Παναθηναϊκός: Η φλόγα του Ιωαννίδη που κατέκαψε την ΑΕΚ

Παναθηναϊκός: Η φλόγα του Ιωαννίδη που κατέκαψε την ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με ανατροπή 2-1 της ΑΕΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» σε παιχνίδι για την 3η αγωνιστική των Play Off της Stoiximan Superleague και παρέμεινε έτσι στο... κυνήγι του τίτλου έχοντας μπροστά του μία τριάδα αγώνων στην οποία πρέπει να κάνει το 3/3 (με Άρη εκτός και με Λαμία μέσα και έξω) για να εκμεταλλευτεί τα όποια στραβοπατήματα των αντιπάλων του και να αναρριχηθεί όσο γίνεται στην βαθμολογία, προτού ξεκινήσουν ξανά τα απανωτά ντέρμπι που υπάρχουν στη συνέχεια.

Για να φτάσει όμως στην νίκη αυτή, μόνο εύκολα δεν ήταν τα πράγματα, αφού βρέθηκε και πάλι πίσω στο σκορ με τέρμα που δέχθηκε στο πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα, μετά από λάθος του Χουάνκαρ, μία εξέλιξη η οποία έβαλε τους «πράσινους» με την πλάτη στον τοίχο από πολύ νωρίς.

Όταν βρίσκεσαι σε μία τέτοια θέση, όπου ακόμα και οι οπαδοί σου αρχίζουν να βγάζουν γκρίνια και να δείχνουν πως χάνουν την πίστη τους, πρέπει να βγουν μπροστά οι προσωπικότητες της ομάδας. Εκείνοι είναι που θα δείξουν τον δρόμο σε κείνους, κάνοντας τόσο τους φιλάθλους και όσο τους συμπαίκτες τους να πιστέψουν ξανά με τις ενέργειές τους.

Και η αλήθεια είναι πως ήδη από την φάση του γκολ που δέχθηκε η ομάδα φάνηκε ποιος θα ήταν αυτός που θα έβγαινε μπροστά. Εκεί που όλοι έχουν μείνει αποσβολωμένοι μετά το γκολ του Βίντα, υπάρχει ένας ο οποίος μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ξεπέρασε το σοκ και έτρεξε να πάρει την μπάλα και να την πάει στην σέντρα δείχνοντας αποφασισμένος.

Αυτή η αντίδραση δεν είναι για όλους καλώς ή κακώς. Πηγάζει από την φλόγα που καίει στην καρδιά του καθενός και σ' αυτές της δύσκολες στιγμές, η φλόγα αυτή σε κάποιους ανθρώπους αρχίζει να καίει ακόμα πιο έντονα. Κι αυτό συμβαίνει αυθόρμητα, είναι κάτι με το οποίο γεννιούνται.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως ο παίκτης αυτός ήταν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στο χθεσινό παιχνίδι, Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος την στιγμή που η ομάδα του ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μία ήττα που θα την έβγαζε εκτός τίτλου, παρουσίασε στο χορτάρι όλες τις αρετές ενός ηγέτη, αλλά και το πλούσιο ταλέντο του.

Ο Έλληνας επιθετικός χρησιμοποίησε αυτή την αυτοπεποίθηση που τον διακατείχε για να ενεργοποιήσει και τους συμπαίκτες του, που έδειχναν απογοητευμένοι. Ζητούσε συνεχώς την μπάλα, αυτή τη φορά όχι μόνο για να κάνει το στήριγμα ώστε βοηθήσει στην ανάπτυξη της ομάδας. Ο Ιωαννίδης τις περισσότερες φορές που πήρε την μπάλα χθες, γύρισε με μέτωπο στην εστία και άρχισε να παίζει.

Υπήρχαν στιγμές που έδειχνε πραγματικά ασταμάτητος, σαν να μην υπήρχε κάποιος στο επίπεδό του να τον εμποδίσει. Σαν να τον πήρες από ένα ανώτερο πρωτάθλημα και να τον έβαλες εκεί. Τόσο πολύ ξεχώριζε.

