Μέγκα Μπέμαξ: The NBA Factory

Μέγκα Μπέμαξ: The NBA Factory

Gazzetta team

Ακόμα κι αν ο κόουτς της ομάδας, Ντέγιαν Μιλόγεβιτς, μοιάζει με αιρετικό για το σερβικό μπάσκετ, εντούτοις ο Μάικ Σιζέφσκι έχει ρίξει από καιρό νερό στο κρασί του με το «one and done». Το σύστημα, δηλαδή που το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ παίρνει αθλητές για να μείνουν μία χρονιά και στη συνέχεια πάνε στο Draft. Φέτος, μάλιστα, το Ντιουκ διαθέτει τρεις μελλοντικούς ΝΒΑers που μπορούν να είναι στο top-5: τον φοβερό και τρομερό Ζάιον Γουίλιαμσον, τον ακόμα καλύτερο σε ό,τι αφορά τα περίφημα fundamentals (βασικά), Αρ Τζέι Μπάρετ και τον Κεμ Ρέντις. Κι αυτό βγάζοντας από την εξίσωση τον Τρε Τζόουνς και τον Μάρκουις Μπόλντεν, οι οποίοι σίγουρα θα παίξουν στο ΝΒΑ.

image

Η Megaλη ιδέα του Μίσκο

Αν η γούνα του σέρβικου μπάσκετ έχει «καεί» από παίκτες που δεν έμειναν στην Ευρώπη όσο έπρεπε πριν κάνουν το μεγάλο ταξίδι (βλέπε Μίλιτσιτς), ο Μιλόγεβιτς έχει αρκετό χώρο στα αυτιά του προκειμένου η γκρίνια από το ένα να μπαίνει και το άλλο να βγαίνει. Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι απλώς η κορωνίδα της Μέγκα Μπέμαξ του super agent Μίσκο Ραζνάτοβιτς, η οποία είναι πιο γνωστή, στο πρόσφατο παρελθόν ως Μέγκα Λεκς αλλά το αρχέτυπο όνομά της είναι Μέγκα Μπάσκετ. Όλο το σύστημά της αφορά στο να στέλνει παιδιά στο Draft κι αυτό όχι μόνο δεν είναι βασανιστήριο αλλά τους αρέσει κιόλας: Mega Leks sed lex, θα μπορούσε να φωνάξει ο από το 2012 προπονητής της παραφράζοντας το λατινικό dura lex sed lex (σκληρός νόμος, αλλά νόμος). Αντιθέτως, όταν του αναφέραμε τον μύθο του Σίσυφου, του βασιλιά της Εφύρας που ξεγέλασε τον Θάνατο και, για να τιμωρηθεί, αναγκάστηκε να ανεβάζει μία πέτρα στην κορυφή ενός βουνού και αυτή να ξανακυλάει κάτω λίγο πριν φτάσει στον τελικό προορισμό, ο Μιλόγεβιτς έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του: «Η διαφορά μου με τον Σίσυφο είναι ότι εγώ το απολαμβάνω»!

Η Μέγκα Μπέμαξ έχει δώσει, ως στιγμής, 10 παίκτες στο Draft του ΝΒΑ. H έδρα της βρίσκεται στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα της Βοϊβοντίνα. Αυτή η περιοχή, αριστερά του ποταμού Σάβα, υπήρξε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την περίοδο της Τετραρχίας και στα εδάφη της (ή πλησίον αυτών) έχουν γεννηθεί 10 αυτοκράτορες, όσοι παίκτες της Μέγκα Μπέμαξ, δηλαδή, έχουν επιλεγεί, προς το παρόν, στο Draft του ΝΒΑ. Αυτή είναι η στιγμή για την οποία αναπνέουν στο σύλλογο. «Οι δικοί μας τελικοί είναι η βραδιά του Draft», τονίζει πειστικά στο gazzetta.gr ο Μιλόγεβιτς κι εμείς δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε.

