Champions League: Τα αστέρια επιστρέφουν με ιστορίες από το παρελθόν (poll)

Champions League: Τα αστέρια επιστρέφουν με ιστορίες από το παρελθόν (poll)

Επιστροφή στ' αστέρια, επιστροφή στα συναρπαστικά ραντεβού. Οκτώ ραντεβού μπαίνουν στα γήπεδα της Ευρώπης και ανάμεσά τους είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και η Ρεάλ των 14 τροπαίων! Στη φάση των «16» θα δούμε όμως και ομάδες - εκπλήξεις, όπως η Κοπεγχάγη και η Σοσιεδάδ. Οι συντάκτες του Gazzetta... ξεσκονίζουν τα ματς, βρίσκουν διαφορές, παραδόσεις, αλλά και αριθμούς που κάνουν τη διαφορά. Ναι, τα φαβορί για την επόμενη φάση είναι: Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Παρί, Ατλέτικο, PSV, Μπάγερν, Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης, όμως τα λόγια μένουν εκτός, γιατί αυτό που θα μετρήσει στο χορτάρι είναι το πάθος, η ποιότητα και η τύχη. Ωρα για μπάλα, ώρα για Champions League.

Γράφουν οι: Π. Παπαδόπουλος, Ν. Κικίδης, Β. Μπαλατσός, Ι. Θεριός, Α. Σουλάι

image

Κοπεγχάγη - Μάντσεστερ Σίτι (13/2): Άτυχοι οι Δανοί, αλλά με το μέλλον μπροστά τους...

H κληρωτίδα είχε χαμόγελα με τη Σίτι, αφού αντί για την Κοπεγχάγη θα μπορούσε να εμφανιστεί στο δρόμο της η Παρί Σεν Ζερμέν ή ή Ίντερ. Το Μάντσεστερ γνωρίζει καλά τους Δανούς, αυτοί ευθύνονται άλλωστε για το ευρωπαϊκό Stop στη Γιουνάιτεντ. Κοπεγχάγη vs Μάντσεστερ Σίτι το ένα από τα ζευγάρια της φάσης των «16» και μπορεί το φαβορί να είναι σε όλους γνωστό, όμως οι «Βίκινγκ» δεν θα αφήσουν την ομάδα του Πεπ να περάσει άνετα...

Οι δυο ομάδες έχουν το δικό τους... beef, το οποίο και χρονολογείται από το 2009. Ο τότε τεχνικός της Κοπεγχάγης, Στάλε Σολμπάκεν λίγο πριν το μεγάλο μεταξύ τους ραντεβού για το Europa League είχε επικρίνει τους «Πολίτες» για τα τεράστια ποσά που δαπανούν, τονίζοντας μάλιστα πως «Η Μάντσεστερ Σίτι θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο με τα χρήματα που δαπανά. Το πιο δύσκολο για τη Σίτι είναι ότι δεν είναι μεγάλο σύλλογο και όλα τα χρήματα στον κόσμο δεν θα κάνουν τη διαφορά γι αυτή». Που έπεσε μέσα και που έξω; Οι Πολίτες κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης, παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο, έχουν στο τιμόνι τους τον καλύτερο τεχνικό στον κόσμο και συνεχίζουν να «τρομάζουν» τους αντιπάλους. Είναι το φαβορί και για το φετινό Champions League, μιας και όποιες απώλειες ήρθαν προέρχονται από... δικά της λάθη. Μπορεί ο σύλλογος να μην κατέστρεψε το ποδόσφαιρο, ωστόσο οι 115 κατηγορίες που υπάρχουν εναντίον της, την κάνουν να αγχώνεται για το μέλλον.