Και όσο εκείνος έβλεπε ότι του έβγαιναν οι ενέργειές του, τόσο φούντωνε η φλόγα του. Μία φλόγα που τελικά κατέκαψε την ΑΕΚ, η οποία δεν μπόρεσε να βρει αντίδοτο στο ρεσιτάλ του. Ο Μουκουντί, το αντίπαλο δέος του σε φυσικά προσόντα δεν ήταν σε καλό βράδυ και από την στιγμή που συνέβη αυτό ήταν λογικό η ΑΕΚ να έχει θέμα με τον Έλληνα φορ, γιατί ο Βίντα δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει. Πέρα από την διαφορά στην ηλικία, δεν του ταιριάζει κιόλας σαν αντίπαλος.

image

Τα γκολ δεν τα έφεραν τα φυσικά του προσόντα, αλλά η οξυδέρκειά του

Ο Ιωαννίδης ήταν μέσα σε όλα τα γκολ των «πρασίνων», τόσο στα δύο που μέτρησαν, όσο και σε κείνο που δικαίως ακυρώθηκε. Στο πρώτο, αυτό που σημείωσε με κεφαλιά στο 24ο λεπτό ο Μπακασέτας, αλλά ακυρώθηκε επειδή ο Αράο που έκανε το γύρισμα ήταν σε θέση οφσάιντ, ο Ιωαννίδης ήταν εκείνος που πήρε την μπάλα κάπου ανάμεσα στον χώρο του κέντρου και της μεγάλης περιοχής της ΑΕΚ, ξεπέρασε τέσσερις αντιπάλους, παίρνοντας και δύο κόντρες, κι έδωσε την μπάλα στον Αράο, που έκανε την σέντρα και ο Μπακασέτας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, με το VAR τελικά να υποδεικνύει την παράβαση.

Κι αν αυτή η συμμετοχή του Ιωαννίδη στο γκολ ήταν αποτέλεσμα της τρομερής ορμητικότητάς του και της αυτοπεποίθησης που απέπνεε χθες, τα άλλα δύο ήταν προϊόν της ποδοσφαιρικής του οξυδέρκειας.

Στο γκολ του 32ου λεπτού για το 1-1 οσμίστηκε την σιγουριά που δεν έβγαζε εκείνη τη στιγμή ο Μουκουντί έχοντας την μπάλα στα πόδια του και όταν έφτασε αρκετά κοντά του, τον πίεσε και τον ανάγκασε σε λάθος κλέβοντάς του την μπάλα. Στην συνέχεια μπήκε στην περιοχή και εβρισκόμενος απέναντι στον Αθανασιάδη από πλάγια θέση πλάσαρε, αλλά ο Έλληνας κίπερ τον νίκησε. Ωστόσο, ο Βέρμπιτς μάζεψε το...σκουπίδι, έδωσε στον Αράο, εκείνος πέρασε στον Μπακασέτα, που σούταρε κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα από τα όρια της περιοχής της ΑΕΚ. Κι αν σκεφτεί κανείς πως στην ουσιά δεν έχει συμμετοχή στο γκολ αυτό ο Έλληνας φορ, ας συλλογιστεί επίσης πως η κατοχή αυτή δημιουργήθηκε από το μηδέν από την δική του επανάκτηση κοντά στην περιοχή του αντιπάλου.

Στο 34' και στο 2-1 ήταν σαν όλα να έγιναν σε επανάληψη, μόνο που αυτή τη φορά ο 24χρονος Έλληνας φορ δεν αστόχησε. Ο Ακαϊντίν γέμισε την μπάλα, ο Μουκουντί μπήκε ως όφειλε μπροστά στον Έλληνα φορ κι έδειχνε αρχικά να κάνει δική του την μπάλα. Ωστόσο, ο Ιωαννίδης έχοντας και στο μυαλό του ότι εκείνος είχε ήδη κάνει ένα λάθος και η ψυχολογία του προφανώς δεν ήταν στα καλύτερά της, μπλέχτηκε στα πόδια του, πήρε την κόντρα κι έγινε κάτοχος της μπάλας, μπήκε στην περιοχή της «Ένωσης» και μ' ένα υπέροχο σκάψιμο νίκησε τον εξερχόμενο Αθανασιάδη, τινάζοντας την Λεωφόρο στον αέρα.

image

Το ματς... καριέρας του Ιωαννίδη σε αριθμούς

Καλά τα λόγια, αλλά πλέον έχουμε την δυνατότητα και τα εργαλεία (Wyscout) να περιγράψουμε και με νούμερα την επιβλητική εμφάνιση του Ιωαννίδη κόντρα. Την ίσως μεγαλύτερή του... παράσταση με τα «πράσινα» μέχρι την επόμενη.

