Πελέ: Ένας χρόνος χωρίς τον Βασιλιά

Πελέ: Ένας χρόνος χωρίς τον Βασιλιά

Ήταν 29 Δεκεμβρίου του 2022, λίγο πριν τις 21:00, όταν «έσκασε» η είδηση που όλοι μας ξέραμε πως... ερχόταν και είχαμε αποδεχτεί πως ήταν θέμα ωρών. Ο Πελέ, ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου, ο άνθρωπος που έκανε αυτό το άθλημα το Νο. 1 στον πλανήτη, «έφυγε». Μετά από μέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Πάολο ο Βραζιλιάνος θρύλος άφησε την τελευταία του πνοή στα 82 του χρόνια.

O Πελέ διαγνώστηκε με όγκο στο παχύ έντερο τον Σεπτέμβριο του 2021, υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης και από τις 30 του ίδιου μήνα ξεκίνησε χημειοθεραπείες. Μετά από αρκετά... μέσα έξω στο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» και μεταστάσεις σε πνεύμονες και συκώτι εισήχθη στο νοσοκομείο για τελευταία φορά στις 30 Νοεμβρίου του 2022.

Είχε πρηξίματα στο σώμα του, καρδιακή ανεπάρκεια και ψυχική σύγχυση, με τα βραζιλιάνικα ρεπορτάζ να αποκαλύπτουν πως οι θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου έδειχναν αναποτελεσματικές και πως έκαναν πλέον ανακουφιστική θεραπεία στον Βασιλιά, δηλαδή μια σειρά από πραϋντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσκολίας στην αναπνοή, η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις χρόνιας ή ανίατης ασθένειας, δίχως να στοχεύει στην καταπολέμησή της.

Ένα χρόνο μετά την απώλεια του Πελέ το Gazzetta αποτίει τον δικό του φόρο τιμής στον Βασιλιά.

image

Ο λουστράκος που έγινε ποδοσφαιριστής στα 15 και διεθνής στα 16

Το άστρο του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ανέτειλε στις 23 Οκτωβρίου του 1940 στο Τρες Κορασόες (τρεις καρδιές) του Μίνας Ζεράις. Ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντοντίνιο και η Σελέστε Αράντες έδωσαν στον πρωτότοκο γιο τους το όνομα του σπουδαίου εφευρέτη Τόμας Έντισον, όμως τον φώναζαν Έντσον.

Μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Μπαουρού στο Σάο Πάουλο, στην οποία μετακόμισε με την οικογένεια του όταν ήταν έξι χρονών. Όταν δεν μπορούσε να αγοράσει μπάλα έκανε τα... μαγικά του τις με κάλτσα που είχε βάλει μέσα κουρέλια για να φαίνεται σαν μπάλα. Ως παιδί δούλεψε σερβιτόρος, λουστράκος και πουλούσε φυστίκια για να βοηθήσει την οικογένειά του. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την στρογγυλή Θεά και στα 14 του... εξέθετε ενήλικες αντιπάλους στο ποδόσφαιρο σάλας.

Έκανε το ντεμπούτο του με την αγαπημένη του Σάντος στα 15 του χρόνια, το 1956 και το συνόδεψε με γκολ. Το πρώτο του συμβόλαιο ήταν μόλις δέκα δολάρια τον μήνα. Σύμφωνα με το ESPN με αυτά τα χρήματα αγόρασε στη μητέρα του μία σόμπα υγραερίου.

Μόλις στα 16 του χρόνια αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Βραζιλίας και δέκα μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού του συμβολαίου, κλήθηκε για πρώτη φορά στην Σελεσάο. Ήταν 16 ετών και εννέα μηνών, όταν έκανε το ντεμπούτο του (7 Ιουλίου 1957), το οποίο συνδύασε με γκολ, σε ήττα από την Αργεντινή στο «Μαρακανά».

image

Τον... πλήγωνε το «Πελέ»

Ο νεαρός Έντσον ζούσε το όνειρο που είχαν όλα τα παιδιά από την πατρίδα του. Με την πάροδο των χρόνων άλλαζε. Άλλαξε το σώμα του, εξελίχθηκε ως παίκτης και το σημαντικότερο άλλαξε το όνομα του. Το παρατσούκλι που είχε από τα παιδικά του χρόνια τον έκανε πασίγνωστο στα πέρατα της γης και του έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Πελέ. Πάντως ο ίδιος δεν ήταν μεγάλος... φαν αυτού του ονόματος.

Η πιο διαδεδομένη ιστορία για την προέλευση αυτού του ονόματος είναι πως συνήθιζε να προφέρει λάθος το όνομα του Μπίλε, ενός τερματοφύλακα στη Βάσκο ντε Σάο Λουρένκο όπου έπαιζε ο πατέρας του, ως Πίλε, ο οποίος στη συνέχεια έγινε Πελέ λόγω της προφοράς του. Το προσωνύμιο του «κόλλησε» όταν ένας συμμαθητής του άρχισε να τον αποκαλεί Πελέ και τώρα είναι ένα όνομα που το γνωρίζουν άπαντες σε όλο τον κόσμο.

«Ήμουν πολύ περήφανος που πήρα το όνομα του Τόμας Έντισον και ήθελα να με φωνάζουν Έντσον. Θεωρούσα πως το όνομα ή το προσωνύμιο Πελέ ακουγόταν χάλια. Ήταν ένα πολύ κακό όνομα. Για τα... σκουπίδια. Έντσον ναι. Ήταν ένα όνομα πολύ πιο σοβαρό και σημαντικό.

Κάποιος μου είπε "έι Πελέ", ενώ παίζαμε ποδόσφαιρο. Σούταρα με δύναμη και νεύρα. Σε μία περίπτωση έριξα γροθιά σε συμμαθητή μου για αυτό και πήρα διήμερη αποβολή. Τώρα λατρεύω αυτό το όνομα. Όμως τότε με "πλήγωνε" συνέχεια», είχε αναφέρει ο Πελέ στον Guardian.

image

Πρωταθλητής κόσμου ετών 17

Μόλις στα 17 του χρόνια έφτασε στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ. Το 1958 ταξίδεψε με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας στη Σουηδία για το Μουντιάλ και στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου.

Ο νεαρός επιθετικός μάλιστα παραλίγο να μείνει εκτός αποστολής, καθώς ταλαιπωρούταν από ένα πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο. Οι συμπαίκτες του απαίτησαν την παρουσία του στην αποστολή γιατί ήξεραν πως αυτό το παιδί δεν είναι σαν τα άλλα. Είναι... ξεχωριστό.

Έκανε το ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο στο τρίτο παιχνίδι της Σελεσάο, κόντρα στη Σοβιετική Ένωση, μοίρασε ασίστ στον Βαβά και έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έδωσε τελική πάσα σε αγώνα Μουντιάλ.

Στα προημιτελικά πέτυχε το νικητήριο γκολ στην επικράτηση επί της Ουαλίας. Στον ημιτελικό κόντρα στη Γαλλία έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που πέτυχε χατ τρικ και στον τελικό σκόραρε δις στον θρίαμβο με 5-2 επί της οικοδέσποινας Σουηδίας. Ουσιαστικά αυτή ήταν η βραδιά που ο ποδοσφαιρικός πλανήτης γνώρισε τον Βασιλιά.

Εκείνη την ημέρα έκανε πράξη μια υπόσχεση που είχε δώσει. Όταν η Βραζιλία έχασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950, ο Έντσον είδε τον πατέρα του να κλαίει για πρώτη φορά και ξέσπασε κι ο ίδιος σε λυγμούς. Πήγε στο δωμάτιό του, όπου υπήρχε μια φωτογραφία του Ιησού στον τοίχο, έκλαψε και ρώτησε τον Ιησού γιατί τιμωρήθηκε έτσι η Βραζιλία. Πάνω στις προσευχές και τα δάκρυα, ο Πελέ έδωσε μια υπόσχεση στον πατέρα του «Μια μέρα θα κερδίσω το Παγκόσμιο Κύπελλο».

image

Ο εθνικός θησαυρός της Βραζιλίας

Μετά τη θραύση που έκανε στα γήπεδα της Σουηδίας ο Πελέ έγινε το πιο «hot» όνομα της ποδοσφαιρικής αγοράς. Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ίντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να φέρουν το «μαύρο διαμάντι» στην Ευρώπη.

