Μασούρας: Η βραδιά που τα έκανε... όλα

Μασούρας: Η βραδιά που τα έκανε... όλα

Η Εθνική Ελλάδος όχι μόνο πήρε την πρόκριση απέναντι στο Καζακστάν, αλλά φρόντισε να το κάνει και με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο επικρατώντας με 5-0 της ασιατικής χώρας. Κάπως έτσι εξασφάλισε την συμμετοχή της στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Γεωργία (26/03-19:00) εκτός έδρας σε νοκ άουτ παιχνίδι με στόχο την πρόκριση που θα δώσει ένα εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2024.

bwin sponsored

Ένας από τους βασικούς παράγοντες γι' αυτήν την εξαιρετική εικόνα της Εθνικής ήταν η πολύ καλή επιθετικής λειτουργία και η βραδιά... καριέρας στην οποία βρέθηκε ο Γιώργος Μασούρας. Ναι, σίγουρα βοηθάει και το γεγονός πως ο αντίπαλος ήταν χαμηλού επιπέδου, όμως, εδώ, μιλάμε για την καλύτερη δημιουργικά εμφάνιση στην καριέρα του Έλληνα ποδοσφαιριστή, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαρτίζεται από κάτι παραπάνω από 400 παιχνίδια.

Και παρά το γεγονός πως έχει κάνει μία τέτοια εμφάνιση στο επιθετικό κομμάτι, για μία ακόμα φορά φρόντισε να μην υστερήσει ούτε ανασταλτικά, αλλά ούτε και στο κομμάτι της ανάπτυξης, πάντα στο μέρος που του αναλογεί.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε με τη βοήθεια και του Wyscout, την εκπληκτική βραδιά που βρέθηκε ο Γιώργος Μασούρας, ο... οδηγός της Εθνικής στην χθεσινή διθυραμβική της βραδιά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η συμμετοχή στα τρία πρώτα γκολ και το ρεκόρ καριέρας

Ο Γιώργος Μασούρας μπορεί να μην είχε συνεισφορά και στα πέντε γκολ της Εθνικής Ελλάδος, ωστόσο είχε στα πρώτα τρία τέρματά της που ουσιαστικά άνοιξαν τον δρόμο και σφράγισαν παράλληλα την άνετη επικράτησή της.

Ο Έλληνας εξτρέμ έκανε την σέντρα από την οποία προήλθε το σουτ του Δημήτρη Πέλκα που κατέληξε στο δοκάρι, στην επαναφορά του οποίου πρόλαβε τον αμυντικό στο... ριμπάουντ κι εκείνος τον ανέτρεψε, παίρνοντας έτσι το πέναλτι, που μετέτρεψε σε γκολ ο Μπακασέτας στο 8ο λεπτό. Στην συνέχεια έκανε σέντρα ακριβεία για το 2-0 του Δημήτρη Πέλκα, που εκτέλεσε με τρομερή κεφαλιά... ψαράκι στο 15ο λεπτό.

masouras

Έκανε και δεύτερη ασίστ. Στο τρίτο γκολ της Εθνικής, ο ο Κουρμπέλης θα αλλάξει υπέροχα παιχνίδι προς εκείνον, ο οποίος έκανε κατέβασμα και στρώσιμο με μία κίνηση, μπήκε στην περιοχή και με υπέροχη πάσα με το εξωτερικό του αριστερού του ποδιού (δηλαδή όχι του «καλού» του), σε μία στιγμή που... αναύλισε η ποιότητά του, βρήκε τον επερχόμενο Φώτη Ιωαννίδη, που πέρασε ανάμεσα από τα δύο στόπερ κι «έγραψε» προ κενής εστίας σχεδόν το 3-0 στο 37ο λεπτό.

masouras

Αυτά αφορούσαν όμως μόνο εκείνες τις δημιουργίες του από τις οποίες προέκυψε κάποιο γκολ, με τον ίδιο να έχει φτιάξει κι άλλες τρεις τελικές για τους συμπαίκτες, οι οποίες όμως δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, ωστόσο αυτός έκανε το «καθήκον» του.

Συνολικά στο παιχνίδι είχε συνολικά πέντε shot assists, δηλαδή πάσες που δίνουν στον συμπαίκτη του την δυνατότητα να εκτελέσει από καλή θέση. Πέρα των δύο ασίστ, που προσμετρώνται σ' αυτές, είχε ακόμη τρεις.

Αρχικά, στο πρώτο λεπτό, όταν η σέντρα που επιχείρησε, πέρασε πάνω από το κεφάλι του Πέλκα, που δεν έφτασε στην μπάλα και κατέληξε στον Τσιμίκα, που σούταρε στην κίνηση από τα όρια της μεγάλης περιοχής και αριστερά, μη βρίσκοντας τον στόχο. Έπειτα πάμε στο δεύτερο μέρος, όπου δημιούργησε δύο μεγάλες ευκαιρίες.

