Βιλένα: Ο Παναθηναϊκός επέλεξε εκείνον που ξέρει να μην το βάζει κάτω

Βιλένα: Ο Παναθηναϊκός επέλεξε εκείνον που ξέρει να μην το βάζει κάτω

Από το απόγευμα της Παρασκευής (07/07) ο Τόνι Βιλένα είναι και επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να ολοκληρώνουν κάτω από άκρα μυστικότητα μία ιδιαίτερα σημαντική μεταγραφή απ' όλες τις απόψεις.

Ο Τόνι Βιλένα ήρθε για να αποτελέσει εκείνη την αναβάθμιση που έψαχνε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην θέση «8» και για να δώσει λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας με την ποιότητά του.

Ο 28χρονος Ολλανδός πέρασε πολλά στην καριέρα του, όμως αυτό τον βοήθησε μάθει να μην το βάζει κάτω και να συνεχίσει να προσπαθεί όσο αντίξοες κι αν είναι συνθήκες. Είτε επρόκειτο για τον θάνατο της μητέρας του είτε για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ρωσία.

Όταν η Σαρλενιτάνα δεν ενεργοποίησε την οψιόν του και επέστρεψε από τον δανεισμό του στην ιταλική ομάδα, στην υποβιβασμένη Εσπανιόλ, δεν δέχθηκε να μείνει και να αγωνιστεί στην La Liga 2 κι έτσι αποφάσισε να ψάξει για μία ομάδα που θα του έδινε μεγαλύτερα κίνητρα, θα του προσέφερε την πρόκληση που επιθυμούσε.

Έτσι, πήρε την απόφαση να έρθει στον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα και να συμμετέχει στην εν εξελίξει διαδικασία της επανόδου του «τριφυλλιού» στις ημέρες... δόξας του.

image

Το ξεπέταγμα του Βιλένα στην Φέγενορντ και ο θάνατος της μητέρας του

Ο Τόνι Εμίλιο Τριντάντε ντε Βιλένα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Μάασλους στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας στις 3 Ιανουαρίου του 1995. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα από την οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των μελών της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Ζανέτ.

Δεν χρειάστηκε παρά ένα χρόνο για να εντοπιστεί το πλούσιο ταλέντο από τους σκάουτερ της Φέγενορντ και μεταπηδήσει στις ακαδημίες της ομάδας του Ρόντερνταμ σε ηλικία μόλις οκτώ ετών.

Εκεί ξεκίνησε να ανεβαίνει ταχύτατα τα διάφορα ηλικιακά κλιμάκια ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τον Ιούλιο του 2011, εξαιτίας των προτάσεων που είχαν αρχίσει ήδη να φτάνουν τόσο στην ομάδα όσο και στον ίδιο.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών και 19 ημερών σ' έναν εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Φένλο τον Γενάρη του 2012, όπου μπήκε ως αλλαγή στο 82ο λεπτό στην θέση του Κέλβιν Λέερνταμ. Πλέον, είναι ο έκτος νεότερος παίκτης που έχει ντεμπουτάρει με την φανέλα της ομάδας του Ρότερνταμ.

Από την επόμενη κιόλας σεζόν έγινε μέλος του ροτέισον της ομάδας πραγματοποιώντας 31 συμμετοχές, όπου σκόραρε τέσσερα γκολ κι έδωσε δύο ασίστ. Τις χρονιές που ακολούθησαν ανέβασε ακόμη περισσότερο στροφές παίρνοντας περισσότερο χρόνο συμμετοχής (2013-2014 37 συμμετοχές, έξι γκολ , οκτώ ασίστ/ 2014-2015 31 συμμετοχές, 2015-2016 33 συμμετοχές, έξι γκολ, τέσσερις ασίστ).

Ανάλογες επιδόσεις κράτησε και τη σεζόν 2016-2017 (37 συμ. 5 γκολ και 1 ασίστ), κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ήταν η σεζόν στις αρχές της οποίας η μητέρα του άφησε την τελευταία του πνοή. Η μάχη της απέναντι στον καρκίνο του εγκεφάλου ήταν μεγάλη, έκανε πολλές χημειοθεραπείες, όμως δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα μαζί του. Οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπιστεί το θέμα πο είχε, μετά τις προσπάθειες που έγιναν, και πως απλώς έπρεπε να περιμένει το μοιραίο. Ο Βιλένα έβλεπε τη μητέρα του να «φθίνει» και να οδεύει προς το θάνατο χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι και ταυτόχρονα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένος στην καριέρα του.

