Πώς είναι να παίζεις μπάσκετ στην Μπόκα Τζούνιορς;

Πώς είναι να παίζεις μπάσκετ στην Μπόκα Τζούνιορς;

Ζήτησαν, κάποτε, από τον Ντιέγκο Μαραντόνα να θυμηθεί το ντεμπούτο του με την Μπόκα Τζούνιορς. «Υπέγραψα το συμβόλαιο στο Bombonera, μπροστά στις κάμερες του Καναλιού 13, που είχε πληρώσει την αποκλειστικότητα. Το ίδιο βράδυ βγήκα στο γήπεδο, με τη φανέλα της Μπόκα, για να παίξω σε φιλικό εναντίον της Αρχεντίνος, αφού ήταν όρος της συμφωνίας. Αυτό έγινε την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 1981. Κατευθύνθηκα, λοιπόν, προς τον αγωνιστικό χώρο, σταυροκοπήθηκα, πάτησα το γρασίδι, μπήκα και ήξερα ότι άρχιζε για μένα μια πραγματικά μεγάλη ιστορία! Ήμουν πολύ νευρικός. Μου φαινόταν πως το έδαφος έφευγε κάτω από τα πόδια μου».

Ο Ντιέγκο ήταν ήδη διάσημος. Από τη στιγμή, όμως, που φόρεσε τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς, δεν μπορούσε πια να πάει να φάει σε κάποιο εστιατόριο χωρίς να σπάσει κάτι, χωρίς να μαζευτούν… διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι και χωρίς να του ζητήσουν τέσσερις χιλιάδες αυτόγραφα στην καθισιά του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του! Λίγα μέτρα πιο πέρα από το γήπεδο όπου μεγαλούργησαν και, συγχρόνως, λατρεύτηκαν παίκτες όπως ο Μαραντόνα, ο Μαρτίν Παλέρμο, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο ο Κάρλος Τέβες πριν υπογράψει στην Κίνα και γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, στέκει το Estadio Luis Conde. Το γήπεδο της μπασκετικής Μπόκα, γνωστό ως «La Bombonerita» (σ.σ. μικρό «Bombonera») όπου φέτος έβγαλε το… ψωμί του ένας Έλληνας! Ο λόγος, φυσικά, για τον Φώτη Λαμπρόπουλο, τον 33άχρονο Πατρινό φόργουορντ, ο οποίος περιγράφει στο gazzetta.gr την εμπειρία της Αργεντινής.

image

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΛΙΤΟ

Στην πιο χρωματιστή συνοικία του Μπουένος Άιρες, τη Λα Μπόκα (σ.σ. σημαίνει «το στόμα») βρίσκεται η είσοδος του παλιού λιμανιού και η έδρα της θρυλικής ομάδας της πόλης. Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, ο Φώτης Λαμπρόπουλος έζησε στην πιο ζωντανή, κοσμοπολίτικη και ευρωπαϊκή μητρόπολη της Νότιας Αμερικής, φορώντας τη φανέλα μιας ομάδας που βρήκε στα πρόσωπα του Ντιεγκίτο και του Τέβες τους δικούς της σύγχρονους ήρωες. «Είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς το που μπορεί να φτάσει το πάθος για μια ομάδα χωρίς να κοιτάξει στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και να δει τι συμβαίνει με τους οπαδούς της Μπόκα. Βλέπεις, για παράδειγμα, γκράφιτι του Τέβες σε πολυκατοικίες και μαντρότοιχους!

Ο Καρλίτο είναι είδωλο στη γενέτειρά του, στο Fuerte Apache, σχεδόν μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Μπουένος Άιρες. Έφυγε για την Κίνα στις αρχές της χρονιάς ενώ οι τηλεοράσεις και τα κανάλια ασχολούνται ήδη με το πότε θα… επιστρέψει! Ξέρεις, άρχισαν να τον νοσταλγούν μετά από κάποιες ήττες της Μπόκα και πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει στο σπίτι του. Δεν τον κατηγόρησαν σαν προδότη, καμία σχέση! Δυστυχώς, όμως, δεν τον συνάντησα. Φέτος πήγα σε δυο παιχνίδια στο Bombonera ωστόσο δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του. Πάντως έξω από το γήπεδο υπάρχει ένα τρομερό γκράφιτι που τον θυμίζει σε όλους! Όχι, δηλαδή, ότι θα τον ξεχάσουν ποτέ» τονίζει ο έμπειρος φόργουορντ για τον Αργεντινό επιθετικό, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στη Σαγκάη ενώ ο ετήσιος μισθός του ανέρχεται στα 38 εκατομμύρια ευρώ!

image

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΚΑ – ΡΙΒΕΡ!