Έλα εδώ, παίξε μπάσκετ και θα γίνεις draft pick

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει το project της Μέγκα Μπέμαξ τόσο ιντριγκαδόρικο; Το ότι παρακολουθώντας τα παιχνίδια της, βλέπεις NBAes που θα βγουν μετά από μήνες ή και χρόνια, έχοντας την ευκαιρία να σχηματίσεις πρώτος γνώμη δίχως το βάρος του αναπόφευκτου hype που θα έλθει αργότερα ή και, συχνά, βλέποντας ταλεντάκια που θα αργήσουν πάρα πολύ να φτάσουν σε άλλα μάτια. Ό,τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με την περίπτωση του Γκόγκα Μπιτάτζε (1999, 2μ.11), ο οποίος κάνει θραύση στην Αδριατική Λίγκα με 19.7 πόντους, 9.7 ριμπάουντ, 2.4 κοψίματα και 1.3 ασίστ πριν συναντήσει την τελική του μοίρα κι ακούσει το όνομά του στο επόμενο Draft από τον Άνταμ Σίλβερ.

Οι Σέρβοι δίνουν το μικρόφωνο σε παίκτες που θέλουν να σώσουν την καριέρα τους (Μπόμπαν Μαριάνοβιτς) ή σε ταλαντούχα παιδιά, τους ανεβάζουν στο πάλκο, οι scouts μαζεύονται, τους… χειροκροτούν κι εν συνεχεία πάνε αλλού για να βγάλουν χρυσό δίσκο υπογράφοντας νέα συμβόλαια με περισσότερα μηδενικά. «Νομίζω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τη Μέγκα Μπέμαξ με το Κεντάκι. Έλα εδώ, παίξε μπάσκετ και θα γίνεις draft pick. Τόσο απλά» έχει αναφέρει ο Τζος Ρίντελ, ΝΒΑ scout του DraftExpress για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Σρέμσκα Μιτρόβιτσα. «Για να πάρεις λεπτά συμμετοχής στην Ισπανία στα 17 ή τα 18 σου, πρέπει να είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Οι παίκτες συνειδητοποιούν ότι μπορούν να πάνε αλλού και να παίζουν αντί να κάθονται στον πάγκο…». Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τίμοθι Λουαού - Καμπαρό. «Δεν είχε χρόνο συμμετοχής στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, πέρασε έναν χρόνο στη Μέγκα και πλέον αγωνίζεται στο ΝΒΑ» εξηγεί ο πρώην συμπαίκτης του Γάλλου γκαρντ-φόργουορντ των Θάντερ, ο Κόστια Μουσίντι για την παραγωγική διαδικασία που ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα για τους Σέρβους.

image

«Τι θα κερδίζαμε αν ο Γιόκιτς έμενε άλλα 2-3 χρόνια εδώ»;

Ίσως κάτι να πήρατε πρέφα αλλά η Μέγκα Μπέμαξ δεν είναι μια ομάδα σαν όλες τις άλλες και ο προπονητής της δεν είναι ένας χαρακτήρας σαν όλους τους άλλους. Τουναντίον, έχει επίγνωση της αποστολής του, προετοιμάζοντας τους παίκτες του για τον επόμενο μεγάλο ρόλο τους. Ο Ντέγιαν Μιλόγεβιτς έπαιξε μπάσκετ στην FMP Ζελέζνικ, την Μπουντούτσνοστ, την Παρτίζαν, τη Βαλένθια και τη Γαλατάσαραϊ ενώ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα 32 του, έπειτα από έναν τραυματισμό στο γόνατο. Υπήρξε, δε, μέλος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket 2001 και τα τελευταία επτά χρόνια πληρώνεται για να βγάζει ΝΒΑers. Ο 41άχρονος κόουτς είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση δημιουργού, στήνοντας ουσιαστικά την καριέρα του πάνω στην ιδέα πώς να στείλεις παίκτες στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο. «Αγαπώ αυτό που κάνω σε υπερβολικό βαθμό! Αγαπώ να μεγαλώνω μαζί με τους παίκτες μου, να τους αναπτύσσω και να βλέπω ότι κάνουν σπουδαία πράγματα στη ζωή τους. Είμαι ο προπονητής τους, ο φίλος τους, ο μεγάλος αδελφός τους... Πρέπει να τα βάλεις όλα στην εξίσωση για να πετύχεις» μας εξηγεί ενώ αρνείται πεισματικά να μπει στη διαδικασία του «What If».

