Ζέλσον Μαρτίνς: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα τον στοιχειώνει πάντα

Ζέλσον Μαρτίνς: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα τον στοιχειώνει πάντα

Οι τοίχοι της ακαδημίας του Αλκοσέτε είναι γεμάτοι με φωτογραφίες του Κριστιάνο Ρονάλντο. «Οι καλύτεροι του κόσμου γεννιούνται εδώ» είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μηνύματα, δίπλα σε μια μεγάλη προσωπογραφία του «CR7», που βλέπουν κάθε μέρα οι νεαροί μαθητευόμενοι ποδοσφαιριστές της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που ονειρεύονται να βαδίσουν στα χνάρια του κορυφαίου Πορτογάλου παίκτη όλων των εποχών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, η ακαδημία των Λιονταριών φέρει το όνομα του κορυφαίου προϊόντος της, η σκιά του οποίου έπεσε πολύ βαριά πάνω στην καριέρα του Ζέλσον Ντάνι Μπατάλια Μαρτίνς, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες ανήκει στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού.

bwin sponsored

Παιδί μεταναστών από το Πράσινο Ακρωτήρι, προσγειώθηκε με την οικογένειά του στην Πορτογαλία σε ηλικία οκτώ ετών. Η Φουτεμπόλ Μπενφίκα, ερασιτεχνική ομάδα που εδρεύει στην γειτονιά Μπενφίκα της Λισσαβόνας αλλά δεν έχει σχέση με την ομώνυμη ομάδα – θρύλο, του άνοιξε την αγκαλιά της και, παίζοντας για λογαριασμό της Fofo, ο μικρός Ζέλσον άρχισε να ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο.

«Ο Ζέλσον θα γίνει ο νέος Κριστιάνο Ρονάλντο» προέβλεψε ο πρόεδρος της άσημης Μπενφίκα, Ντομίνγκος Εστανισλάου, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από το πόσο άλλαζε ο ντροπαλός εκείνος νεαρός όταν έμπαινε μέσα στο γήπεδο και έδειχνε ικανός να τρελάνει οποιονδήποτε αντίπαλο έβρισκε μπροστά του.

Οι δύο μεγάλες ομάδες της πορτογαλικής πρωτεύουσας τον διεκδίκησαν και η Σπόρτινγκ φάνηκε πιο γρήγορη από την Μπενφίκα, κάνοντας δικό της τον 15χρονο Μαρτίνς αντί μόλις χιλίων ευρώ, ποσό που ανέβηκε μέχρι τις 33 χιλιάδες όταν ο Ζέλσον κατάφερε να παίξει στην πρώτη ομάδα και να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία.

Ο ίδιος ο Ζέλσον, παρασυρόμενος από τα νιάτα του, δεν κρύφτηκε όταν ρωτήθηκε εάν θεωρούσε εαυτόν ικανό να βαδίσει στα χνάρια του Κριστιάνο. «Ο Ρονάλντο είναι ο Ρονάλντο. Ο καλύτερος στον κόσμο. Πιστεύω ότι για να φτάσω εκεί πρέπει να δουλέψω πολύ. Πρέπει να τελειοποιήσω την τελική πάσα και την ικανότητα τελειωμάτων στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Κάποιες φορές πρέπει να είμαι πιο ήρεμος, γιατί κάποιες φορές τρέχω με εκατό, βεβαίως. Αυτό είναι το επίπεδο που θέλω να φτάσω, παρ’ ότι είναι υψηλό» είπε μετά τα πρώτα του βήματα στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ και αφού είχε ξεχωρίσει στα τμήματα υποδομής, έχοντας ως συμπαίκτες και καλούς φίλους τον Ζοάο Παλίνια ή τον Ρούμπεν Σεμέδο. Με τον μετέπειτα κεντρικό αμυντικό του Ολυμπιακού, άλλωστε, ήταν μαζί και στην Φουτεμπόλ Μπενφίκα.

Κόντρα στον Κριστιάνο, μάλιστα, ο νέος άσος των Ερυθρολεύκων έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, σε αγώνα για την φάση ομίλων του Champions League όπου έκανε το ντεμπούτο του ως βασικός, η Σπόρτινγκ ηττάται στις λεπτομέρειες από την Ρεάλ με 2-1, δεχόμενη δύο γκολ στις καθυστερήσεις.

