Ουραγοί στην κατανάλωση αλκοόλ οι Έλληνες (pic)

Gazzetta team
Ουραγοί στην κατανάλωση αλκοόλ οι Έλληνες (pic)
Έλληνες, Ισπανοί και Ιταλοί πίνουν το λιγότερο αλκοόλ στην Ευρώπη...

Μόλις το 0,9% από τις συνολικές δαπάνες ξοδεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά για αγορά αλκοολούχων ποτών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά νοικοκυριό το χρόνο και συνολικά σε 1.231 εκατ. ευρώ.

Η χώρα μας βρίσκεται για το 2017 σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ, εμφανίζοντας το ίδιο ποσοστό με την Ιταλία και ελαφρώς υψηλότερο από την Ισπανία (0,8%). Το ίδιο ακριβώς ποσό για αλκοόλ, δαπανούν οι Βούλγαροι, οι Τσέχοι και οι Ισπανοί.

«Πρωταθλητές» στις δαπάνες για αλκοόλ έχουν η Εσθονία, όπου τα νοικοκυριά διαθέτουν το 5,2% των συνολικών του δαπανών, η Λετονία με 4,9% και η Λιθουανία με 4%.

Το διπλάσιο (200 ευρώ) διατίθεται για αλκοόλ από κάθε Ιταλό και Πορτογάλο, το τριπλάσιο (300 ευρώ) από κάθε Γάλλο και Κύπριο, ενώ ο μέσος Φιλανδός ξοδεύει ετησίως 600 ευρώ!

Σύμφωνα με τη Eurostat, κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά αξίας 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ή σε 300 ευρώ κατά κεφαλήν.

Στα ποσά περιλαμβάνεται και η κατανάλωση που γίνεται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Από το 2007, το ποσοστό των δαπανών κάθε νοικοκυριού για αλκοόλ παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο σύνολο των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την τελευταία δεκαετία τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Ρουμανία (από 2,3% των συνολικών δαπανών το 2007 στο 2,7% το 2017), ενώ τη μικρότερη μείωση στη δεκαετία έχει η Βουλγαρία (από 3% σε 1,7%), η Λιθουανία (0,7 ποσοστιαίες μονάδες) και η Φινλανδία (0,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Πηγή: reader.gr