Superleague: Το έντονο... άρωμα της Ονδούρας και ο ατζέντης που τους εκπροσωπεί στο Gazzetta

Superleague: Το έντονο... άρωμα της Ονδούρας και ο ατζέντης που τους εκπροσωπεί στο Gazzetta

Νότης Χάλαρης

Στην ιστορία της Superleague μόλις τρεις παίκτες από την Ονδούρα είχαν πατήσει σε ελληνικό εδάφος για χάρη ομάδων της πρώτης κατηγορίας. Αυτοί ήταν οι Ντιέγκο Ρέγιες (ΑΕΛ), Κάρλος Κόστλι (Βέροια) και Μίλτον Νούνιες (ΠΑΟΚ) και μάλιστα, αμφότεροι σε διαφορετικές σεζόν. Ωστόσο φέτος, όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές από εκείνη τη χώρα έρχονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Μίκαελ Τσιρίνος που αποκτήθηκε από τον Βόλο έγινε ο 5ος Ονδουριανός ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί μόνο φέτος (!) στη Superleague καθώς ήρθε για να βρει τους Λουίς Πάλμα (Άρης), Έντουιν Ροντρίγκες (Άρης), Ντίμπι Φλόρες (Παναιτωλικός) και Αλφρέντο Μεχία (Λεβαδειακός).

Με αφορμή αυτό, ο ατζέντης Πάολο Ερνάντες, που είναι ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα του τέσσερις από τους πέντε παραπάνω, μίλησε στο Gazzetta για το πρωτάθλημα της Ονδούρας αλλά και το πώς ταιριάζουν οι ποδοσφαιριστές της χώρας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

image

Αλφρέντο Μεχία (Λεβαδειακός)

Ο... παλιός της παρέας από την Ονδούρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Αλφρέντο Μεχία διανύει τον έκτο του χρόνο στην Ελλάδα, καθώς ήρθε για πρώτη φορά το 2014 για χάρη του Πανθρακικού όπου παρέμεινε για μία διετία. Συνολικά μέτρησε 54 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ, αφήνοντας ένα αρκετά καλό όνομα στη χώρα μας,

Η επιστροφή του δεν άργησε να έρθει, καθώς τον Γενάρη του 2017, τον έκανε δικό της Ξάνθη προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή, έχοντας ως πρότυπο όσα είχε προσφέρει με την ομάδα της Κομοτηνής. Έμεινε για 1,5 χρόνο και πρόλαβε να αγωνιστεί σε 39 ματς όπου πέτυχε και δύο τέρματα.

Στον Λεβαδειακό βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2020, βοηθώντας την ομάδα να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια και αυτή τη στιγμή έχει πετύχει τους καλύτερους αριθμούς της καριέρας του στους Βοιωτούς. Με τέσσερα τέρματα και έξι ασίστ σε 76 παιχνίδια, ο Ονδουριανός χαφ έχει πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού με στόχο την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία.

image

Λουίς Πάλμα (Άρης)

Φλέβα... χρυσού χτύπησε ο Άρης με τον ερχομό του Λούις Πάλμα τον Γενάρη του 2022. Ο νεαρός εξτρέμ μπορεί να ήρθε από την Ονδούρα ως ένας άπειρος ποδοσφαιριστής όμως έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό όπλο των «κιτρίνων», τραβώντας τα βλέμματα από όλο τον κόσμο.

Οι πρώτοι έξι μήνες της περσινής σεζόν ήταν ιδιαίτεροι για τον ίδιο, ο οποίος προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αλλά και στην άφιξή του σε μία νέα χώρα με δύσκολη γλώσσα. Μετά τη φετινή προετοιμασία, ο διεθνής ποδοσφαιριστής έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο.

Η αρχή έγινε στα προκριματικά του Europa Conference League όπου μέτρησε τέσσερις ασίστ σε ισάριθμα ματς (!) αλλά και ένα γκολ. Παρά τον αποκλεισμό της ομάδας, ο ίδιος έκανε το... κλικ σε αρκετούς συλλόγους και το όνομά του έπαιξε δυνατά στα ρεπορτάζ του εξωτερικού. Εν τέλει παρέμεινε στον Άρη και ήδη μετράει εννιά γκολ και επτά ασίστ σε 18 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

image

Έντουιν Ροντρίγκες (Άρης)

Επειδή τρώγοντας έρχεται η... όρεξη, ο Άρης, μετά την επιτυχία του Πάλμα, κοίταξε ξανά στην αγορά της Ονδούρας για να βρει ένα νέο... διαμαντάκι. Τελικά αυτός ήταν ο Έντουιν Ροντρίγκες ο οποίος άφησε στα 23 του για πρώτη φορά τη χώρα και την Ολίμπια και αποκτήθηκε ως δανεικός από τους «κίτρινους» το περασμένο καλοκαίρι.

Στις βαλίτσες του είχε στις 129 συμμετοχές με τον Ονδουριανό σύλλογο αλλά και τα 14 γκολ με τις 10 ασίστ που είχε στο ενεργητικό του, αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για την αξία και το ταλέντο του. Παράλληλα, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε στο παλμάρε του συνολικά επτά τίτλους στην Ονδούρα (!) δείχνοντας το πνεύμα νικητή.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Πάλμα, ο 20 φορές διεθνής εξτρέμ δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του στην Ελλάδα και μετράει μόλις μία συμμετοχή 45 λεπτών με τη φανέλα του Άρη. Βέβαια υπάρχει η αισιοδοξία πως θα βρει τα πατήματά του και να παραμείνει με κανονική μεταγραφή στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

image

Ντίμπι Φλόρες (Παναιτωλικός)

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που έκανε τη διαφορά με την Ολίμπια και ήρθε στην Ελλάδα. Ο Ντίμπι Φλόρες ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω του ατζέντη Πάολο Ερνάντες, καθώς ο Παναιτωλικός τον έκανε δικό του το καλοκαίρι του 2020. Μετά από ένα μεγάλο σερί δανεισμών μεταξύ της Βάνκουβερ και της Μοταγκούα, η Ολίμπια τον απέκτησε το 2018.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια έγινε διεθνής με την Ονδούρα και έφτιαξε ένα πολύ καλό όνομα με 105 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, τέσσερα γκολ και μία ασίστ ενώ πανηγύρισε τέσσερα τρόπαια. Ο 26χρονος αμυντικός χαφ συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις και στην Ελλάδα, όπου οι αριθμοί ήδη έχουν ξεπεράσει τους προηγούμενες της καριέρας του.

