Αντρέ Όρτα: Η τελειότητα της πάσας στο πρόσωπο ενός μεγάλου φαν της Μπενφίκα και του Ναδάλ! (vids)

Αντρέ Όρτα: Η τελειότητα της πάσας στο πρόσωπο ενός μεγάλου φαν της Μπενφίκα και του Ναδάλ! (vids)

Ο Αντρέ Όρτα στα 27 του χρόνια θα αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός Πορτογαλίας στην Ευρώπη με τα χρώματα της ομάδας του Ολυμπιακού και το Gazzetta γράφει για έναν χαρισματικό και δημιουργικό χαφ που είναι οπαδός της Μπενφίκα και φαν του Ναδάλ!

Τι και εάν η μόνη του εμπειρία εκτός Πορτογαλίας ήταν στις ΗΠΑ; Ο Αντρέ - και όχι ο αδερφός του Ρικάρντο - Όρτα αποτελεί έναν πολύ ποιοτικό χαφ που όλοι θα ήθελαν στην ομάδα τους. Προφανώς ένας εξάμηνος δανεισμός μπορεί να μην φαντάζει ιδανικός για ένα τέτοιο οκτάρι, ωστόσο μία τέτοια προσθήκη δεδομένα ανεβάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Ο έμπειρος πλέον Όρτα θα παίξει λοιπόν για πρώτη φορά στο ελληνικό Πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού και έτσι το Gazzetta τον... ακτινογραφεί!

image

Το report των Πορτογάλων, τα καλύτερα ματς με τον Καρβαλιάλ και η αγάπη του για τη Μπενφίκα

Ο Όρτα είναι ένα πολύ ποιοτικό οκτάρι με φοβερή έφεση στη μεταβίβαση της μπάλας. Στις πάσες. Η θέση του είναι κυρίως αυτή: στο 8. Περισσότερο εκεί παρότι έχει αγωνιστεί - ή μπορεί να το κάνει ξανά - ως εξάρι και δεκάρι. Έχει αναδειχθεί από τις Ακαδημίες της Μπενφίκα και είχε την ευτυχία και τη χαρά να στεφθεί Πρωταθλητής με την ομάδα που λατρεύει. Με τη Μπενφίκα της οποίας είναι οπαδός.

Εξάλλου για τον Αντρέ Όρτα υπάρχουν και τα 2 ματς της Μπράγκα με τον Παναθηναϊκό φέτος. Εκεί που φανέρωσε δείγματα της ποιότητάς του με τη Μπράγκα να νικά 2 φορές τον Παναθηναϊκό.

Ο 27χρονος χαφ έχει στην τροπαιοθήκη του Πρωτάθλημα Πορτογαλίας με τη Μπενφίκα το 2016 - 2017, 2 Κύπελλα με Μπράγκα και Μπενφίκα, ένα League Cup με τη Μπράγκα και ένα Super Cup με τη Μπενφίκα και ένα Supporter's Shield με την ομάδα του Λος Άντζελες.

Η φετινή του παρουσία στη Μπράγκα αριθμεί 25 αγώνες με 2 γκολ και 2 ασίστ. Κυρίως οκτάρι αλλά έχει δοκιμαστεί και σε άλλες θέσεις στον άξονα, όπως του εξαριού. Πώς τον περιγράφουν όμως οι συνάδελφοι στην Πορτογαλία στους οποίος αποτανθήκαμε;

«Ο Όρτα είναι καθαρά προϊόν των Ακαδημιών της Μπενφίκα που είναι και η ομάδα της καρδιάς του. Άλλωστε το έχει δηλώσει. Είναι γενικότερα ένας σκληρός χαφ που παίζει με ένταση και πολύ ενεργός. Το βασικότερό του προσόν είναι η πάσα. Παρότι έχει καλά πόδια και σουτάρει καλά δεν είναι χαφ που σκοράρει τακτικά.

Έχει όμως πολύ υψηλή τεχνική με τη μπάλα στα πόδια και φοβερή αντίληψη. Οι τοπ στιγμές του στη Μπράγκα ήταν με προπονητή τον Κάρλος Καρβαλιάλ. Είναι ένας προπονητής που τον εκτιμά πολύ και αντίστοιχα ο Καρβαλιάλ εκείνον. Είναι γενικά ένας χαφ με μεγάλη αυτοπεποίθηση», ήταν το σχετικό report των Πορτογάλων.

