EuroBasket 2023: Μία ομαδική κραυγή με μεγάλο αντίλαλο

EuroBasket 2023: Μία ομαδική κραυγή με μεγάλο αντίλαλο

Αποστολή στο Τελ Αβίβ: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Η κραυγή είναι πελώρια. «Πανευρωπαϊκό». Τα μέλη της Εθνικής Γυναικών μοιάζουν να το απαιτούν. Κάθε φορά πριν αρχίσει η προπόνηση, όσοι φορούν το εθνόσημο, ακολουθούν τη... ρουτίνα τους.

Μερικά χειροκροτήματα. Πολλά γέλια. Και μετά ενότητα. Και δουλειά. Ο κύκλος μαρτυρά μία οικογένεια. Με μία ντουζίνα διαφορετικές προσψωπικότητες. Αυτή είναι η ευχή και η κατάρα κάθε ομάδας. Και στη μέση η... κόλλα. Συνήθως είναι ο προπονητής.

Σε αυτή την περίπτωση ο Πέτρος Πρέκας. Αυτός έχει αναλάβει το έργο να γεφυρώσει τις δύο γενιές της Εθνικής ομάδας. Την παλιά, την οποία πρεσβεύουν η Κατερίνα Σωτηρίου (με έξι EuroBasket στο βιογραφικό της, από τις δέκα συνολικά ελληνικές παρουσίες) και η Εβίνα Σταμάτη. Και τη νέα, όπου ανήκουν τα... αμερικανάκια της ομάδας, η Έλενα Τσινέκε, η Ελένη Μποσγανά.

Και φυσικά όλες τις υπόλοιπες αθλήτριες που είναι κάπου στη μέση. Η Κατερίνα Σωτηρίου εξήγησε ότι ο στόχος της Εθνικής στην έκδοση του 2023 είναι να κάνει ένα βήμα παραπάνω από εκείνη του 2021. Μία νίκη είναι το ελάχιστο ζητούμενο.

Και στη γαλανόλευκη ξέρουν και το λένε συνεχώς. Αυτό το Πανευρωπαϊκό είναι η ευκαιρία τους.

image

Ο όμιλος στο Τελ Αβίβ

Η Ελλάδα κληρώθηκε στο ίδιο γκρουπ με τις Ισπανία, Λετονία και Μαυροβούνιο. Αυτό που αναζητεί, ως μίνιμουμ των στόχων της, είναι η αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Αυτή οδηγεί απευθείας στον αποκλεισμό.

Η πρώτη θέση στέλνει τον κάτοχό της στην τελική φάση της Λιουμπλιάνα, ενώ η 2η και η 3η οδηγούν στα play-in, όπου θα αναμετρηθούν με τις αντίστοιχες ομάδες του 2ου ομίλου (επίσης στο Τελ Αβίβ) με τις δύο νικήτριες (από κάθε ζευγάρι) να συμπληρώνουν την τετράδα.

Το ίδιο θα συμβεί και στην προκριματική φάση που διεξάγεται παράλληλα στη Λιουμπλιάνα.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον όμιλο της Ελλάδας;

Οι αναλύσεις, προτού οι ομάδες πατήσουν στο παρκέ αναφέρουν ότι η Ισπανία είναι το φαβορί για την κατάληψη της 1ης θέσης.

Με τη «ρόχα» να αναζητεί τη δική της λύτρωση μετά το εντός έδρας... κάζο στο EuroBasket 2021 και την κατάληψη της 7ης θέσης.

Και πως η Λετονία έχει τον πρώτο λόγο για να βρεθεί πίσω από τις Ισπανίδες.

Αρα, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο (δίχως την εμβληματική Γελένα Ντούμπλιεβιτς, η οποία τραυματίστηκε και ανακοίνωσε την απόσυρσή της) θα παλέψουν αρχικά για την 3η θέση.

Και μάλιστα, θα γνωρίζουμε από πολύ νωρίς στη διοργάνωση ποια... ρότα θα ακολουθήσει η κάθε ομάδα, αφού το Μαυροβούνιο – Ελλάδα είναι το εναρκτήριο ματς στους δύο ομίλους του Τελ Αβίβ!

image

O Πέτρος Πρέκας δεν είναι άγνωστος στον κόσμο του μπάσκετ. Και περισσότερο σε αυτόν του μπάσκετ Γυναικών.

Η πιο πρόσφατη ενασχόλησή του ήταν στο πλευρό του Τζώρτζη Δικαιουλάκου στην ιταλική Σκιο. Φιναλίστ της EuroLeague και πρωταθλητές Ιταλίας.

Πλέον, στην πρώτη του θητεία στην Εθνική ομάδα ξεπέρασε το... σκόπελο των προκριματικών και κοιτάζει μόνο μπροστά.

Μόνο που οι δύο φίλοι και συνεργάτες θα ήθελαν σαν τρελοί να ανταμώσουν ξανά. Ως αντίπαλοι, αφού ο Δικαιουλάκος είναι προπονητής στην Εθνική Γυναικών της Σλοβενίας. Και θα αγωνιστεί στην άλλη πλευρά του τουρνουά, στη Λιουμπλιάνα και θα περιμένει - πέρα από τη δική του πρόκριση στην επόμενη φάση - και εκείνη της Ελλάδας.

Όπως παραδέχτηκε ο Πρεκας την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα με το Μαυροβούνιο, αυτή είναι η κορυφαία πρόκληση στην καριέρα του. Η πρώτη φορά. Και εκείνη που του έχει προκαλέσει άγχος. Αλλά και μία γλυκιά αναμονή για να δείξει στον κόσμο τη δική του Εθνική Γυναικών.

Η πρώτη φορά του Πρέκα

image

Το πρόγραμμα της Ελλάδας και ο... άλλος όμιλος του Ισραήλ

Στο Τελ Αβιβ δεν διεξάγεται μόνο ο όμιλος που συμμετέχει η Ελλάδα. Αλλά και άλλος ένας. Με τεράστια σημασία για την Εθνική Γυναικών, αν καταφέρει να πάρει τη 2η ή την 3η θέση στον όμιλό της.

Τότε θα δώσει έναν αγώνα μπαράζ. Η νίκη θα την στείλει στη Σλοβενία ή ήττα θα σημάνει τον αποκλεισμό της. Το σύστημα είναι απλό, αφού η 2η ομάδα του 1ου ομίλου θα συναντήσει την 3η ομάδα του 2ου ομίλου και το αντίθετο για τις άλλες δύο Εθνικές που θα βρεθούν στη διαδικασία.

Το πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής

  • 15/6 (12:15) Μαυροβούνιο – Ελλάδα
  • 15/6 (21:00) Λετονία – Ισπανία
  • 16/6 (18:15) Ελλάδα – Λετονία
  • 16/6 (20:45) Ισπανία -Μαυροβούνιο
  • 18/6 (12:15) Μαυροβούνιο - Λετονία
  • 18/6 (20:45) Ισπανία – Ελλάδα

Ο... άλλος όμιλος στο Τελ Αβίβ

  • 15/6 (15:00) Ιταλία- Τσεχία
  • 15/6 (18:15) Βέλγιο - Ισραήλ
  • 16/6 (12:15) Τσεχία – Βέλγιο
  • 16/6 (15:30) Ισραήλ - Ιταλία
  • 18/6 (15:15) Βέλγιο – Ιταλία
  • 18/6 (18:00) Τσεχία - Ισραήλ

Οι αγώνες μπαράζ

  • 19/6 A2 – B3
  • 19/6 B2 - A3

Το EuroBasket της Φασούλα και της Σπανού

Η Ελλάδα διαθέτει δύο σημαντικά «όπλα». Δύο αθλήτριες με εμπειρία στη EuroLeague. Και έφτασε ο καιρός όπου η Μαριέλλα Φασούλα και η Άρτεμις Σπανού θα πρέπει να πάρουν την Εθνική από το χέρι.

Η σέντερ της Αβενίδα ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες για τον τίτλο του MVP της EuroLeague Γυναικών και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε αντίπαλο.

Ήδη το Μαυροβούνιο εχει επιστρατεύσει τη νατουραλιζέ σέντερ του, την Νατάσα Μακ με τον περιορισμό της Φασούλα. Και είναι βέβαιο ότι τόσο η Λετονία, όσο και η Ισπανία θα έχουν καταστρώσει το πλάνο τους.

Όσο για την Σπανού; Κουβαλάει χρόνια εμπειρίας στο κορυφαίο επίπεδο και μόλις πριν από μερικές ημέρες πήρες μεταγραφή για τη γαλλική Μπουργκ. Είναι το βαρόμετρο της Εθνικής. Και εκείνη που μπορεί να αλλάξει το ρυθμό.

Η αναφορά στις δύο αθλήτριες δεν σημαίνει ότι η Εθνική δεν διαθέτει αξιόλογο υλικό. Αθλήτριες όπως η Άννα - Νίκη Σταμολάμπρου έχει φάει με το... κουτάλι τα μεγάλα ματς. Ενώ η Έλενα Τσινέκε έρχεται να προσθέσει λίγη από τη μαγεία του NCAA (μαζί με την Έλενα Μποσγανά) στο παιχνίδι της Εθνικής.

Και σε συνδυασμό με την εμπειρία της Κατερίνας Σωτηρία, της Εβίνας Σταμάτη, της Πηνελόπης Παυλοπούλου και της Ελεάνας Χριστινάκη διαθέτει, αν μη τι άλλο, ένα εξαιρετικό υλικό.

@Photo credits: Fiba Basketball