Ο Καντέρ δεν είναι ο Τούρκος που έχεις συνηθίσει

Ο Καντέρ δεν είναι ο Τούρκος που έχεις συνηθίσει

Ο Ενές Καντέρ δεν έχει παίξει κανένα από τα παιχνίδια των μαζών και οι αντοχές του τον έχουν βοηθήσει ώστε να φανεί ρεαλιστής και λογικός απέναντι στην παράνοια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όχι βρώμικος ρεαλιστής μα, αντιθέτως, καθαρός και συγκροτημένος. Σε αντίθεση με τις απόψεις των επικριτών του και εκείνων που τον επιλέγουν για να πωλούν το προφίλ του επαναστάτη με αιτία, ο Τούρκος σέντερ των Oklahoma City Thunder είναι ένας βαθιά συνειδητοποιημένος και μεθοδικός τύπος. Δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική ορθότητα στα λεγόμενά του. Τουναντίον, αγαπάει το μπάσκετ και τη φιλανθρωπία, έκανε πράξη το «αν δεν πιστεύει κανείς σε εσένα, πίστεψε εσύ στον εαυτό σου» και, εσχάτως, είναι ο φόβος και ο τρόμος για το αυταρχικό καθεστώς του Τούρκου προέδρου!

Ο άνθρωπος, λοιπόν, που είχε την άγνοια κινδύνου το σθένος να χαρακτηρίσει δημόσια τον Ερντογάν ως «Χίτλερ του αιώνα μας» γεννήθηκε στην Ελβετία από Τούρκους γονείς ενώ δεν έπαιξε ποτέ κολεγιακό μπάσκετ αφού έλαβε χρήματα από τη Φενέρμπαχτσε και οι φίλοι του Κεντάκι έκαναν καμπάνια για τη στήριξή του! Έστω κι έτσι έγινε πικ στο Νο.3 του Draft 2011, πίσω μόνο από τον Κάιρι Ίρβινγκ και τον Ντέρικ Ουίλιαμς, αποκλείστηκε από την εθνική ομάδα λόγω πολιτικών-ιδεολογικών πεποιθήσεων, ξεκαθάρισε ότι θα έδινε και το κεφάλι του για τον Φετουλάχ Γκιουλέν ενώ η περίπτωσή του είχε έλθει στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό το 2009! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Τούρκο NBAer που θα μπορούσε κάλλιστα να μην… ασχολείται και να απολαμβάνει τα 17.8 εκατομμύρια που προβλέπει το συμβόλαιό του με την Oklahoma για τη νέα σεζόν ωστόσο προτίμησε να γίνει η φωνή χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορούν να ακουστούν.

image

Το #FreeEnes εμφανίστηκε πολλά χρόνια πριν

Ο ήρωας της ιστορίας μας γεννήθηκε το 1992 στη Ζυρίχη από Τούρκους γονείς ενώ έκανε θραύση με τις μικρές εθνικές στα EuroBasket Παίδων, Εφήβων και Νέων, συγκεντρώνοντας πάνω του τα βλέμματα πολλών ομάδων. Το καλοκαίρι του 2010 επέλεξε να αγωνιστεί στην Αμερική και συγκεκριμένα συμφώνησε με το Kentucky προκειμένου να κάνει ομαλότερη τη μετάβασή του στο ΝΒΑ, που ήταν άλλωστε ο μεγάλος στόχος του. Παρ' όλα αυτά, δεν έπαιξε ποτέ στο κολεγιακό πρωτάθλημα λόγω κανονισμών! Όπως αποκαλύφθηκε, ο Ενές Καντέρ είχε λάβει 33 χιλιάδες δολάρια από τη Φενέρμπαχτσε τη σεζόν 2008-09 για σπίτι, φαγητό και προσωπικά έξοδα, κάτι που απαγορεύεται. Βλέπετε, ο κανονισμός του NCAA προβλέπει ότι μόνο 100% ερασιτέχνες μπορούν να αγωνιστούν ενώ όποιος έχει πληρωθεί ώστε και ένα… δολάριο, λογίζεται επαγγελματίας! Τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις επιβεβαίωσε ο πρώην τζένεραλ μάνατζερ της Φενέρ, Νεντίμ Καράκας ενώ οι φίλοι του Kentucky έκαναν καμπάνια ζητώντας την… απελευθέρωσή του.

«Ο Ενές Καντέρ θα είναι πάντα μέλος της οικογένειάς μας και θα είμαι στο πλευρό του στο πράσινο δωμάτιο, όποτε κι αν γίνει draft pick! Στα μάτια μου, είναι ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας» είχε αναφέρει ο πρώην προπονητής του, Τζον Καλιπάρι. Εν συνεχεία, χρίστηκε ασίσταντ κόουτς των Wildcats για να διατηρήσει την υποτροφία και να παραμείνει στο Κολέγιο ενώ οι Jazz τον επέλεξαν στο Νο.3 του Draft, με τους ειδικούς να τον συγκρίνουν με τον all-star σέντερ των Atlanta Hawks, Αλ Χόρφορντ! Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη διαδικασία του 2011 είχε τρεις Ευρωπαίους στην πρώτη εξάδα αφού, πλην του Καντέρ, ο Λιθουανός Γιόνας Βαλαντσιούνας έγινε πικ στο Νο.5 από τους Ράπτορς και ο Τσέχος Γιαν Βέσελι στο Νο.6 από τους Ουίζαρντς.

image

Με το χέρι στην καρδιά στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

Στις 5 Νοεμβρίου 2014 ο Ντιόν Ουέιτερς βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας της επιλογής του να μείνει στα αποδυτήρια κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου τω ΗΠΑ πριν από το τζάμπολ στο ματς των Cavaliers με τους Jazz, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους συμπατριώτες του! Μουσουλμάνος γαρ, ο πρώην σούτινγκ γκαρντ του Cleveland και νυν των Miami Heat εξήγησε στη συνέχεια ότι η απουσία του δεν είχε να κάνει με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει. Οι ευαίσθητοι σε ανάλογα ζητήματα Αμερικανοί κατηγόρησαν τον Ουέιτερς, ο οποίος βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Ενές Καντέρ! «Είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Δεν έχει σημασία που πιστεύεις ή τι χρώμα έχει το δέρμα σου! Πρέπει να υπάρχει αγάπη και αλληλοσεβασμός» ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος σέντερ εξηγώντας πως «Εμείς οι Μουσουλμάνοι αγαπάμε και σεβόμαστε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτή τη χώρα (σ.σ. ΗΠΑ). Όλα είναι θέμα σεβασμού στη διαφορετικότητα, στο πως εκφράζεις τα πιστεύω σου, στο πως μοιράζεσαι και μαθαίνεις πράγματα από διαφορετικές κουλτούρες. Αυτή η χώρας μας πληρώνει. Αυτοί οι φίλαθλοι μας πληρώνουν. Αν τους σέβεσαι θα σε σεβαστούν».

Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί NBAers στέκονται προσοχή, με το χέρι στο στήθος και το κεφάλι ψηλά κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους τους ξένους παίκτες όμως ο Καντέρ πρόβαλε την ενότητα, παρουσιάζοντας μια παλιά φωτογραφία των Jazz όπου όλοι οι παίκτες της Utah είχαν το χέρι τους στο ύψος της καρδιάς, σημειώνοντας πως «με τη βοήθεια του Θεού - Αλλάχ θα κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας. Όλοι μαζί».

image

Η κουβέντα που θα έλεγε στον Τραμπ

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, «για την προστασία του αμερικανικού έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ» μόλις μια εβδομάδα μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο προέβλεπε την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος υποδοχής προσφύγων και το πάγωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών. Ακολούθησε… χάος στο σύστημα ελέγχου μετανάστευσης, με ανθρώπους που είχαν άδεια παραμονής να συλλαμβάνονται ή να διώχνονται από τα αεροδρόμια! Η απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου επικρίθηκε από συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και από τους NBAers. Μάλιστα ο Καντέρ έκανε σαφές μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter πως: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να διαχωρίζεται με βάση την καταγωγή του, την θρησκεία του και την εθνικότητα του. Ας ξανακάνουμε τις ΗΠΑ μια ευγενική χώρα»!

Ενώ, λοιπόν, ο νόμος Τραμπ απαγόρευε την είσοδο πολιτών από τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη, ο Τούρκος σέντερ μίλησε στο Sports Illustrated και δέχτηκε την εξής απλή ερώτηση: Με ποιο ιστορικό πρόσωπο, νεκρό ή ζωντανό, θα ήθελες να δειπνήσεις και γιατί; Η απάντησή του; «Πρέπει να το σκεφτώ. Ίσως με τον Τραμπ! Μπορώ να το πω; Ναι! Θα τον ρωτούσα "τι συμβαίνει με την περίπτωσή σου, μεγάλε"; Ναι, πιθανότατα με τον Τραμπ, για να καταλάβω ποιο είναι τελικά το πρόβλημά του και τι έχει στο κεφάλι του». Μάλιστα δεν δίστασε να ζητήσει από τις ομάδες της EuroLeague και της Κίνας να τον έχουν στα υπόψιν βλέποντας αυτά που… έρχονται στις ΗΠΑ!

image

Το μεγαλύτερο troll στο ΝΒΑ

Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Computers in Human Behaviour» επιβεβαίωσε ότι η υπερβολική έκθεση στα social media αυξάνει, παράλληλα, τις πιθανότητες της κατάθλιψης παγκοσμίως! «Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter υπάρχουν απίστευτα όμορφες φωτογραφίες, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, υπέροχα κοκτέιλ, τάσεις της μόδας και καταστάσεις που δημιουργούν ψευδαισθήσεις και προσδοκίες ωστόσο δεν αποτρέπουν τους ανθρώπους να σκέφτονται διαρκώς πώς θα τα πετύχουν». Ο Καντέρ, λοιπόν, έχει περάσει τη χρήση του Twitter σε άλλο επίπεδο, κερδίζοντας επάξια από το Sports Illustrated τον τίτλο του μεγαλύτερου troll στο ΝΒΑ! «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που να ξυπνάς το πρωί και να κάθεσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου, απλώς και μόνο για να τρολάρεις τους ανθρώπους στα social media;» ήταν η σχετική ερώτηση προς τον Τούρκο σέντερ της Oklahoma, με τον ίδιο να παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως: «Ναι! Μου βγαίνει αυθόρμητα και φυσιολογικά επειδή παρακολουθώ την επικαιρότητα. Το μπάσκετ, την πολιτική και, γενικώς, τις εξελίξεις. Επομένως, όταν ακούω ή βλέπω κάτι που με ιντριγκάρει, δεν μπορώ να μην το σχολιάσω!».

image

Ο αποκλεισμός από την εθνική και η κόντρα με τον Αταμάν

Τα προηγούμενα χρόνια ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Τουρκίας και νυν κόουτς της Γαλατάσαραϊ, Εργκίν Αταμάν καθώς και η ομοσπονδία μπάσκετ της γειτονικής χώρας αγνοούσαν επιδεικτικά τον Καντέρ στις κλήσεις για την προετοιμασία και τις επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας στις διεθνείς διοργανώσεις. Κι όταν λέμε επιδεικτικά, εννοούμε πως ο Αταμάν δεν ανέφερε, καν, το όνομα του Καντέρ στις δημόσιες τοποθετήσεις του! Στην αρχή άπαντες πίστεψαν πως ήταν ένα είδος τιμωρίας για το γεγονός πως στο παρελθόν ο σέντερ των Thunder αρνήθηκε την κλήση του Αταμάν, επικαλούμενος τραυματισμό. Στην πορεία, όμως, αποκάλυψε πως «οι λόγοι που δεν με καλούν στην εθνική είναι πολιτικοί! Ήμουν έτοιμος να παίξω και η εξήγηση που μου έδωσαν δεν ήταν αληθινή». Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρσι, από τη στιγμή που ο Καντέρ δεν συμπεριλήφθηκε στη 12άδα της Τουρκίας για το Προολυμπιακό τουρνουά στις Φιλιππίνες. «Οι δειλοί είναι ανίκανοι! Δεν χρειάζεσαι δικαιολογία. Αν είχαν ίχνος αξιοπρέπειας, θα μπορούσαν να πουν την αλήθεια. Ότι, δηλαδή, δεν θα πάρουμε μαζί μας τον Ενές διότι φοβόμαστε τον δικτάτορα (σ.σ. τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν)» εξήγησε ο 25άχρονος NBAer. Μια μέρα χωρίς δήλωση είναι… βουνό για τον Αταμάν, ο οποίος απάντησε άμεσα: «Έγινες καλός μπασκετμπολίστας όμως δεν μπόρεσες να γίνεις άνδρας, αδελφέ μου. Οι άνθρωποι που δεν έχουν σεβασμό δεν θα φορέσουν ξανά τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Ποτέ!».