Ο Στάλε Σολμπάκεν δεν είναι στον πάγκο της, αντίθετα, εκεί θα βρούμε τον 35χρονο, Νέστρουπ που κάνει ωραία πράγματα. Ενας απαιτητικός προπονητής. Απαιτεί να δίνεις τα πάντα στο γήπεδο, αλλά επίσης διασφαλίζει ότι οι παίκτες έχουν την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους. Ο Νέστρουπ είναι κάτι περισσότερο από προπονητής. Ως Δανός καταλαβαίνει τον σύλλογο και την πόλη όσο λίγοι άλλοι. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Κοπεγχάγη, αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο δύο λεπτά μετά το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Έμεινε εκτός για οκτώ μήνες και όταν επέστρεψε υπήρχαν άλλοι τραυματισμοί. Αναγκάστηκε να κόψει την καριέρα του στα 23 του χρόνια. Στα 25 του, ήταν προπονητής της Κοπεγχάγης U17 ετών και το 2021, μετά από σύντομο πέρασμα στη Βίμποργκ, έγινε βοηθός προπονητή της πρώτης ομάδας. Μετά από ένα κακό ξεκίνημα στη σεζόν 2022-23, ο σύλλογος απέλυσε τον Θόρουπ και ζήτησε από τον Νέστρουπ να αναλάβει. Οι Δανοί ήξεραν πως με αυτόν μπορούν να αναπτύξουν ένα πραγματικά φιλόδοξο μοντέλο με έμπειρους παίκτες και νέους με υψηλές δυνατότητες.

O ίδιος στεγάζεται στον ίδιο χώρο με όλους τους προπονητές ακαδημιών, εναθρρύνοντας έτσι την αίσθηση πως η συλλογικότητα έχει προτεραιότητα και όχι τα άτομα. Ολη η σκληρή απέδωσε. Όταν η Κοπεγχάγη συνάντησε πέρσι τη Σίτι για τους ομίλους του Champions League είχε έξι παίκτες προερχόμενους από τις ακαδημίες στη βασική ενδεκάδα. Ο Τζέικομπ Νέεστρουπ έχει ίνδαλμα τον Πεπ, το βλέπεις και στις προπονήσεις, όπου σταματάει πολλές φορές το πρόγραμμα για να δώσει οδηγίες. Λατρεύει τον Καταλανό και τον θεωρεί το ίνδαλμά του.

Από την άλλη, η Μάντσεστερ μπήκε στη νέα χρονιά ορεξάτη, οι επιστροφές των Χάαλαντ, Ντε Μπρόινε τη μεταμορφώνουν ξανά σε φαβορί και ήδη την έχουν στην... επόμενη φάση. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός πως πέρσι, στη φάση των ομίλων οι Πολίτες είχαν διαλύσει εντός την Κοπεγχάγη με 5-0. oI Οι παίκτες του Πεπ είναι πλέον έτοιμοι να μπουν στην τελική ευθεία της σεζόν, να συνεχίσουν και να βρουν νέες λύσεις στο επιθετικό τους παιχνίδι, να βρουν νέους χώρους για να κάνουν την ομάδα ακόμα πιο ουσιαστική. Αν λάβουμε υπόψη τους αριθμούς, σύμφωνα με την Opta η Σίτι έχει 32.1% πιθανότητες να κατακτήσει το δεύτερο Champions League, όταν η Ρεάλ έχει 15.4% και η Ίντερ 11.6%. Η Σίτι είναι το τεράστιο φαβορί για την πρόκριση, όμως η Κοπεγχάγη, ως η πιο άτυχη της συγκεκριμένης φάσης ξέρει ότι αξίζει να παλέψει για την υπέρβαση.

image

Λειψία - Ρεάλ (13/2): Κοινά πρότζεκτ, διαφορετικά μεγέθη

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία δεν τις έχει φέρει αντιμέτωπες πολλές φορές. Μόλις πέρσι ήταν η πρώτη φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες στο Champions League για τη φάση των ομίλων, με τη Ρεάλ να τερματίζει πρώτη στον όμιλο και τις δυο ομάδες να μετρούν από μια νίκη στην έδρα τους. Ένα χρόνο αργότερα η μοίρα τις φέρνει ξανά αντιμέτωπες, με τη Λειψία να ελπίζει πως με απόντα τον Μπέλινγχαμ αλλά και... ολόκληρη την αντίπαλη άμυνα (Μιλιτάο, Ρούντιγκερ, Αλάμπα) θα μπορέσει να πάρει κεφάλι στο ζευγάρι.

