Ποιοι είναι οι παίκτες στην ελληνική αγορά των τυχερών παιχνιδιών;

Gazzetta team
Ποιοι είναι οι παίκτες στην ελληνική αγορά των τυχερών παιχνιδιών;

bet365

Τον τελευταίο χρόνο μιλάμε ξανά και ξανά για την περίφημη ελληνική αγορά των τυχερών παιχνιδιών, την απελευθέρωσή της και τη νομική της ρύθμιση. Από ποιους όμως αποτελείται αυτή η αγορά και ποιοι είναι εκείνοι που περιμένουν εναγωνίως το πράσινο φως για να κάνουν την είσοδό τους;


Διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο για το θέμα αυτό στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας Το Βήμα, το οποίο ρίχνει φως σε πολλές πτυχές αυτού του θέματος.

Πρώτα απ’ όλα, στο θέμα του στοιχήματος και των επίγειων πρακτορείων, εκεί που ο ΟΠΑΠ έχει το μονοπώλιο έως το 2020, μια κατάσταση όμως η οποία αμφισβητείται από εταιρίες που έχουν κάνει βήματα για να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, η Stanleybet είχε υποβάλει αίτημα δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά, αλλά απορρίφθηκε και τον Νοέμβριο του 2004 προσέφυγε στο ΣτΕ. Επίσης η William Ηill, η οποία εκπροσωπείται στη χώρα μας από τον κ. Δ. Κοντομηνά, υπέβαλε τον Απρίλιο του 2006 αίτημα δραστηριοποίησης στις ελληνικές Αρχές, το οποίο απορρίφθηκε και προσέφυγε στο ΣτΕ τον Ιούλιο του 2008.

Μάλιστα, στα τέλη του 2008 η Stanleybet Ιnternational ξεκίνησε τη λειτουργία δύο πρακτορείων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία έπειτα από λίγες εβδομάδες σφραγίστηκαν.

Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται σε ευρωπαϊκά χέρια, αφού το ΣτΕ έχει αποστείλει σχετικά ερωτήματα στο ΔΕΕ και περιμένει τα «φώτα» του για συγκεκριμένα σημεία της δικογραφίας.

Οι μονομάχοι για τα «φρουτάκια» και e-τζόγο

Παιχνιδομηχανές ή βιντεολόττο ή φρουτάκια
Στην κατηγορία των παιχνιδομηχανών (VLΤs) αναμένεται να καταθέσουν προσφορές ο ΟΠΑΠ, η Ιntralot και η ιταλική Lotommatica. Επίσης, ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εκδηλώσει και ο κ. Δ. Μελισσανίδης, ο οποίος διαθέτει και τα απαιτούμενα κεφάλαια αλλά και το δίκτυο μέσω των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Αegean, ενδεχομένως μάλιστα και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες.

Διαδικτυακός τζόγος
Ο ΟΠΑΠ και η Ιntralot αναμένονται να στήσουν τους δικούς τους ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών, αν και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά από τη διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν αυτή την εξέλιξη. Ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες που σήμερα δραστηριοποιούνται σε ιστότοπους που φέρουν την ένδειξη «.com», όπως είναι η Βwin, η Βetfair και η Ladbrokes, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν με τη φορολογία 6% επί των εσόδων.

Άλλοι επιχειρηματίες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν είναι ο κ. Δ. Κοντομηνάς, επίσημος αντιπρόσωπος στην ελληνική αγορά της βρετανικής στοιχηματικής William Ηill, ενώ ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι οικογένειες Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα.

Επίσης, υπάρχουν δύο εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο. Η μία είναι η Centric του κ. Ροδόλφου Οντόνι, η οποία έχει συμβόλαιο συνεργασίας με τη διεθνή στοιχηματική εταιρεία Sportingbet. Η άλλη είναι η πρώην Ζήνων και νυν Αvenir, με έδρα την Ελλάδα, αλλά με τα έσοδά της να προέρχονται αποκλειστικά από την κυπριακή αγορά. Τα στελέχη της σε ανύποπτο χρόνο έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα, όταν φυσικά ανοίξει η αγορά.

*Οι δύο φωτογραφίες στο image gallery είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Το Βήμα.

PokerNostra.gr

www.pokernostra.gr

 

Τελευταία Νέα