Ο Ζέλσον… αλωνίζει στην δεξιά πλευρά, «χορεύει» ουκ ολίγες φορές τον Μαρσέλο όταν ήταν στα ντουζένια του και αποσπά τα εγκώμια του αντίπαλου προπονητή Ζινεντίν Ζιντάν («είναι μεγάλος παίκτης»), με Μαρσέλο και Κριστιάνο να πηγαίνουν στα αποδυτήρια της Σπόρτινγκ μετά τον αγώνα για να τον συγχαρούν.

Ο «CR7» φέρεται να πρότεινε την απόκτηση του Ζέλσον λίγους μήνες αργότερα, θέτοντας μάλιστα ως όρο για την παραμονή του στην ομάδα (!) την ενισχυση της με τον νεαρό εξτρέμ, ο οποίος τόσο καλή εντύπωση του είχε κάνει.

Είχε πάρει, άλλωστε, τις κατάλληλες βάσεις από την ακαδημία που ο Κριστιάνο γνώριζε πολύ καλά. Σε αυτή, ο Ζέλσον είχε συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Αμπέλ Φερέιρα, μετέπειτα προπονητή του ΠΑΟΚ. «Μου έδινε πολύ κίνητρο και αυτό είναι καθοριστικό στο ποδόσφαιρο. Του άρεσα, με έβαζε να παίζω δεξί ή αριστερό μπακ και εγώ δεν διαμαρτυρόμουν (γέλια). Βοήθησε πολύ στην καθιέρωσή μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Σοκ ζωής για τον θαυμαστή του Ρομπίνιο

Παρ’ ότι ο Ντομίνγκος Εστανισλάου είχε σπεύσει να τον βαφτίσει «νέο Κριστιάνο Ρονάλντο», τα πορτογαλικά ΜΜΕ του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «νέος Ρομπίνιο» μετά τις εμφανίσεις του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19, μπαίνοντας στην κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης, όπου η Πορτογαλία έχασε στον τελικό από την Γερμανία των Γιόσουα Κίμιχ και Γιούλιαν Μπραντ.

Ο λόγος αυτής της επιλογής; Πιτσιρικάς, ο Μαρτίνς παρακολουθούσε τα βίντεο του Βραζιλιάνου άλλοτε εξτρέμ των Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Μίλαν, επιχειρώντας να τον μιμηθεί. «Ήμουν γρήγορος όπως εκείνος. Πάντα προσπαθούσα να είμαι εκείνος όταν έπαιζα στον δρόμο, ντριμπλάροντας άλλα παιδιά, πέτρες, ακόμα και γλάστρες» θυμάται ο Ζέλσον για το πώς αντέγραφε τον Ρομπίνιο και ονειρευόταν να παίξει και εκείνος σε μεγάλες ποδοσφαιρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο.

Και τα κατάφερε, παρ’ ότι δεν έκανε όπως θα ήθελε την μετάβαση από την Σπόρτινγκ σε μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τζάκι. Τον Μάιο του 2018, μετά το τέλος της τρίτης σεζόν του Μαρτίνς στην πρώτη ομάδα, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε πρώτος πασέρ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και κατέκτησε Λιγκ Καπ και Σούπερ Καπ, βίωσε το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του.

50 κάφροι οπαδοί εισέβαλαν στο προπονητικό κέντρο του Αλκοσέτε με στόχο να λιντσάρουν τους ποδοσφαιριστές, κάποιοι εκ των οποίων δεν γλίτωσαν από μερικά χτυπήματα, προτού παρέμβει η αστυνομία. Γιατί το έκαναν; Επειδή οι παίκτες… τόλμησαν να χάσουν το εισιτήριο του Champions League την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Μαρτίνς, όπως ο Ντάνιελ Ποντένσε (με προορισμό τον Ολυμπιακό), τον Ρουί Πατρίσιο ή τον Ραφαέλ Λεάο, μεταξύ άλλων, ζήτησε να αποδεσμευτεί και να φύγει ως ελεύθερος.

Άφηνε πίσω του μια πολύ γεμάτη τριετία, όπου ο Ζόρζε Ζεσούς, ο οποίος τον χαρακτήρισε κάποτε ως «το μεγαλύτερο ταλέντο που είχα σε Μπενφίκα ή Σπόρτινγκ», έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην καριέρα του, αφού «έμαθα πολλά από εκείνον και με βοήθησε πολύ στην εξέλιξή μου».