Τι θα γινόταν, δηλαδή, αν ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Τίμοθι Λουαού - Καμπαρό, ο Ίβιτσα Ζούμπατς και ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς έμεναν στην Μέγκα Μπέμαξ για πολλά χρόνια ακόμα: «Ακούγεται υπέροχο σαν σενάριο όμως δεν σκέφτομαι έτσι. Ο στόχος του κλαμπ είναι συγκεκριμένος: Όταν οι παίκτες είναι έτοιμοι να φύγουν, θα φύγουν! Είμαστε συνειδητοποιημένοι εξ αρχής. Γνωρίζουμε πως οι παίκτες θα αποχωρήσουν όταν περάσουν στο επόμενο επίπεδο φτάνοντας στο μάξιμουμ potential. Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε. Τι θα κερδίζαμε, δηλαδή, αν ο Γιόκιτς έμενε άλλα 2-3 χρόνια εδώ; ΟΚ, ενδεχομένως θα έβγαινε MVP στην Αδριατική Λίγκα αλλά δεν θα είχε νόημα. Ήταν έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα και να πάει στο ΝΒΑ. Αυτός ήταν ο προορισμός του εξ αρχής».

image

«Η διαφορά μου με τον Σίσυφο; Εγώ το απολαμβάνω»!

Ο δρόμος, λοιπόν, για το ΝΒΑ περνάει από τη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα και τη Μέγκα Μπέμαξ που συνδυάζει την ανάπτυξη των παικτών με τις ομαδικές επιτυχίες. Τον Φεβρουάριο του 2016 κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα τίτλο της, νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου Σερβίας την Παρτίζαν ενώ την ίδια χρονιά έπαιξε στους τελικούς της Αδριατικής Λίγκας! Φέτος έχει ρεκόρ 6-1 στην ABA Liga και φιγουράρει στη δεύτερη θέση της κατάταξης πίσω από τον αήττητο Ερυθρό Αστέρα του Μίλαν Τόμιτς. «Η δουλειά γίνεται πιο εύκολη αν ξέρεις ποιος είναι ο βασικός στόχος σου και τι είσαι προορισμένος να κάνεις. Σχεδόν κάθε χρόνο δουλεύω με διαφορετικά ρόστερ, σίγουρα είναι δύσκολο να χτίζεις κάτι από την αρχή όμως αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά αυτής της ομάδας».

Όταν μάλιστα του αναφέραμε τον μύθο του Σίσυφου, ο οποίος έσπρωχνε το βαρύ φορτίο του προς την κορυφή όμως άρχιζε πάλι την ίδια προσπάθεια όποτε έφτανε σε αυτήν, ο Σέρβος κόουτς ήταν ξεκάθαρος: «Δεν νιώθω έτσι! Η δική μου δουλειά έχει νόημα. Τουλάχιστον ο δικός μου κόπος ανταμείβεται (γέλια). Προσπαθώ να βγάζω καλούς παίκτες και καλές προσωπικότητες, αυτό είναι που με κάνει χαρούμενο και δεν με νοιάζει αν πρέπει να ανεβάσω ξανά τον βράχο στην κορυφή… Ο Σίσυφος δεν είχε καμία ικανοποίηση, εγώ όμως έχω όταν ξενυχτάω για να βλέπω αυτά τα παιδιά στο ΝΒΑ! Στο τέλος της ημέρας, σκοπός μας είναι να αναπτύσσουμε παίκτες. Κάποιες φορές έρχονται και τα αποτελέσματα, κάποιες άλλες όχι όμως έχουμε την ευκαιρία και δουλεύουμε σε ένα σπουδαίο project χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτό που κάνουμε είναι μοναδικό στην Ευρώπη»! Σε ερώτησή μας για το αν λειτουργεί στις προπονήσεις σαν δημοκρατικός δικτάτορας, ξεκαθαρίζει πως το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι «να ξέρεις τις διαχωριστικές γραμμές. Δεν είμαι δικτάτορας. Δουλειά μου είναι να κάνω τους παίκτες μου να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν υπέροχα πράγματα».

