Βραδιά κρίσης και τιμής για Barca, United!

Γιάννης Σερέτης
Βραδιά κρίσης και τιμής για Barca, United!

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τον τρόπο διαχείρισης των τελευταίων αγώνων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και για τον σεβασμό που καλούνται να δείξουν οι δυο πιο δημοφιλείς ομάδες παγκοσμίως στο κοινό τους και στη διοργάνωση.

Εχουν γραφτεί πολλά εδώ και αρκετά χρόνια για τις τελευταίες αγωνιστικές του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι «μεγάλοι» που έχουν διασφαλίσει την πρόκρισή τους διαχειρίζονται αυτά τα παιχνίδια, ειδικά σε ματς στα οποία για τον αντίπαλό τους κρίνεται η πρόκριση, είτε στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, είτε στο Europa League μέσω της τρίτης θέσης. Όχι, μην πάει το μυαλό σας στην Αρσεναλ. Ο Βενγκέρ έχει σταθερή πολιτική σ΄ αυτό το σκέλος και το έχει αποδείξει πολλά χρόνια τώρα, γι’ αυτό και πανηγυρίζει κάθε χρόνο όποιος πέσει πάνω της την τελευταία αγωνιστική (συνήθως ο Ολυμπιακός!!!!).

Οι ΑΕΚτσήδες και πολλοί άλλοι από εμάς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πώς την είχε πάθει εκείνη τη βραδιά της ισοπαλίας στο Βέλγιο τον Δεκέμβρη του 2006 από την Μίλαν που είχε ηττηθεί 0-2 από τη Λιλ στο «Σαν Σίρο» και είχε… χαρίσει την πρόκριση στους Γάλλους. Δεν την έχει «πάθει» βεβαίως, μόνο η ΑΕΚ. Απόψε στη θέση της βρίσκονται δύο ομάδες. Και στη θέση της Μίλαν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα. Οι δυο από τις τρεις (μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης) πιο εμπορικές και θεαματικές της τελευταίας 15ετίας, πιθανότατα οι δυο πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό των πρόσφατων γενεών φιλάθλων. Μεγαλύτερη η ομοιότητα της ΑΕΚ με την Γαλατασάραϊ, που αντιμετωπίζει εκτός έδρας την τελευταία Μπράγκα (όπως ήταν τότε η Αντερλεχτ). Πώς θα διαχειριστεί η Γιουνάιτεντ το εντός έδρας παιχνίδι της με τη ρουμανική Κλουζ που είναι η αντίστοιχη… «Λιλ», ισοβαθμεί με τους Τούρκους και… ελπίζει στον οίκτο των Αγγλων; Θα το «χτυπήσει»; Δεν έχει ανάγκη τα χρήματα από το μπόνους της νίκης, αλλά την Κυριακή παίζει στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Σίτι!

Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και η Μπάρτσα. Πρώτη και… αδιάφορη, υποδέχεται την Μπενφίκα, που ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Σέλτικ. Η ομάδα του Σαμαρά έχει νικήσει τους Ισπανούς και υποδέχεται την τελευταία Σπαρτάκ Μόσχας που δεν τρέφει ελπίδες ούτε για το EuropaLeague. Θα σταθούν στο ύψος τους οι δυο «μεγάλες»; Θα παίξουν για τη νίκη ή θα μπουν με τη νοοτροπία «πάμε να παίξουμε μπάλα, να το χαρούμε και ό,τι γίνει;».

Πάντα όταν τέτοιου είδους παιχνίδια διεξάγονται εντός έδρας είναι πιο δύσκολο για τον «μεγάλο» να χαλαρώσει ή να κάνει τα «στραβά μάτια». Εκτός έδρας (όπως η Αρσεναλ χθες και τα δύο προηγούμενα χρόνια) είναι πιο «απενοχοποιημένος». Μπροστά στο κοινό του, καλείται να σεβαστεί αυτόν που πλήρωσε για να παρακολουθήσει ένα «αδιάφορο» θεωρητικά παιχνίδι.

Η Μάλαγα που ήθελε και τα χρήματα, δεν ήταν αδιάφορη χθες με την Αντερλεχτ. Η Ντόρμτουντ στο κατάμεστο γήπεδό της νίκησε τη Σίτι κι ας είχε εξασφαλίσει την πρωτιά. Η Ρεάλ δεν χαρίστηκε στον Αγιαξ που τελικά κατετάγη τρίτος: τέσσερα του έριξε, μπορούσε περισσότερα. Σεβάστηκαν το κοινό τους, τον θεσμό, το μέγεθός της η καθεμιά, κυρίως οι Γερμανοί και οι Μαδριλένοι.

Η Μίλαν το… επανέλαβε χθες. Ηττήθηκε εντός έδρας 0-1 από την Ζενίτ, η οποία τελικά κέρδισε την τρίτη θέση από την Αντερλεχτ που το πάλεψε στη Μάλαγα (2-2). Όμως και η Μίλαν το πάλεψε! Δημιούργησε, έκανε και έχασε ευκαιρίες, είχε τριπλάσιες τελικές προσπάθειες. Πάντα παίζει ρόλο ο τρόπος και όχι μόνο το αποτέλεσμα. Δεν είναι παράλογο να παίξει σήμερα με τα «δεύτερα» ο Σερ Αλεξ και ο Βιλανόβα. Το θέμα είναι με ποια νοοτροπία βάζεις μέσα τα «δεύτερα» ή τέλος πάντων μια «μικτή» ομάδα βασικών – αναπληρωματικών.

Διότι η τιμή, τιμή δεν έχει! Καλύτερα για τις δυο «μεγάλες» να την υπερασπιστούν, γιατί να κηλιδωθούν; Γιατί να σιχτιρίζουν την Μπάρτσα οι Σκωτσέζοι και την Γιουνάιτεντ οι Τούρκοι; Θα είναι πλήγμα στην αξιοπιστία και το πρεστίζ του Τσάμπιονς Λιγκ πιθανή αποτυχία τους. Όχι ισχυρό, αλλά θα το… θυμόμαστε! Στο 1,45 ο άσος των Αγγλων, στο 1,40 των Ισπανών: αμφιβάλει και ο ΟΠΑΠ για την τιμή τους! Όπως και οι ξένοι μπουκ!

Υ.Γ. Και στο 1,75 η ισοπαλία στο Σαχτάρ – Γιουβέντους, που διασφαλίζουν την πρόκριση με ισοπαλία απόψε στο Ντόνετσκ έναντι της τρίτης Τσέλσι που υποδέχεται την τελευταία Νόρτζελαντ. Για να δω εκεί απόψε «ομορφιές του ποδοσφαίρου» α λα Σουηδία – Δανία…

Follow me on Twitter: Seretinio

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα