Από το Μονοφάτσι στο Καμπ Νόου!

Από το Μονοφάτσι στο Καμπ Νόου!

Θάνος Σαρρής
Από το Μονοφάτσι στο Καμπ Νόου!

bet365

Η... καταλανική Μπάρτσα άνοιξε τις πόρτες της στη Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου! Το gazzetta.gr μίλησε με τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής κρητικής ομάδας, Μανώλη Μανταδάκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ροσέλ και μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Αν πριν το συγκεκριμένο εγχείρημα έλεγε κάποιος ότι η Μπαρτσελόνα θα ασχολούταν με μια περιφέρεια από το νομό Ηρακλείου της Κρήτης, οι περισσότεροι θα τον νόμιζαν για τρελό. Κι όμως, το Μονοφάτσι αποδεικνύει ότι με όχημα το ποδόσφαιρο, μπορούν να έρθουν σε επαφή διαφορετικοί κόσμοι και να προβληθεί ένα μοντέλο ποδοσφαίρου με επίκεντρο την ανάγκη για άθληση και κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις! O αθλητικός σύλλογος της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, ο οποίος δημιουργήθηκε με την συνδρομή της ελληνικής Penya οπαδών της ομάδας και του πρώην προέδρου του ΠΣΑΠ Νίκου Μάλλιαρη, έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 100 παιδιά.

Συχνή επικοινωνία με τους... επίσημους Μπλαουγράνα, θέματα σε καταλανικές εφημερίδες, επαφές και ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης που ανοίγει το δρόμο και για άλλα. Ένα σύστημα, που έχει ως οδηγό και το Fundación των Καταλανών, το οποίο αποτελεί το τμήμα του συλλόγου που ασχολείται με την κοινωνική-πολιτιστική διάσταση του ποδοσφαίρου, συνεργάζεται με τη UNICEF και την UΝESCO και δίνει βάση στην παιδεία και τις αξίες των παιδιών.
Η Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου έκανε στην άκρη τους τοπικισμούς των διάφορων χωριών που έψαχναν την ομάδα της περιοχής τους, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν σε συμφωνία. Παραμέρισε τις πολιτικές σκοπιμότητες και έδωσε στα παιδιά μια διέξοδο. Ο πρόεδρος, Μανώλης Μανταδάκης, πήγε στο Καμπ Νόου ως επίσημος καλεσμένος, συνάντησε πολλούς ανθρώπους της ομάδας, επισκέφτηκε τη Μασία και τον «δικό μας» Γιώργο Σπανουδάκη, όπως και τον Σάντρο Ροσέλ. Μιλώντας στο gazzetta.gr, μεταφέρει το κλίμα και αναφέρεται στο σύλλογο. Μπορείτε να διαβάσετε το θέμα του gazzetta.gr για τη συμπλήρωση ενός χρόνο της κρητικής ομάδας ΕΔΩ.
Πώς σας υποδέχτηκαν στη Βαρκελώνη;
«Η υποδοχή ήταν πολύ ζεστή. Ιδιαίτερα η κυρία Πιλάρ, αλλά και όλοι οι παράγοντες της Μπάρτσα με τους οποίους βρεθήκαμε όταν άκουσαν ότι είμαστε από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Κρήτη ένιωσαν μεγάλη χαρά. Η Κυρία Πιλάρ μας φιλοξένησε σε ξενοδοχείο το οποίο είχε θέα της Σαγράδα Φαμίλια, είχε προβλέψει και για τις μεταφορές και για όλα. Ήταν όλοι τους πολύ ζεστοί»
Βιώσατε την Μπαρτσελόνα εκ των έσω για λίγες μέρες. Αυτό που ακούμε και αποτελεί το μότο τους, το «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος», πώς το εκλαμβάνεται;
«Είναι κάτι παραπάνω με την έννοια ότι επηρεάζει τη ζωή όλης της Βαρκελώνης. Ο πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός ρόλος στην καθημερινότητα είναι πολύ σημαντικός και πιστεύω ότι η οικονομική κρίση γίνεται πιο ήπια εξαιτίας της ύπαρξης και της δραστηριότητας της Μπαρτσελόνα. Νομίζω ότι πέραν του κοινωνικού ρόλου και οικονομικά θα βοηθήσει οικογένειες και πολύ κόσμο μέσω της πολιτικής που έχει. Άλλωστε συστάθηκε σε δύσκολες χρονικές περιόδους και έχει αποδείξει τις αξίες της»..
Συναντηθήκατε συν τοις άλλοις και με τον πρόεδρο, Σάντρο Ροσέλ... Πώς ήταν απέναντί σας;
«Τον ευχαρίστησα για όσα μας έχουν προσφέρει και μας είπε ότι είναι διαθέσιμος να βοηθήσει με όποιον άλλο τρόπο μπορεί στα πλαίσια της συνεργασίας. Εμείς με χαρά τους καλέσαμε να έρθουν στην Κρήτη και να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία».
Συναντήσατε επίσης και τον επικεφαλής κοινωνικής πολιτικής του συλλόγου. Θεωρείται ότι στην Ελλάδα λείπουν άτομα με τέτοιες αρμοδιότητες;
«Λείπουν, γιατί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει πάρει άλλο προσανατολισμό, δεν υπάρχει για να υπηρετεί τον αθλητισμό, αλλά ένα στείρο πρωταθλητισμό που οδηγεί σε άλλους δρόμους της κοινωνίας. Είναι άλλα το πρότυπα και εξ ου και η αποχή των φιλάθλων από το ποδόσφαιρο. Αρέσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά τα γήπεδα είναι άδεια. Αρκετοί άνθρωποι του πνεύματος έχουν επισημάνει ότι ακολουθεί φθίνουσα πορεία και ανησυχούν για αυτό επειδή έχει πάρει λάθος πολιτικό προσανατολισμό. Η Μπαρτσελόνα είναι μια διέξοδος κι αν το δικό μας παράδειγμα ακολουθήσουν κι άλλες κοινωνίες, θα δούμε να αλλάζει το τοπίο. Αλλά χρειάζεται να αναπτυχθεί ανάλογη δραστηριότητα, η οποία να υπηρετεί την ανάγκη για άθληση και των μικρών και των νέων και αν προκύψει ο πρωταθλητισμός τότε δεν είναι κακό, είναι στη φύση του ανθρώπου άλλωστε. Όχι όμως να γίνεται αυτοσκοπός».
Πήγατε και στις εγκαταστάσεις υποδομής της ομάδας, την περίφημη Μασία. Σας εντυπωσίασε;
