Νταβίντ Κάρμο: Από το Πόρτο στον Πειραιά, ψάχνοντας την ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας

Νταβίντ Κάρμο: Από το Πόρτο στον Πειραιά, ψάχνοντας την ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας

«Είναι γεγονός ότι από πειθαρχικούς όρους γιατί ο Κάρμο συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα. Όσον αφορά τις αθλητικές του επιδόσεις, αυτή τη στιγμή βρίσκεται πίσω από παίκτες της θέσης του σε συναισθηματικό και τεχνικο-τακτικό κομμάτι, ενώ μπορεί να είναι και πίσω από τους παίκτες της Β' Ομάδας. Αυτή τη στιγμή είναι ένας παίκτης που είναι κάτω από αυτό που θέλουμε και πρέπει να μας δείξει ότι αξίζει μια θέση στην ομάδα. Όσον αφορά το παιχνίδι του και την πειθαρχία του, υστερεί σε αυτό που θέλουμε. Πρέπει να αγωνιστεί για να δείξει στον προπονητή της πρώτης ομάδας ότι είναι στο απαιτούμενο επίπεδο».

bwin sponsored

Αυτά ήταν τα λόγια του Σέρτζιο Κονσεϊσάο όταν έγινε γνωστό πως η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Πόρτο, δεν βρίσκεται στα πλάνα για την πρώτη ομάδα. Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Νταβίντ Κάρμο έζησε την απόρριψη.

Ένα παιδί που δεν το έβαλε ποτέ κάτω και κατάφερε μέσα από την Μπράγκα να γίνει ένας από τους βασικούς στόχους μέχρι και ομάδων του Big-6 της Premier League. Έπεισε την Πόρτο να βγάλει από τα ταμεία της, κάτι παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία τον ανέφεραν ως τον «Πορτογάλο Φαν Ντάικ».

Στα 24 του, ο διεθνής αμυντικός αποτελεί πλέον ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, όπου θα ξανασμίξει με τον Κάρλος Καρβαλιάλ, τον άνθρωπο που τον εκτόξευσε στην καριέρα του. Με αφορμή αυτό, το Gazzetta αρπάζει την ευκαιρία και με τη κάποιων πληροφοριών από Πορτογάλους δημοσιογράφος, περνάει τον Πορτογάλο στόπερ από ακτίνες... Χ.

Των Δημήτρη Τομαρά και Νότη Χάλαρη

image

Γονείς μπασκετμπολίστες και η Μπενφίκα που δεν τον κράτησε γιατί ήταν... κοντός

Γεννημένος στο Αβέιρο της Πορτογαλίας στις 19 Ιουλίου του 1999, ο Νταβίντ Κάρμο είχε από πολύ νεαρή ηλικία το «μικρόβιο» του ποδοσφαιριστή. Δεν άργησαν οι γονείς του να τον βάλουν στις ακαδημίες της τοπικής Μπέιρα-Μαρ.

Εξελίχθηκε γρήγορα και δεν άργησε να ξεχωρίσει στα τουρνουά της Πορτογαλίας όταν ήταν 12 ετών. Αρκετά κλαμπ έφτασαν στο κατώφλι της Μπέιρα-Μαρ και των γονιών του για να τον κάνουν δικό τους όμως η Μπενφίκα ήταν εκείνη που τον έπεισε με το project της.

Ωστόσο εκεί, ο μικρός Νταβίντ ήρθε αντιμέτωπος με το πρώτο μεγάλο «σοκ» της ζωής του. Εκείνο της απόρριψης καθώς όταν ήταν 14 ετών, η Μπενφίκα τον ενημέρωσε πως δεν θα παραμείνει στα τμήματα υποδομής καθώς ήταν αρκετά... κοντός για να κάνει επαγγελματική καριέρα.

Η... ειρωνεία σε αυτό ήταν ότι οι γονείς του ήταν επαγγελματίες μπασκετμπολίστες και παρότι αυτή η απόφαση τον άφησε «ψυχολογικά κλονισμένο», όπως ανέφερε το περιβάλλον του, οι δικοί του στάθηκαν στο πλευρό του για να συνεχίσει να παλεύει.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Για δύο χρόνια ήταν σε διάφορες ομάδες μέχρι να έρθει η πρόταση της Μπράγκα. Μία δεύτερη ευκαιρία για τον Κάρμο, ο οποία εξελίχθηκε και καταλυτική για το μέλλον του ως ποδοσφαιριστής.

image

Πρωταθλητής Ευρώπης στην Κ19 της Πορτογαλίας

Η πρώτη κλήση του Ντάβιντ Κάρμο σε εθνική ομάδα έγινε τον Γενάρη του 2018, όταν ο Έλιο Σόουζα τον κάλεσε στην Κ19 της Πορτογαλίας. Σίγουρα ο 19χρονος στόπερ δεν περίμενε την εξέλιξη που θα έχει αυτή η κλήση, καθώς ο ίδιος έγινε ο βασικός πυλώνας της χώρας του σε εκείνο το EURO Κ19.