image

Οι NBAers, τα draft picks και όσοι πήγαν για να σώσουν την καριέρα τους

Άλλοτε μοιάζει με τυχαίο γεγονός λόγω συγκυρίας, άλλοτε με ντόμινο, οργανωμένο κύμα. Σε κάθε περίπτωση, η Μέγκα Μπέμαξ έχει να περηφανεύεται ότι είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που έχει στείλει εννιά παίκτες στο Draft τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Νίκολα Γιόκιτς, Βασίλιε Μίτσιτς, Νέμανια Ντάνγκουμπιτς το 2014, Τίμοθι ΛουαούΚαμπαρό, Ίβιτσα Ζούμπατς, Ράντε Ζάγκορατς το 2016 και Βλάντο Τσάντσαρ, Όγκνιεν Γιάραμαζ, Άλφα Κάμπα το 2017… Παρεμπιπτόντως, ο Σέρβος σέντερ Μίλοβαν Ράκοβιτς ήταν ο μόνος παίκτης της Μέγκα που είχε γίνει draft pick πριν έλθει η έκρηξη, όταν επελέγη στο νούμερο 60 από τους Μάβερικς το 2007 κι έγινε trade στους Μπουλς όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Στο μεσοδιάστημα, παίκτες όπως ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς, ο Ντέγιαν Μούσλι και ο Μάρκο Κέσελ φόρεσαν τη φανέλα της για να σώσουν την καριέρα και την υστεροφημία τους βρίσκοντας το περιβάλλον, τον χώρο και τον ρόλο που ο καθείς εξ αυτών ήθελε.

Το ίδιο συμβαίνει φέτος με τον Έντιν Άτιτς, ο οποίος υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ το 2015 ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του στην Ευρώπη όμως δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που ήθελε κι έλυσε πρόωρα τη συνεργασία του με την Κυπελλούχο Ελλάδας. Πλέον έχει την ελευθερία κινήσεων να αναδείξει το ταλέντο του, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες της Μέγκα Μπέμαξ στα 21 του χρόνια! «Τα τελευταία χρόνια η δουλειά μας έχει γίνει πιο εύκολη... Παίζουμε στην ABA Liga, φέρνουμε καλά αποτελέσματα, έχουμε κάνει ευρωπαϊκό ρεκόρ με 9 draft picks… Οι νεαροί παίκτες αναγνωρίζουν ότι είμαστε οι καλύτερη επιλογή για αυτούς. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε τα μεγάλα ταλέντα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κυνηγάμε την καλή πορεία. Κοντράρουμε στα ίσα τον Ερυθρό Αστέρα, την Παρτίζαν και την Τσεντεβίτα με τα δικά μας παιδιά!» επισημαίνει στο gazzetta.gr o GM της Μέγκα Μπέμαξ, Γκόραν Τσάκιτς, ο οποίος έπαιξε μπάσκετ στον Απόλλωνα Πάτρας τη διετία 2004-06.

