Τι πραγματικά συνέβη με τον 8χρονο που πέθανε από διφθερίτιδα στο Παίδων (vid)

Gazzetta team
Τι πραγματικά συνέβη με τον 8χρονο που πέθανε από διφθερίτιδα στο Παίδων (vid)
Μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή με βαριά λαρυγγίτιδα στο Παίδων και εισήχθη άμεσα στην ΜΕΘ. Την Τρίτη 26/11/2019 εξέπνευσε.

Ένα παιδί 8 ετών πέθανε από διφθερίτιδα στο νοσοκομείο Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού, μια ασθένεια η οποία έχει εξαφανιστεί από τον υγειονομικό χάρτη για πάνω από 30 χρόνια.

Το παιδί δεν ήταν εμβολιασμένο, είχε μάλιστα σύνδρομο down και έμενε σε ίδρυμα μέχρι τα πέντε του χρόνια, αφού ήταν ορφανό.

Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν υιοθετημένο από Έλληνες γονείς, αλλά είχε πλημμελή εμβολιασμό χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστοί οι λόγοι που δεν είχε εμβολιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δείγμα που έχει ληφθεί από το άτυχο παιδί πρόκειται να σταλεί εντός της ημέρας σε εργαστήριο του εξωτερικού προκειμένου να γίνει νέα καλλιέργεια και να επιβεβαιωθεί ότι η διφθερίτιδα προκάλεσε το μοιραίο.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει απο τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκίτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Το θέμα επιβεβαίωσε στο newsit.gr ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας πως το 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με βαριά λαρυγγίτιδα.

Αμέσως μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωληνώθηκε, ενώ έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από διφθερίτιδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το παιδί είχε πλημμελή εμβολιασμό. Όπως προκύπτει από το βιβλιάριο υγείας του είχε πραγματοποιήσει τα εμβόλια μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας του.

Όπως είπε ο κ. Γιαννάκος, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα γίνεται στα τρία έτη και στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε πραγματοποιηθεί.