Top 10: Γκολ στην τύχη

Top 10: Γκολ στην τύχη

Θάνος Σαρρής

Η τύχη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο ποδόσφαιρο, ο οποίος συχνά δεν παίρνει τη δέουσα προσοχή. Έχουμε δει ομάδες να νικούν με... μισή προσπάθεια, την ώρα που τα σουτ «σφυρίζουν» γύρω από την εστία τους. Έχουμε δει ποδοσφαιριστές να γράφουν ιστορία απλώς επειδή βρέθηκαν στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Και φυσικά, έχουμε δει γκολ που δεν θα έμπαιναν ποτέ, χωρίς τη συνδρομή της.

Το gazzetta.gr συγκέντρωσε δέκα φάσεις που η τύχη έδειξε ότι ... όταν αποφασίζει να ανοίξει τα μάτια της, δημιουργεί ωραίες καταστάσεις και στα γήπεδα!

image

Άγγελος Μπασινάς

Το μοναδικό αυτογκόλ στη λίστα, καθώς και το μοναδικό με ελληνικό ενδιαφέρον. Φυσικά, δεν είναι τυχερό για εκείνον που το πέτυχε, αλλά για τον αντίπαλο, μιας και χάρισε στην Ντιναμό Κιέβου τη νίκη με 2-1. Ο Κώστας Κιάσσος προσπάθησε να διώξει στα τυφλά, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει την πλάτη του Άγγελου Μπασινά και να καταλήξει στα δίχτυα του Νικοπολίδη, χαρίζοντας στους Ουκρανούς τη νίκη. Οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με τον Λαγωνικάκη στο 36 'και είχε ισοφαρίσει ο Ρεμπρόφ στο 72, οπότε το αυτογκόλ του Μπασινά ουσιαστικά ήταν εκείνο που έγειρε την πλάστιγγα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παναθηναϊκός έχει προδοθεί δύο ακόμα φορές με παρόμοιο τρόπο. Μία απέναντι στη Γιουβέντους το 2000, όταν η μπάλα βρήκε στην πλάτη του Νικοπολίδη πριν καταλήξει στα δίχτυα και μία το 2016, όταν ο Καρνέζης την «πάτησε» με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην Τότεναμ.

image

Κρις Γουντ: Γκολ που... πόνεσε

Η Λέστερ πέρυσι έγινε θέμα σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας, όμως το 2013 πάλευε για την άνοδο από την Championship. Ο λόγος λοιπόν που οι «Αλεπούδες» έγιναν ιογενή δεν ήταν κάποια άνοδος ή μια νίκη απέναντι σε μεγάλη ομάδα, αλλά το γκολ του Κρις Γουντ. Ο Νεοζηλανδός διεθνής επιθετικός, ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στη Λιντς, απέδειξε το νόημα του να μην παρατάς καμία φάση! Κυνήγησε το γύρισμα του αμυντικού της Γουότφορντ προς τον Αλμούνια και με όπλο την ... τύχη, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα!

image

Τόμας Μπρολιν: Μπήκε στο μάτι των Άγγλων

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά και τους ικανούς. Και ο Τόμας Μπρολίν ήταν κι απ 'τα δύο. Μέλος της Πάρμα που κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, αλλά και της Εθνικής Σουηδίας που τερμάτισε τρίτη στο Μουντιάλ του 1994, η αλήθεια είναι πως στους Άγγλους δεν άφησε και τις καλύτερες αναμνήσεις. Το 2007 ψηφίστηκε δεύτερος σε σχετική ψηφοφορία των Times για τους χειρότερους που αγωνίστηκαν στην Premier League. Το γκολ που σημείωσε το 1995 πάντως, με τη φανέλα της Λιντς, το μνημονεύουν αρκετά συχνά ...

image

Αντρές Ρόα: Κανονικό μπιλιάρδο

«Δεν πάει με σπόντα», λέγαμε όταν ήμασταν μικροί και ... οι τοίχοι χρησιμοποιούνταν ως τρόπος αποφυγής του αντιπάλου! Στο κανονικό ποδόσφαιρο όμως οι σπόντες πάνε και παραπάνε! Ο Κολομβιανός μέσος Αντρές Ρόα έπαιξε κανονικό μπιλιάρδο φορώντας τη φανέλα της Ντεπορτίβο Κάλι, στην αναμέτρηση με τη Ρασίνγκ για το Κόπα Λιμπερταδόρες. Με τους αμυντικούς, με τον τερματοφύλακα, με το δοκάρι. Τη δουλειά του, πάντως, την έκανε!