Με μόλις μία ήττα (από την Ιταλία στους ομίλους) και μία σαρωτική πορεία στη διοργάνωση μέχρι τον τελικό (τρεις νίκες με 11-1 γκολ), η Πορτογαλία κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, έχοντας τον Νταβίντ Κάρμο στο βασικό σχήμα στα τέσσερα από τα συνολικά πέντε παιχνίδια.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία νίκησε τις Νορβηγία (3-0) και Φινλανδία (5-0) στους ομίλους, ηττήθηκε από την Ιταλία (2-3) και στη συνέχεια στα ημιτελικά διέσυρε με 5-0 την Ουκρανία και στον μεγάλο τελικό, πρόσφερε ένα απίστευτο θέαμα κόντρα ξανά στην Ιταλία. Το ματς πήγε στην παράταση και οι Πορτογάλοι επικράτησαν με 4-3, κατακτώντας το τρόπαιο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Σε εκείνη την ομάδα, συμπαίκτες του Κάρμο είναι μερικά από τα σημερινά αστέρια της Πορτογαλίας όπως ο Τρινκάο, ο Φλορεντίνο, ο Βινάγκρε και άλλοι.

image

Η μοίρα με την Πόρτο, το «ναυάγιο» της τελευταίας στιγμής με Λίβερπουλ και το συμβόλαιο με ρήτρα 40 εκατ. ευρώ

Ο νεαρός αμυντικός συστήθηκε με την πρώτη ομάδα σε ηλικία 21 ετών, όταν τον Γενάρη του 2020, ο Ρούμπεν Αμορίμ αποφάσισε να τον ρίξει στα... βαθιά και μάλιστα κόντρα στην Πόρτο. Η ομάδα στην οποία κόστισε μετέπειτα 20 εκατ. ευρώ, ήταν εκείνη που απέναντι της έκανε ντεμπούτο αλλά υπέστη και έναν σοβαρό τραυματισμό έναν χρόνο μετά.

Μέχρι εκεί όμως, ο Κάρμο είχε καταφέρει να φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα στην ευρωπαϊκή. Παιχνίδι με το παιχνίδι, η τιμή του ανέβαινε κατακόρυφα, κάνοντας μεγάλα κλαμπ της Ευρώπη να έρθουν στο κατώφλι του για να τον αγοράσουν. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ομάδες του Big-6 της Premier League, με αποτέλεσμα η Μπράγκα να του προσφέρει νέο συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2020.

Πριν συμβεί αυτό όμως, η Λίβερπουλ είχε φτάσει μία... ανάσα από την απόκτησή του. Συγκεκριμένα, εκείνη τη περίοδο οι «κόκκινοι» τα είχαν βρει σε όλα με τον ποδοσφαιριστή και είχαν συμφωνήσει με την Μπράγκα με ένα ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η μεταγραφή... χάλασε την τελευταία στιγμή γιατί η πορτογαλική ομάδα δεν είχε βρει τον αντικαταστάτη του.

Παράλληλα στο προσκήνιο εμφανίστηκε και η Ρόμα, η οποία είχε κάνει επίσημη κρούση για δανεισμό του ποδοσφαιριστή και υποχρεωτική αγορά ύψους 17 εκατ. ευρώ, όμως οι προσπάθειες της έπεσαν στο... κενό, αφού η ρήτρα του ήταν 20 εκατ. ευρώ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Κάπως έτσι ήρθε το νέο συμβόλαιο, όπου δεν ήταν απλώς αυξημένες οι αποδοχές αλλά και διπλάσια η ρήτρα αποδέσμευσης καθώς από τα 20 εκατ. ευρώ, ανέβηκε στα 40 εκατ. ευρώ για όποια ομάδα επιθυμούσε να τον πάρει.

image

Ο σοβαρός τραυματισμός, η «αναγέννηση» με Καρβαλιάλ και η ιστορική μεταγραφή στην Πόρτο

Αναφέραμε πιο πάνω πως ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός είχε κάνει το ντεμπούτο του με την Πόρτο αλλά είχε και τον σοβαρό τραυματισμό κόντρα στους «δράκους». Συγκεκριμένα, στις 7 Φλεβάρη του 2021, με τον Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο, ο 22χρονος αμυντικός είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα.