Ο Αντρέ Όρτα με τον Καρβαλιάλ είχε 79 αγώνες. Σε αυτούς είχε 2 γκολ και 6 ασίστ. Στη Μπράγκα συνολικά είχε 222 ματς με 10 γκολ και 28 ασίστ.

image

Στη... σκιά του αδερφού του αλλά με τη δική του ποδοσφαιρική ταυτότητα και το δικό του ξεκίνημα

Ο πολύ γνωστός και διάσημος Όρτα στην Πορτογαλία δεν είναι ο Αντρέ αλλά ο αδερφός του, ο Ρικάρντο. Στα 29 του χρόνια ο έμπειρος winger είναι και εκ των αρχηγών της Μπράγκα και έχει φέτος 10 γκολ και 12 ασίστ σε 31 αναμετρήσεις.

Ουσιαστικά στην Ιβηρική θεωρούν πώς κατά κάποιον τρόπο ο Αντρέ ζει στη... σκιά του αδερφού του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και γενικά στην καριέρα του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς ο Αντρέ δεν έχει τη δική του προσωπικότητα στο γήπεδο και τη δική του - αναμφίβολη - ποδοσφαιρική ποιότητα.

Ο ίδιος σε μία αρκετά μεγάλη συνέντευξή του είχε εξηγήσει το πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο: «Το ποδόσφαιρο ήρθε φυσικά για μένα. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου ήταν πάντα φαν του ποδοσφαίρου. Όταν ξεκίνησε να παίζει ο αδερφός μου σε μία ομάδα κοντά στο σπίτι μας, ήταν εύκολο για μένα να βρεθώ εκεί.

Ήταν εύκολο για μένα. Κατέληξα να ακολουθήσω τα βήματα του αδερφού μου. Πήγε στην ομάδα αυτή όταν ήταν επτά ή οκτώ και εγώ ήμουν έξι ακόμα. Δεν μπορούσα να παίξω. Μετά και οι δύο πήγαμε στη Μπενφίκα. Η οικογένειά μου πάντα είχε ως αγαπημένο της σπορ το ποδόσφαιρο».

Πώς είναι όμως να παίζει με τον αδερφό του; Πώς το αντιμετωπίζει εκείνος; «Ναι είναι μία ερώτηση που μου την κάνουν περισσότερο από αρκετές άλλες. Πάντα απαντώ ότι δεν μπορώ να το εξηγήσω τόσο καλά και δεν υπάρχει κάτι να πω παραπάνω. Είναι γενικά ένα απίστευτο συναίσθημα το να μοιράζομαι τα πάντα μαζί του.

Να μπορώ να είμαι κοντά του. Νομίζω πώς είναι κάτι ανεκτίμητο και ενώ ήταν εμφανές πώς όταν ξεκινήσαμε δεν γινόταν να αρχίσουμε να παίζουμε κατευθείαν μαζί (λόγω της διαφοράς ηλικίας τους). Ήταν το όνειρό μας... Το να τα καταφέρουμε στο ποδόσφαιρο. Να τα καταφέρουμε μαζί. Στην αρχή της καριέρας του ήταν στην Ισπανία και εγώ στη Λισσαβώνα. Το να έχω ζήσει τόσες στιγμές κοντά του σε μία ομάδα είναι ένα απίστευτο συναίσθημα». Τα δύο αδέρφια πάντως γενικά είναι πολύ αγαπημένα και συνολικά είναι μία δεμένη οικογένεια αυτή του Όρτα.

image

Όταν ο Όρτα περιγράφει τον... Όρτα!

Έχει φυσικά και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του ως παίκτη. Το πώς αξιολογεί ο Όρτα τον... Όρτα! Και μάλιστα αναγνωρίζοντας ότι έχει ακόμα πράγματα να βελτιώσει στην τακτική του και στο παιχνίδι του.

Ο ίδιος ο Όρτα, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, όταν ρωτήθηκε σχετικά έδωσε το στίγμά του με την απάντησή του: «Είναι περίπλοκη αυτή η ερώτηση. Η αλήθεια είναι πώς δεν μου την κάνουν συχνά αυτήν την ερώτηση. Προτιμώ να με περιγράφουν άλλοι άνθρωποι. Ξέρω τα ατού μου και τις αδυναμίες μου. Μπορώ να πω ότι είμαι ένας παίκτης με καλές πάσες και με ποιότητα και με καλή τεχνική.

