Μέχρι το 2022 θα γίνεται μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο

Gazzetta team
Μέχρι το 2022 θα γίνεται μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο
Η μεταμόσχευση καρδίας χοίρου σε καρδιά ανθρώπου θα είναι δυνατή εντός τριετίας.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προσαρμοσμένες καρδιές χοίρων θα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» έδειξαν ότι η καρδιακή λειτουργία χοίρων, στους οποίους χορηγήθηκε microRNA-199 μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως.

Με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδίας την οποία πραγματοποίησε ο διάσημος Βρετανός καρδιοχειρουργός Τέρενς Ίνγκλις, ένας μαθητευόμενός του θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει ένα ανθρώπινο νεφρό με το νεφρό ενός χοίρου.

Ο Ίνγκλις εξηγεί ότι αν τα αποτελέσματα αυτής της ετερόλογης μεταμόσχευσης (ξενομεταμόσχευσης) είναι ικανοποιητικά, τότε σε μερικά χρόνια θα είναι δυνατή και η μεταμόσχευση καρδιάς.

«Αν λειτουργεί με τα νεφρά, θα λειτουργεί και με την καρδιά», δηλώνει ο ίδιος.

Η ανατομία και η φυσιολογία της καρδιάς των χοίρων είναι όμοια με την ανθρώπινη, οπότε χρησιμοποιείται συχνά σαν πρότυπο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Μια ομάδα ερευνητών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Βρετανών έδειξε ότι η παροχή μικρών τμημάτων γενετικού υλικού, που ονομάζεται microRNA-199, σε μια καρδιά που έχει υποστεί βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής, προκαλεί αναγέννηση των κυττάρων.

«Μια θεραπεία που θα βοηθά την καρδιά να ‘επισκευάζεται’ μόνη της μετά από καρδιακή προσβολή υπήρξε πάντα ο ιερός στόχος των καρδιολόγων», δηλώνει ο Ατζάι Σαχ, επικεφαλής Καρδιολογίας στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και συνεχίζει λέγοντας ότι «η έρευνα αυτή αναδεικνύει ότι πρόκειται για πραγματοποιήσιμο στόχο και όχι για ένα άπιαστο όνειρο».

Υπάρχουν βέβαια ακόμη εμπόδια έως ότου η γενετική αυτή θεραπεία να μπορεί να ελεγχθεί σε ανθρώπους δεδομένου ότι οι χοίροι της παρούσας έρευνας πέθαναν μετά τη θεραπεία γιατί το microRNA-199 λειτούργησε ανεξέλεγκτα.

Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι 900.000 άτομα πάσχουν από καρδιοπάθεια.