Παρά το γεγονός πάντως πως πρόκειται για ένα ζευγάρι με πολλές (ιστορικές κυρίως) διαφορές, υπάρχει και ένα μεγάλο κοινό που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε που η Λειψία κατάφερε να κάνει το «μπαμ» στην κορυφαία σκηνή στηρίχθηκε στο scouting και στο νεαρό ταλέντο για να χτίσει τις επιτυχίες της, μια μέθοδο που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι εποχές των παχεών αγελάδων φαίνεται να έχουν περάσει οριστικά στο παρελθόν, με τη διοίκηση του Φλορεντίνο Πέρεθ να ακολουθεί το μοντέλο μικρότερου βεληνεκούς ομάδων για να ανακαλύπτει ταλέντα προτού ισχυρότερα πορτοφόλια (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν) καταφέρουν να τα αρπάξουν. Βινίσιους, Ροντρίγκο, Βαλβέρδε, Καμαβινγκά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα καλού scouting που έστησαν τους... Baby Galacticos της Ρεάλ, μια τέχνη που η Λειψία διδάσκει χρόνια τώρα.

Με σαφώς μικρότερη οικονομική ισχύ οι Ταύροι έχουν καλωσορίσει στην ομάδα τους νεαρούς παίκτες που αργότερα κατάφεραν να γίνουν ανάρπαστοι στη μεταγραφική αγορά, όπως οι Γιόσκο Γκβάρντιολ, Ντομινίκ Σομποσλάι και Κρίστοφερ Ενκουνκού! Με τους Οπεντά, Ντάνι Όλμο και Τσάβι Σιμόνς να παραμένουν ακόμα στο ρόστερ οι Ταύροι διατηρούν ακόμα την... αλάνθαστη συνταγή τους, με δυο πρότζεκτ αρκετά παρόμοια να συγκρούονται για πρώτη φορά φέτος στον αγωνιστικό χώρο της «Red Bull Arena» με στόχο το πρώτο βήμα για την προημιτελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στα... μπόνους το επιθετικό ποδόσφαιρο που υιοθετούν οι δυο μονομάχοι, οι οποίοι τη φετινή περίοδο παράγουν γκολ και θέαμα. Το αρνητικό βέβαια από την πλευρά των Γερμανών είναι πως η άμυνά τους συχνά - πυκνά τους προδίδει και το δίδυμο Βινίσιους - Ροντρίγκο έχει αποδείξει πως δεν συγχωρεί όταν μυρίζει πρόσφορο αίμα...

image

Λάτσιο - Μπάγερν (14/2): To βαυαρικό πάρτι του 2021 και η κρίση του 2024

H Μπάγερν Μονάχου και η Λάτσιο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τη φάση των «16» του Champions League για δεύτερη σεζόν. Μάλιστα αυτές οι δυο χρονιές είναι οι μοναδικές που η κληρωτίδα της UEFA έφερε αντιμέτωπους τους Βαυαρούς με τους Αετούς της Ρώμης, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωσή.

Οι δυο ομάδες είχαν μονομαχήσει ξανά το 2021 και πάλι για τους «16» της κορυφαίος διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Γερμανίας έκαναν... πάρτι κόντρα στους Ρωμαίους και πέρασαν «αέρα» στα προημιτελικά με συνολικό σκορ 6-2.

Οι Βαυαροί χρειάστηκαν μόλις 47 λεπτά στο πρώτο παιχνίδι, στο «Ολίμπικο», για να τελειώσουν τη σεμνή τελετή. Η Μπάγερν σκόραρε στο 9' με τον Λεβαντόφσκι, στο 24' με τον Μουσιάλα, στο 42' με τον Σανέ και στο 47' ο Ατσέρμπι έστειλε άθελα του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Το σύνολο του Σιμόνε Ιντζάγκι κατάφερε μόνο να μειώσει την έκταση του σκορ στο 49' με τον Κορέα.

