Ταϊρίς Χαλιμπέρτον: …και όλα είναι πιθανά!

Ταϊρίς Χαλιμπέρτον: …και όλα είναι πιθανά!

Το όνομα Ιντιάνα Πέισερς κουβαλά τις δικές του συνδηλώσεις στο μπασκετικό γίγνεσθαι. Πρώτα απ’ όλα η εμμονή και η επιμονή, το συναίσθημα που μένει πάντα ανικανοποίητο και η διαρκής μάχη που αυτό προκαλεί. Έπειτα, επιστρέφει η αντήχηση του «μην τα παρατάς ποτέ, πάλεψε και χτύπα σκληρά». Κι αν το περιορίσουμε, το εγκλωβίσουμε σε πρόσωπα, τότε θα ακούσουμε-δούμε τους Ρέτζι Μίλερ, Μαρκ Τζάκσον, Κρις Μάλιν, Ρικ Σμιτς, Τζορτζ ΜακΓκίνις. Το παρελθόν που μένει σταθερό και ποτέ δεν χάνεται φτιάχνει γέφυρες με το παρόν και το μέλλον. Προσπαθεί και κάποιες φορές τα καταφέρνει. Όπως φέτος. Οι Πέισερς δείχνουν ότι μπορούν να βαδίσουν στα χνάρια των παλιών, στα μονοπάτια της δόξας και της δικαιωμένης προσπάθειας. Υπάρχει ο παίκτης που φαίνεται ότι κάτι διαθέτει από τους προηγούμενους και τους επόμενους. Ταϊρίς Χαλιμπέρτον και όλα είναι πιθανά κύριοι! Η υπερηφάνεια του συλλόγου έχει επιστρέψει και μαζί η έννοια του ηγέτη, του ανθρώπου που θα κάνει τη διαφορά. Αυτός ο παίκτης έχει κάτι από τη μαγεία των περασμένων, των διαχρονικών, έχει κάτι από… magic! Ας μας συγχωρήσουν οι θεοί του μπάσκετ, οι δημιουργοί του ΝΒΑ, αλλά εδώ διαγράφεται ένα λαμπρό χαμόγελο που κάτι μας θυμίζει. Κύριε Χαλιμπέρτον, παρακαλώ, σκορπίστε λάμψη παντού. Και πού ξέρετε; Ίσως σας επιστραφεί. [σ.σ οι φωτό από twitter Πέισερς]

image

Άλλαξε τον τρόπο που έπαιζαν μπάσκετ οι Πέισερς

Ο παίκτης με το αλύγιστο όνομα -το ακούς και νομίζεις ότι είναι «ο άνθρωπος-ατσάλι»- ήρθε την κατάλληλη στιγμή στην Ινδιανάπολη. Αυτό έγινε πριν δύο χρόνια, το 2022, τότε που οι Πέισερς ήταν απογοητευτικοί. Η ομάδα παρέπαιε και είχε φτάσει στα όρια της. Το πιο σημαντικό, δεν υπήρχε χαρά στον σύλλογο. Αυτό υπάρχει και σε μία λέξη, στην αγγλική γλώσσα, και δεν ακούγεται ωραία: Joylessness. Οι ιθύνοντες άκουσαν την επίμονη παραφωνία και αποφάσισαν να κάνουν την επόμενη κίνηση. Έστειλαν τον Ντομάντας Σαμπόνις στο Σακραμέντο και πήραν τον Χαλιμπέρτον. Και τι έκανε αυτός; Άλλαξε τον τρόπο που έπαιζαν μπάσκετ οι Πέισερς! Οι πάσες, ειδικά μετά το ριμπάουντ, δίνονταν πιο γρήγορα, τα τρίποντα εκτελούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα και η μπάλα «πετούσε» στο γήπεδο. Το επιθετικό DNA είχε ξαναβρεθεί και όλοι ακολουθούσαν το παράδειγμα του 24χρονου γκαρντ. Μαζί του, όλοι γίνονται καλύτεροι, όλοι αξιοποιούνται και όλοι τρέχουν! Ο τρόπος που βλέπει το γήπεδο, μοναδικός. Ξέρει ανά πάσα στιγμή που είναι οι συμπαίκτες του. Αναμφίβολα διαθέτει τη στόφα των σούπερ σταρ των 80’s, 90’s.
Το φανταχτερό, εντυπωσιακό και αναντίρρητα ουσιαστικό παιχνίδι του ήταν αναπόφευκτο να συμβεί. Η χαρά του παιχνιδιού ήταν -και είναι- πάντα ο πυρήνας της μπασκετικής του προσέγγισης. Κάπως σαν τον Μάτζικ! Όλο το γυροφέρνουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο. Ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον έχει κάτι από την αύρα, στο στυλ, του Μάτζικ Τζόνσον! Εντάξει, το είπαμε, το βγάλαμε από μέσα μας. Και πώς αλλιώς; Όταν ήταν μικρός, ο πατέρας του τον έβαζε να βλέπει τις καλύτερες στιγμές του Μάτζικ. Τα παιδικά μάτια θαύμαζαν την ταχύτητα, την ακρίβεια και τη δύναμη της πάσας. Ε, αυτή η αντίληψη πέρασε και στο παιχνίδι του. Ποτέ δεν σκέφτηκε να κατεβάσει ταχύτητα, ποτέ! Γι’ αυτόν, το μπάσκετ είναι ανοιχτό πεδίο που ασκείσαι, δοκιμάζεις, παλεύεις, προχωράς μπροστά και δεν κοιτάς πίσω. Δικαιώνεται; Όπως φαίνεται, ναι.

image

Αυτός που σκέφτεται όπως παίζει κάποιος 2K

Κάπου μιλήσαμε για χαρά. Ε, διαβάστε αυτό που ακολουθεί και θα καταλάβετε πολλά για τον 24χρονο γκαρντ: Ειλικρινά, μεγάλο μέρος της μπασκετικής μου γνώσης προέρχεται από τα βιντεοπαιχνίδια! Μερικές φορές σκέφτομαι όπως παίζει κάποιος 2Κ. Ξέρεις, σαν να χρησιμοποιώ την κάμερα που βλέπεις τα πάντα μπροστά σου. Και η Ιντιάνα τι έκανε; Εμπιστεύτηκε αυτή την οπτική και βγήκε κερδισμένη.
Ο Χαλιμπέρτον έδωσε τεράστια ώθηση στην ομάδα, ο ρυθμός των Πέισερς έγινε πιο γρήγορος και η επίθεση τους είναι ακαταμάχητη. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν την καλύτερη επίδοση στο ΝΒΑ με 123.3 πόντους μέσο όρο! Ο Χαλιμπέρτον θέλει να μοιράζει την ενέργειά του και όσοι είναι δίπλα του να γίνονται σημείο αναφοράς. Γενναιοδωρία, μεγαλοψυχία, χαρακτηριστικά ηγέτη. Φυσικά και οι διοικούντες την ομάδα του έκαναν αμέσως επέκταση συμβολαίου. Και ξέρετε, η αγωνιστική συμπεριφορά, το θελκτικό παιχνίδι, η εξωστρεφής προσέγγιση στο παρκέ, συνεχίζεται και εκτός αυτού. Ο εν λόγω, με τα κατορθώματα και τον τρόπο που εκδηλώνει, παρουσιάζει τα μπασκετικά του χαρακτηριστικά, κερδίζει το ενδιαφέρον πολλών καλών παικτών που θέλουν -πια- να έρθουν στην Ιντιάνα και να παίξουν μαζί του.
Ο Χαλιμπέρτον, βέβαια, δεν ήταν πάντα αποδεκτός. Ποιος είναι άλλωστε; Η αμφισβήτηση πάντα προηγείται και στην περίπτωσή του δεν έγινε εξαίρεση. Όταν τον επέλεξαν οι Κινγκς στο νούμερο 12 του ντραφτ του 2020, τα ερωτηματικά και τα αρνητικά θαυμαστικά ήταν περισσότερα από τις καταφάσεις. Ο Buddy Hield, πρώην συμπαίκτης του στο Σακραμέντο, απορούσε, τότε, με την επιλογή. Μαζί του και πολλοί άλλοι. Ο νέος, όμως, είχε, και έχει, τον τρόπο του να σε κερδίζει. Αν δεις ολόκληρο παιχνίδι των Πέισερς, και δεν μείνεις μόνο στα στατιστικά του, θα διαπιστώσεις πως δημιουργεί και την ίδια στιγμή σωρεύει έξυπνο παιχνίδι. Ένα, δύο, τρία… Ο νυν προπονητής του, ο Ρικ Καρλάιλ, που πριν τέσσερα χρόνια ήταν κόουτς των Μάβερικς, είχε δει το ταλέντο και τις προοπτικές του Χαλιμπέρτον, Τώρα τα βλέπουν και οι αντίπαλοι.

