Ρούμπεν Αμορίμ: Ο πόθος της Λίβερπουλ και το κάλεσμα της ελίτ

Ρούμπεν Αμορίμ: Ο πόθος της Λίβερπουλ και το κάλεσμα της ελίτ

Το όνομα του γνωστό, αλλά όχι οικείο. Τα επιτεύγματά του εντυπωσιακά, μα την ίδια ώρα όχι επιβλητικά. Για κάθε επιχείρημα της σπουδαιότητάς του και ο αντίλογος της δυναμικής του πρωταθλήματος που έχει χτίσει την καριέρα του. Πρόκειται άλλωστε για έναν προπονητή που ακόμα δεν έχει... σαρανταρίσει, μια φιγούρα που ακόμα δεν έχει σπάσει τα στεγανά της πατρίδας του. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο Ρούμπεν Αμορίμ έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια από το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας.

Ως ο αρχιτέκτονας μιας διασκεδαστικής Σπόρτινγκ που έχει δομηθεί πάνω σε μοντέρνες περγαμηνές και σε ένα στυλ ποδοσφαίρου που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των «μεγάλων». Μια σειρά από ομάδες έχουν συνδεθεί με το όνομά του εδώ και χρόνια, όμως τίποτα στο παρελθόν δεν κατάφερε να τον τραβήξει μακριά από την Λισαβόνα. Αυτό το καλοκαίρι ωστόσο αναμένεται να αποτελέσει το μεγάλο σταυροδρόμι.

Καθώς ο Πορτογάλος οδηγεί τη Σπόρτινγκ προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Πορτογαλία, το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπά από τους κολοσσούς της Ευρώπης. Με πρώτη και καλύτερη τη Λίβερπουλ ο Ρούμπεν Αμορίμ δέχεται ένα έντονο φλερτ για να κάνει το άλμα στην ποδοσφαιρική ελίτ και το Gazzetta παρουσιάζει ένα προφίλ που υπόσχεται να μας απασχολήσει για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν στο κορυφαίο επίπεδο.

Γράφουν οι Νίκος Κικίδης - Ιάσονας Θεριός

image

Αρχιτέκτονας της δικής του επιτυχίας

Μπορεί πια να μετρά αντίστροφα για να αναδυθεί στην ποδοσφαιρική ελίτ, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν ανέκαθεν έτσι για τον Ρούμπεν Αμορίμ. Ως παίκτης δεν έκανε ποτέ τη διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο, ακόμη κι αν πέρασε εννέα χρόνια στην αγαπημένη του Μπενφίκα, και αναγκάστηκε να πει πρόωρα, στα 32 του, «αντίο» στην καριέρα του εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο.

Το μυαλό του βέβαια δεν θα μπορούσε να απέχει για πολύ από το χορτάρι και ο Αμορίμ γρήγορα ρίχτηκε ξανά στην «αρένα» του ποδοσφαίρου. Και αυτή τη φορά έμελλε να ανέβει τα σκαλιά ταχύτατα. Ξεκίνησε από την Κάζα Πία της τρίτης κατηγορίας, δίχως καν να έχει τα απαραίτητα διπλώματα προπονητικής και δύο χρόνια μετά είχε αναγκάσει τη Σπόρτινγκ να δαπανήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του και να τον κάνει τον τρίτο πιο ακριβό προπονητή της ιστορίας! Ενδιάμεσα είχε προλάβει να εντυπωσιάσει στον έναν χρόνο στον οποίο έκατσε στην Μπράγκα, κατακτώντας το Κύπελλο Πορτογαλίας μαζί της.

Η Σπόρτινγκ δέχθηκε έντονη κριτική για την απόφασή της να εμπιστευτεί έναν προπονητή που είχε μόλις δύο χρόνια εμπειρίας, ωστόσο λίγο καιρό μετά, άπαντες... άπιστοι έλαβαν τις εκκωφαντικές απαντήσεις του. Ανέλαβε τα Λιοντάρια στα μέσα του 2020 και στην πρώτη του ολόκληρη σεζόν ο Αμορίμ έκανε θαύματα. Αρχικά έχτισε μια ομάδα με ξεκάθαρη ταυτότητα κι έπειτα την οδήγησε με... στιλ στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια (!), αφήνοντας πίσω τις κραταιές δυνάμεις Μπενφίκα και Πόρτο.

Την ίδια χρονιά κατέκτησε και το Κύπελλο, επίτευγμα που επανέλαβε το 2022, ενώ φέτος είναι έτοιμος να επιστρέψει στον απόλυτο θρόνο της Πορτογαλίας με την καλύτερη ομάδα που έχτισε ποτέ. Η τελευταία έκδοση της δικής του Σπόρτινγκ κάνει... πλάκα και οδεύει προς το πρωτάθλημα, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο του Αμορίμ. Ένα παιχνίδι που γυρνά την πλάτη του στα στερεότυπα της πορτογαλικής... αμυντικολαγνείας. Η ομάδα του παίζει με τριάδα στην άμυνα αλλά χαρακτηρίζεται από την επίθετικότητά της, την υψηλή της ένταση και την αγάπη της για την μπάλα και την πρωτοβουλία.

