Υπάρχει μόνο ένας Φρανκ Αρνεσεν

Υπάρχει μόνο ένας Φρανκ Αρνεσεν

Αντώνης Σαούλης

Πάντα του άρεσε το καλό ντύσιμο. Ισως σ' αυτό να τον βοήθησε η γυναίκα του Κέιτ με την οποία είναι μαζί από τα 16 του. Πάντα μια γυναίκα κάνει πιο κομψό έναν άντρα. Ετσι casual εμφανίστηκε και στα νέα του γραφεία. Μπλε παντελόνι, καρό πουκάμισο κι ένα σακάκι. Τίποτα περισσότερο που θα φαινόταν περιττό. Δεν ήθελε να κάνει εντύπωση. Δεν είναι τέτοιος τύπος άλλωστε. Πάντα η δική του δουλειά είναι η λεγόμενη «πίσω από τις κάμερες». Αναγνωρίζει ότι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές και μετά ο προπονητής. Αλλά κουμάντο γι' αυτούς θα κάνει ένας. Αυτός. Ο Φρανκ Αρνεσεν. Ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ ο οποίος από την Τετάρτη το απόγευμα θα είναι το νέο «αφεντικό» του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο άνθρωπος των αποφάσεων. Εντύπωση θα θελήσει να κάνει μέσω της δουλειάς του. Η ατζέντα του είναι μεγαλύτερη κι από τα πουκάμισα στην ντουλάπα του. Και πιστέψτε μας έχει πάρα πολλά πουκάμισα...

image

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ PSV ΚΑΙ ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»

«Ξεκίνησα στην PSV το 1994. Μπορούσες να πάρεις 16χρονους Βραζιλιάνους. Αυτό έγινε και με τον Ρονάλντο». Ο Φρανκ Αρνεσεν αναφέρεται στο «φαινόμενο» λες κι ανακάλυψε τον Φέλιξ Αμποάγκουε από την Αίγυπτο (sorry Φέλιξ). Ηταν ένας από τους πολλούς που «έβγαλε» στην δεκαετία του στην Αϊντχόφεν. Για δέκα χρόνια αύξανε την ατζέντα του. Μεγάλωνε το δίκτυο του. Στην αρχή βάζοντας μπροστά την προσωπικότητά του. «Ηταν ένας παίκτης που εκτιμούσαν όλοι και ταυτόχρονα όλοι τον συμπαθούσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χτίσει ένα τεράστιο δίκτυο μ' επαφές σ' όλη την Ευρώπη και σιγά σιγά σ' όλον τον κόσμο», εξηγεί ο Ολλανδός δημοσιογράφος Henk Van Weert.

Ναι. Ο Φρανκ Αρνεσεν πριν μπει στο κοστούμι του τεχνικού διευθυντή, είχε μπει στην φόρμα του Αγιαξ. Της Βαλένθια. Της Αντερλεχτ. Της Αϊντχόφεν. Και φυσικά της Εθνικής Δανίας. Στο Hall of Fame αυτής από το 2013...

Η ποδοσφαιρική του ιστορία είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με αυτή του τεχνικού διευθυντή. Αλλά ο ΠΑΟΚ δεν τον πήρε για να παίξει εξτρέμ. Τον πήρε για να κάνει κουμάντο. Οπως το έκανε με απόλυτη επιτυχία για 10 χρόνια στην Αϊντχόφεν. ΟΚ, ο Ρονάλντο ήταν η μεγαλύτερη του ανακάλυψη. Πιθανότατα όμως ο ίδιος θα νιώθει μεγαλύτερη περηφάνια για την δουλειά που έκανε στις ακαδημίες και στο scouting στις μικρές ηλικίες παρά για το «Φαινόμενο». Πάντα το να διαλέγεις έναν 16χρονο από την Βραζιλία είναι ρίσκο. Ουσιαστικά ήταν και ο μόνος που πέτυχε από όσους είχε διαλέξει ο Δανός. Μαρσέλο Ράμος (5 εκατ. ευρώ από την Κρουζέιρο), Βαμπέτα (3 εκατ. ευρώ από την Βιτόρια), Ζορζίνιο Παουλίστα (5 εκατ. ευρώ από την Παλμέιρας) δεν του βγήκαν ποτέ,

Εκτός από το να χτίζει την ατζέντα του ο Φρανκ Αρνεσεν έβγαζε συνέχεια Ολλανδούς ποδοσφαιριστές. Είτε τους ανέβαζε από την u19 της Αϊντχόφεν (Ζέντεν, Χούντελααρ, Αφελάι), είτε τους ανακάλυπτε και τους αγόραζε! Η λίστα είναι αμέτρητη για τα όσα έκανε στα 10 χρόνια στους Ολλανδούς. Τον Σταμ τον αγόρασε με 1,5 εκατ. από την Βίλεμ (και τον πούλησε 17 στην Γιουνάιτεντ). Πήρε ως ελεύθερο τον Κοκού (από την Φίτεσε). Ανακάλυψε στην Ισλανδία τον Γκούντγιοσεν. Βρήκε τον Ρόμενταλ στην Δανία (καλά αυτό δεν ήταν και τόσο δύσκολο, όντας Δανός ο Αρνεσεν).