Η ομάδα του Χάνσι Φλικ έπαιξε στο ρελαντί στη ρεβάνς της «Allianz Arena» και ζευγάρωσε τις νίκες της με 2-1. Ο Λέβα βρήκε δίχτυα και στο δεύτερο ματς, ο Τσούπο Μότινγκ πέτυχε το έκτο γκολ των Βαυαρών και ο Παρόλο απλά μείωσε το σκορ στο 82'. Για την ιστορία η πορεία της Μπάγερν σταμάτησε στα προημιτελικά κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, όταν αποκλείστηκε στην τελευταία σεζόν του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ (3-3).

Τρία χρόνια μετά η Μπάγερν δεν δείχνει στην ίδια κατάσταση με τότε. Οι Βαυαροί βρίσκονται σε περίοδο κρίσης, όπως φάνηκε και στη βαριά ήττα από τη Λεβερκούζεν, έπειτα από την οποία έμειναν στο -5 από την κορυφή. Μπορεί η ομάδα του Τούχελ να «σώσει» την κατάσταση μέσω του Champions League;

Από το 1968 μέχρι σήμερα η Μπάγερν Μονάχου έχει παίξει σε 43 ευρωπαϊκά ματς κόντρα σε ιταλικές ομάδες. Οι Βαυαροί έχουν νικήσει 19 φορές, έχουν χάσει σε 15 ματς και εννέα παιχνίδια ολοκληρώθηκαν χωρίς νικητή.

image

Παρί - Σοσιεδάδ (14/2): Οι άλλοι κόσμοι των δυο μονομάχων

Περίπου 700 χιλιόμετρα χωρίζουν το Παρίσι με το Σαν Σεμπαστιάν. Μα τα ποδοσφαιρικά καμάρια των δύο πόλεων απέχουν... έτη φωτός. Ένα ζευγάρι για τους «16» του Champions League, δύο σύλλογοι και δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές πάνω στο ίδιο παιχνίδι.

Από τη μια υπάρχει η Παρί Σεν Ζερμέν: Τσουβάλια χρημάτων, λαμπερά ονόματα και εκκωφαντικές μεταγραφές. Ο Λουίς Ενρίκε ήταν πιθανότατα η πιο ποδοσφαιρική επιλογή των μόνιμων πρωταθλητών Γαλλίας εδώ και καιρό, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει το status και τα θεμέλια του συλλόγου, που δεν διστάζει να ξοδεύει ασύλληπτα ποσά για να αγοράζει ποδοσφαιριστές και ταυτόχρονα να... αποχαιρετά με συνέπεια ένα σωρό ταλέντα από τις ακαδημίες. Ο Γουαρέν Ζαΐρ Εμερί αποτελεί εξαίρεση, αφού πίσω υπάρχουν ονόματα σαν αυτά των Ενκουνκού, Μενιάν και Κομάν, που δεν έφτασαν ποτέ να κάνουν τη διαφορά στην πρώτη ομάδα.

Και από την άλλη η Ρεάλ Σοσιεδάδ: Ταυτότητα και απόλυτη πίστη στις ακαδημίες της. Οι Βάσκοι εντυπωσίασαν στον όμιλό τους, παίρνοντας την πρωτιά από την Ίντερ. Και το έκαναν με τον δικό τους εντελώς τρόπο. Στο επιβλητικό 3-1 απέναντι στην Μπενφίκα οι επτά από τους έντεκα βασικούς της Σοσιεδάδ ήταν προϊόντα της περίφημης ακαδημίας τους!

