Έρχεται η Τρόικα, χαλαρώνουν οι όροι;
Προ των πυλών φαίνεται να είναι η αναθεώρηση όρων του Μνημονίου, για την τροποποίηση του οποίου καθοριστική θα είναι η επίσκεψη της τρόικας.
Διστακτικά αλλά χωρίς να το αποφύγει ο κ. Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση τοu Εurogroup, χαρακτήρισε μεν πρόωρη μια συζήτηση για αναθεώρηση του Μνημονίου, έδειξε όμως να τη θεωρεί δεδομένη παραδεχόμενος ότι «δεν συζητήσαμε λεπτομερώς την αναθεώρηση» και μιλώντας για τα πιθανώς «διαφορετικά μέσα και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Διευκρίνισε δε ότι «δεν έχει τώρα νόημα να δώσουμε περισσότερες ενδείξεις. Εξαρτάται από τα ευρήματα της τρόικας».
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να προσκαλέσει την τρόικα την επόμενη εβδομάδα και χαρακτήρισε επείγουσα την κατάσταση.
«Η τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναζητήσει στοιχεία, να προβεί σε αποτίμηση και να εξετάσει τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα είπε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ρωτήθηκε επίσης εάν η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί όσο διαρκέσει η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
«Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για επαναδιαπραγμάτευση. Αλλά για μία εκτίμηση του τι έχει γίνει και τι όχι μέχρι στιγμής. Όπως πάντα έλεγα, ένα βήμα κάθε φορά. Υπάρχει πλέον κυβέρνηση, εξετάζουμε την κατάσταση. Βρίσκουμε τα στοιχεία, κάνουμε αποτίμηση και μετά βλέπουμε τι θα πράξουμε».
Ο Ολι Ρεν σημείωσε:« Χαιρετίζουμε τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι το πρώτο βήμα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε σωστή τροχιά. Την Δευτέρα, όπως είπε η κυρία Λαγκάρντ, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, για να δει τι έχει γίνει μέχρι στιγμής, τι δεν έχει γίνει και τι χρειάζεται να γίνει για να επανέλθει το πρόγραμμα σε ορθό δρόμο.
Εκταμιεύεται το 1 δισ.
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, αναμένεται και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που δεν είχε δοθεί μαζί με την προηγούμενη δόση του δανείου. Από τα χρήματα αυτά, σημειώνεται ότι τα 900 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), καθώς αποτελεί τη συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης.
Τόσο ο Γιούνκερ όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, χαιρέτησαν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, υπό τον Αντώνη Σαμαρά και δήλωσαν ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά για την ισχυρή θέληση να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Πηγή: ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η πρώτη κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή μετά από έξι μήνες: Η στιγμή της συνάντηση των τριών ανδρών (vid)
- Ο Ιωάννης Κόντης για την διαιτησία στο ΑΕΚ-Άρης: «Κάποτε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα και με φυλακίσεις!»
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε στην Βουλή με κόκκινη σφυρίχτρα (vid)