Ο Μαραντόνα έχει παραδεχτεί πως «έχω παίξει στο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης, ένα παιχνίδι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό επειδή εμπλέκει δύο πολύ μεγάλες πόλεις ωστόσο το Μπόκα - Ρίβερ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι σαν να πηγαίνεις στο κρεβάτι με τη Τζούλια Ρόμπερτς»! Παρεμπιπτόντως, ο Ντιεγκίτο έκλεισε την καριέρα του ακριβώς μετά το ντέρμπι του '97 που βρήκε νικήτρια την Μπόκα Τζούνιορς μέσα στο Monumental. Το ένα, λοιπόν, από τα δυο παιχνίδια που παρακολούθησε live ο Φώτης Λαμπρόπουλος κατά την παραμονή του στην Αργεντινή ήταν το Superclásico στο Bombonera! Ο αγώνας, δηλαδή, για τον οποίο η αγγλική εφημερίδα «Observer» έχει αναφέρει σχετικά πως «το σημαντικότερο που θα πρέπει να κάνει κάποιος πριν φύγει από τη ζωή αναφορικά με τον αθλητισμό είναι να παρακολουθήσει από κοντά ένα ντέρμπι του Μπουένος Άιρες»!

«Ένιωθες πως γινόταν ένας μικρός σεισμός από το τράνταγμα, τις φωνές και τον κόσμο που πήγαινε πάνω-κάτω! Δεν υπήρχε αυτό που έζησα! Από ένα σημείο και μετά πίστευες ότι θα φύγουν τα… τσιμέντα! Όλος ο κόσμος τραγουδούσε ενώ έβλεπες παντού σημαίες της Μπόκα και καπνογόνα με τα χρώματά της. Προσωπικά, μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Περισσότερο το αγγλικό και το ισπανικό όμως η εμπειρία του Superclásico είναι μοναδική. Πήγαμε 4-5 παίκτες από την μπασκετική Μπόκα στο γήπεδο ενώ ήλθε μαζί μας και ο Κάρλος Ντελφίνο. Σαν άνθρωπος είναι θετικός, με τους συμπαίκτες του δεν έχει θέμα, όμως κοιτάζει πολύ τα νούμερά του. Δεν ήταν 100% έτοιμος όταν ήλθε ενώ έμεινε ένα μήνα έξω αφού χτύπησε στο γόνατο».

image

ΟΙ 17 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ

Η Αργεντινή εκτείνεται από τα νότια σύνορα της Βολιβίας μέχρι το νοτιότερο άκρο της Λατινικής Αμερικής, φλερτάροντας τόσο με τον Ατλαντικό Ωκεανό, όσο και με τα όρια του Ανταρκτικού Κύκλου. Σε ό,τι αφορά το μπασκετικό πρωτάθλημά της, η Liga A χωρίζεται σε Βόρειο και Νότιο Όμιλο ενώ κάθε ομάδα έδωσε 56 αγώνες στη regular season, πριν από τα playoffs για την κατάκτηση του τίτλου και τα playouts για την παραμονή στην κατηγορία. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι μετακινήσεις δεν είναι τόσο απλή και ευχάριστη διαδικασία. «Υπήρχε πτήση που διήρκεσε 2μιση ώρες ενώ οι μετακινήσεις γίνονταν, συνήθως, με το πούλμαν. Το πιο μεγάλο ταξίδι, λοιπόν, που έκανα οδικώς ήταν 17 ώρες! Ένιωθα πως έφτασα στην άκρη του κόσμου (γέλια)! Οι ομάδες διαθέτουν καλά πούλμαν όμως οι αποστάσεις είναι πραγματικά μεγάλες».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των αγώνων και τον… μαραθώνιο που βίωσε φέτος στο πρωτάθλημα Αργεντινής, ο Λαμπρόπουλος εξήγησε πως «υπήρχαν περιπτώσεις που παίζαμε Δευτέρα και Τετάρτη! Είχαμε, δηλαδή, μόλις μια μέρα στο ενδιάμεσο για να ξεκουραστούμε. Οι ρυθμοί στην Αργεντινή είναι καταιγιστικοί. Παίζεις συνέχεια, το ένα παιχνίδι μετά το άλλο. Σκέψου πως δώσαμε σχεδόν 60 ματς, μαζί με τα playouts». Μάλιστα η Μπόκα εξασφάλισε την παραμονή της μέσω των playouts, έχοντας 3-2 νίκες στη σειρά με την Echague, με τους φίλους των «χεϊνέσες» να φωνάζουν ρυθμικά «griego-griego» (Έλληνας - Έλληνας) για τον Φώτη στο τελευταίο ματς της χρονιάς. «Το μπασκετικό ντέρμπι στο Μπουένος Άιρες είναι το Μπόκα Σαν Λορέντζο, αφού η ομάδα της Ρίβερ Πλέιτ αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία».

image

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η παρουσία της ομογένειας στη Λατινική Αμερική ανάγεται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, Έλληνες πάτησαν για πρώτη φορά τα πόδι τους στην επικράτεια που θα αποτελούσε αργότερα την Αργεντινή από την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής, ως μέλη των πληρωμάτων των θαλασσοπόρων Ερνάν Κορτές και Φρανθίσκο Πιθάρρο. Το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς την Αργεντινή ενισχύθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου και τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ενώ η μετανάστευση διακόπηκε, μάλλον οριστικά, στο τέλος της δεκαετίας του 1960. «Πλέον υπάρχουν τρεις ελληνικές κοινότητες στο Μπουένος Άιρες! Πήγα στις δυο από αυτές, στη μία την Πρωτοχρονιά για την κοπή της πίτας και στην άλλη τον Απρίλιο. Γενικώς υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο».