Όταν ο εμβληματικός πρόεδρος της Ίντερ, Άντζελο Μοράτι (πατέρας του Μάσιμο), κατάφερε να τον υπογράψει, το 1958, ο πρόεδρος της Σάντος του ζήτησε να σκίσει τα συμβόλαιο λόγω της οργισμένης αντίδρασης των φιλάθλων.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1961, επί προεδρίας Ζάνιο Κουάντρος στη Βραζιλία, ο Πελέ ανακηρύχθηκε «επίσημος εθνικός θησαυρός», προκειμένου να αποτρέψει τη μεταγραφή του εκτός της χώρας του καφέ. Και τα κατάφερε, τουλάχιστον στα πιο παραγωγικά χρόνια της σπουδαίας καριέρας του.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την προώθηση τότε της βιογραφικής του ταινίας, Pele: Birth of a Legend, είχε πει: «Υπήρχαν πολλές φορές που ήμουν πολύ κοντά στο να υπογράψω με τη Ρεάλ Μαδρίτης και μετά άλλη μια φορά με τη Νάπολι στην Ιταλία.

Δεν μετανιώνω. Ήμουν στη Σάντος και εκείνη την εποχή ήταν μια δύναμη. Δεν έπαιξα εκτός Βραζιλίας γιατί ήμουν πολύ, πολύ ευτυχισμένος στη Σάντος, πέρασα τα καλύτερα 15-20 χρόνια της ζωής μου εκεί. Είχα πολλές άλλες προτάσεις και όχι μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης επίσης, αλλά ήμουν εντάξει εκεί που ήμουν».

image

Tα τρία πετράδια στο στέμμα του Βασιλιά

Ο Πελέ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με τρία Μουντιάλ στην συλλογή του. Ένα επίτευγμα που πέτυχε στο Μεξικό το 1970, ως ο ηγέτης της κορυφαίας Βραζιλίας όλων των εποχών. Την ομάδα που έπαιζε με πέντε... δεκάρια στην ενδεκάδα της. Πελέ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Ζέρσον και Τοστάο.

Στον τελικό εκείνου του τουρνουά η Σελεσάο είχε επιβληθεί της Ιταλίας με 4-1, με τον Πελέ να είναι που άνοιξε το σκορ με κεφαλιά με το 100ο του γκολ με το εθνόσημο και έδωσε ασίστ τόσο στον Ζαϊρζίνιο όσο και στον αρχηγό Κάρλος Αλμπέρτο. Εκείνη την ημέρα η Βραζιλία έγινε η πρώτη ομάδα με τρεις κατακτήσεις.

Σήκωσε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο του το 1962, στη Χιλή, όμως δεν το... ευχαριστήθηκε όπως τα άλλα δύο. Στην πρεμιέρα κόντρα στο Μεξικό πέρασε τέσσερις παίκτες και πέτυχε τρομερό γκολ, αλλά στο επόμενο ματς με την Τσεχοσλοβακία τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να πιάσει ένα σουτ. Δεν έπαιξε ξανά στο τουρνουά αλλά ο Γκαρίντσα βγήκε μπροστά για να «καθαρίσει». Επειδή δεν αγωνίστηκε στον τελικό, η FIFA δεν τον θεώρησε τότε παγκόσμιο πρωταθλητή, αλλά το 2007 πήρε δικαίως το χρυσό μετάλλιο που δικαιούνταν.

Το 1966, στην Αγγλία, βίωσε έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη, αφού τραυματίστηκε από τα... δολοφονικά φάουλ των Βούλγαρων και των Πορτογάλων. Πρόλαβε να σκοράρει με φάουλ κόντρα στη Βουλγαρία, όμως η Σελεσάο αποκλείστηκε από τους ομίλους. Μετά την άσχημη κατάληξη εκείνου του τουρνουά είχε πει ότι δεν θα παίξει ξανά σε Μουντιάλ, όμως εν τέλει άλλαξε γνώμη.

image

Τελικά πόσα γκολ πέτυχε ο Πελέ;

Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε από το 1956 έως το 1975 στη Σάντος και την τελευταία διετία της καριέρας του έπαιξε στην Αμερική για λογαριασμό της New York Cosmos. Στην τροπαιοθήκη του εκτός από τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα έχει έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας, δύο Copa Libertadores, ισάριθμα διηπειρωτικά και ένα πρωτάθλημα Αμερικής.

Για τη μεγάλη πλειονότητα, το κοντέρ του Πελέ σε επίσημα παιχνίδια σταμάτησε στα 757 γκολ και από αυτά, τα 643 τα πέτυχε με τη Σάντος στη διάρκεια της 19ετους θητείας του, τα υπόλοιπα 37 της συλλογικής του καριέρας σημειώθηκαν με τους Αμερικάνους από το 1975 ως το 1977, ενώ ο επίσημος λογαριασμός του με τη Σελεσάο είναι 77 γκολ. Πάντως οι... απόψεις για αυτό το θέμα διίστανται.

Η σπάνια εκδοχή είναι από το αρχείο του «RSSSF», τo οποίο τον έχει στα 775 επίσημα γκολ. Ο λόγος είναι η καταμέτρηση τερμάτων όπως εκείνα με τη στρατιωτική ομάδα (4) και την επίλεκτη ομάδα του Σάο Πάουλο (12).

Θεωρείται δεδομένο πως ο Πελέ είχε σπάσει το φράγμα των 1.000 γκολ. Στις 19 Νοεμβρίου του 1969, συγκεκριμένα, σημείωσε το ιστορικό 1000ο επαγγελματικό γκολ σε παιχνίδι απέναντι στη Βάσκο Ντα Γκάμα στο «Μαρακανά». Το ζήτημα για το οποίο «ερίζουν» οι παλαιότερες και οι σύγχρονες πηγές είναι πόσα από αυτά σημειώθηκαν σε φιλιά και σε επίσημα παιχνίδια.

Η πιστοποίηση των ρεκόρ Γκίνες τον θέλει να έχει πετύχει 1.279 γκολ. Από εδώ και στο εξής, όλες οι διαφορετικές εκδοχές περιλαμβάνουν τον συνολικό όγκο τερμάτων του Πελέ. Αγώνες με την ομάδα νέων, φιλικά παιχνίδια, αγώνες επιδείξεων, περιοδείες. Ο οργανισμός των Γκίνες είχε βραβεύσει τον Βασιλιά τoν Αύγουστο του 2016.

Αυτά είναι τα μοναδικά σενάρια; Προφανώς και όχι. Υπάρχουν τρία με απόκλιση ενός γκολ! Σύμφωνα με τη FIFA και την CONMEBOL τα ρεκόρ Γκίνες έχουν «αδικήσει» τον Βασιλιά για δυο γκολ, καθώς έχει 1.281. Από την πλευρά του ο ιστορικός της Σάντος, Οντίρ Κούνια, τα... έβγαλε 1.282. Σύμφωνα με αυτόν τα 1.091 γκολ τα πέτυχε σε 1.282 παιχνίδια με τη Σάντος και τα 448 αντιστοιχούν σε διεθνή φιλικά και λοιπές ανεπίσημες αναμετρήσεις. Αν κάνει κανείς την αφαίρεση, το υπόλοιπο επιβεβαιώνει τον επίσημο αριθμό των 643 γκολ με τη Σάντος.

Πάντως ο ίδιος ο Πελέ είχε διαφορετική άποψη από όλες τις παραπάνω. Όπως είχε στο bio στα social media του, το δικό του, βιωματικό κοντέρ σταμάτησε στα 1.283 γκολ, μετρώντας ένα παραπάνω από τον ιστορικό της Σάντος.

Τέλος το «RSSSF», ξέχωρα από τα 775 επίσημα, ορίζει τον απολογισμό στον... τρελό αριθμό των 1.303 γκολ. Ήτοι 20 περισσότερα δηλαδή από όσα υπολόγιζε ο ίδιος ο Rei. Βέβαια σε αυτή τη σούμα, συμπεριλαμβάνονται όλα τα γκολ σε κάθε λογής αγώνα που έδωσε στην καριέρα του ακόμα και μετά την απόσυρση του.

image

Η υπόκλιση του «Θεού», η κόντρα και το φιλί

Για δεκαετίες ένα ήταν το μεγάλο ποδοσφαιρικό ερώτημα. Ο Πελέ ή ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ο μεγαλύτερος παίκτων όλων των εποχών; Ένα δίλλημα που διχάζει μέχρι και σήμερα.

Ο Πελέ και ο Μαραντόνα είχαν και οι δύο τον ίδιο αριθμό τίτλων κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, με 14 τρόπαια που κατέκτησαν μεταξύ των συλλόγων και των εθνικών τους ομάδων. Η διαφορά είναι ποια τρόπαια κατέκτησε ο καθένας, με τον Βασιλιά να έχει το ρεκόρ του μοναδικού παίκτη που έχει κατακτήσει τρία Μουντιάλ.

Αμφότεροι έπαιξαν παρόμοιο αριθμό αγώνων με την εθνική τους ομάδα, με τον Μαραντόνα να σημειώνει 34 γκολ σε 91 παιχνίδια με την Αργεντινή, ενώ ο Πελέ 77 σε 90 παιχνίδια με τη Βραζιλία. Ο Ντιεγκίτο κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 και έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 απέναντι στη Γερμανία, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο.

Όταν ακόμα έπαιζε ο Ντιεγκίτο είχε ρωτηθεί αν είναι καλύτερος του Πελέ και είχε... υποκλιθεί στον Βασιλιά. «Όχι, όχι, ο Μαραντόνα είναι ο Μαραντόνα, ο Πελέ ήταν ο καλύτερος, εγώ είμαι απλά ένας κανονικός παίκτης... Δεν προσπαθώ να μιμηθώ τον Πελέ, όλοι ξέρουν ότι ήταν ο μεγαλύτερος όλων των εποχών», είχε πει ο Pibe de Oro.

Για χρόνια οι δυο θρύλοι είχαν μία άτυπη κόντρα με αποκορύφωμα τα βραβεία της FIFA το 2000, όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία τους έβαλε μαζί στον τίτλο του «Κορυφαίου ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα».

«Ο Μαραντόνα έχει μόνο ένα πόδι και δεν είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι» έλεγε ο Πελέ. «Ο Πελέ θα πρέπει να επιστρέψει στο μουσείο» απαντούσε ο Μαραντόνα. «Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις μαζί του, εξαιτίας των ηλίθιων πραγμάτων που συνεχίζει να λέει, όταν δεν παίρνει σωστά τα χάπια του» συνέχιζε ο Αργεντινός. «Δεν θα σταματούσα με το αυτοκίνητο να πάρω τον Μαραντόνα, ακόμη και εάν τον συναντούσα μία βροχερή ημέρα», τόνιζε ο Βραζιλιάνος.

Μια από τις τελευταίες τους κοινές φωτογραφίες ήταν το 2018. Οι δυο legends ήταν στη Ρωσία για το Μουντιάλ του 2018 και σε μια συνάντηση τους ο φακός έπιασε τον Μαραντόνα να φιλάει στο κεφάλι τον Πελέ, ο οποίος βρισκόταν σε ειδικό αμαξίδιο λόγω των προβλημάτων της υγείας του.

image

Ο παγκόσμιος θρήνος και το τελευταίο αντίο

Ο Πελέ έφυγε από τη ζωή στις 29 Δεκεμβρίου του 2022 και βύθισε στο πένθος τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Την επόμενη ημέρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία, ενώ τα μηνύματα από ομάδες, Ομοσπονδία, ποδοσφαιριστές και εν γένει ανθρώπους του αθλήματος έπεφταν βροχή.

Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου η σορός του Βασιλιά τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο γήπεδο της Σάντος, «Vila Belmiro». Σε περίπου 24 ώρες μέχρι την κηδεία του, στις 3 Ιανουαρίου, 230.000 άνθρωποι πήγαν να υποκλιθούν στον Πελέ.

Με την ολοκλήρωση του προσκυνήματος το φέρετρο του Rei τοποθετήθηκε στην κορυφή ενός πυροσβεστικού οχήματος και ακολούθησε περιφορά του στους δρόμους του Σάο Πάολο. Μάλιστα το φέρετρο του Βασιλιά πέρασε έξω από το σπίτι της μητέρας του, Σελέστε Αράντες, η οποία στα 100 της χρόνια πάσχει από άνοια και συνεπώς παρόλο που βγήκε στο μπαλκόνι δεν καταλάβαινε πως ο γιος της είχε φύγει από τη ζωή.

Μετά από ώρες το όχημα έφτασε στο νεκροταφείο 14 ορόφων «Necropole Ecumenica Memorial», το οποίο είναι και η τελευταία κατοικία του Πελέ. Ο Rei από το 2003 είχε φροντίσει να αγοράσει τη «θέση» του, από όπου θα έχει για πάντα θέα στο στάδιο της αγαπημένης του Σάντος.

image

Η διαθήκη του Πελέ

Στις 8 Μαρτίου του 2023 έγινε γνωστό το περιεχόμενο της διαθήκης του Βασιλιά. Ο Πελέ άφησε περίπου το ένα τρίτο της περιουσίας του στην τελευταία του σύζυγο, Μάρσια Σιμπέλε Αόκι. Όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της 50χρονης Βραζιλιάνας με καταγωγή από την Ιαπωνία, με την οποία ο Πελέ είχε δεσμό από το 2010 και ήταν παντρεμένος από το 2016, η διαθήκη προβλέπει πως η πελάτισσά του θα κληρονομήσει το 30% της συνολικής περιουσίας του, ανάμεσα του και η παραθαλάσσια κατοικία του στην περιοχή Γκουαρούχα κοντά στο Σάο Πάουλο.

Το υπόλοιπο 70% θα μοιραστεί ισόποσα μεταξύ των επτά αναγνωρισμένων παιδιών του. Ωστόσο, μερίδιο της περιουσίας πήγε και σε μία γυναίκα που αναφέρεται στη διαθήκη ως κόρη του. Ο λόγος για τη Σάντρα Ρετζίνα.

Πρόκειται το νόθο παιδί της εξώγαμης σχέσης του Πελέ με την καθαρίστρια του σπιτιού του. Ο Βασιλιάς αρνήθηκε να την αναγνωρίσει, παρότι το 1996 το δικαστήριο αποφάσισε πως ήταν κόρη του.

H μητέρα της έφυγε από τη ζωή το 2006 στα 42 χρόνια της, νικημένη από τον καρκίνο. Περίπου 16 χρόνια αργότερα ο Rei αναγνώρισε τη Σάντρα ως κόρη του. Μάλιστα, μία μέρα πριν φύγει από τη ζωή, στις 28 Δεκεμβρίου του 2022, τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο οι δύο γιοι της Σάντρα.

Ο Πελέ από τον πρώτο του γάμο με τη Ροζεμέρι Τσολμπί το 1966 απέκτησε την Κέλι, την Τζένιφερ και τον Εντίνιο, ενώ η άλλη του κόρη Φλάβια γεννήθηκε την ίδια περίοδο μετά από σχέση του εκτός γάμου.

Από τον δεύτερό του γάμο με την Ασίρια Λέμος Σέισας ήρθαν στη ζωή τα δίδυμά του, ο Τζόσουα και η Σελέστε το 1996, ενώ το μεγαλύτερό του παιδί είναι η γεννημένη το 1964, Σάντρα την οποία έκανε πριν τον πρώτο του γάμο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image