Το παιχνίδι με την Ελλάδα ήταν σαν σχολείο για μένα

Το καλοκαίρι του 2015 ο Γκόγκα Μπιτάτζε πήρε το ταλέντο του από τη Βίτα Τιφλίδας και μετακόμισε στη Σερβία για λογαριασμό της Μέγκα Μπέμαξ, έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την εθνική ομάδα Παίδων της Γεωργίας στο EuroBasket Β κατηγορίας. Πλέον λογίζεται ως το επόμενο μεγάλο project της ομάδας, έχοντας αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για έναν σέντερ ύψους 2μ.11, γεννημένο το 1999, που διαθέτει καλό σουτ από τα 5-6 μέτρα, είναι ικανός finisher στο ζωγραφιστό, καλός μπλοκέρ, έξυπνος αμυντικός και καλός σε καταστάσεις one-on-one στο low post. Μάλιστα στην πρόσφατη αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου στην Τιφλίδα όπου η Εθνική σφράγισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019, ο 19άχρονος σέντερ είχε 15 πόντους με 3/5 βολές, 6/7 δίποντα, 4 ριμπάουντ και 1 κόψιμο στα 20:40 που έμεινε στο παρκέ!

«Εκείνο το παιχνίδι ήταν σαν σχολείο για μένα! Παίξαμε πραγματικά καλά απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου! Νομίζω ότι τα πήγα καλά απέναντι στον Παπαγιάννη και τους άλλους Έλληνες ψηλούς» παραδέχεται στο gazzetta.gr ο Μπιτάτζε, ο οποίος είναι η ατραξιόν στους αγώνες της Μέγκα Μπέμαξ, το όνομά του κατέχει περίοπτη θέση στις σημειώσεις των scouts του ΝΒΑ ωστόσο δεν αγχώνεται ιδιαίτερα με τις συγκρίσεις και τις μεγάλες προσδοκίες, κάνοντας τη διαφορά απέναντι σε σαφώς πιο έμπειρους και έτοιμους παίκτες. «Στη Μέγκα Μπέμαξ έχουμε μόνο έναν ψηλό. Παίζω κυρίως στο "5" όμως πολλές φορές στην εθνική ομάδα κατεβαίνω στο "4 ". Μου αρέσει η θέση του πάουερ φόργουορντ, εκμεταλλεύομαι το ύψος μου, παίρνω περισσότερα σουτ, παίζω περισσότερο με τα χέρια, νιώθω άνετα... Νομίζω ότι το πιο δυνατό σημείο μου είναι το παιχνίδι στο post. Πέρσι είχα έλλειψη αυτοπεποίθησης όμως φέτος δεν φοβάμαι να μπω στη φάση! Σουτάρω περισσότερο, παίζω άμυνα, παλεύω για το ριμπάουντ. Τώρα σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες μου, νομίζω ότι πρέπει να δουλέψω περισσότερο το κορμί μου».

image

Ο Μπιτάτζε που θέλει να γίνει Γιόκιτς

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Νίκολα Γιόκιτς να λογίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων μη Αμερικανών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και να σημειώνει triple double σε 14 λεπτά (30 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 17 ασίστ σε αγώνα κόντρα στο Μιλγουόκι), πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω. Ο Σέρβος σταρ των Νάγκετς είναι η επανάσταση στον κόσμο των ψηλών, ένας all around σέντερ που ντριμπλάρει, σουτάρει, πασάρει και κυρίως παίζει με μυαλό ωστόσο όταν ήλθε για πρώτη φορά στην Μέγκα Μπέμαξ το 2012, δεν μπορούσε να… κάνει 10 push-ups. «Όταν ήμουν μικρός, ούτε καν με ένοιαζε το μπάσκετ. Προσωπικά δεν με ενθουσίαζε τόσο. Είμαι κακό παράδειγμα για τα νέα παιδιά, έκλαιγα όταν έπρεπε να πάω στην προπόνηση!» είχε παραδεχτεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στο basketballsphere.