Θα πρέπει να βελτιώσω αρκετά πράγματα στην άμυνά μου σε σχέση με τακτικά θέματα και στην ανάκτηση της μπάλας και ίσως σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και πιο μεγάλης έντασης. Σε επίπεδο επαγγελματισμού είμαι ένας παίκτης αφοσιωμένος και που θέλω να είμαι σωστός. Σέβομαι το fair play και τα σωστά ιδανικά του ποδοσφαίρου. Χωρίς σεβασμό και αξίες δεν υπάρχει ποδόσφαιρο».

image

Ο Πορτογάλος... Πέδρι και η λατρεία για τα τατουάζ και τον Ναδάλ, που τον έχει tattoo στο πόδι του!

Πάντα στους δημοσιογράφους αρέσουν αυτά τα κλισέ. Με ποιόν παίκτη θα μπορούσε να μοιάσει ή μοιάζει πιο πολύ ο Όρτα; Οι Πορτογάλοι συνάδελφοι απαντούν χωρίς δισταγμό με τον Πέδρι της Μπαρτσελόνα, έναν παίκτη βέβαια υψηλότατου επιπέδου και τεράστιας χρηματιστηριακής αξίας. Άρα τον βλέπουν ως τον Πορτογάλο... Πέδρι.

Ο Όρτα έχει και μεγάλη αγάπη στο τένις και στον Ναδάλ ενώ έχει τατουάζ του Ισπανού τενίστα στο πόδι του αλλά και ένα tattoo με το έτος ίδρυσης της αγαπημένης του Μπενφίκα αλλά με ρωμαϊκούς χαρακτήρες. Άλλωστε όταν ήταν μικρός ο Αντρέ Όρτα ασχολήθηκε και με τένις και με άλλα αθλήματα.

Ο ίδιος είχε την ικανοποίηση και τη χαρά να συναντήσει από κοντά τον Ναδάλ. Ο Όρτα είχε παρακολουθήσει τελικούς και μεγάλες στιγμές του Ισπανού τενίστα και θυμάται το τι του είχε πει όταν συναντήθηκαν.

«Δεν μπορούσα καν να μιλήσω. Τον κοίταξα και ήρθε να με χαιρετήσει. Ήταν η πρώτη φορά που δεν μπορούσα να μιλήσω. Του έδειξα το τατουάζ μου και μου είπε 'μα είσαι τρελός;'. Ήταν και η ομάδα του εκεί. Όλοι με υποδέχθηκαν εξαιρετικά. Μιλήσαμε λίγο και τα είπαμε και για το ποδόσφαιρο, τη Ρεάλ, τον Ρονάλντο και τον Μουρίνιο. Θυμάμαι κάθε στιγμή εκείνο το πρωί. Μου έμειναν για πάντα τα λόγια του. Θεωρώ πώς το να έχεις τατουάζ το πρόσωπο κάποιου είναι φοβερό. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω από αυτό», εξομολογήθηκε σχετικά ο Πορτογάλος διεθνής με τις μικρές Εθνικές της χώρας του χαφ που παρακολουθεί τένις και μάλιστα είχε σταθεί και στο το ποδοσφαιριστές θα ήταν οι διάσημοι και πολύ καλοί τενίστες.

Γενικά τα πορτογαλικά Media - όπως μπορείτε να δείτε από την κάτωθι φωτογραφία της Record - έχουν αναδείξει τα τατουάζ του αρκετές φορές. Αυτό είναι το τατουάζ που κάνει στο χέρι του και η φωτό είναι από τη Λισσαβώνα.

Τατουάζ από τον Όρτα

Εν κατακλείδι ο Όρτα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και ως πρόσωπο αλλά και αγωνιστικά. Και είναι και ένας παίκτης ικανός να προσδώσει μεγάλη ποιότητα στο κέντρο των Πειραιωτών. Ο χαφ με την τελειότητα της πάσας. Ο μέσος που μπορεί να κάνει για τα καλά τη δημιουργική διαφορά, προερχόμενος από μία εκ των κορυφαίων πορτογαλικών ομάδων.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, Getty Images/Ideal Image