«Ήταν μέρα διάφορων αγώνων φιλικών και είδαμε πολλές ομάδες. Εμείς διακρίναμε το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται εκεί και για τα ελληνικά δεδομένα ήταν πράγματα πρωτόγνωρα. Είδαμε μικρά παιδιά να έχουν εφόδια επαγγελματιών. Να έχουν αυτοπειθαρχία και να είναι προσηλωμένα και σε υψηλό επίπεδο, κάτι που δεν μπορούμε να δούμε στην Ελλάδα. Παράλληλα, καταφέρνουν να τα διατηρούν απλά παιδιά, χωρίς να θεωρούν τον εαυτό τους ότι είναι κάτι σπουδαίο».
Ο Γιώργος ο Σπανουδάκης είναι ένα παιδί από τη χώρα μας που βρίσκεται σε αυτό το σύστημα...
«Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος στερείται πολλά πράγματα από την προσωπική του ζωή. Μένει προσηλωμένος στον μεγάλο στόχο του και του εύχομαι με όλη την καρδιά να τα καταφέρει. Έχει πολύ καλά ανθρώπινα στοιχεία σαν άνθρωπος και αυτό οφείλεται στην οικογένειά του. Παρότι ουσιαστικά είναι εσώκλειστος στη Μπαρτσελόνα, διατηρεί όλα τα ανθρώπινα στοιχεία. Είναι ένα πολύ αγαπητό παιδί».
Εσείς, ως Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, πως καταφέρατε να ξεπεράσετε τοπικιστικά και άλλους είδους προβλήματα και εμπόδια;
«Η πρόταση για την ονομασία Μπαρτσελόνα έπεσε στο τραπέζι, επειδή είναι υπεράνω τοπικισμών. Στην πορεία βέβαια υπήρξαν έντονα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τοπικισμό. Είχαμε κι άλλα, τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ξεπεραστεί. Για παράδειγμα, εγώ ήμουν δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη του δημάρχου. Ανεξαρτητοποιήθηκα επειδή υπήρχαν σοβαρά προβλήματα συνεργασίας και από εκεί και μετά ακόμα και η παράταξη του δημάρχου υπέσκαπτε τη δουλειά μας, γιατί θεωρούσε την ομάδα προσωπική μου δουλειά και όχι ανάγκη της κοινωνίας. Ήταν πράγματι μεγάλη ανάγκη, καθώς δεν υπήρχε αθλητική δραστηριότητα. Εν τέλει κατάλαβαν το λάθος που κάνουν».
Η τοπική κοινωνία στέκεται αρωγός στο εγχείρημα;
«Ναι, κυρίως αν συγκριθεί με άλλες τοπικές κοινωνίες...»
Πώς καταφέρνετε να επιβιώνετε στις δύσκολες εποχές;
«Όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα διαλυμένο γήπεδο και ήταν η δική μας συνεισφορά, των ανθρώπων του Συμβουλίου και όλων των κατοίκων και των επαγγελματιών που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Έχουμε βάλει αρκετά το χέρι στην τσέπη είναι η αλήθεια, αλλά χωρίς τη συνδρομή όλων δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε εδώ. Έχουμε 105 παιδιά, τα οποία κάνουν τρεις προπονήσεις την εβδομάδα και μεταφέρονται από τα χωριά τους γιατί οι γονείς τους μπορεί να μην μπορούν να τα φέρουν. Έχουμε ένα άρτιο πρόγραμμα με δικά μας μέσα, ώστε κανένα παιδί να μην στερείται. Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την συνδρομή τα βοηθούμε με άλλους τρόπους και οι γονείς τους μας ενισχύουν διαφορετικά, βοηθούν ώστε να ξεπερνιόνται τα καθημερινά προβλήματα. Κάποιος ας πούμε μπορεί να φροντίζει για την καθαριότητα του μίνι μπας, άλλος για τη συντήρηση του γηπέδου, άλλοι μοιράζουν ρούχα στα παιδιά. Πρόκειται για ένα αυτοργανωμένο σύστημα διοίκησης. Πιστεύω ότι στη νέα εποχή ό εθελοντισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο για την οικονομική κρίση και οι άνθρωποι θα έρθουν πιο κοντά από τέτοιους είδους δραστηριότητες και σε άλλους τομείς».
Η σχέση που έχετε χτίσει με την Μπαρτσελόνα;
«Ουσιαστικά κινούμαστε σε κάποια πρότυπα της Μπαρτσελόνα, αλλά είναι και δικά μας πρότυπα. Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει να εκφραστούν. Οι Κρητικοί και οι Έλληνες γενικότερα έχουμε καλές προθέσεις, αλλά κάποιοι από τους παράγοντες δεν έχουν επιτρέψει να εκφραστεί μια τέτοια κατάσταση. Δεν έχουμε χτίσει κάτι. Κινούμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για εμάς, για την περιοχή μας και η Μπάρτσα μας επιβραβεύει με κάποιον τρόπο. Σύντομα, με επαφές που θα έχουμε με διοργανώσεις και τουρνουά θα βοηθήσουν στο να διαμορφωθούν ακόμα περισσότερο τέτοιες συνθήκες».
Για εσάς, τι είναι αυτό που κάνει την Μπαρτσελόνα να ξεχωρίζει;
«Το ότι δεν είναι απλά μια εταιρεία. Στηρίζεται στα μέλη της, έχει μια δημοκρατική διαδικασία από την οποία επιλέγεται ένα Δ.Σ και υπηρετεί την πολιτική, δεν την καθορίζει. Επίσης, υπηρετεί ολόκληρη της Βαρκελώνη».
 

Τελευταία Νέα