image

Η… ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ

Στις αρχές του 1930, η Ρίβερ Πλέιτ ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη μετεγγραφή που δημιούργησε αίσθηση αφού απέκτησε τον επιθετικό Μπερναμπέ Φερέιρα από την Ατλέτικο Τίγκρε, πληρώνοντας ένα μεγάλο ποσό σε ράβδους χρυσού. Τότε ήταν που της δόθηκε το παρατσούκλι «Λος Μιλιονάριος» («Οι εκατομμυριούχοι»), που την ακολουθεί μέχρι σήμερα. Ήταν η περίοδος που άλλαξε η κοινωνική βάση της ομάδας. Η Ρίβερ, που καταλαμβάνει το βόρειο μέρος της πρωτεύουσας, έγινε η αγαπημένη ομάδα των εύπορων στρωμάτων του Μπουένος Άιρες ενώ η Μπόκα εκπροσωπούσε τις φτωχές τάξεις. Οι αγώνες μεταξύ τους, το Superclásico, είναι το απόλυτο ντέρμπι της Λατινικής Αμερικής. Και μπορεί η Ρίβερ Πλέιτ να μην συμμετέχει στην μπασκετική Liga A, όμως η αντιπαλότητα παραμένει. «Βλέπεις παντού αυτή την κόντρα. Στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, στα περιοδικά και τις εφημερίδες, στο Internet…

Θυμάμαι πως περιμέναμε στο αεροδρόμιο, στις 6 το πρωί, όταν πέρασε από μπροστά μας ένας ταξιτζής και μας έκανε χειρονομία αφού είδε ότι φοράμε ρούχα με τα διακριτικά της Μπόκα Τζούνιορς, σχηματίζοντας τη γραμμή της Ρίβερ Πλέιτ πάνω από την μπλούζα του! Το μοναδικό ακραίο περιστατικό που έζησα είναι όταν είχαμε ένα εκτός έδρας παιχνίδι και μας πέταξαν μια κοτρόνα που έσπασε το τζάμι του πούλμαν! Γενικώς υπάρχει παντού αστυνομία. Μπορείς, όμως, να κυκλοφορήσεις άνετα το βράδυ χωρίς να φοβάσαι ότι θα σε κλέψουν ή θα σε… σφάξουν» παραδέχεται ο Λαμπρόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Αργεντινή με 15.7 πόντους, 8.8 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ σε 57 συμμετοχές και 29.7' μ.ό. ανά αγώνα.

image

ΤΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Οι Αργεντινοί βλέπουν πλέον τα μέλη της χρυσής γενιάς που πανηγύρισε τεράστιες επιτυχίες με την «αλμπισελέστε» να αποσύροντα το ένα μετά το άλλο. Αρχικώς, ήταν ο Πάμπλο Πριχιόνι που έβαλε τους τίτλους τέλους σε μια σπουδαία καριέρα στα μέσα της χρονιάς ενώ ο Αντρές Νοτσιόνι διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα μιας υπέροχης διαδρομής αφού έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν. Στο πρωτάθλημα Αργεντινής, λοιπόν, αγωνίζονται αρκετές γνώριμες φιγούρες όπως ο Ντελφίνο, συμπαίκτης του Φώτη Λαμπρόπουλου στην Μπόκα και ο Βάλτερ Χέρμαν, με… προϋπηρεσία στη Μάλαγα, την Μπασκόνια, τους Μπόμπκατς και τους Πίστονς.

«Στα 37 του χρόνια ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της λίγκας. Φέτος έπαιξε στην Όμπρας και το συμβόλαιό του ήταν το πιο υψηλό σε όλο το πρωτάθλημα, σχεδόν 30.000 ευρώ τον μήνα! Είχαμε, επίσης, κι άλλους γνωστούς παίκτες όπως ο Πιτ Μάικλ, ο Ελ-Αμίν, ο Τορίν Φράνσις και ο Ουίλ ΜακΝτόναλντ που έπαιξε πιο παλιά στην Μπασκόνια. Μάλιστα, ο αδελφός του Μανού Τζινόμπιλι, ο Σεμπαστιάν, είναι προπονητής στην Μπαΐα, με πρόεδρο τον Πέπε Σάντσεθ, τον βετεράνο γκαρντ που έπαιξε στην εθνική Αργεντινής και στον Παναθηναϊκό! Γενικώς το πρωτάθλημα εδώ είναι πολύ σκληρό. Η λίγκα τους βρίσκεται κοντά στο ισπανικό μοντέλο αφού στηρίζεται πολύ στο γρήγορο τέμπο. Φυσικά οι Αργεντινοί έχουν μπασκετική παιδεία, όπως φαίνεται και στη στάση τους απέναντι στην εθνική ομάδα. Στα περισσότερα κλαμπ υπάρχουν τρεις Αμερικανοί ενώ ξεχωρίζουν 2-3 ομάδες που έχουν την ευκαιρία να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από τις υπόλοιπες».