Κι αν στην «κάτσει» ο Φουρτάδο;

Γιάννης Σερέτης
Κι αν στην «κάτσει» ο Φουρτάδο;

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει γιατί το ματς με την ΑΕΚ είναι ίσως το πιο κομβικό του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο έτσι όπως τα έχει… καταφέρει.

Δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα στον Παναθηναϊκό, αλλά έτσι όπως τα κατάφεραν, το ματς με την ΑΕΚ είναι το πλέον κομβικό του πρώτου γύρου. Η’ νικάει, κάνει restart, πλησιάζει στην πρώτη πεντάδα, και φορτώνει μπαταρίες για το δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου (Κέρκυρα, Πλατανιάς, Πανιώνιος, Βέροια εκτός, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός εντός!!!!!), ή περιορίζεται στην αγαπημένη του ισοπαλία και βράζει στο ζουμί του ή χάνει και… δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί.

Η νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού πληρώνει 6.00 στη vistabet

Καλώς ή κακώς, η εφετινή ΑΕΚ είναι υποτιμημένη στη συνείδηση της πλειονότητας των media και των φιλάθλων. Εγώ θα έλεγα άδικα. Από την άλλη πλευρά, είναι μια ομάδα που έχει ταυτότητα. Που έχει αυτογνωσία. Που ξέρει τι είναι, ποια είναι, τι θέλει, ποια είναι τα χαρίσματα και τα μειονεκτήματά της. «Τρώει» φάσεις με το σταγονόμετρο, βάζει γκολ με… αίτηση, προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να τακτοποιηθεί στη μεσαία γραμμή με μίνι ανακατονομή ρόλων επί Λίνεν, τέλος.

Ο Παναθηναϊκός δεν ξέρει ακόμη ούτε ποιος είναι. Επί παραδείγματι, χθες έδειξε πολλά σημάδια βελτίωσης στον… αναπτυξιακό τομέα. Εστω μόνο στο πρώτο ημίχρονο, διότι στο δεύτερο καταλήφθηκε από το σύνδρομο «ωχ, προηγούμαστε, πώς θα κρατήσουμε το σκορ;». Στο πρώτο μέρος είχε καλές κινήσεις από τους δύο μπακ, αρκετές υπεραριθμίες στις πτέρυγες, πολλές φορές 7 παίκτες κάτω από τη σέντρα, έξοχος συνδυασμός στο δεύτερο (αυτογκόλ του Μονιάκη) από Ζέκα, Σεϊταρίδη, Μαρίνο με τελικό αποδέκτη τον Μαυρία. Μέχρι που είδαμε στο β΄ μέρος ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΦΕΤΟΣ τους αμυντικούς μέσους του να πατούν στην αντίπαλη περιοχή, με Βιτόλο και Μαρίνο να χάνουν την ευκαιρία για το 1-3.

Όλα αυτά ενδεχομένως να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι ο Σίσιτς είναι ο… Κουίνσι του ΟΦΗ («μαρκάρω όπως και όποτε γουστάρω» συνήθως παρατηρώντας τα τεκταινόμενα όταν ο αντίπαλος έχει τη μπάλα) και ο «Κούτσια» είναι αναποτελεσματικός στο πρέσινγκ, μα από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός στο πρώτο 45λεπτο ήταν ο πιο παραγωγικός της σεζόν.

Το θέμα ήταν ότι αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας δεν συνδυάστηκε με σωστή αμυντική συμπεριφορά. Η ισορροπία ήταν το ζητούμενο.

Ειδικά στο β΄ μέρος, όταν ακόμη και αυτός ο ψύχραιμος Καρνέζης είχε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Εχει ελαφρυντικό ο Φερέιρα. Ξεκίνησε τη σεζόν με Βύντρα – Σπυρόπουλο – Μπουμσόνγκ – Βελάσκες και έπαιζε με Γιούρκα – Χουχούμη – Βελάσκες – Πίντο (Λαγό). Δεν είχε κι άλλες επιλογές εδώ που τα λέμε. Κάποια στιγμή έπρεπε να δώσει ανάσες και στον Σπυρόπουλο, ο οποίος ενδεχομένως να είχε «καταπιεί» τον Κουτσιανικούλη, αλλά τις επελάσεις του μικρού δεν τις «έχει».

Είναι, συνεπώς, ο Παναθηναϊκός μια αλλοπρόσαλλη ομάδα, ένα «ό,τι να΄ναι» σύνολο όπως έγραφε πρόσφατα και ο Αλέξης Σπυρόπουλος, γιατί με «ό,τι να’ ναι» στήθηκε το καλοκαίρι, παρότι ο προσανατολισμός για το μείγμα «νέων - επίλεκτων «παλιών» ήταν σαφής. Και αυτό που χρειάζεται περισσότερο και από τα αποτελέσματα είναι να γνωρίσει τον εαυτό του και να βρει τις σταθερές του. Οσο, δε, ο Ζεσουάλδο δεν αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα να στηρίξει τον άξονα με έναν επιπλέον μεσοεπιθετικό σε ρόλο τρίτου χαφ (Σισοκό ιδανικά, Ζέκα δευτερευόντως σε 4-3-3 δίπλα στον Βιτόλο), για καλύτερο «δεσμό» όλων των γραμμών (και στην «υποδοχή» από την άμυνα και στην τροφοδοσία προς την επίθεση και στην κατάληψη μέτρων προς την αντίπαλη περιοχή στο πεδίο της μάχης) τα σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστούν.

Για να πάρει το ματς με την ΑΕΚ, όμως, ο Παναθηναϊκός, εκτός όλων αυτών που χτίζονται σταδιακά και όχι σε ένα 90λεπτο, θα χρειαστούν κι άλλα. Να αντιμετωπίσει το ματς ως ντέρμπι (ΕΙΝΑΙ ΝΤΕΡΜΠΙ), να σεβαστεί τους οπαδούς του που δεν θα είναι 10.000 αυτή τη φορά αλλά αρκετοί περισσότεροι, να μην δείξει υπεροψία και να αξιοποιήσει τον φάκελο που θα δώσει στον Φερέιρα ο Περικλής Παπαπαναγής, να είναι ΟΜΑΔΑ και όχι «γιουρούσι» μέσα στο γήπεδο, να πάρει από κάθε παίκτη περισσότερα καλά και λιγότερα ατομικά σφάλματα.

Διότι εκτός όλων των άλλων δικών του προβλημάτων, θα αντιμετωπίσει την ομάδα με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα. Κι αν ηττηθεί, να΄ μαστε όλοι σίγουροι ότι ο Ζεσουάλδο δεν θα την χαρακτηρίσει «πιο έμπειρη από τον Παναθηναϊκό» (λες και οι δηλώσεις είναι το πρόβλημα στους Πράσινους…).

Follow me on Twitter: Seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα