Πώς είναι να τερματίζεις Μαραθώνιο

Πώς είναι να τερματίζεις Μαραθώνιο

Gazzetta team

42.195 μέτρα 2.500 χρόνια Ιστορίας. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι 15.290 που κατάφεραν να περάσουν την πύλη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είχαν ένα πολύ δύσκολο έργο. Όταν η κούραση τους χτύπησε την πόρτα, δεν λύγισαν. Σε κάθε μέτρο πάλευαν με τον εαυτό τους, με τις αρνητικές σκέψεις, με το σώμα τους που τους πρόδιδε σε κάθε διασκελισμό.

Κι όμως. Ήξεραν ότι για κάθε κομμένη ανάσα, για κάθε πόνο που αψηφούσαν, στον τερματισμό τους περίμενε η λύτρωση.

Γιατί ο Μαραθώνιος δεν είναι μονάχα ένας αγώνας δρόμου. Είναι μια κατάθεση ψυχής. Ένα προσωπικό στοίχημα που απαιτεί θυσίες. Πειθαρχία, αντοχή, πόνο... Και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να προπονηθούμε τόσο σκληρά και να προετοιμαστούμε ψυχολογικά. Δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να γνωρίσουμε τα όριά μας. Κάποιοι όμως ήταν. Και κάποιοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Στην 36η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας Team Garmin Greece, η ομάδα του επίσημου υποστηρικτή και official timekeeper του αγώνα τα τελευταία 3 χρόνια, κέρδισε τις εντυπώσεις και το Gazzetta μίλησε με τους πρωταγωνιστές για να καταγράψει τις σκέψεις των πιο δυνατών δρομέων λίγα μέτρα μετά τον τερματισμό.

image

Κωνσταντίνος Γκελαούζος – 1η θέση στον Μαραθώνιο (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα)

Ο πρώτος Έλληνας που μπήκε στο στάδιο για να ακούσει το μεγαλύτερο χειροκρότημα του κόσμου μετά την κλασική διαδρομή το 2018 ήταν ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος. Χρειάστηκε μόλις 2.21.54 λεπτά και τερμάτισε στην 7η θέση στη συνολική κατάσταση.

«Ήταν ένας καλός αγώνας που πήγε όπως τον ήθελα. Δεν είχα προβλήματα. Σε όλη τη διαδρομή ο κόσμος μας βοήθησε πάρα πολύ. Κυνήγησα την επίδοση και βγήκε κάτι καλό –αν και πιστεύω ότι μπορώ και καλύτερα» είπε ο πρωταθλητής Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος της Team Garmin Greece έχει τρέξει 3 φορές την αυθεντική διαδρομή και έχει τερματίσει σε άλλους 2 μαραθωνίους στο εξωτερικό. Ο επόμενος στόχος του είναι να τρέξει σε έναν ‘’γρήγορο’’ Μαραθώνιο τον Απρίλη (όχι σε μια τόσο δύσκολη διαδρομή σαν της Αθήνας) και να πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα πριν μπει σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων.

«Μετά τα 30 χιλιόμετρα πάντα μένεις από δυνάμεις. Αρχίζουν οι αρνητικές σκέψεις, παλεύεις με τον εαυτό σου και πρέπει να βρεις τρόπο να το διαχειριστείς. Εγώ τότε σκέφτομαι απλώς πώς θα κατανείμω τις δυνάμεις μου, σκέφτομαι τους δικούς μου ανθρώπους που με περιμένουν στον τερματισμό. Το σημαντικό είναι ότι βγαίνω χαρούμενος μέσα από αυτό. Κάθε φορά που τερματίζω θέλω να το κάνω ξανά. Νιώθω ικανοποίηση, χαρά, με γεμίζει. Η εμπειρία είναι μοναδική όπως και να έχει –πόσω μάλλον όταν είσαι ο πρώτος Έλληνας. Ελπίζω του χρόνου να έρθει ακόμη περισσότερος κόσμος να μας στηρίξει».

Όσο για την ομάδα του και το αγαπημένο του ρολόι από την Garmin;

«Για εμάς τους αθλητές αντοχής το ρολόι που είναι σε θέση να δείχνει ρυθμό χιλιομέτρων και παλμούς μας κάνει καλύτερους, μας βοηθά να αποφεύγουμε την υπερκόπωση και να κάνουμε πιο στοχευμένη προπόνηση.

Χριστόφορος Μερούσης – 2η θέση στον Μαραθώνιο (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα)

Δύο λεπτά αργότερα μπήκε στο Καλλιμάρμαρο και ο γνωστός πρωταθλητής Χριστόφορος Μερούσης.