Σε 51 εμφανίσεις έχει φτάσει τα τέσσερα τέρματα και τις δύο ασίστ, έχοντας αποκτήσει βασικό ρόλο στην ομάδα του Αγρινίου. Φέτος έχει ήδη δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 14 ματς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

image

Μίκαελ Τσιρίνος (Βόλος)

Και η λίστα ολοκληρώνεται με το νέο απόκτημα του Βόλου. Ο Μίκαελ Τσιρίνος, όπως και οι Φλόρες και Ροντρίγκες, εξελίχθηκε ως ποδοσφαιριστής της Ολίμπια, όπου βγήκε από τις ακαδημίες της και παρά τους δανεισμούς σε Λόμπος (Μεξικό) και Βανκούβερ (ΗΠΑ), έκανε τη διαφορά με τα χρώματα της ονδουριανής ομάδας.

Ο 19 φορές διεθνής ποδοσφαιριστής έρχεται μετά από μία φουλ σεζόν η οποία ολοκληρώθηκε με τίτλο στην Ονδούρα, ενώ συνολικά είχε 34 γκολ και 16 ασίστ σε 109 εμφανίσεις στη χώρα. Παράλληλα σάρωσε και τους τίτλους αφού είχε έξι κατακτήσεις, με τις δύο από αυτές να είναι του Concacaf League.

Με το συμβόλαιό του να φτάνει στο τέλος, ο ίδιος ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα και να ταξιδέψει στην Ευρώπη, με τον Βόλο να του προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, μόλις ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα στην Ονδούρα, ο 27χρονος εξτρέμ μπήκε στο αεροπλάνο και ήρθε στην Ελλάδα με ελεύθερη μεταγραφή, ολοκληρώνοντας την πεντάδα ποδοσφαιριστών.

image

Πάολο Ερνάντες: «Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό βήμα για τους παίκτες της Ονδούρας στην Ευρώπη»

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο Πάολο Ερνάντες είναι ο ατζέντης που εκπροσωπεί τους τέσσερις από τους πέντε της λίστας των Ονδουριανών ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στο γραφείο του βρίσκονται όλοι εκτός του Αλφρέντο Μεχία, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα πριν ξεκινήσει η... καταιγίδα με τις αφίξεις των υπολοίπων.

Ο ίδιος μίλησε στο Gazzetta και αναφέρθηκε στην παρουσία των παικτών του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το πόσο τους βοηθάει στην εξέλιξη αλλά και στο ταλέντο που υπάρχει στην Ονδούρα.

- Τι το ξεχωριστό έχει το ποδόσφαιρο της Ονδούρας;

«Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στην Ονδούρα έχουν πάθος και αγωνιστικά είναι πολύ δυνατοί, ψηλοί και σκληροτράχιλοι. Είναι συγκεντρωμένοι στον στόχο και έχουν δίψα για τίτλους, κάτι που ζητάνε οι ομάδες στην Ευρώπη».

- Υπάρχει ταλέντο στην Ονδούρα;

«Και βέβαια έχουν ταλέντο. Η εθνική ομάδα είχε πάει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, του 2014 και του 2018. Η χώρα έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα όπως γνωρίζεις. Επίσης κάνουν εξαιρετικές εμφανίσεις στο MLS και φαίνεται πως υπάρχει ταλέντο από τη συμμετοχή που έχει τόσο σε Κ17 όσο και σε Κ20 σε Παγκόσμιο Κύπελλο της αντίστοιχης ηλικίας».

- Οι παίκτες από την Ονδούρα ταιριάζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γιατί;

«Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό... παράθυρο για τους παίκτες από την Ονδούρα ώστε να κάνουν το πρώτο βήμα στην Ευρώπη. Είναι μία χώρα όπου οι ονδουριανοί ποδοσφαιριστές νιώθουν πιο άνετα καθώς μπορεί να είναι δύσκολη η γλώσσα αλλά οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής μοιάζει πολύ με τη χώρα τους. Έχει πολύ καλό καιρό, ο κόσμος έχει πάθος για το ποδόσφαιρο, οπότε νιώθουν οικεία. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου είναι λίγο καλύτερο στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές με της Ονδούρας».

- Ποιοι είναι οι ποδοσφαιρικοί «ήρωες» της Ονδούρας;

«Υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει ιστορία για την Ονδούρα. Ας πούμε ο Φιγκερόα, ο Παλάσιος, ο ντε Λεόν, ο Κόστλι που έχει περάσει και από την Ελλάδα. Είναι αρκετοί ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει πολύ σημαντικά πράγματα».

- Ποιο είναι το δυνατό τους σημείο και πιο το αδύναμο;

«Το δυνατό σημείο είναι η φυσική κατάσταση που έχουν αλλά και η δύναμη που βάζουν στο παιχνίδι τους. Επίσης είναι επαγγελματίες και... πεινούν για διάκριση και για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτά είναι τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν αλλά δεν θέλω να μιλήσω για τις αδυναμίες».

@Photo credits: INTIME, eurokinissi