπει να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του Παναθηναϊκού και να δείξει τι αξίζω με την καινούρια μου ομάδα».

image

ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ

Παναιτωλικός: Οι καλύτεροι άνθρωποι

Παναθηναϊκός: Μια νέα ιστορία

Χάβος: Ο πρώτος προπονητής μου στην Ελλάδα. Μου έμαθε πολλά.

Αγαπημένη ομάδα: Ιντεπετιέντε

Οι συμπαίκτες: Ρουσκουγιέδα και Κέβιν

Μέσι: Θεός

Καμπιάσο: Σεβασμός

Βελτίωση: Στην ντρίμπλα

Το αμάξι των ονείρων: Lamborghini

Ο αριθμός: 18

Φαγητό: Μπαρμπέκιου και παστίτσιο

Τραγούδι: Soy mi Soberano(Gustavo Cordera)

Το συγκρότημα: Las pastillas del abuelo

H ταινία: El Vuelo

Έλληνας τραγουδιστής: Νίκος Βέρτης

*Ευχαριστούμε τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Βραχωρίτη για την παραχώρηση φωτογραφίας από το προσωπικό του αρχείο.