Στις 30 Οκτωβρίου η ομάδα του αγωνιζόταν κόντρα στην Χέρενφεϊν κι ένα βράδυ πριν η μητέρα του έπεσε σε κώμα. Το κλαμπ φυσικά του έδωσε άδεια για να βρίσκεται στο πλευρό της, όμως εκείνος εμφανίστηκε την επόμενη μέρα και ζήτησε να παίξει. Οι συμπαίκτες του και οι άνθρωποι της ομάδας προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, όμως εκείνος τελικά αγωνίστηκε. Ήθελε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον δικό του τρόπο και να βρει διέξοδο μέσω της μεγάλης του αγάπης. Τελικά έβγαλε κανονικά το παιχνίδι.

Δυστυχώς την επόμενα μέρα η Ζανέτ άφησε την τελευταία της πνοή όμως ο Ολλανδός κεντρικός μέσος έλλειψε μόλις από δύο παιχνίδια από τις υποχρεώσεις της ομάδας. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, χρειαζόταν το ποδόσφαιρο για να ξεπεράσει αυτό το σοκ, αυτό που τον βοηθούσε όλο αυτό τον καιρό που την στήριζε στην μάχη της.

Στο εντός έδρας παιχνίδι με την Τσβόλε που επέστρεψε οι φίλαθλοι της Φεγένορντ του επεφύλασσαν μία ιδιαίτερη υποδοχή για να του δείξουν την στήριξή τους στην δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνε. Φώτισαν το γήπεδο με κεριά και ξεκίνησαν να τραγουδούν το «You 'll never walk alone».

Ο Βιλένα ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν στην ομάδα του Ρότερνταμ και παρέμεινε εκεί για δύο ακόμη σεζόν, όπου έφτιαξε και τα νούμερά του (44 συμ. 13 γκολ, έξι ασίστ, 3.936 λεπτά/ 2017-2018 και 39 συμ. επτά γκολ και οκτώ ασίστ σε 3.502 λεπτά)΄. Η κατάσταση με την μητέρα δεν περιέπλεκε πλέον τα πράγματα κι εκείνος γνωρίζε πως πλέον, αφού είχε περάσει κάποιος καιρός από το σοκ αυτό, ήταν πλέον η ώρα σε ηλικία 24 ετών να κάνει το επόμενο βήμα.

image

Η επιλογή της Κράσνονταρ που «στράβωσε» και η μετέπειτα διαδρομή του

Κανείς δεν περίμενε πως η ομάδα για την οποία θα αποφάσιζε να αφήσει την πατρίδα του και την αγαπημένη του Φέγενορντ θα ήταν τελικά η άσημη, μέχρι τότε, Κράσνονταρ.

Εκείνο το καλοκαίρι το ρωσικό κλαμπ που φιλοδοξούσε μέσα σε λίγα χρόνια να φτάσει την μεγάλη δύναμη του ποδοσφαίρου της χώρας Ζενίτ, ξόδεψε περίπου 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της. Εννιά εκατ. ευρώ απ΄ αυτά πήγαν στην Φέγενορντ προκειμένου να πει το «ναι» για την παραχώρησή του. Έτσι, ο Τόνι Βιλένα έγινε η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ρωσικής ομάδας, εξασφάλισε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο για τον ίδιο (λένε για 3 εκατ. ευρώ καθαρά) και άφησε το Ρότερνταμ για το κρύο Κράσνονταρ έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (2017), δύο Κύπελλα Ολλανδίας (2016, 2018) και δύο Σούπερ Καπ (2018, 2019). Ταυτόχρονα είχε καθιερώσει και την παρουσία του στο ροτέισον της εθνικής Ολλανδίας. Σημειωτέον στη νέα του ομάδα επέλεξε τον αριθμό «52», όπως έκανε και στον Παναθηναϊκό, αφού αυτή ήταν η ηλικία της μητέρας του, όταν νικήθηκε από την επάρατη νόσο.