Συγκεκριμένα επέστρεψε έναν χρόνο μετά (!), στις 20 Φλεβάρη του 2022. Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ακόμη στην άκρη του πάγκου και ήταν ο άνθρωπος που τον στήριξε σε αυτή την επιστροφή του στη δράση. Για αυτό τον λόγο έχουν και τόσες στενές σχέσεις οι δύο άντρες, καθώς ο Καρβαλιάλ κατάφερε να τον επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Το ίδιο καλοκαίρι ήρθε και η ώρα της μεταγραφής του. Απέδειξε στο υπόλοιπο της σεζόν ότι έχει αφήσει πίσω του τον σοβαρό τραυματισμό, με αποτέλεσμα οι προτάσεις να έρθουν ξανά στο κατώφλι της Μπράγκα. Για ακόμη μία φορά η Λίβερπουλ προσπάθησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους να τον πάρει όμως δεν βρήκε τη «χρυσή τομή» με τους Πορτογάλους ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τότε ήταν που γράφτηκε ξανά από τους Πορτογάλους ότι ο Κάρμο είναι ο «Πορτογάλος Φαν Ντάικ» με αφορμή τα χαρακτηριστικά του αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της Λίβερπουλ. Στο τέλος της... μέρας, νικήτρια βγήκε η Πόρτο αλλά όχι με τον πιο απλό τρόπο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Η μεταγραφή του 23χρονου στόπερ έφτασε κάτι παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει αυτομάτως η ακριβότερη αγορά στην ιστορία των «δράκων» ξεπερνώντας εκείνη του Όλιβερ Τόρες από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

image

Ο Κονσεϊσάο τον άφησε στη Β' ομάδα αλλά καθυστέρησε και τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό

Η πρώτη του σεζόν δεν κύλησε όπως θα ήθελε ο Κάρμο. Μέτρησε συνολικά 18 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, πανηγύρισε το κύπελλο Πορτογαλίας αλλά δεν είχε βασικό ρόλο στα πλάνα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Η σχέση του με τον Πορτογάλο προπονητή δεν ήταν και η... καλύτερη και το αποκορύφωμα ήρθε στα μέσα της φετινής χρονιάς.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Συγκεκριμένα, μετά τον αγώνα κόντρα στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, όπου η Πόρτο ηττήθηκε με 2-0, ο Κονσεϊσάο μάζεψε τους παίκτες στα αποδυτήρια και ρώτησε αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη διαχείριση που υπάρχει στην ομάδα.

Ο 24χρονος αμυντικός πήρε τον λόγο και φαίνεται να είπε στον κόουτς του ότι δεν νιώθει στήριξη από εκείνον μπροστά σε όλους τους παίκτες. Μετά από αυτό το μίτινγκ, ο Κονσεϊσάο είπε ότι θα προπονείται με τη Β' ομάδα, κάνοντας και τις δηλώσεις που διαβάσατε παραπάνω. Βέβαια αυτά που είπε ο Κάρμο ήταν η αφορμή για να συμβεί αυτό, αφού υπήρχε δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του.

Άξιο αναφοράς, βέβαια, είναι ότι παρότι ο Κονσεϊσάο είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για τον νεαρό στόπερ, ήταν ο άνθρωπος που καθυστερούσε την ολοκλήρωση του δανεισμού του στον Ολυμπιακό, καθώς έψαχνε τον αντικαταστάτη του λόγω των τραυματισμών στην πρώτη ομάδα.

Εδώ να τονίσουμε πως η καθυστέρηση της Πόρτο, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη Λυών, η οποία έκανε δεύτερη προσπάθεια για την απόκτηση του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή, κάνοντας μεγαλύτερη πρόταση από τον Ολυμπιακό, όμως εν τέλει, και αυτή η κίνηση έπεσε στο... κενό.

image

«Ψηλώνει» τον Ολυμπιακό και η τεράστια οψιόν αγοράς

«Ο Κάρμο με εξέπληξε. Απ' έξω δεν είχα ιδέα για την πραγματική αξία και τις δυνατότητες που έχει. Είναι ένας παίκτης πολύ μεγαλύτερης ποιότητας από αυτόν που είχα δει πριν έρθω εδώ». Αυτά είχε πει ο Κάρλος Καρβαλιάλ όταν αντίκρισε για πρώτη φορά τον Νταβίντ Κάρμο στην Μπράγκα μόλις ανέλαβε τα ηνία της.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, ο Πορτογάλος προπονητής είχε ζητήσει τον 24χρονο αμυντικό. Παράλληλα ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είναι θετικός να συνεχίσει την καριέρα του στους Πειραιώτες καθώς έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον έμπειρο κόουτς μετά την κοινή τους παρουσία στην Μπράγκα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το θέμα είναι τι θα προσφέρει στον Ολυμπιακό ο Κάρμο. Πρόκειται για ένα ψηλό (1,96 μ.) κορμί που τον καθιστά δυνατό στον αέρα. Δυνατός, γρήγορος και με αρκετά καλή φυσική κατάσταση, έχοντας αφήσει τελείως πίσω το πρόβλημα τραυματισμού που είχε ενώ είναι αριστεροπόδαρος.

Δεν είναι ο στόπερ που σκοράρει (ένα γκολ μόλις) αλλά είναι ένας ποδοσφαιριστής που σε αμυντικές στιγμές, ειδικά σε φάσεις από κόρνερ, φάουλ ή σέντρες, μπορεί να «καθαρίσει» φάσεις.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, Getty Images/Ideal Image