Ακόμα και η τελευταία φουρνιά των Ολλανδών είναι δική του ανακάλυψη. Νίστελροϊ από την Χέρενφεϊν (τον αγόρασε 7 εκατ. τον πούλησε 28,50 στην Γιουνάιτεντ). Φαν Μπόμελ από την Φορτούνα (τον αγόρασε 2,7), Ρόμπεν από την Γκρόνιγκεν (τον αγόρασε 4,3 εκατ. ευρώ τον πούλησε 18 στην Τσέλσι). Εκανε και... σπατάλες. Οσο έβαζε λεφτά στα ταμεία της PSV άνοιγε το δίκτυο του με αγορές όπως αυτή του Κέζμαν έναντι 14 εκατ. ευρώ από την Παρτιζάν (έβγαλε τα μισά πουλώντας τον κι αυτόν στην Τσέλσι έναντι 7,5 εκατ. Ευρώ). Συνολικά σε αυτά τα 10 χρόνια στην Αϊντχόφεν της άφησε καθαρό κέρδος περισσότερα από 30 εκατ. Ευρώ. Το προσωπικό του κέρδος ακόμα δεν μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο ίδιος.

image
image
image

ΓΙΟΤ, «ΚΛΟΠΕΣ», ΡΩΣΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Θα μπορούσε να είναι λέξεις «κλειδιά» για ταινία του Τζέιμς Μποντ. Αγγλία, γιοτ, μυστικές συναντήσεις, ένας Ρώσος Μεγιστάνας, μια φωτογραφία που διαρρέει στον Τύπο. Ο Φρανκ Αρνεσεν με την δουλειά του στην Αϊντχόφεν πέρασε... πίστα πηγαίνοντας στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Την Πρέμιερ Λιγκ και στην Τότεναμ. Εκεί ταξιδεύει με τις ευλογίες του Μπόμπι Ρόμπσον. «Ο Φρανκ ήταν ένας εξαιρετικός βοηθός. Μ' ενημέρωνε για τους αντιπάλους όταν είχε έλλειψη τοπικής γνώσης. Και ήταν καλός και στην προπόνηση. Στην πραγματικότητα ήταν ένας από τους καλύτερους μου φίλους», είχε πει ο Σερ.

Η δουλειά του στην Τότεναμ δεν μπορεί να κριθεί. Εκατσε μόλις έναν χρόνο. Πρόλαβε κι «έφαγε» τον Ζακ Σαντινί μετά από 11 παιχνίδια και στην θέση του πήρε τον Μάρτιν Γιολ. Τα «σπιρούνια» είχαν χτίσει ένα ολόκληρο project πάνω στον Αρνεσεν μέχρι που... Μέχρι που ο Πιτ Ντε Βίσερ, προσωπικός σύμβουλος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς του «σφυρίζει» πως ο άνθρωπος που πρέπει να πάρει είναι ο Δανός με τα ωραία κοστούμια. Ο Ρώσος μεγιστάνας καλεί στο πολυτελές γιοτ τον Αρνεσεν τον δελεάζει με την αδιανόητη πρόταση (4,3 εκατ. λίρες για τριετές συμβόλαιο!) και ταυτόχρονα μια φωτογραφία που διαρρέει στον Τύπο κάνει άνω κάτω την αγγλική Λίγκα.

Η Τότεναμ πηγαίνει την υπόθεση στ' άκρα την ίδια ώρα που ο Αρνεσεν διαρρέει στο προσωπικό του περιβάλλον ότι «η πρόταση της Τσέλσι είναι πολύ καλή για να την αρνηθώ». Οι άνθρωποι της Τότεναμ είναι τόσο εκνευρισμένοι από την επίδειξη δύναμης του Αμπράμοβιτς που δεν συζητούν καν την λέξη συμβιβασμός για να λύσουν την συνεργασία τους με τον Αρνεσεν. Εν τέλει η Τσέλσι αποφασίζει να δώσει 8 εκατ. ευρώ (!) για ν' αγοράσει τεχνικό διευθυντή.