Άλλωστε μιλάμε για έναν σύλλογο που έμπρακτα στηρίζει μέχρι τέλους τα δικά του παιδιά. Η ακριβότερη μεταγραφή που έχει κάνει ποτέ του αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, το 1/10 δηλαδή των χρημάτων που η Παρί έδωσε για τον Νεϊμάρ το 2017! Ο προπονητής, οι βοηθοί του, οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές της Λα Ρεάλ, έχουν όλοι υπάρξει παιδιά στο «Θουμπιέτα», στην ακαδημία των Βάσκων και αυτό είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Ίσως η αδιαμφισβήτητη ποιότητα της Παρί Σεν Ζερμέν να κάνει τη διαφορά στο τέλος και τα λαμπερά της ονόματα, ο Μπαπέ, ο Ντεμπελέ και οι λοιποί, να επιβληθούν της Σοσιεδάδ. Φαντάζει τουλάχιστον πιθανό, αν όχι κάτι παραπάνω από αυτό. Ή ίσως η Ρεάλ Σοσιεδάδ του Αλγκουαθίλ να δώσει συνέχει στην πανέμορφη πορεία της στην Ευρώπη παίρνοντας μια τεράστια πρόκριση.

Το μόνο δεδομένο πάντως, είναι πως στην πράσινη «αρένα» αυτής της μονομαχίας, θα πατήσουν το πόδι τους δύο ομάδες που ζουν σε άλλους κόσμους ποδοσφαιρικά. Και αυτό - σε συνδυασμό με το υψηλότατο επίπεδό τους - είναι που δίνει μια επιπλέον σπίθα ενδιαφέροντος σε ένα ήδη ενδιαφέρον ζευγάρι.

image

Ίντερ - Ατλέτικο (20/2): Κόντρα στην παράδοση

Ίντερ - Ατλέτικο Μαδρίτης, σε ένα ζευγάρι με κοινό παρελθόν και βάδισμα προς μια κατεύθυνση μακριά από τις προσταγές της ιστορίας τους. Αμφότερες άλλωστε έχουν βιώσει τις κορυφαίες στιγμές τους όταν υιοθέτησαν ένα πιο αμυντικογενές στυλ, το οποίο τους έμαθε να νικούν και να πανηγυρίζουν σαν ένα συμπαγές σύνολο απέναντι σε θεωρητικά ανώτερους αντιπάλους.

Η ιστορία δεν ψεύδεται... Ελένιο Ερέρα και Ζοσέ Μουρίνιο, δυο καθηγητές της ίδιας σχολής, οδήγησαν την Ίντερ στα τρία Champions League της ιστορίας της, τη στιγμή η Ατλέτικο Μαδρίτης διανύει την καλύτερη περίοδό της με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στα ηνία. Δυο ομάδες με παρόμοιες αρχές που φέτος ωστόσο παρεκκλίνουν συνειδητά από την πεπατημένη για να ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό.

Από τη μια πλευρά η Ίντερ κυριαρχεί στην Ιταλία και τη Serie A με την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας! Ο Σιμόνε Ιντζάκι έχει προσδώσει φρεσκάδα και επιθετικά μοτίβα στους δικούς του Νερατζούρι, οι οποίοι με έναν ηγετικό Λαουτάρο σε σεζόν καριέρας οδεύουν με σχετική άνεση προς την κατάκτηση του Scudetto. Μια τακτική προσέγγιση πολύ μακρινή σε σχέση με τα ιδεώδη που τους έχουν χαρίσει τους μεγαλύτερους τίτλους στην ιστορία τους, η οποία ωστόσο προς το παρόν τείνει να βγάλει ασπροπρόσωπους τον Σιμόνε Ιντζάκι και το επιτελείο του.

Κάτι παρόμοιο βέβαια δεν μπορεί να ειπωθεί για τον Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο Αργεντινός τη φετινή περίοδο έχει παραβεί τις ίδιες του τις αρχές μετατρέποντας την Ατλέτικο σε μια διασκεδαστική ομάδα που της αρέσει να κυκλοφορεί τη μπάλα χωρίς να κλείνεται στο καβούκι της, όμως τα αποτελέσματα στο γήπεδο δεν τον έχουν δικαιώσει.

Στη La Liga οι Μαδριλένοι έχουν περιοριστεί στην τέταρτη θέση και βλέπουν με... κιάλια την πρωτοπόρο Ρεάλ από το -13, ενώ στο Copa Del Rey αν και έχουν περάσει στα ημιτελικά, ηττήθηκαν στον πρώτο γύρο στο «Μετροπολιτάνο» από την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 1-0.Στο Champions League έχουν ακόμα μια ευκαιρία να διασώσουν τη χρονιά τους, αν και η αλλαγή πλάνου δεν δείχνει τόσο υποσχόμενη σε σύγκριση με την αντίπαλό της...

dortmund

Αϊντχόφεν - Ντόρτμουντ (20/2): Το πιο... fun to watch ζευγάρι

Ξεχάστε τη σκοπιμότητα, την προσείλωση στην άμυνα, τον φόβο. Σε αυτό το ζευγάρι οι έννοιες αυτές δείχνουν τουλάχιστον ξεχασμένες γιατί το Ντόρτμουντ - Αϊντχόφεν υπόσχεται να χορτάσει τους ποδοσφαιρόφιλους με γκολ και θέαμα. Πρόκειται άλλωστε για δύο ομάδες που φυσικά δεν είναι τέλειες, μα ρισκάρουν, δεν διστάζουν να παίξουν, το προτιμούν από το να μείνουν κλεισμένες και όταν δύο τέτοιες φιλοσοφίες συναντιούνται η... έκρηξη δεν είναι και πολύ μακριά.

Και αυτό επιβεβαιώνουν - στο μέτρο του δυνατού βεβαίως - τα πεπραγμένα των δύο αντιπάλων μέχρι αυτό το σημείο στη σεζόν. Οι Βεστφαλοί έχουν δώσει 27 παιχνίδια σε Bundesliga και Champions League, στα οποία έχουν βάλει και δεχθεί αθροιστικά 80 τέρματα. Μιλάμε δηλαδή για έναν μέσο όρο της τάξης του 2,9 γκολ ανά παιχνίδι. Και η Αϊντχόφεν από την πλευρά της είναι ακόμα πιο... extreme. Στα 27 φετινά παιχνίδια των Ολλανδών σε πρωτάθλημα και Ευρώπη έχουν επιτευχθεί συνολικά 96 τέρματα, δηλαδή περίπου 3,5 γκολ ανά παιχνίδι!

Είναι επόμενο λοιπόν ο πλανήτης να αναμένει κάτι κοντινό σε... βροχή γκολ από τις δύο αυτές αντιπάλους. Δύο αντιπάλους δε, που δεν βρήκαν μπροστά τους κάποιο μεγαθήριο και αμφότερες αισθάνονται ικανές να κάνουν το βήμα για τα προημιτελικά και έπειτα ποιος ξέρει; Ποιος να τους στερήσει το όνειρο στο βήμα παραπάνω;

Η Ντόρτμουντ έχει ήδη... παραδοθεί στο πρωτάθλημα, έχει αποκλειστεί από το Κύπελλο. Το Champions League φαντάζει να είναι το τελευταίο της μονοπάτι για να σώσει κάπως την κακή της σεζόν. Από την άλλη, η PSV εντυπωσιάζει με τον Πίτερ Μπος στο τιμόνι της και ήδη οδεύει προς ένα αναπόφευκτο πρωτάθλημα, ούσα στο +10 από τη 2η Φέγενορντ. Δεν έχει το άγχος και την πίεση, όπως δεν την έχει και στην Ευρώπη. Και για αυτό μπορεί να κάνει το παιχνίδι της και να ψάξει το καλύτερο δυνατό δίχως να έχει το παραμικρό να χάσει.

Δεν υπάρχει άγχος, δεν υπάρχει φόβος, ούτε υποχρέωση. Μόνο δύο ομάδες που έχουν τα... κότσια να πορεύονται με βασικό όπλο την επιθετικότητά τους. Και αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη υπόσχεση για ένα ζευγάρι που ξεκινάει ως αουτσάιντερ στις προτιμήσεις, αλλά μπορεί εν τέλει να κλέψει τις εντυπώσεις.

maradona

Νάπολι - Μπαρτσελόνα (21/2): Στον βωμό του Μαραντόνα

Δύο ιστορικές ομάδες φέρνει αντιμέτωπες η φάση των «16» του Champions League. Νάπολι - Μπαρτσελόνα, Μπαρτσελόνα - Νάπολι. Ένα ζευγάρι γεμάτο ιστορία. Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε πρώτη φάση στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» στις 21/02, με τη ρεβάνς της Βαρκελώνης να είναι προγραμματισμένη για τις 12/03.

Μπορεί να ακολουθούν εντελώς διαφορετικά μονοπάτια, να έχουν εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες και διαφορετικά «θέλω», ωστόσο η Νάπολι και η Μπαρτσελόνα θα έχουν πάντα έναν κοινό παρονομαστή. Το όνομα που συνδέει τους δύο τεράστιους συλλόγους είναι αυτό του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Θεός που άφησε την τελευταία του πνοή τον Νοέμβριο του 2020. Η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που έφερε τον Ντιεγκίτο στην Ευρώπη το 1982, καταρρίπτοντας το ρεκός μεταγραφής, δαπανώντας σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Μαραντόνα έμεινε για δύο χρόνια στη Βαρκελώνη και παρότι δεν είχε τις επιτυχίες που ακολούθησαν μετέπειτα άφησε το στίγμα του. Δεν θα μπορούσε και αλλιώς...

Από τη Βαρκελώνη ο Μαραντόνα μετακόμισε στη Νάπολι. And the rest is history. Ο Ντιεγκίτο δεν άφησε απλά το στίγμα του. Κατάφερε να μετατρέψει τη Νάπολι από μια μικρομεσαία ομάδα σε έναν τεράστιο σύλλογο. Οδήγησε τους «παρτενοπέι» σε τεράστιες επιτυχίες, δημιουργώντας και τον προσωπικό του μύθο. Αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος. Πρώτα ο Μαραντόνα και μετά οι υπόλοιποι. Ο... κοντός με το 10 στην πλάτη έγινε θρύλος στη Νάπολι και έφτιαξε έναν μύθο που πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τον ξεπεράσει.

Βέβαια και η Μπαρτσελόνα «έβγαλε» το δικό της «θρυλικό» 10αρι. Μαζί με τον Μαραντόνα, ίσως τα δύο πιο iconic 10αρια που έχουν πατήσει τον πλανήτη γη. Ο διάδοχος του Ντιεγκίτο, ο Λιονέλ Μέσι έγραψε τη δική του ιστορία με την Μπαρτσελόνα. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των «μπλαουγκράνα» με αμέτρητους τίτλους, τόσο ομαδικούς, όσο και ατομικούς. Αυτός που μετά από 28 χρόνια οδήγησε την Αργεντινή και πάλι στην κορυφή του κόσμου. Αυτός που έγινε... Μαραντόνα για την «Αλμπισελέστε» στα γήπεδα του Κατάρ.

Ο Μέσι έκανε υπερήφανο τον Ντιέγκο εκεί ψηλά και οδήγησε την πατρίδα του στην κατάκτηση του τρίτου παγκοσμίου τίτλου της ιστορίας της Αργεντινής. Η ιστορία τους θα μείνει ανεξίτηλη στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Κανείς δεν θα μπορέσει να σβήσει ποτέ τα όσα έκαναν οι δύο... κοντοί με το 10 στις πλάτες τους. Ο Μέσι τίμησε τον Μαραντόνα το 2020, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Ντιεγκίτο, αφιερώνοντας του ένα γκολ που είχε πετύχει με μια φανέλα του... Θεού από την παρουσία του στη Νιούελς Ολντ Μπόις.

Όσο για το αγωνιστικό. Τόσο η Νάπολι, όσο και η Μπαρτσελόνα περνάνε τις... φάσεις τους. Από τα πρωταθλήματα που κατέκτησαν πειστικά την περασμένη σεζόν, πλέον βρίσκονται σε κρίσεις. Διαφορετικά προβλήματα για την καθεμία, ωστόσο τόσο οι Ιταλοί, όσο και οι Καταλανοί δεν περνάνε καλές περιόδους, με το εισιτήριο για τους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να είναι δυνατό «χαρτί» για να τις αναγεννήσει. Η Νάπολι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω με μόλις 35 βαθμούς και στην 9η θέση της βαθμολογίας της Serie A.