Ο Καντέρ είχε τον τελευταίο λόγο μετά την ήττα από τη Γαλλία, όταν οι Τούρκοι αποχαιρέτησαν το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων. «Την αποτυχία του τη φορτώνει στους παίκτες. Τι κάνεις; Τι είσαι τελικά; Διαχειριστής ή... μασκότ;», έγραψε χαρακτηριστικά ο Καντέρ με αποδέκτη τον Τούρκο πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό.

image

«Δεν μπορούμε να γράψουμε για τον Καντέρ»

Τον Αύγουστο του 2016, ο πατέρας του Τούρκου ΝΒΑer, Μεχμέτ Καντέρ, δημοσιοποίησε επιστολή με την οποία αποκήρυξε τον γιο του, με τη δικαιολογία ότι ο σέντερ των Thunder συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μεγάλο εχθρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζουμε πως ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και καθοδηγεί ένα τεράστιο δίκτυο εντός και εκτός Τουρκίας, ελέγχοντας εκατοντάδες ισλαμικά σχολεία σε 140 χώρες, μεταξύ των οποίων και τα φροντιστήρια προετοιμασίας των Τούρκων μαθητών για το Πανεπιστήμιο, από όπου στρατολογεί τους οπαδούς του. Κατά τον Ερντογάν, μάλιστα, είναι ο υποκινητής και «εγκέφαλος» του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Ενές δεν… πτοήθηκε. Αντίθετα, ξεκαθάρισε ότι θα έδινε και το κεφάλι του για τον Γκιουλέν, εξηγώντας μάλιστα πως «οι τύραννοι θα εξαφανιστούν» ενώ συγκλόνισε με την επιστολή του για όσα γίνονται στη γειτονική χώρα, με αφορμή τη σύλληψη του πατέρα του από την τουρκική κυβέρνηση! Πώς, όμως, αντιλαμβάνεται ο τουρκικός Τύπος την ιστορία με το ακυρωθέν διαβατήριο στη Ρουμανία και την κόντρα του Ενές Καντέρ με τον Τούρκο πρόεδρο; Πως αντιμετωπίζεται από τα τουρκικά Media ο καλύτερος εκπρόσωπος της χώρας στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο; «Δεν μπορώ να γράψω τίποτα για τον Ενές! Η εφημερίδα μου δεν μου το επιτρέπει» εξήγησε στο gazzetta.gr συνάδελφος που εργάζεται στην Ηurriyet, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του Καντέρ ότι το «ΑΚΡ (σ.σ. το κυβερνών κόμμα) έχει φιμώσει τα ελεύθερα ΜΜΕ».

Ζήτησαν, λοιπόν, κάποτε από τον Τούρκο σέντερ να περιγράψει τον εαυτό του με τις λέξεις που θεωρεί ότι τον προσδιορίζουν: «Πλάκα. Σκληρή δουλειά. Παιδί των αποδυτηρίων. Θέλω επίσης να προσφέρω στην κοινωνία και να ζω για τους άλλους».

Σίγουρα ο Ενές Καντέρ είναι πολλά περισσότερα από τα παραπάνω…