Ο 39χρονος έχει χτίσει έναν δικό του τρόπο παιχνιδιού που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στην Πορτογαλία, δεν αντιμετωπίζεται, και αυτός ακριβώς έχει αποτελέσει το διαβατήριό του για τις λίστες των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Άλλωστε, η μέχρι τώρα πορεία του στο ποδόσφαιρο φανερώνει έναν τύπο ξεχωριστό, αρχιτέκτονα της δικής του επιτυχίας και - πλέον - υποσχόμενο αρχιτέκτονα για όποιο - τυχερό - club φροντίσει να αποσπάσει το «ναι» του. Οι μέρες του στη Λισαβόνα και τη Σπόρτινγκ υπήρξαν ένδοξες μα όλα δείχνουν πως σιγά σιγά βαδίζουν προς το τέλος τους και πως ο Αμορίμ είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

image

Η Λίβερπουλ τον καλεί στην Premier League

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Σπόρτινγκ πάντως το τέλος φαίνεται πως πλησιάζει. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μείνω» ήταν η αφοπλιστική του απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του, φουντώνοντας τις ήδη υπάρχουσες φήμες. «Έδωσα τον λόγο μου και δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν δεν κατακτήσουμε τίτλους, θα φύγω από τη Σπόρτινγκ.

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, ήταν το στοίχημα που πέρασα στους παίκτες. Πρέπει να κερδίσουμε τίτλους». Ακόμα πάντως και στην περίπτωση που ο Αμορίμ καταφέρει να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με τα Λιοντάρια στο τέλος της σεζόν, όλα συνηγορούν πως έφτασε η ώρα να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Εδώ και χρόνια θεωρείται ως ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους προπονητές, με τις ιδέες του και το ελκυστικό στυλ ποδοσφαίρου που έχει εντρυφήσει στην ομάδα του να τον έχουν καταστήσει ως ένα από τα πιο θελκτικά ονόματα στην αγορά.

Αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η κορύφωση γύρω από τα σενάρια για το μέλλον του, με τους τελευταίους μήνες να έχουν πάρει... φωτιά. Αν και η Τσέλσι με τη Μπαρτσελόνα έχουν συνδεθεί με το όνομα του Αμορίμ, στην πραγματικότητα μια είναι η ομάδα που παίζει πολύ δυνατά για την περίπτωσή του. Μετά το... άκυρο από τον Τσάμπι Αλόνσο που προτίμησε να παραμείνει στον πάγκο της μέλλουσας πρωταθλήτριας Λεβερκούζεν, οι Reds ανακάτεψαν την τράπουλα και έστρεψαν αλλού το ενδιαφέρον τους για την μετά-Κλοπ εποχή.

Αν και τα ονόματα που αξιολογήθηκαν ήταν πολλά και διάφορα, μόνο ένα φάνηκε να χαίρει καθολικής αποδοχής. Στο Μέρσεϊσαϊντ άλλωστε ο Πορτογάλος θεωρείται ένας μοντέρνος προπονητής, με στοιχεία στην προπονητική του φιλοσοφία που ταιριάζουν με τον σύλλογο. Η ένταση που διέπει τη Σπόρτινγκ είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που εκτιμάται δεόντως στο «Ανφιλντ», αν και δεν είναι το μοναδικό.

Η υψηλή πίεση, οι τοποθετήσεις των γραμμών και η κυκλοφορία της μπάλας με βάση πάντα την ταχύτητα είναι στοιχεία που τον έχουν κατατάξει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Λίβερπουλ, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Γαλλία έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες επαφές για να ολοκληρώσει το deal. Την ίδια στιγμή η ρήτρα αποδέσμευσης του Πορτογάλου για τις ομάδες εκτός Πορτογαλίας ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, αν και σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο, Φαμπρίτσιο Ρομάνο, Αμορίμ και Σπόρτινγκ έχουν συμφωνήσει προφορικά για την αποχώρησή του εφόσον καταφτάσει κάποια πρόταση που θα αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια.

Προς το παρόν ο 39χρονος δηλώνει πλήρως επικεντρωμένος στις υποχρεώσεις του με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όμως η ώρα που θα μας γίνει ακόμα πιο οικείος πλησιάζει... Το ερώτημα είναι αν θα το κάνει στη Λίβερπουλ ή σε κάποιον άλλον ευρωπαϊκό κολοσσό που ακόμα δεν έχει μπει γερά στη «μάχη» της υπογραφής του...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image