image

Φιλίπ Σόμπεσμπεργκερ: Ξεγλίστρησε από τον τερματοφύλακα

O Φιλίπ Σόμπεσμπεργκερ κέρδισε με τις εμφανίσεις του στην Πάσινγκ την μεταγραφή για τη Ραπίντ Βιέννης το 2014. Ταλαντούχος, με έφεση στη δημιουργία και ικανός να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, ο Σόμπεσμπεργκερ απέδειξε ότι έχει ... έμφυτο το γκολ! Σε αναμέτρηση για το Europa League με αντίπαλο τη Βικτόρια Πλζεν ήταν εκείνος που χάρισε στην ομάδα του τη νίκη με ένα τέρμα ... ιογενή! Kάθετη στην πλάτη της άμυνας και τετ-α-τετ, γλίστρημα και ο απόλυτος αιφνιδιασμός στον τερματοφύλακα.

image

Τσα Γιουνγκ Χουάν: Δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος

Ο άνθρωπος είναι αμυντικός. Άντε να παίξει που και που και αμυντικό χαφ. Είδε τη φάση μετά την εκτέλεση φάουλ να συνεχίζεται από τον αντίπαλο και έκανε κίνηση να γυρίσει προς την περιοχή του, έχοντας προωθηθεί για το στημένο. Λογάριαζε όμως χωρίς την τύχη! Στην αναμέτρηση της Ζβεγκέιν Καναζάβα με την Καματαμάρε Σανούκι στην μακρινή Ιαπωνία σκόραρε ... κατά λάθος, μην πιστεύοντας ούτε και ο ίδιος στην αρχή αυτό που έγινε. Αξίζει πάντως ένα πιστωτικό και στον αντίπαλο αμυντικό, για τον τρόπο που πήγε να διώξει ...

image

Άνταμ Τσέρκας: Τέτοια φάλτσα, ούτε σε 1000 σουτ...

Στα 32 του πλέον, ο Άνταμ Τσέρκας αποτελεί ένα βαρύ σέντερ φορ που έχει περάσει από αρκετές ομάδες. Το 2007 έκανε και το βήμα για την Αγγλία, πηγαίνοντας με τη μορφή δανεισμού στην ΚΠΡ, ωστόσο δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Πριν τη μετακίνηση ωστόσο, σημείωσε το γκολ που συνοδεύει μονίμως το όνομά του. Φορώντας τη φανέλα της Όντρα Βόντισλαβ πίεσε τον αμυντικό, ο οποίος έδιωξε πάνω του, η μπάλα πήρε περίεργα φάλτσα και κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει τερματοφύλακα της Βίσλα Πλοκ.

image

Πάολο Ρόσι: Συμβαίνει και σε Μουντιάλ

Μερικές φορές ένας επιθετικός αρκεί να βρίσκεται στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή. Φυσικά, ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική Ιταλίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1982, όντας ο πρώτος σκόρερ της, είχε πολλά παραπάνω. Ο Πάολο Ρόσι αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς Ιταλούς επιθετικούς. Mαζί με τον Ρομπέρτο ​​Μπάτζιο και τον Κριστιάν Βιέρι, βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ της Σκουάντρα Ατζούρα με 9 τέρματα και το 1982 κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα. O «Τορέρο» σκόραρε με κάθε τρόπο. Όπως απέδειξε στο Μουντιάλ του 1978, ενίοτε και με την συνδρομή της τύχης!

image

Χαβιέ Ερνάντες: Φάτσα με το τέρμα...

Ο Τσιτσαρίτο έχει πετύχει αρκετά δύσκολα γκολ στην καριέρα του. Έμελλε όμως να βάλει το πιο περίεργο από αυτά στο ντεμπούτο του σε επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αντίπαλος για την αναμέτρηση του Community Shield ήταν η Τσέλσι και ο Μεξικανός πέρασε αλλαγή στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Ο Αντόνιο Βαλένσια έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και βρήκε τον Ερνάντες φάτσα με το τέρμα. Στην κυριολεξία. Δεν έβαλε καλά το σώμα του με αποτέλεσμα το σουτ που δοκίμασε με τον Τσεχ εξουδετερωμένο να βρει πρώτα στο πρόσωπό του και να καταλήξει στη συνέχεια στα δίχτυα! Πιθανόν, αν η κατάληξη ήταν διαφορετική, η «γκάφα» θα τον συνόδευε σε όλη του την καριέρα ...

image

Ματάζ Σαλχάνι: Το πιο θεαματικό!

Τύχη και κλάση συνδυάζονται? Το κάνουν και όπως απέδειξε ο Μοατάζ Σαλχάνι, ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι εκρηκτικός. Πιθανότατα κανείς στην Ευρώπη δεν θα γνώριζε τον 30χρονο Σύρο επιθετικός που αγωνίζεται στην Σαχάμπ, αν το 2014 δεν έβγαινε στο διαδίκτυο το βίντεο με το απίθανο γκολ του. Η μπάλα τον βρήκε στην κίνηση ανάμεσα στο ημικύκλιο του κέντρου και της μεγάλης περιοχής, για να καταλήξει σε ένα απίστευτο τακουνάκι, που έδωσε μαγική τροχιά προς τα δίχτυα!