image
image

Το καλοκαίρι του 2005 αναλαμβάνει το πόστο του στην Τσέλσι. Περισσότερο ως επικεφαλής των ακαδημιών ήταν η «ταμπέλα» που του μπήκε αλλά ο Αρνεσεν τα έκανε όλα. Σε βαθμό σύγκρουσης με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Αν και ο Πορτογάλος αρχικά συμφωνεί με το πλάνο του αφεντικού (σ.σ. Ρόμαν). «Θα επενδύσουμε πολύ στο scouting. Θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δίκτυο στον κόσμο και να παράγουμε τους δικούς μας παίκτες. Δεν μπορείς ν' αγοράσεις όλους τους παίκτες του κόσμου όσα λεφτά κι αν έχεις. Οπότε πρέπει να τους παράγεις», είχε πει ο Μουρίνιο.

Οσο ο Αρνεσεν έκανε την δουλειά του (άνοιγε το δίκτυο του στα Βαλκάνια, στην Γαλλία και την Αφρική) ο Μουρίνιο του έκανε ανοιχτή επίθεση. Ο λόγος ήταν πως παρά τα πολλά εκατομμύρια του Αμπράμοβιτς ο «Μου» δεν είχε έτοιμους παίκτες για την πρώτη ομάδα από το scouting. Η απάντηση του Αρνεσεν ήταν πως υπήρχαν αρκετοί παίκτες για την Τσέλσι αλλά ο Πορτογάλος δεν τους χρησιμοποιούσε! Η κόντρα είχε περάσει και στον Τύπο της Αγγλίας ο οποίος μάλιστα είχε πάρει το μέρος του Πορτογάλου! Εν τέλει ο Αμπράμοβιτς προτίμησε τον Αρνεσεν...

Μέχρι να φύγει όμως ο Μουρίνιο υπήρξε εσωτερική πολιτική στις μεταγραφές. Ηταν το λεγόμενο «μία σου και μία μου». Μπάλακ εσύ μεσιέ Μουρίνιο; Καλού εγώ. Κόουλ εσύ; Σεφτσένκο εμείς (αν κι αυτή ήταν η κίνηση του Αμπράμοβιτς). Εσιέν εσύ; Ντιαρά εγώ...

Ταυτόχρονα όμως ο Αρνεσεν έκανε ένα διαφορετικό τύπου παιδομάζωμα σε σχέση με αυτό στην Ολλανδία. Είπαμε. Ανοιξε το δίκτυο του, μεγάλωσε την ατζέντα του. Ιβάνοβιτς, Μάτιτς, Στοχ ήταν μερικοί από τους παίκτες που ανακάλυψε στα Βαλκάνια. Ηταν ήδη ο κορυφαίος τεχνικός διευθυντής στον κόσμο. «Να είστε σίγουροι. Εάν ο Φρανκ πάρει τηλέφωνο στην Μίλαν ή σε οποιοδήποτε άλλον σύλλογο θα του απαντήσουν αμέσως. Είναι κλάση σε αυτό που κάνει», είχε πει ο Γιαν Μόλμπι πρώην συμπαίκτης του στην Εθνική Δανίας και πρώην παίκτης της Λίβερπουλ...

Δύο χρόνια μετά την πρόσληψή του από την Τσέλσι είχε πει σε συνέντευξή του «Αυτήν την στιγμή έχω 1000 παίκτες στην βάση δεδομένων μου. Αυτό έγινε μέσα σε δύο χρόνια. Βελτιώνουμε το σύστημα μας και έμπνευσή μου είναι το πως κάνουν τα στατιστικά στο μπέιζμπολ οι Αμερικάνοι...». Η πορεία του στην Τσέλσι κράτησε πέντε χρόνια. Το Αμβούργο τον καλούσε με το project που ήθελε. Οχι μόνο να βρίσκει παίκτες αλλά να τους χρησιμοποιεί και ο προπονητής.

image
image
image
image

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Με την άφιξη του στην Γερμάνια είναι το απόλυτο αφεντικό για όλα. Με το όνομα που είχε φτιάξει ήταν απολύτως λογικό. Διώχνει όλες τις παλιοσειρές. Νίστελροϊ, Ζε Ρομπέρτο, Τροχόφσκι μένουν ελεύθεροι. Αποκτά αμέσως 5 παιδιά από την U21 της Τσέλσι. Ραϊκοβιτς, Τόρε, Μπρούμα, Μανσιέν, Σάλα!

