O ΕΟΦ ανακαλεί επικίνδυνο σκεύασμα για τη στυτική δυσλειτουργία

Gazzetta team
O ΕΟΦ ανακαλεί επικίνδυνο σκεύασμα για τη στυτική δυσλειτουργία
Ένα σκεύασμα το οποίο προωθείτο στην αγορά ως φυσικό προϊόν και ως συμπλήρωμα διατροφής, στο οποίο περιγράφεται πώς περιέχει μόνο φυσικές ουσίες, αλλά περιέχει φάρμακα, επικίνδυνα για κάποιες κατηγορίες ασθενών, εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΦ τονίζει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για το σκεύασμα με την ονομασία «Natur caps» και χρήση για τη στυτική δυσλειτουργία το οποίο βρέθηκε μετά από εργαστηριακούς ελέγχους, να περιέχει τις δραστικές ουσίες συλδεναφίλη και ταλδαναφίλη oι οποίες ανήκουν στη κατηγορία ουσιών με φαρμακευτική δράση, χωρίς να αναγράφονται αυτές στην επισήμανση της συσκευασίας.

Οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες περιλαμβάνονται σε φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία τα οποία ανήκουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» φαρμάκων, απαιτούνται γι’ αυτά δηλαδή ιατρικές συνταγές αλλά δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Επίσης, είναι επικίνδυνες για αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, όπως α αναστολείς για την καρδιά.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΦ: «Το προϊόν αυτό παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής με φυτικές πρώτες ύλες. Η χρήση του αναφερόμενου μη εγκεκριμένου προϊόντος ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ».

Πάντως για άλλη μία φορά ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τις αγορές σκευασμάτων μέσω ίντερνετ, δεδομένου ότι πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τόνοι «μαϊμού» φαρμάκων. Οι αδίστακτοι διακινητές μάλιστα δε διστάζουν να προωθήσουν και πλαστά αντικαρκινικά φάρμακα. Γι αυτό και ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι: «η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή».


Πηγή: reader.gr