Η πρώτη ήταν στο 51ο λεπτό, όταν ο Μπακασέτας έκλεψε την μπάλα στον χώρο του κέντρου και πέρασε υπέροχη κάθετη πάσα στον Μασούρα, που έκανε την κούρσα, μπήκε στην περιοχή των Καζακστανών και τη σωστή στιγμή γύρισε υπέροχα την μπάλα στον Μάνταλο, που σούταρε ανενόχλητος μέσα από την μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα κόντραρε στα πόδια των αντίπαλων αμυντικών.

masouras

Η δεύτερη ήταν στο 73ο λεπτό, όταν ο Κωνσταντέλιας του πέρασε την μπάλα, εκείνος την πήγε μέχρι την μεγάλη περιοχή και την κατάλληλη στιγμή την πέρασε στον Μπακασέτα, που σούταρε από το ύψος του πέναλτι, αλλά ένας αμυντικός έδιωξε σε κόρνερ με τάκλιν που έκανε πάνω στο σουτ.

masouras

Συνολικά ο Γιώργος Μασούρας χθες έφτασε να έχει 1,37xA, δηλαδή με τις πάσες που έδωσε και τις ευκαιρίες που εκείνες δημιούργησαν θα τελείωνε κανονικά το παιχνίδι με 1,37 ασίστ. Εκείνος, έκανε δύο, άρα ήταν στο +0,63, αλλά σ' αυτό παίζουν ρόλο και οι εκτελεστές, γι' αυτό και δεν κοιτάμε μόνο το νούμερο των ασίστ, αν θέλουμε να εξετάσουμε καθαρά την δημιουργία ενός παίκτη, χωρίς να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες.

Αν αυτό το 1,37xA φαντάζει μικρό, σκεφτείτε πως ο 30χρονος εξτρέμ δεν έχει ξαναφτάσει ποτέ σε τέτοια επίδοση ούτε με την Εθνική, αλλά ούτε σε συλλογικό επίπεδο, δηλαδή δεν έχει επαναλάβει ποτέ κάτι αντίστοιχο σε 443 παιχνίδια. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοσή του ήταν σ' ένα Λαμία - Ολυμπιακός 0-6 (13/12/2020), όπου είχε φτάσει τις 1,15xA.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Τα έκανε όλα και συνέφερε

Παρ' ότι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είχε μία κορυφαία βραδιά δημιουριγκά, δεν υστέρησε πραγματικά σε τίποτα. Είχε τη δική του στιγμή να σκοράρει στο 90ο λεπτό και να πετύχει κι ένα έκτο τέρμα για την Εθνική, όταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας τον βρήκε με ωραία πάσα στα όρια της μεγάλης περιοχής, εκείνος κοντρόλαρε, μπήκε μέσα και εκτέλεσε, αλλά η μπάλα βρήκε στο τάκλιν του παίκτη του Καζακστάν και πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ούτε λίγο ούτε πολύ είχε επαφή με την μπάλα στην περιοχή του Καζακστάν επτά φορές, νούμερο εκπληκτικό για εξτρέμ, που πολλές φορές δεν φτάνουν οι επιθετικοί σ' ένα παιχνίδι. Κέρδισε τρία φάουλ ενω έκανε και πέντε progressive runs, δηλαδή προωθήσεις με την μπάλα στα πόδια για αρκετά μέτρα (είτε στο μισό της ομάδας του, είτε από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο, είτε στο μισό του αντιπάλου με τα μέτρα να διαφοροποιούνται ελέω της αυξομείωσης του βαθμού δυσκολίας, π.χ. άλλο είναι να κάνεις δέκα μέτρα στο αντίπαλο μισό που πιέζεσαι και άλλο 10 στο δικό σου μισό).

Οι επαφές του Μασούρα με την μπάλα στην περιοχή του Καζακστάν:

epafes_masoura

Κάτι άλλο εντυπωσιακό ήταν και το ποσοστό επιτυχίας που είχε στις πάσες, αφού δοκίμασε 39, με τις 30 να είναι επιτυχμένες φτάνοντας σ' ένα ποσοστό 77%, ασυνήθιστο για παίκτη που αγωνίζεται τόσο μπροστά στο γήπεδο. Σκεφτείτε πως ο ίδιος έχει φέτος κατά μέσο όρο στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις (δεν έχει παίξει βέβαια σε όλα πλάγια, αφού σε κάποια είχε και ρόλο δεύτερου φορ) 24,84 πάσες με 72,6% ποσοστό επιτυχίας.

Τα πεπραγμένα του Γιώργου Μασούρα:

  • 92 λεπτά
  • 0,19xG με 1/1 σουτ
  • 4/7 σέντρες (57%)
  • 2/3 ντρίμπλες (67%)
  • 7 επαφές στην μεγάλη περιοχή
  • 5 progressive runs
  • 3 κερδισμένα φάουλ
  • 30/39 πάσες (77%)
  • 3/5 πάσες στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου
  • 2 ασίστ
  • 5 shot assists
  • 1,37xA

Φυσικά ο Έλληνας εξτρέμ δεν θα μπορούσε να... κλέψει ούτε σ' αυτό το παιχνίδι. Είναι άλλωστε γνωστός για την σημαντική συνεισφορά που έχει και στο ανασταλτικό παιχνίδι των ομάδων του. Ακόμα και σ' αυτό το ματς κόντρα σε μία αδύναμη ομάδα, όπως στο Καζακστάν, που δεν είχε ιδιαίτερες επιθετικές αρετές, εκείνος φρόντισε να έχει τις απαραίτητες επιστροφές δίνοντας τις απαραίτητες βοήθειες στον Μπάλντοκ ενώ συμμετείχε φυσικά ταυτόχρονα και στην πίεση που ασκούσε η Εθνική.

Επανέκτησε την κατοχή της μπάλας επτά φορές, η μία στο μισό του αντιπάλου, έκανε τρία κοψίματα, απομάκρυνε την μπάλα μία φορά ενώ ήταν εξαιρετικός και στις μονομαχίες, αφού έδωσε 17 και κέρδισε τις 11 με το ποσοστό του να φτάνει το 65%.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME