Μπράντον Τόμας, η απάντηση στη ζητιανιά για μια σταγόνα ποιότητας στην επίθεση (vids)

Μπράντον Τόμας, η απάντηση στη ζητιανιά για μια σταγόνα ποιότητας στην επίθεση (vids)

Ο σύγχρονος ανταγωνισμός διδάσκει πως οι αυθεντικοί επιθετικοί αρχίζουν να σπανίζουν στην αγορά. Για να παίξεις φουνταριστός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οφείλεις να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα έξω από το «κουτί», όσοι επιθετικοί αδυνατούν σου δίνουν την εντύπως ότι δεν μπορείς να στηριχθείς επάνω τους.

bwin sponsored

Ο κανονικός σέντερ φορ του σήμερα πρέπει να κινείται υποδειγματικά σ' ολόκληρο το πλάτος της επίθεσης, να πιέζει πολύ, ειδικά όταν χάνεται η πρώτη μπάλα και απαιτείται η επανάκτησή της, να βγάζει ενέργεια και να προσφέρει αντίκρισμα τελειώνοντας καλά τις φάσεις.

Ο τσαπατσούλης Μπράντον Τόμας της σεζόν 2022-23, που σου έδινε την εντύπωση ότι είναι πολύ σκληρός με την μπάλα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Μπράντον Τόμας της σεζόν 2023-24 που τα κάνει όλα αυτά σωστά και το απολαμβάνουν, εδώ και πέντε μήνες, στην Τούμπα.

Ο μεταμορφωμένος Ισπανός σέντερ φορ έχει κατορθώσει να σβήσει τη θολή εικόνα της πρώτης του χρονιάς όταν ο ΠΑΟΚ σου έδινε την εντύπωση πως πλήρωνε (τρεις-τέσσερις) σέντερ φορ αλλά δεν είχε κανέναν αληθινό σκόρερ. Εναν Πρίγιοβιτς, ας πούμε, όνομα που ο Μπράντον σίγουρα δεν το γνώριζε, αλλά θα το άκουσε ίσα με... 100 φορές στο διάστημα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη.

Με τα δύο γκολ που πέτυχε χτες το βράδυ στον θρίαμβο του «Δικεφάλου» (2-4), έφτασε τα τρία τέρματα σε Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκη» και «έπιασε» στην πρώτη θέση των «ασπρόμαυρων» σκόρερ τον Παντελή Κωνσταντινίδη, που θα τον περιμένι στην προπόνηση για να του κάνει την σχετική πλάκα, αλλά και τους Γιώργο Κούδα, Σταύρο Σαράφη, τον Νέτο Γκουερίνο και Ανέστη Αφεντουλίδη.

«Είμαι χαρούμενος για τη νίκη, για το πώς παίξαμε και την ωριμότητα του Μπράντον. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης, με τον οποίον έχει το αντίστοιχο ρεκόρ είναι πολύ καλός μου φίλος. Αλλά δεν κοιτάμε το παρελθόν», έλεγε χτες χαρούμενος ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο μοναδικός, ίσως, άνθρωπος που το καλοκαίρι επέμενε στην παραμονή του Ισπανού και νιώθει να τον δικαιώνει με τις εμφανίσεις και τα γκολ του...

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Όταν όλοι τον είχαν «τελειωμένο» ο Λουτσέσκου τον κράτησε στην Τούμπα

Το θέμα του επιθετικού αποτελούσε Νο1 προτεραιότητα για τον ΠΑΟΚ στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Ο Μπράντον είχε πακετάρει τα πράγματά του από τη Θεσσαλονίκη και ξεκινούσε τις καλοκαιρινές διακοπές του μαζί με τον δίδυμο αδερφό του στη Μύκονο κι άλλα ελληνικά νησιά.

Ο Ισπανός φορ ήταν άφαντος στον χαμένο τελικό του κυπέλλου και η απόδοσή του εκείνο το βράδυ του περασμένου Μαΐου στο Πανθεσσαλικό τον έφερνε με το ενάμιση πόδι εκτός Τούμπας (στη ψηφοφορία του Gazzetta για τον MVP της σεζόν 2022-23 είχε πάρει μόλις 3 ψήφους!) παρότι είχε σκοράρει 12 φορές στη διάρκεια της πρώτης του χρονιάς στην Ελλάδα. Στο συμβόλαιο του δεν υπήρχε ρήτρα ανανέωσης, το κυριότερο, εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε διάθεση για να ανανεωθεί, αν και στη δική του περίπτωση, ο οργανισμός του ΠΑΟΚ κάθισε να μιλήσει μαζί του για νέο συμβόλαιο.

Οι αρχικές απαιτήσεις του 28χρονου επιθετικού, που ξεπερνούσαν τις 700.000 ευρώ, έβαλαν «φρένο» σε κάθε κουβέντα περί ανανέωσης. Έχοντας εξετάσει ουκ ολίγους επιθετικούς (Πούκι, Γκαμπιαντίνι, Κρμέντσικ) επιθετικών, ξεχωρίζοντας κι άλλες δύο τρεις περιπτώσεις επιθετικών, έμοιαζε πολύ δύσκολη η παραμονή του στην Τούμπα. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Η γενικότερη αλλαγή στον μεταγραφικό σχεδιασμό, που θα πήγαινε πίσω, όπως φάνηκε με την υπόθεση Σαμάτα, σε συνδυασμό με την ανάγκη του Ρουμάνου τεχνικού να βρει «σταθερές» στο γκρουπ πριν από τα πρώτα κρίσιμα παιχνίδια των ευρωπαϊκών προκριματικών κόντρα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, έφερε τον Μπράντον Τόμας ξανά στο κατώφλι της Τούμπας.

Ήταν η πρώτη μεταγραφή-ανανέωση του περασμένου καλοκαιριού, που ανακοινώθηκε από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στις 22 Ιουνίου, στη λογική της παρουσίας μιας ενναλακτικής λύσης στην κρίσιμη γραμμή κρούσης από έναν ποδοσφαιριστή που δεν χρειαζόταν διάστημα προσαρμογής, γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, κυρίως, είχε πείσει τον προπονητή του, ότι άξιζε μια δεύτερη ευκαιρία.

Από τα ουκ ολίγα συμβόλαια που λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι, η περίπτωση του Ισπανού επιθετικού είναι η μοναδική στην οποία υπάρχει «οψιόν» ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο με βάση αγωνιστικά επιτεύγματα. Μέχρι τώρα έχει πετύχει έξι γκολ, έχει και τέσσερις ασίστ, αν συνεχίσει σ’ αυτούς τους ρυθμούς, ίσως καταφέρει να πιάσει τους όρους της «οψιόν», που έχει προβλεφθεί κι έχει συμφωνηθεί, πολύ πριν φτάσουμε στο δεύτερο μισό της σεζόν.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ένας δεινός γκολτζής μέσα στο «κουτί» που ξέρει να σκοράρει με τη «μία»

Ο Μπράντον Τόμας με όλα όσα κάνει στο γήπεδο τη φετινή σεζόν έχει αναγκάσει τους πάντες να παραδεχθούν τη μεταμόρφωσή του και την προσφορά του στην ομάδα του Λουτσέσκου.

Πέρσι έκλεισε την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα με 12 γκολ, όλα μέσα από το «κουτί». Ήταν άκρως επικίνδυνος όταν έπαιρνε την μπάλα στα περίπου 10 μέτρα απόσταση από την εστία. Τα εννέα από τα 12 τέρματα του ήταν με τη «μία», εύκολα έβγαινε το συμπέρασμα πως είναι ένας επιθετικός που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το «ξεπέταγμά» του, γι’ αυτό και οι συμπαίκτες του «έψαχναν» να τον βρουν, κυρίως με παράλληλες μεταβιβάσεις, στο πρώτο ή δεύτερο δοκάρι.

Στους πρώτους μήνες της τρέχουσας σεζόν βλέπουμε έναν άλλο σέντερ φορ, που έχει καταφέρει να βάλει κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του. Απόδειξη; Εκτός από τα 6 γκολ μετράει και 4 ασίστ σε 882 λεπτά παρουσίας στο γήπεδο, το 1/3 των λεπτών συμμετοχής του με τη φανέλα της Μαγιόρκα την σεζόν 2016-17 στη La Liga 2 όταν και πάλι είχε αντίστοιχες επιδόσεις σε ασίστ.

Ο Μπράντον ξεκίνησε τη χρονιά σκοράροντας με το γνωστό τρόπο στο ματς με την Μπεϊτάρ στην Ιερουσαλήμ, αλλά στη ρεβάνς κόντρα στη Χαρτς άλλαξε ρεπερτόριο, σκόραρε ένα γκολ με πανέμορφο τρόπο και ανάγκασε την Τούμπα να... σηκωθεί στο πόδι. Από σέντρα του Κωνσταντέλια και κεφαλιά πάσα του Σβαμπ ο Ισπανός φορ που είχε πλάτη στην αντίπαλη εστία έκανε υπό πίεση το γυριστό με το δεξί, χωρίς να βλέπει τέρμα, και μόλις σκόραρε εύλογα... ξέσπασε.

Ο Ισπανός ήταν ο πρωταγωνιστής στη φάση που ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι στο Ηράκλειο, βρήκε δίχτυα εναντίον της HJK στο Ελσίνκι, σκόραρε στη Λεωφόρο απέναντι στον Παναθηναϊκό και δις στο χθεσινό ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

«Ερχόμασταν μετά από ένα κακό παιχνίδι, αλλά βγάλαμε αντίδραση! Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί δεν ήμασταν καλοί με την ΑΕΚ. Δεν είχαμε αυτοπεποίθηση. Με τον Ολυμπιακό βγάλαμε το μαχητικό μας πνεύμα. Ήμασταν πιο ενεργοί χωρίς τη μπάλα στα πόδια, αλλά και όταν είχαμε τη μπάλα στα πόδια είχαμε ηρεμία και δείξαμε την ποιότητα μας», έλεγε μετά το τέλος προσπαθώντας κι ο ίδιος να δώσει μια εξήγηση στη μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ από το κακό βράδυ της OPAP Arena πριν από μια εβδομάδα, στον απόλυτο θρίαμβο μέσα στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης».

image

Ο «Άγγλος» Μπράντον Τόμας που δεν μιλούσε αγγλικά, τώρα μιλάει και… ελληνικά!

Κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη με μια άσπρη Porsche που ξεχωρίζει από… χιλιόμετρα στο πάρκινγκ των αυτοκινήτων στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσημβρία.

Περνάει πολλές ώρες παρέα με τον δίδυμο αδερφό του Τζόρνταν -τα πρώτα δύο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Τόμας- του αρέσει το καλό φαγητό, θα βγει έξω, μετρημένα και χωρίς πολλά, πολλά, μετά το σούσουρο της περσινής χρονιάς, που τον χάνεις, που τον βρίσκεις, είναι στην καρέκλα του αγαπημένου του κομμωτή, Σίμου Ματσαρίδη, στην Άνω Τούμπα.

Όπως είχα γράψει τον Ιούλιο του 2022, όταν ο Ζοσέ Μπότο έφερνε άρον-άρον τον Μπράντον Τόμας ως τον αντικαταστάτη του τραυματία Νέλσον Ολιβέιρα, δεν θυμάμαι να υπήρχε τόση μεγάλη αντίδραση στο άκουσμα μιας συμφωνίας με ποδοσφαιριστή, σαν αυτή που έλαχε ο Ισπανός σέντερ φορ, πριν καλά-καλά τον δούμε μέσα στο γήπεδο. Βρε, τι το μαλλί του, τα τατουάζ (που σε κάποιους θύμισαν τον Κλάους Αθανασιάδη), το ύψος του (μέχρι και τον… Σαλπιγγίδη θυμήθηκαν), το βιογραφικό του στη Segunda Division, τα πάντα ενόχλησαν μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Κι όμως, ο Μπράντον ήταν εξ ορισμού μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, ότι κι αν έχει γραφτεί για εκείνον στο μεγάλο «καφενείο» των social media. Πέρα από το ποδοσφαιρικό βιογραφικό του, όλα όσα εκτός των γραμμών συνοδεύουν τη διαδρομή του λεγάμενου από τις Βαλεαρίδες Νήσους είναι αξιοπρόσεκτα. Έχει δεκάδες τατού στο κορμί του. Στην πλάτη του δεσπόζει ένα λιοντάρι και στο στήθος του ένας σταυρός. Με τη μελάνη να φτάνει μέχρι το λαιμό και να καλύπτει τον αυχένα του, έχει χαραγμένα πάνω στο κορμί του ονόματα, ημερομηνίες, φράσεις.

Όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα ο Ισπανός επιθετικός με το αγγλικό ονοματεπώνυμο, λόγω του πατέρα του, δεν μιλούσε γρι αγγλικά! Δεν έζησε ποτέ στην Αγγλία, φυσικά δεν έπαιξε ποτέ σε αγγλικό σύλλογο, τους πρώτους μήνες χρησιμοποιούσε το Google translate προκειμένου να παραγγείλει έναν καφέ ή κάτι για να φάει! Μέχρι τότε δεν είχε χρειαστεί να βγει παραέξω από την Ισπανία και τη Μαγιόρκα, όπου γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν ο Αγγλος πατέρας του με την Ισπανίδα μητέρα του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Όμως, πέρα από τα όσα αρνητικά μπορείς να ψάξεις να βρεις και να σταθείς, ένα πράγμα δεν μπορείς να αμφισβητήσεις: Ο Μπράντον είναι ο πιο καλός μαθητής! Αντιλήφθηκε πως μόνο με τα ισπανικά δεν «έβγαινε άκρη» και φρόντισε σε διάστημα ενός χρόνου να μάθει να μιλάει αγγλικά και… ελληνικά!

Ο Ισπανός επιθετικός από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε μαθήματα κατ'οίκον, το καλοκαίρι στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία προκάλεσε εντύπωση η άνεση του συνομιλώντας συνομιλεί στα ελληνικά με τον μικρό φίλο του «Δικεφάλου», τον Βαγγέλη, μπροστά στην κάμερα του Gazzetta.

Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη λήξη του ματς ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Χαρτς, ο Μπράντον παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στα ελληνικά, αφήνοντας έκπληκτους τους πάντες. Μέχρι και τον Βιεϊρίνια που έκανε χρόνια στην Ελλάδα για να μάθει τη γλώσσα.

Την ίδια θετική εντύπωση προκάλεσε με τις δηλώσεις του στην συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς με Αμπερντίν, όπου ευχαρίστησε στα ελληνικά τον κόσμο του ΠΑΟΚ για την παρουσία του στην Σκωτία

@Photo credits: eurokinissi