Μια κουβέντα με τον Ντιέγκο Σιμεόνε τον έπεισε να δώσει τα χέρια με την Ατλέτικο Μαδρίτης, από την οποία η διοίκηση της Σπόρτινγκ ζήτησε εκατό εκατομμύρια ευρώ (!) για την… αρπαγή ενός ποδοσφαιριστή που είχε απασχολήσει σοβαρά, μεταξύ άλλων, Λίβερπουλ και Άρσεναλ. Εν τέλει, οι δύο σύλλογοι τα βρήκαν στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ, ώστε ο Ζέλσον να ντυθεί, για πρώτη φορά, στα ερυθρόλευκα.

Η εμπειρία του Μαρτίνς στην ισπανική πρωτεύουσα κράτησε λίγο και ήταν δυσάρεστη. «Δεν συνεννοήθηκα ποτέ με τον Σιμεόνε. Δεν υπήρχε χημεία και ήταν δύσκολα. Υπήρχαν πολλοί παίκτες της Ατλέτικο που είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες αρετές με εμένα και δεν τα πήγαιναν καλά με το στιλ. Ήταν ένας δύσκολος προπονητής και με πολύ ζόρικες ιδέες παιχνιδιού» έχει πει χαρακτηριστικά για την σχέση του με τον «Τσόλο».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Ντρέπομαι που θα με δουν τα παιδιά μου»

Και αν η επιλογή της Ατλέτικο αποδείχθηκε άστοχη, δεν συνέβη το ίδιο με τη Μονακό, όπου πήγε δανεικός από τους Ροχιμπλάνκος μετά από μόλις ένα εξάμηνο. Στο Πριγκιπάτο, ο Ζέλσον Μαρτίνς έβγαλε τον καλό του εαυτό, βοήθησε την ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ (επίσης του γνωστού) από την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει και την «υποχρέωσε» να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς, ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα έδειχναν ιδανικά για τον ταλαντούχο εξτρέμ, παρ’ ότι δεν κλήθηκε ξανά στην Εθνική Πορτογαλίας, όπου του έδωσε την ευκαιρία ο Φερνάντο Σάντος, παίρνοντας μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αμφότερα στην Ρωσία, χωρίς να ξεχωρίσει ιδιαιτέρως σε καμία από τις δύο διοργανώσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2020, όμως, έκανε ένα λάθος που σημάδεψε την συνέχεια της καριέρας του. Σε αγώνα πρωταθλήματος με τη Νιμ, ενοχλημένος με μια απόφαση του διαιτητή Μικαέλ Λεσάζ, δεν δίστασε να τον σπρώξει (!) και, μάλιστα, επανειλημμένως. Ο ρέφερι τον απέβαλε άμεσα και η γαλλική ομοσπονδία τον τιμώρησε με εξάμηνο αποκλεισμό από τις υποχρεώσεις της ομάδας του.

«Κατανοώ απόλυτα ότι αυτό που έκανα δεν ήταν σωστό. Κανείς δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο. Είμαι πατέρας και ντρέπομαι που τα παιδιά μου (σ.σ. έχει ένα αγόρι και ένα κορίτσι) θα δουν τις εικόνες αυτού που έκανα» ήταν η δήλωση μετάνοιας του Μαρτίνς, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον διαιτητή, πέρασε δύσκολες στιγμές στην διάρκεια της τιμωρίας του και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα επαναληφθεί ξανά».

Πράγματι, δεν επαναλήφθηκε, αλλά ο Μαρτίνς δεν βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό, επηρεασμένος και από κάποιους τραυματισμούς. Στον Ολυμπιακό, ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο απραξίας λόγω αρχικά απόφασης του προπονητή Φιλίπ Κλεμάν και στη συνέχεια κακής συνεννόησης με την διοίκηση, ο παίκτης που κάποτε θα γινόταν ο νέος Κριστιάνο Ρονάλντο, ξέρει ότι και ένας… κανονικός Ζέλσον Μαρτίνς θα μπορέσει ξεκάθαρα να κάνει την διαφορά στον Ολυμπιακό και την ελληνική Super League.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image