Ο Έλληνας επιθετικός σκόραρε ένα γκολ έχοντας επτά τελικές, οι τρεις εκ των οποίων εντός εστίας (43%), που άξιζαν συνολικά 0,78xG, έχοντας ουσιαστικά 0,22 γκολ περισσότερα από το αναμενόμενο ενώ θα μπορούσε να έχει σημειώσει και δεύτερο γκολ, αν το εκπληκτικό σουτ στην κίνηση που επιχείρησε δεν περνούσε ελάχιστα άουτ από την εστία του Αθανασίαδη, που έμεινε... άγαλμα, στο 55ο λεπτό του αγώνα.

shots_fotis.

Ο Ιωαννίδης ήρθε σε επαφή με την μπάλα επτά φορές στην περιοχή του αντιπάλου, δηλαδή ουσιαστικά ακουμπούσε την μπάλα εκεί μία φορά κάθε 12,9 λεπτά (!!).

Οι επαφές με την μπάλα του Ιωαννίδη στην μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ:

epafes_perioxi_ioannidis

Κάτι επίσης εντυπωσιακό ήταν τα έξι progressive runs τα οποία έκανε, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ καριέρας για τον ίδιο. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό η πλατφόρμα του Wyscout από την οποία αντλούμε τα δεδομένα μας ορίζει ως τέτοιο κάθε κούρσα με την μπάλα στα πόδια η οποία πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια.

  • Να κάνει ένας παίκτης τουλάχιστον 30 μέτρα ξεκινώντας και σταματώντας στο μισό του γηπέδου της ομάδας του
  • Να κάνει τουλάχιστον 15 μέτρα ξεκινώντας από το δικό του μισό και τελειώνοντας στο άλλο
  • Να κάνει τουλάχιστον 10 μέτρα ξεκινώντας και τελειώνοντας στο μισό του αντιπάλου.

Κι έχουμε και συνέχεια. Ο 24χρονος επιθετικός έδωσε 39 μονομαχίες κερδίζοντας τις 17, ολοκληρώνοντας δηλαδή το παιχνίδι μ' ένα ποσοστό επιτυχίας 44% (8/20 επθετικές μονομαχίες με 40%), αλλά και τρία κερδισμένα φάουλ. Κάτι που ήταν αποτέλεσμα τόσο της αυτοπεποίθησής του, αλλά και της φυσικής δύναμης, που τον χαρακτηρίζει.

Έκανε 4/7 ντρίμπλες (57% ποσοστό επιτυχίας), 15/21 πάσες (71%) ενώ είχε και υψηλούς δείκτες δημιουργίας φτάνοντας τις 0,47xA, η κορυφαία του επίδοση για φέτος, μοιράζοντας και μία shot assist. Αυτή ήταν στο δοκάρι του Μπερνάρντ, όπου ο Έλληνας φορ έκανε μία εκπληκτική ατομική προσπάθεια και σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Βραζιλιάνο, ο οποίος όμως έχασε ένα από τα πιο εύκολα τέρματα της καριέρας του σημαδεύοντας το δεξί κάθετο δοκάρι του Αθανασιάδη στο 10ο λεπτό.

Και φυσικά δεν ήταν αδιάφορος ούτε στο ανασταλτικό κομμάτι. Εξαιρετικός στο πρέσινγκ, όπου απέφερε, πέραν όλων των άλλων και τις τρεις επανακτήσεις στο μισό του αντιπάλου, από τις οποίες προήλθαν τα δύο γκολ του «τριφυλλιού». Ταυτόχρονα είχε τρία κοψίματα και μία απομάκρυνση.

Μάλιστα μία από τις ξεχωριστές στιγμές του στην χθεσινή μεγάλη βραδιά του είναι αμυντική ενέργεια. Το παιχνίδι βρισκόταν στο 85ο λεπτό, ο Ελίασον ξεκινούσε μία κούρσα για να βγάλει στην αντεπίθεση την ΑΕΚ και ο Ιωαννίδης, που περπατούσε καταβεβλημένος από την υπερπροσπάθειά του, βρήκε μία τελευταία ικμάδα ενέργειας, σπρίνταρε, πήδηξε και αρπάξε τον Σουηδό εξτρεμ ρίχνοντάς τον στο έδαφος για να αποσοβήσει τον κίνδυνο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αντικρίζοντας μία κίτρινη κάρτα. Κάτι που δεν συνέβη στο παιχνίδι και με τον ΠΑΟΚ σε αρκετές περιπτώσεις και θα μπορούσε να είχε γλιτώσει τον Παναθηναϊκό από αρκετές δύσκολες καταστάσεις.

@Photo credits: INTIME