«Ο Νίκολα ήταν χάλια σε φυσική κατάσταση! Είχα μπροστά μου ένα παιδί που ζήτημα αν έκανε 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα πριν έλθει στη Μέγκα Μπέμαξ. Του εξήγησα από την πρώτη στιγμή ότι πιστεύω πολύ στις δυνατότητές του και ότι έχει την προοπτική να κάνει σπουδαία πράγματα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν δουλειά. Ήταν τεράστια πρόκληση να δουλέψω μαζί του. Για την ακρίβεια, δεν έχω δει άλλον παίκτη στη ζωή μου να αντιλαμβάνεται τόσο γρήγορα τα συστήματα! Είναι τόσο έξυπνος, έχει ασύλληπτο IQ που επιτρέπει στον προπονητή του να είναι δημιουργικός. Πραγματικά απόλαυσα το διάστημα που δουλέψαμε μαζί» επισημαίνει ο Μιλόγεβιτς που πλέον δουλεύει με τον επόμενο NBAer, aka Γκόγκα Μπιτάτζε: «Αυτό, ακριβώς, είναι το όνειρό μου! Θέλω να γίνω καλός παίκτης, να δουλέψω σκληρά και πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Το ΝΒΑ είναι ένα όνειρο και θα κάνω τα πάντα για να πετύχω. Η ομάδα μου με βοηθάει και είναι σπουδαία υπόθεση ότι κάθε εβδομάδα παίζουμε απέναντι σε πιο έμπειρους και δυνατούς παίκτες».

image

«Οι δικοί μας τελικοί είναι η βραδιά του Draft»!

Το σπουδαίο σε ό,τι αφορά τη Μέγκα Μπέμαξ είναι ότι οι παίκτες λειτουργούν δίχως την πίεση της νίκης, υποστηρίζονται εντός του παρκέ από καλούς επαγγελματίες ενώ ουδείς εκ των θεατών που εμφανίζονται στις εξέδρες του Pinki Sports Hall θα τους αποδοκιμάσει σε περίπτωση ήττας. «Οι δικοί μας τελικοί είναι η βραδιά του Draft! Εκεί, ακριβώς, κρινόμαστε αν πετύχαμε ή όχι! Είναι σπουδαίο συναίσθημα να βλέπεις ένα δικό σου παιδί να ζει αυτή την κατάσταση, είναι μια ανταμοιβή για όλες τις ώρες που πέρασε στο γήπεδο, για τις στιγμές που έπεσε και στάθηκε ξανά στα πόδια του. Έχω κρατήσει επαφή με το 80% των παικτών που πέρασαν από τη Μέγκα Μπέμαξ και αυτό σημαίνει πολλά για τον χαρακτήρα τους. Σημαίνει ότι δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν. Κάθε βράδυ βλέπω τα παιχνίδια τους» εξηγεί ο κόουτς Μιλόγεβις που στέκεται, επίσης, στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας των μετέπειτα NBAers.

«Το θέμα είναι να είσαι ανταγωνιστικός. Να πείσεις αυτά τα παιδιά ότι δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν! Ότι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι. Είναι κάτι που λέω συνεχώς στους παίκτες μου… Δεν με νοιάζεσαι ποιον έχετε απέναντί σας, με νοιάζεσαι να σας σέβονται! Ό,τι συνέβη δηλαδή με τον Γιόκιτς. Έφυγε από μια ομάδα της Σερβίας και πήγε στο ΝΒΑ. Τι έπρεπε να κάνει, δηλαδή; Να φοβάται; Πλέον κοντράρει τους καλύτερους». Ζητήσαμε από τον 41άχρονο προπονητή να μας περιγράψει τη συνεργασία του με τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, του οποίου έσωσε την καριέρα το 2012 έπειτα από δυο αποτυχημένες σεζόν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Νίζνι. Παρεμπιπτόντως ο «Μπόμπι» εξαργύρωσε την καλή σεζόν του το 2012 με διετές συμβόλαιο στον Ερυθρό Αστέρα και η «αναγέννησή» του τον έστειλε στο ΝΒΑ. «Ο Μαριάνοβιτς είναι πολύ coachable παίκτης. Είχαμε τρομερή επικοινωνία, όποτε έχει χρόνο, έρχεται να δουλέψουμε μαζί! Είναι πανέξυπνος και δίπλα μας έμαθε να χρησιμοποιεί σωστά το μέγεθός του για να παίρνει το πλεονέκτημα».

