Σαουδική Αραβία: Το πρότζεκτ «ποδόσφαιρο» στα βάθη της Ανατολής

Σαουδική Αραβία: Το πρότζεκτ «ποδόσφαιρο» στα βάθη της Ανατολής

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη μεταγραφή που συντάραξε τον κόσμο. Ένας χρόνος από τη στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε τη ριψοκίνδυνη απόφαση να εγκαταλείψει την Ευρώπη και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για χάρη της Αλ Νασρ και της Σαουδικής Αραβίας. Τότε οι τίτλοι των αθλητικών Μέσων στροβιλίζονταν γύρω από το τρελό ποσό που θα βάλει στα ταμεία του ο Πορτογάλος, αγνοώντας ωστόσο τον... τυφώνα που κατέφτανε.

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο άλλωστε δεν ήταν απλά το magnum opus των Σαουδαράβων, αλλά μια ηχηρή αφετηρία και προειδοποίηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Εκείνη την περίοδο λίγοι έδιναν την απαραίτητη προσοχή, όμως το καλοκαίρι του 2023 το σεντούκι άνοιξε.

Οι τέσσερις ισχυροί της Σαουδικής Αραβίας (Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Αχλί) ενώθηκαν κάτω από την κοινή στέγη του Δημοσίου Ταμείου Επενδύσεων (PIF) που εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών τους και μαζί ξεχύθηκαν χωρίς χαλινάρι στο θερινό μεταγραφικό παζάρι!

Ποδοσφαιριστές που σε άλλες εποχές ίσως και να... γελούσαν με την προοπτική της Σαουδικής Αραβίας ξαφνικά έβαζαν μαζικά τις υπογραφές τους σε παχυλά συμβόλαιο για να μεταναστεύσουν στην Ανατολή. Το καλοκαίρι έκλεισε με έναν νέο ισχυρό παίκτη να κάνει βροντερή εμφάνιση στον πλανήτη Μπάλα και το Gazzetta επιχειρεί μια αναδρομή στο πρότζεκτ που σκέπασε όλα τα υπόλοιπα μέσα στο 2023.

image

Παρέλαση παικταράδων

Καλά τα σχέδια, τα πλούτη και οι φιλοδοξίες, αλλά χωρίς των «ναι» των παικταράδων της Ευρώπης η προσπάθεια των Σαουδαράβων θα ήταν χωρίς αντίκρισμα. Οι τέσσερις μεγάλοι της χώρας έσκασαν σαν κύμα στα παράλια της Γηραιάς Ηπείρου και το καλοκαίρι σημάδεψαν πρωτίστως ακόμα έναν θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης για να πυροδοτήσουν την έκρηξη.

Μέχρι να εμφανιστούν μάλιστα στο προσκήνιο ο Καρίμ Μπενζεμά είχε συμφωνήσει προφορικά με τους Μερένγκες προκειμένου να συνεχίσει για ακόμα μια σεζόν στην ισπανική πρωτεύουσα, όμως η πρότασή τους τα άλλαξε όλα. Η προσφορά της Αλ Ιτιχάντ δελέασε τον Γάλλο αστέρα και κατάφερε να τον πείσει να εγκαταλείψει την ισπανική πρωτεύουσα μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, σε μια ακόμα απόδειξη πως το εγχείρημα των Σαουδαράβων δεν ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα.

Έκτοτε ακολούθησαν αστέρες από κάθε πρωτάθλημα και αντίστοιχα γιγαντιαίου διαμετρήματος. Αφού η Αλ Χιλάλ δεν κατάφερε να πείσει τους Μέσι και Μπαπέ να ακολουθήσουν τα βήματα του Ρονάλντο, τελικά πέτυχε το μεγάλο «μπαμ» με την περίπτωση του Νεϊμάρ, για τον οποίο ξόδεψε 90 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» από την Παρί.

Ποσό που αποδείχθηκε αμελητέο για τους ίδιους, μιας και νωρίτερα είχαν προσφέρει συμβόλαιο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον Μέσι και 300 εκατομμύρια στους Παριζιάνους για τους δώσουν την έγκριση διαπραγμάτευσης με τον Μπαπέ! Τζόρνταν Χέντερσον, Ρομπέρτο Φιρμίνο, Καλιντού Κουλιμπαλί, Ριγιάντ Μαχρέζ, Ενγκολό Καντέ και Μαρσέλο Μπρόζοβιτς ήταν μονάχα η κορυφή του παγόβουνου σε ένα εκρηκτικό μεταγραφικό παζάρι, το οποίο έβαλε για τα καλά τους Σαουδάραβες στον ποδοσφαιρικό χάρτη!

Αναλυτικά οι μεταγραφές:

Αλ Χιλάλ:
Ρούμπεν Νέβες|55 εκατ. ευρώ
Καλιντού Κουλιμπαλί|19 εκατ. ευρώ
Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς|40 εκατ. ευρώ
Μάλκομ| 60 εκατ. ευρώ
Νεϊμάρ| 90 εκατ. ευρώ
Μπόνο| 21 εκατ. ευρώ
Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς| 50 εκατ. ευρώ

Αλ Αχλί:
Εντουάρ Μεντί| 18 εκατ. ευρώ
Φιρμίνο| ελεύθερος
Μούσα Ντεμπελέ| ελεύθερος
Ριγιάντ Μαχρέζ|35 εκατ. ευρώ
Άλαν Σεν-Μαξιμέν|ελεύθερος
Φρανκ Κεσί|12 εκατ. ευρώ

Αλ Νασρ:
Μαρσέλο Μπρόζοβιτς|18 εκατ. ευρώ
Σέκο Φοφανά|25 εκατ. ευρώ
Αλέξ Τέγες|4 εκατ. ευρώ
Σαντιό Μανέ|27 εκατ. ευρώ
Οτάβιο|60 εκατ. ευρώ