Ο φετινός αργυρός νικητής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είναι από τους πιο δύσκολους και πιο απαιτητικούς στον κόσμο: περιλαμβάνει μια δύσκολη και ανηφορική διαδρομή και οι καιρικές συνθήκες τον Νοέμβριο στη χώρα μας δεν είναι πάντα οι καλύτερες δυνατές.

«Ολοκλήρωσα μια προετοιμασία με σκαμπανεβάσματα και ψυχολογικά και σωματικά. Πορεύτηκα από το πρώτο μέτρο μέχρι το τέλος με το ρολόι μου σαν οδηγό που μου έδειχνε πώς πάω και σε τι κατάσταση είμαι. Οι άνθρωποι που με περίμεναν στον τερματισμό και ο μικρός γιος μου που ήταν εκεί αποτελούσαν για εμένα το κίνητρο στα πιο δύσκολα σημεία.

Έφτασα υγιής και με ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στον τερματισμό. Εκεί έρχεται πάντα η εξιλέωση. Η ανακούφιση ότι τερματίζεις έναν τόσο μεγάλο αγώνα και η ανταμοιβή σου είναι οι άνθρωποι που σε χειροκροτούν. Είναι η έβδομη φορά που τρέχω στην Αθήνα και κάθε φορά το συναίσθημα είναι έντονο. Είναι πολύ διαφορετικό από το εξωτερικό γιατί τρέχεις στη χώρα σου και τρέχεις μια τόσο ιστορική διαδρομή».

Ο Χριστόφορος Μερούσης πιστεύει ότι το πιο εύκολο κομμάτι είναι ο αγώνας. Η προετοιμασία είναι το δύσκολο κομμάτι καθώς όπως λέει πρέπει να βγάλεις έναν μεγάλο όγκο χιλιομέτρων και να δουλέψεις (στην περίπτωση της Αθήνας) και τις ανηφόρες. Επόμενοι στόχοι; Η ξεκούραση και την Άνοιξη ένας ακόμη Μαραθώνιος στο εξωτερικό.

«Το πιο θετικό είναι ότι έρχονται νέα παιδιά εξελίξιμα να πλαισιώσουν ένα μεγάλο και ιστορικό αγώνισμα. Να γίνουν οι επόμενοι Μαραθωνοδρόμοι» είπε χαρακτηριστικά στο Gazzetta.

image

Γκλόρια Πριβιλέτζιο - 1η θέση στα 10 χλμ.

Εκτός από τα 42 χλμ. όμως, στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού συμμετείχαν σπουδαίοι δρομείς και στα υπόλοιπα αγωνίσματα.

Στα 10χλμ., λοιπόν, ξεχώρισε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο που τερμάτισε πρώτη από τις γυναίκες με χρόνο 35:23.

«Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου καθώς ήθελα να βάλω λίγη ταχύτητα στο πρόγραμμα πριν ξεκινήσω την προπόνηση για τον Μαραθώνιο. Θέλω να κυνηγήσω τον Απρίλη την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε η αθλήτρια που εδώ και έναν χρόνο είναι στην Team Garmin Greece πριν παραδεχτεί ότι το ρολόι της τη βοηθά πάρα πολύ για να βλέπει τον ρυθμό και την εξέλιξή της.

Όσο για τον Μαραθώνιο; Τη γεμίζει περισσότερο από οποιοδήποτε αγώνισμα. Προετοιμάζεται όλη τη χρονιά πριν φτάσει στον τερματισμό που επιβραβεύει όλους τους κόπους της.

«Με αλλάζει κάθε φορά και με γεμίζει συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά. Σκέφτομαι τον στόχο μου, αλλά υπάρχουν δύσκολες στιγμές που δεν ξέρεις αν θα τα καταφέρεις, περιμένεις να δεις στον τερματισμό τους δικούς σου ανθρώπους, τον προπονητή σου. Όταν φτάνεις στον τερματισμό είναι μια μεγάλη νίκη».

Ανθή Κυριακοπούλου - 1η θέση στα 5 χλμ.

Η Ανθή Κυριακοπούλου ανέβηκε πρώτη φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Έχει άλλες 5 συμμετοχές σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού, ενώ οι δύο τελευταίες είναι με την Team Garmin Greece.

«Μπήκα με πιο χαλαρή διάθεση, είχε έντονο συναγωνισμό και έκανα ατομικό ρεκόρ διαδρομής. Πάντα περιμένω τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Ο κόσμος όλων των ηλικιών που είναι εκεί καθιστά την εμπειρία μοναδική. Σταμάτησα, είδα κατευθείαν το ρολόι μου και χάρηκα πολύ.