image

Θέλει να βελτιώσει την καριέρα των άλλων

Ας πάμε, όμως, πίσω, εκεί που έδρασαν σπουδαίοι πόιντ γκαρντ Συγκεκριμένα δύο: Μάτζικ Τζόνσον και Τζον Στόκτον. Ο Χαλιμπέρτον συνδυάζει τις αρετές τους. Βλέπει το γήπεδο όπως αυτοί, ξέρει που είναι κάθε παίκτης κάθε στιγμή, γνωρίζει πότε θα φύγει η μπάλα από τα χέρια του, δίνει δυνατότητα στους συμπαίκτες του να γίνουν δημιουργοί, να δουν οι ίδιοι το πεδίο. Βέβαια, οι δύο μύθοι του ΝΒΑ είχαν τον απόλυτο έλεγχο τόσο στον αιφνιδιασμό όσο και στο σετ παιχνίδι. Ο σταρ των Πέισερς θέλει λίγο χρόνο για να επιτύχει την ισορροπία σε αυτό το κομμάτι. Όχι ότι είναι μακριά, έτσι; Για τον Χαλιμπέρτον, όμως, όπως για κάθε παίκτη στη θέση του, υπάρχει πάντα το δίλημμα τώρα πρέπει να σουτάρω ή να πασάρω; Είναι οι στιγμές του αγώνα που ζητούν το ένα από τα δύο, αλλά ο παίκτης πρέπει να το δει άμεσα, χωρίς δισταγμούς. Ο 24χρονος προσπαθεί να μην κάνει κατάχρηση και να γνωρίζει ακριβώς πότε πρέπει να σκοράρει και πότε να δώσει ασίστ.
Οι αγωνιστικές αρετές ενός πόιντ γκαρντ δεν αρκούν για να είναι κορυφαίος. Χρειάζονται και οι συναισθηματικές, πνευματικές και ο Χαλιμπέρτον διακρίνεται για την ενσυναίσθησή του. Ξέρει ότι πρέπει να κάνει τους άλλους καλύτερους στο παρκέ και γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζει πράγματα γι’ αυτούς εκτός παρκέ. Τι εννοούμε; Ο Χαλιμπέρτον αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι σημαίνει να εξαρτώνται οι άλλοι από σένα. Η βελτίωση της καριέρας των άλλων είναι άμεση προτεραιότητα γι’ αυτόν! Θέλει να τους βοηθήσει να παίξουν το καλύτερο μπάσκετ της ζωής τους. Την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Ιντιάνα Πέισερς βρίσκονταν στην 8η θέση της Ανατολής με ρεκόρ 35-29. Με τον Χαλιμπέρτον, ωστόσο, όλα είναι πιθανά, όπως έχει δηλώσει ο Καρλάιλ και κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση. Μπορεί;

Πηγή
-«With Tyrese Haliburton All Things Are Possible» [theringer]

@Photo credits: twitter