Η Μπαρτσελόνα από την άλλη πατάει στην 3η θέση της La Liga με το όνειρο του back to back να μοιάζει χαμένο καθώς βρίσκεται στο -10 από την κορυφή. Η αγωνιστική κατάσταση και των δύο ωστόσο δεν αλλάζει τα δεδομένα του ιστορικού ζευγαρώματος. Οι δυο τους τέθηκαν αντιμέτωπες το 2020 στο Champions League και το 2022 στο Europa League, με τους «μπλαουγκράνα» να προκρίνονται και στις δύο περιπτώσεις.

arsenal

Πόρτο - Άρσεναλ (21/2): Αντίπαλοι ξανά μετά από 14 χρόνια

Μετά από 14 χρόνια η Άρσεναλ και η Πόρτο θα αναμετρηθούν ξανά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Οι Κανονιέρηδες επέστρεψαν στο Champions League μετά από μια επταετία, πέρασαν «αέρα» στα νοκ άουτ, όπου και θα αντιμετωπίσουν τους Δράκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σοβαρές «ζημιές» σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, όπως η Γιουβέντους, η Μίλαν και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τελευταία φορά που οι Λονδρέζοι αντιμετώπισαν τους Πορτογάλους ήταν τη σεζόν 2009-10 και πάλι για τους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς, στο Λονδίνο, η Άρσεναλ συνέτριψε την Πόρτο με 5-0 και επί της ουσίας καθάρισε από εκείνη τη βραδιά την πρόκριση της στα προημιτελικά. Πρωταγωνιστής για τους Λονδρέζους ήταν ο Νίκλας Μπέντνερ, ο οποίος είχε πετύχει χατ τρικ. Στο «Ντραγκάο» οι γηπεδούχοι νίκησαν με 2-1 σε μια ρεβάνς διαδικαστικού χαρακτήρα.

Η Άρσεναλ αντιμετώπισε την Πόρτο σε δυο σεζόν σε φάση ομίλων του Champions League και μάλιστα μέσα σε μια διετία. Το 2006 οι δυο ομάδες έμειναν στο «Χ» στην Πορτογαλία και στο Λονδίνο οι Gunners πήραν τη νίκη με 2-0. Το 2008 πήραν από μια νίκη στην έδρα τους. Στην Πορτογαλία οι Δράκοι επικράτησαν με 2-0 και στο Νησί οι Λονδρέζοι υπέταξαν την Πόρτο με 4-0. Τι κοινό έχουν και τα έξι παιχνίδια; Σε όλα ήταν προπονητής των Κανονιέρηδων ο Αρσέν Βενγκέρ.

Η πρώτη «συνάντηση» των δυο ομάδων γυρνάει πολύ πίσω το χρόνο, Στις 6 Μαΐου του 1948 η Άρσεναλ αντιμετώπισε την τότε Οπόρτο σε φιλικό παιχνίδι στο Estádio do Lima, μπροστά σε 20.000 κόσμο. Οι Δράκοι πήραν τη νίκησε κόντρα σε μια από τις καλύτερες φουρνιές των Κανονιέρηδων με 3-2.

Η Οπόρτο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τρόπαιο με το όνομα The Arsenal Cup, το οποίο θα είναι για πάντα το σύμβολο μιας επικής νίκης. Το τρόπαιο εκτίθεται επί του παρόντος στο μουσείο του κλαμπ.

«Η νίκη με 3-2 επί της Άρσεναλ, εκείνη την εποχή που ήταν γνωστή ως η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, ήταν μια απόδειξη των δυνατοτήτων των κυανόλευκων», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Πόρτο για αυτή την ιστορική στιγμή

Άξιο αναφοράς πως εκτός λίστας των Λατσιάλι για τα ευρωπαϊκά ματς έχει μείνει ο νεαρός Έλληνας τερματοφύλακας, Χρήστος Μανδάς.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image