Προσωπικά δεν ήμουν φίλη με το ρολόι μου και δεν το χρησιμοποιούσα και πολύ στην προπόνηση. Με την ένταξή μου στην Team Garmin Greece, όμως, άλλαξα και πλέον έχω βρει τον ρυθμό μου, το ρολόι μου με βοηθάει στην προπόνηση, ενώ κρατάει τα περάσματα και τους παλμούς μου. Ο επόμενος στόχος μου είναι ο κλειστός στίβος για τα 800 μ. και 1500 μ. και αργότερα περιμένω μια καλή εμφάνιση και στον ανοιχτό στίβο».

Ζωή Ανδρικοπούλου – 3η θέση στα 5 χλμ.

Από την πλευρά της, η χάλκινη νικήτρια στα 5 χλμ. δήλωσε:

«Ήταν δύσκολος αγώνας και είχε ανταγωνισμό. Ήλεγχα τον ρυθμό μου σε κάθε χιλιάρι με το Garmin ρολόι μου και κατάφερα προς το τέλος και πήρα την τρίτη θέση. Η κούρσα κρίθηκε στο νήμα και τα κατάφερα γιατί είχα κρατήσει δυνάμεις. Η αίσθηση του να τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μακάρι όλο και περισσότεροι να έρχονται σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού. Είμαι ευχαριστημένη για την επίδοση λόγω της περιόδου που είναι αφιερωμένη στην προετοιμασία».

Θάνος Καλάκος – 3η θέση στα 5 χλμ.

Ο Θάνος Καλάκος συμμετέχει για τρίτη χρονιά στη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου και είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει με την Team Garmin Greece.

«Είμαι χαρούμενος που ανέβηκα στο βάθρο καθώς το βασικό μου αγώνισμα είναι τα 800 μ. Ήμουν καλά στον αγώνα. Ήταν τέλειο το συναίσθημα του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο με όλο αυτόν τον κόσμο. Και πάλι του χρόνου θα είμαστε εκεί».

Όσο για το αγαπημένο του σύμμαχο;

«Χωρίς το For runner 735 XT της Garmin δεν θα μπορούσα να κάνω την ίδια προπόνηση. Το φοράω 24 ώρες το 24ωρο. Μου αναλύει από τη δυναμική τρεξίματος μέχρι τα στατιστικά ύπνου, ενώ κρατάει αρχείο με τις επιδόσεις μου και τις προπονήσεις μέσω του Garmin connect. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας μου και ακόμη και πάνω στον αγώνα το συμβουλεύομαι».

image

Από τις πιο σημαντικές παρουσίες του Αυθεντικού Μαραθωνίου, τη μεγαλύτερη διοργάνωση της χρονιάς, ήταν και ο σύλλογος Ιωνάς.

Στην πιο αξιοθαύμαστη προσπάθεια από όλες, ο αθλητής του Ιωνάς Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής και Παραθλητισμού ΑμεΑ, Αντώνης Παππάς, συμμετείχε με το ειδικό αγωνιστικό αμαξιδιο του συλλόγου στα 5Κ της διοργάνωσης και σημείωσε ατομικο ρεκόρ. Αυτή ήταν και η μοναδική συμμετοχή με αγωνιστικό αμαξίδιο.

Το χειροκρότημα του κόσμου, αλλά και το δικό μας, είναι λίγο.

Στον αγώνα των 5 χλμ. και ο Θεόδωρος Κώνστας, αθλητής με απώλεια όρασης έδωσε επίσης τον καλύτερο εαυτό του με συνοδό τον Νίκο Καλογεράκη, ο Θανάσης Παδουβάς, αθλητής με κινητική Αναπηρία, έτρεξε στον Μαραθώνιο και ο Χρήστος Ζώτος, αθλητής με απώλεια όρασης με σύνοδο τον Γιώργο Παρτσινέβελο, συμμετείχε με τη σειρά του στα 42 χλμ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Μαραθωνίου ΑμεΑ.

Το καλύτερο;

Η Garmin για κάθε ρολόι που πουλούσε στην έκθεση – Marathon Expo – έδινε €20 στο Δάσος Δρομέων, την πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ για την ανάπλαση των πληγέντων περιοχών και της κλασικής διαδρομής από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Κάπου εκεί, ανάμεσα σε όλες αυτές τις συμμετοχές και τις πράξεις αγάπης είναι ακόμη πιο εύκολο να αντιληφθούμε αυτό που λένε οι δρομείς που καταφέρνουν και φτάνουν στο Καλλιμάρμαρο: ότι τον Μαραθώνιο δεν τον τρέχει κανείς με τα πόδια, αλλά με την ψυχή.