Δυστυχώς τα πράγματα εκεί δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Η έλευση του κορωνοϊού έφερε τα πάνω κάτω. Εκείνος έκανε καλές χρονιές, έπαιξε συνολικά 79 φορές με την φανέλα της ομάδας σκοράροντας εννιά γκολ και δίνοντας οκτώ ασίστ και την βοήθησε να μπει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Champions League. Όμως, μετά την έναρξη της πανδημίας δεν ήθελε πλέον να παραμείνει εκεί, όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες, εκφράζοντας με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους την επιθυμία-δυσαρέσκειά του αυτή.

Τελικά η λύση ήρθε τον Γενάρη του 2022, όταν εν μέσω και της κλιμακούμενης έντασης με την Ουκρανία, που θα οδηγούσε λίγες μέρες αργότερα στην έναρξη του πολέμου, η Εσπανιόλ συμφώνησε να αποκτήσει τον Ολλανδό κεντρικό μέσο ως δανεικό για μισό χρόνο, έχοντας συμπεριλάβει και οψιόν αγοράς στο deal. Μετά από 17 συμμετοχές, ένα γκολ και μία ασίστ, οι Καταλανοί πείστηκαν για την αγωνιστική του αξία κι ενεργοποίησαν την οψιόν δίνοντάς 2,5 εκατ. ευρώ στους Ρώσους, που δεν είχαν και πολλές επιλογές πλέον με την υπάρχουσα κατάσταση από το να δεχθούν. Μην ξεχνάμε πως λίγο μετά η FIFA θα έθετε σε εφαρμογή έναν κανονισμό όπου επέτρεπε στους ξένους παίκτες των ρωσικών και ουκρανικών ομάδων να αναστείλουν τα συμβόλαιά τους για ένα χρόνο και να παίξουν όπου αλλού θέλουν, κάτι που ισχύει και στο φετινό καλοκαιρινό μεταγραφικό παράθυρο.

Παρ' όλα αυτά, ο νέος προπονητής της καταλανικής ομάδας τότε και νυν του Ολυμπιακού πλέον, Ντιέγκο Μαρτίνεθ «έκοψε» τον Ολλανδό κι εκείνος για να βρει διέξοδο έφυγε ως δανεικός στην ιταλική Σαλερνιτάνα και την Serie A. Έκανε μία γεμάτη σεζόν με 33 παιχνίδια, όπου σκόραρε τέσσερα γκολ, έδωσε μία ασίστ κι έπαιξε 2.274 λεπτά. Ο προπονητής της Εσπανιόλ άλλαξε, αλλά και η ομάδα υποβιβάστηκε κι έτσι εκείνος δεν ήθελε πλέον να παραμείνει εκεί.

Η La Liga 2 ήταν πολύ λίγη για κείνον. Η Σαλερνιτάνα, παρ' ότι ήθελε, δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει την οψιόν του, αφού πλήρωσε 12 εκατ. ευρώ στην Βιγιαρεάλ για να κρατήσει τον αρχισκόρερ της, Μπουλαγιέ Ντιά. Έτσι αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλες επιλογές. Εκεί ήρθε και «κόλλησε» ο Παναθηναϊκός που... είχε όλο το πακέτο για να τον πείσει. Φιλόδοξο πρότζεκτ που βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτο σερί έτος και τα αποτελέσματά του ήταν φανερά, την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τόσο τις απιαιτήσεις της Εσπανιόλ όσο και του παίκτη, αλλά και συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Βλέποντας αυτό το πακέτο, ο Τόνι Βιλένα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη ηλικία για έναν ποδοσφαιριστή (28 ετών), αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να παίξει στην πέμπτη του διαφορετική ομάδα, αλλά και χώρα στην καριέρα του.

Η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και οι εμπειρίες που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια στο υψηλό επίπεδο που αγωνίζεται. Σίγουρα αποτέλεσε μία δαπανηρή κίνηση για το «τριφύλλι», όμως πρόκειται για έναν παίκτη, που μπορεί να φέρει αυτό ακριβώς που έψαχναν οι «πράσινοι» στην θέση αυτή, δηλαδή έναν ποδοσφαιριστή που να συνεισφέρει στην δημιουργία της ομάδας από την θέση «8» και γενικότερα στο επιθετικό κομμάτι. Έναν παίκτη που έχει μάθει να παλεύει κόντρα στις δυσκολίες και που «διψάει» για να διακριθεί, παίρνοντας πίσω αυτά που του στέρησαν τόσο άδικα οι συγκυρίες.