Αλ Ιτιχάντ:
Καρίμ Μπενζεμά|ελεύθερος
Ενγκολό Καντέ|ελεύθερος
Ζότα|29 εκατ. ευρώ
Φαμπίνιο|44 εκατ. ευρώ

Αλ Ετιφάκ:
Τζόρνταν Χέντερσον|14 εκατ. ευρώ
Τζακ Χέντρι|8 εκατ. ευρώ

image

Ο νέος μεγάλος «παίκτης» στο ποδόσφαιρο

Χωρίς βέβαια τις αντίστοιχες συγκρίσεις, το εξωφρενικό καλοκαίρι των Σαουδαράβων... χωλαίνει στο μάτι. Για να καταλάβουμε πραγματικά το εκτόπισμα μεγέθους πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στη θέση που κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στον παγκόσμιο χάρτη. Αθροιστικά λοιπόν οι ομάδες του πρωταθλήματος σκόρπισαν κοντά στο ένα δις ευρώ το καλοκαίρι που μας πέρασε (954 εκατομμύρια ευρώ για να είμαστε ακριβείς).

Ποσό που τους κατατάσσει στη θέση Νο.2 στο ranking όλων των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, με την Premier League να είναι η μοναδική που κατάφερε να ξοδέψει περισσότερα. Μόνοι τους οι τέσσερις μεγάλοι της Σαουδικής Αραβίας σπατάλησαν 835 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, δίχως μάλιστα να υπολογίζονται οι εξωφρενικές αμοιβές στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

Αν και η Premier League ήταν σε θέση να διατηρήσει μια ασφαλή απόσταση από τους διώκτες της με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται σε μεταγραφές, τα υπόλοιπα πρωταθλήματα καλύφθηκαν πλήρως από το κύμα των Σαουδαράβων.

Από τα 954 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν οι ομάδες του Saudi Pro League κάνουμε... βουτιά στην τρίτη θέση με τη Ligue 1 που περιορίστηκε στα 801 εκατομμύρια, ενώ ακολουθούν οι Bundesliga (710 εκατ. ευρώ), Serie A (663 εκατομμύρια ευρώ) και La Liga (378 εκατομμύρια ευρώ), με την τελευταία να εκτοπίζεται από την πεντάδα.

Όπως ήταν φυσιολογικό βέβαια ο χορός δισεκατομμυρίων και η παρέλαση παικταράδων προσέλκυσαν και αντίστοιχες προτάσεις για τηλεοπτικές συμφωνίες, με ναυαρχίδα το μεγάλο deal με το «DAZN» ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ για προβολές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Αυστραλία. Η επιτυχία βέβαια των Σαουδαράβων σε αυτόν τον τομέα θα γίνει διακριτή στο τέλος στη σεζόν, όταν θα γίνει και η «σούμα» της τηλεθέασης που προσέλκυσε το πρωτάθλημα.

image

Extreme makeover και στο βάθος... Μουντιάλ

Πριν ξεκινήσει η ποδοσφαιρική σεζόν το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας παρέπαιε στη θέση Νο. 58 στον κόσμο από άποψη δημοφιλίας, πίσω από λίγκες όπως η Serie C της Ιταλίας... Στη χώρα της Ασίας έκριναν πως η πιο γρήγορη διαδρομή προς την ανάδειξη ήταν το χρήμα και η λάμψη των ονομάτων της Ευρώπης, όμως ποιος ήταν ο λόγος που ξαφνικά ένιωσαν την ανάγκη να εκτοξευτούν στον πλανήτη του ποδοσφαίρου;

Σε συνέντευξή του πίσω στο καλοκαίρι του 2023, ο διευθυντής του Δημοσίου Ταμείου Επενδύσεων (PIF), Νασίρ Αλ Ρουμαγιάν, έριξε το... μπαλάκι στον κόσμο και την αγάπη του για τον αθλητισμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 63% του πληθυσμού σε ηλικίες κάτω των 30 ετών έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο ποδόσφαιρο.

«Θα έχουμε πολλούς νέους που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και αυτό είναι βασικά μέρος της προσφοράς» συμπλήρωσε, προτού ωστόσο φροντίσει να ξεκαθαρίσει πως το πρότζεκτ της κυβέρνησης πρέπει να έχει και οικονομικό αντίκρισμα. «Για εμάς έχει νόημα οικονομικά και είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Δεν μας αρέσει να επιδοτούμε πράγματα, θέλουμε να υπάρχει βιωσιμότητα».

Την ίδια στιγμή βέβαια για τις οργανώσεις ανθρωπιστικών δικαιωμάτων τα λόγια του Αλ Ρουμαγιάν δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από έναν αντιπερισπασμό για το λεγόμενο «sportswashing» που γίνεται στη χώρα. Αναλυτές των Independent, Αthletic και Νew York Times από την άλλη επιχειρούν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και αποδίδουν την αλλαγή πλεύσης των Σαουδαράβων σε τέσσερις διαφορετικούς λόγους.

Τη διαφοροποίηση του εισοδήματος του κράτους και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, την βελτίωση των ποσοστών παχυσαρκίας στον πληθυσμό, τον εξωραϊσμό της εικόνας της κυβέρνησης προς τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά και τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο τελευταίος στόχος μάλιστα ήδη επετεύχθη με τη FIFA να ανακοινώνει τον διορισμό του Μουντιάλ 2034 στους Σαουδάραβες οι οποίοι φιλοδοξούν πως βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να τικάρουν όλα τα υπόλοιπα... κουτάκια! Μέχρι τότε πάντως μπορούν να είναι βέβαιοι πως για αρχή κατέκτησαν το 2023 στον πλανήτη μπάλα...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image