Την επόμενη σεζόν βάζει ακόμα πιο... μέσα την ομάδα όσον αφορά τα οικονομικά της με την άφιξη του Φαν ντε Φάαρτ (13 εκατ. ευρώ από την Τότεναμ) την ίδια ώρα που η ομάδα δεν μπορεί να βρει τα πατήματά της στο αγωνιστικό κομμάτι. Την πρώτη σεζόν του Αρνεσεν (ο οποίος έκατσε μέχρι και στο πάγκο για ένα ματς) τερματίζει 15ο το Αμβούργο. Την επόμενη το Αμβούργο τερματίζει 7ο και την τρίτη χρονιά πέφτει ξανά στην 16η θέση.

Το έργο του κρίνεται αποτυχημένο και ως τέτοιος φεύγει από την Γερμανία. Προφανώς ένα κακό πέρασμα δεν γινόταν να του... αμαυρώσει το όνομα. Για 16 χρόνια ήταν στον αφρό, οπότε τα τρία στο Αμβούργο ήταν ένα κακό πέρασμα. Στην Μέταλιστ βρίσκει τα χρήματα που θα μπορούσαν να του εγγυηθούν όλα όσα θέλει ο ίδιος. Αλλά η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία αναγκάζει τον ίδιο να παραιτηθεί της δουλειάς του.

image
image
image

ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Το να βρεις και να ξεχωρίσεις μόνο 10 παίκτες από τους τόσους που είτε ανακάλυψε, είτε αγόρασε μέσα σε 19 χρόνια πορείας είναι δύσκολο. Εντούτοις το κριτήριο για τον Αρνεσεν σε αυτό το κομμάτι είναι ο βαθμός δυσκολίας ανακάλυψης ταλέντου και πορείας του κάθε ποδοσφαιριστή.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

ΓΙΑΤΙ ΑΡΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΡΝΕΣΕΝ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ

Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Ο Αρνεσεν ήταν στην λίστα του ΠΑΟΚ και την προηγούμενη σεζόν. Η ατζέντα του είναι τέτοια που αυτόματα ο Δικέφαλος του Βόρρα μέσω αυτού θα βρει πρόσβαση στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης και ταυτόχρονα θα έχει ήδη την δική του λίστα με τους παίκτες.

Ουσιαστικά αποκτά έναν πολύ καλό επαγγελματία ο οποίος πλέον με την εμπειρία του μπορεί να κάνει την διαφορά. Δεν θα χρειαστεί χρόνο να ψάξει την αγοράς. Την ξέρει την αγορά. Δεν θα χρειαστεί να τον μάθει η αγορά γιατί πολύ απλά είναι πασίγνωστος. Ο Φρανκ Αρνεσεν ταυτόχρονα θ' αποφασίσει για τον προπονητή κάτι το οποίο θα του κάνει την δουλειά ακόμα πιο εύκολη.

Με αυτήν την κίνηση ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί ίσως την καλύτερη του μεταγραφή επί Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ουσιαστικά αποφασίζει πως αυτός θα... αποφασίζει για τα πάντα. Αλλωστε έχει συνεργαστεί ξανά με Ρώσο ο Αρνεσεν και μπορεί να καταλάβει την ιδιοσυγκρασία του Ιβάν...

image

Ο ΦΡΑΝΚ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΝΕΣΕΝ

«Εχω μια λίστα από παίκτες που θέλω σε όλον τον κόσμο. Κάνω scouting σε όλους. Από την ηλικία των έξι ή των επτά. Προσπαθώ να μην αφήνω τίποτα στην τύχη».

«Η δουλειά μου είναι για το μέλλον. Για το αύριο. Θέλω πάντα να έχω δύο με τρεις επιλογές σε κάθε θέση».

«Εχω συναντήσεις με σκάουτς κάθε εβδομάδα. Μιλάμε με ατζέντηδες κάθε μέρα. Νομίζω έχω ένα σύστημα που δουλεύει».

«Πρέπει να είσαι προσεκτικός με τις μικρές ηλικίες. Κάποιοι είναι ώριμοι να παίξουν κάποιοι άλλοι όχι».

«Ο γιος μου Σεμπάστιαν είναι σκάουτερ της Μάντσεστερ Σίτι στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Γερμανία».

«Ξέρω να μιλάω πέντε γλώσσες αυτήν την στιγμή. Αγγλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Ισπανικά και την μητρική μου γλώσσα φυσικά».

«Είμαι παντρεμένος με την Κέιτ την οποία την γνωρίζω από τα 16 μου. Είμαστε παντρεμένοι για 38 χρόνια κι έχω τέσσερα παιδιά. Δίδυμα κορίτσια που είναι 37, τον γιο μου που είναι 31 και η μικρή που είναι 25»

Σε ερώτηση για το ποιος παίκτης του τώρα του θυμίζει τον εαυτό του:

«Φίλε μου. Υπάρχει μόνο ένας Φρανκ Αρνεσεν»

image