image

Το σύστημα και η εμπειρία του Κεντάκι

Η Μέγκα Μπέμαξ διαθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας που οδηγεί τους παίκτες σε καλύτερο μονοπάτι και ο Γκόραν Τσάκιτς μας εξηγεί συνοπτικά το σύστημα: «Διαθέτουμε σπουδαίους scouts για τους νέους παίκτες. Ειδικά τα τελευταία έξι χρόνια γίνεται εξαιρετική δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Επίσης έχουμε το δικό μας προπονητήριο, το Mega Factory ενώ συνεργαζόμαστε με την ΟΚΚ Μπέογκραντ, τον σύλλογο όπου έπαιξε μπάσκετ ο Ραντιβόι Κόρατς, στέλνοντας τους παίκτες μας από την ομάδα τζούνιορ ώστε να πάρουν χρόνο συμμετοχής πριν τους προβιβάσουμε στο ανδρικό της Μέγκα Μπέμαξ. Μπορώ να πω ότι ο οργανισμός γιγαντώνεται κάθε χρόνο, δίνοντας έμφαση στην παραμικρή λεπτομέρεια».

Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα η σερβική ομάδα έδωσε φιλικό προετοιμασίας με το Κεντάκι σε αγώνα που διεξήχθη στις… Μπαχάμες, αρχίζοντας την προετοιμασία της σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα! «Δυστυχώς δεν έπαιξα πολύ γιατί τραυματίστηκα στο πρώτο πεντάλεπτο. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια ωραία εμπειρία για το κλαμπ» τονίζει ο Μπιτάτζε. Επιστρέφουμε στα του συστήματος και της φιλοσοφίας της Μέγκα, υπενθυμίζοντας στον Ντέγιαν Μιλόγεβιτς τα δυο είδη προπονητών, εκείνων που απολύθηκαν κι εκείνων που θα… απολυθούν: «Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ και να μάθω από τα λάθη μου. Βελτιώνομαι χρόνο με τον χρόνο μαζί με τους παίκτες μου, έχω ένα συγκεκριμένο πλάνο να ακολουθήσω, το οποίο δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει. Σίγουρα ο απολογισμός εξαρτάται από τη βελτίωση των παικτών μου. Σε αυτή την ομάδα πρέπει να έρχεσαι στις προπονήσεις με ανοιχτή καρδιά, να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό ότι έχεις ως στόχο να κάνεις καλύτερους τους παίκτες σου! Αν γίνουν καλύτεροι, θα γίνω κι εγώ καλύτερος, είναι αλυσίδα. Το όλο project δουλεύει στην εντέλεια, όλοι έχουν τον ρόλο τους, όλοι είναι πετυχημένοι στο αντικείμενό τους και κυρίως όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν»!

Ο Ζούμπατς και η καλύτερη διαφήμιση

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι μόνο οι Σέρβοι παίκτες που καταφεύγουν στην Μέγκα Μπέμαξ για να πάρουν τα πάνω τους. Το αυτό συνέβη με τον Ντίλαν Ένις, τον 26άχρονο πόιντ γκαρντ της Ανδόρας, ο οποίος έσπασε πρόσφατα το σερί της Ρεάλ Μαδρίτης σε όλες τις διοργανώσεις σκοράροντας στα 3.6 δευτερόλεπτα για το φινάλε και υποχρεώνοντας τους πρωταθλητές Ευρώπης στην πρώτη ήττα τους έπειτα από 13 συνεχόμενες νίκες! Ο Ένις άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στη Μέγκα το 2017, εν συνεχεία αγωνίστηκε στην EuroLeague με τον Ερυθρό Αστέρα και ακολούθως συμφώνησε με τη Σαραγόσα. Ο αδελφός του, Τάιλερ Ένις υπήρξε συμπαίκτης στους Λέικερς με τον Ίβιτσα Ζούμπατς, ο οποίος έπαιξε μπάσκετ στη Μέγκα Μπέμαξ και έπεισε τη φαμίλια Ένις να στείλει τον Ντίλαν στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα.

COVER PHOTO: Δημήτρης Κουμπιας - SportsGraphics.gr